Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Daktari sorozat szereplők, évadok, epizódok, bemutatás

 

Daktari sorozat szereplők, évadok, epizódok, bemutatás

 

 

Daktari sorozat egy 4 évados amerikai állatos kaland sorozat, melyet először 1966 és 1969 között mutattak be az USA -ban. A kelet-afrikai Wameru Állatviselkedési Tanulmányi Központban játszódik, ahol Dr. Marsh Tracy, a lánya és két asszisztens gondozza, gyógyítja és tanulmányozza a vadállatokat.



Daktari szereplők



Dr. Marsh Tracy (Daktari)



A Daktari karakter eredete Dr. Antonie Marinus Harthoorn munkásságára vezethető vissza, aki a feleségével együtt jelentős munkát végzett az állatok védelme érdekében. Az állatok elfogásához használt nyugtató gyógyszer és fegyver kitalálásban és fejlesztésében nagy szerepe volt. Nairobinál egy állatárvaházat vezettek, ami inspirálta a magyar származású Ivan Tors producert egy filmsorozat létrehozására.

Marsh Tracy elismert állatorvos, aki az afrikai bennszülöttek körében is nagy tisztelettel bír, és Daktarinak nevezik. A főszerepet játszó Marshall Thompson számos filmben játszott, de forgatókönyvíróként és producerként is közreműködött, mint például a delfines filmek közé tartozó 1964-es Flipper sorozatban.



Paula Tracy


Ő Daktari lánya, aki erősen ragaszkodik az állatokhoz, nem szereti ha fegyverrel közelednek hozzájuk, és apjának is besegít a gyógyításban. A szerepet játszó Cheryl Miller színésznő viszonylag kevés filmben szerepelt, de a zenei életben is munkálkodott.



Jack Dane


Ő volt az egyik segédje Marsh Tracy -nek, aki az állatok pszichológiáját is tanulmányozta. Számos részben végzett kísérleteket, és megfigyelte az állatok viselkedését, reakcióit. A Jack szerepét alakító Yale Summers számos filmben szerepelt a 60-as, 70-es években, de producerként is működött.




Mike Matula

 

Ő egy afrikai származású, de külföldön tanult férfi, aki Tracy másik asszisztense. Mivel helyi férfi is, jó kapcsolatokat ápol az ottani lakosokkal, akiket rendszeresen meglátogat. Mike szerepét Hari Rhodes alakította, aki különösen a 60-as és 70-es években volt aktív színészként.

 

Daktari szereplők

 



Egyéb Daktari szereplők – Hedley


Hedley egy brit körzeti tiszt, aki a Wameru környékére eső terület egyfajta seriffje. Több segédje volt, az embereket és az állatokat is védték. A vadorzók, vagy bűnözők ellen lépett fel, de időnként fontos közéleti szereplőket is kísért.

Hedley Mattingly brit színész alakította a karaktert, aki jó néhány tv filmben és sorozatban is játszott, mint például az amerikai krimisorozatok közé tartozó Columbo.




Jenny Jones


Jenny egy hétéves árva kislány, aki a 4. évad első részében kerül Wameruba. A szerepét játszó Erin Moran már gyermekként több moziban és televíziós sorozatban szerepelt, de viszonylag fiatalon, 56 évesen hunyt el.



Bart Jason


Bart főleg turisták és vendégvadászok kalauzolásával foglalkozik. A karakter a 4. évadtól került a sorozatba. A karaktert játszó Ross Hagen számtalan mozi, video, és televíziós filmben szerepelt.





Daktari sorozat állat szereplők


Judy, a csimpánz, kétségkívül az első számú állati szereplő, aki sokszor az ember szereplőket is felülmúlta. Clarence, a bandzsa oroszlán egyik legfőbb haverja, számos epizódban van fontos szerepe. Toto, a kisebbik nőstény csimpánz, szintén egyedi állati karakter.

Serang, a bengáli tigris egy szelíd ragadozó, aki Wameruban él. További többször felbukkanó állat szereplők egy indiai elefánt, egy német juhász kutya, Prince, aki Serang barátja, Ethyl és Albert, a szamár és a víziló, valamint több, különböző kontinensről származó állat.



Előzmények, helyszín



1965-ben mutatták be a Clarence, a bandzsa oroszlán című kalandvígjátékot, amelyben Tracy és Paula rátalálnak Clarence -re. Befogadják a vadvédelmi területükre, mivel a szeme miatt nem tudna vadászni. Ebből a moziból keletkezett később az egész filmsorozat.

Los Angelestől északra, a Soledad kanyonban, egy vadállat tanyán forgatták a Daktari sorozatot. Ehhez Afrikában felvett táj és állat jeleneteket adtak hozzá, mintha ott lennének. Néhány jelenetet Ivan Tors floridai stúdiójában is felvettek.



Daktari helyszin, Judy es Clarence

 

Daktari sorozat bemutatás, szereplők, vélemény



Bár már régebben ismertem, sosem gondoltam volna, hogy egyszer nézni fogom. Csak úgy elkezdtem, s az első részek átlagosak voltak, de aztán egészen jó lett, és már muszáj volt végignézni. A Daktari sorozat háttérhangjai pontosan olyanok voltak, mint a hajdani Tarzan filmek dzsungel hangjai.

A Daktari különlegessége, hogy eltérő fajú állatok együtt éltek – sokszor párban – a kifutókban. És számos nem afrikai faj is. Német-juhászkutya a tigrissel, szamár a vízilóval, de megjelentek farkasok, medve. A magyarázat az volt, hogy tanulmányozzák a különböző élőhelyű fajok afrikai együttélését.

Teljesen más lett volna, ha eredeti helyszíneken forgatnak, mert így sok esetben külön mutatták az afrikai eseményeket, meg a szereplőket, akik csak ott álltak, és néztek. Ez egy kicsit amatőrnek tűnik, ennek ellenére így is jó volt.

Az állat szereplők sokszor felülmúlták az emberieket. Clarence a világ legszelídebb oroszlánja, aki elég lusta, de még a báránynak sem ártana. Bár amikor kellett, küzdött is. Viszont jócskán különbözik Tarzan aranyszőrű oroszlánjától, amely jóval aktívabb.

Judy és Clarence, eme két csillaga a Daktari filmsorozatnak, tette egyedülállóvá az egészet. Amiket Judy csimpánz művelt, egészen elképesztő, hihetetlen intelligenciáról, és jókora humorról tanúskodik. Toto kevésbé rosszcsont, vagy éppen angyal, mint kissé nagyobb társa, de ez a nőstény csimpánz is nagyon okos.

Daktari mindig a higgadt, megfontolt, jó vezető szerepét hozta, szinte tökéletesen tette a dolgát. Paulát minden esetben az érzelmei vezéreltek, képes volt akár túlzott kockázatokat is vállalni egy-egy állat megmentése érdekében.

Jack már sokkal kevésbé volt türelmes, így köztük is néha forrt a levegő. Lehetett volna több is közte és Paula között, így érdekesebb lett volna a történet. Mike sok szempontból hasonlított Marsh Tracy -re a belső tulajdonságait tekintve. Headley jó színesítő, bár nem szerepelt minden epizódban, az izgalomban és humorban is közrejátszott.

Egyébként Clarence -et a járműves jeleneteknél egy másik oroszlán helyettesítette. 7 éves korában, 1969-ben, az utolsó forgatás után elhunyt. Kissé szomorú tudni, hogy e sorok írásakor az emberi szereplők közül is már csak a Paulát alakító Cheryl Miller van a földi létben.

 



Daktari évadok, epizódok



Míg az első évad későbbi részeiben, vagy a második elején több volt az izgalmas, akciódús rész, a későbbiekben egyre kevesebb. Talán ez is lehetett az oka, hogy idővel csökkent a nézőszám. Kár, hogy Jack már nem szerepelt az utolsó évadban.

A legtöbbször Judy vitte a hátán az egész sorozatot. Önként fogott olyan akciókba, melyek egy leleményes embert is megszégyenítenének. A Judy és az űrcsimpánz epizódban pedig az űrhajós filmekhez is kapcsolódtak, ami nem véletlen, mivel a csimpánz az akkoriban futó Lost in Space sorozatban is szerepelt. 

 

Daktari évadok, epizódok lista

 


Később, különösen a 3 évadban Judy -nak nagyon ostoba hangot adtak, mint egy kotkodácsoló tyúk. Fel nem foghatom mi értelme volt ennek. Több vicces rész is volt, például amikor mindenkinek dolga volt a tavaszi állat gyermek nevelések miatt, és Headley -re bízták az állatok megetetését.

Voltak benne nehezen elképzelhető események, például ki az az őrült, aki egy veszélyes oroszlán ketrecébe mászik egy kulcsért, nem igaz, hogy nem lehet valahogy kihalászni. Egyébként az az epizód (Élni akarás) egyszerre volt mulatságos, és roppant izgalmas.

A 3. évadban az Albert és Apple részben ismét Headley -nek kellett gondozni egy ideig az állatokat. Ennél a résznél is párszor padlón voltam a nevetéstől, pedig Toto segített neki. A Daktari sorozat magyarul online is nézhető, de nem mindenhol a teljes, és a sorrend sem stimmel.

Így nem is tudtam visszanézni a cikk megírásáig ezeket a részeket. Alább leírom az epizódokat a helyes sorrendben, de a címek nem minden esetben tükrözik az eredeti jelentést.

Sőt, a 4. évad egyes epizódjait a harmadikba keverték, és sokuk hiányzott is. De nemcsak a Daktari online van rossz sorrendben, a tévés lista is. Például A kis Florence Nightingale című rész a 2. évadhoz tartozik és nem a harmadikhoz. A harmadik évad elején sem azonos a sorrend az eredetivel.




Daktari epizódok listája helyes sorrendben



Daktari sorozat 1. évad 1966



1.The Elephant Thieves / Az elefánt tolvajok

2.Predator of Wameru / A wamerui ragadozók

3.The Killer Lion / A gyilkos oroszlán

4.Adventure of the Lion Cubs / Az oroszlánkölykök kalandja

5.Trail of the Cheetah / A gyilkos

6.Leopard of Madla Gorge / Az Mdala kanyon leopárdja

7.The Diamond Smugglers / A gyémántcsempészek

8.The Chimp Who Went Ape / Az emberként viselkedő csimpánz

9.The Killer Dog / A gyilkos kutya

10.Return of the Killer: Part 1 / A gyilkos visszatér – 1.rész

11.Return of the Killer: Part 2 / A gyilkos visszatér – 2.rész

12.The Man-Eater of Wameru / A wamerui emberevők

13.Crisis at the Compound / Válság a telepen

14.The Hostages / A túszok

15.Judy and the Hyena / Judy és a hiéna

16.Wall of Flames: Part 1 / A lángfal – 1.rész

17.Wall of Flames: Part 2 / A lángfal – 2.rész

18.Judy and the Gunrunners / Judy és a fegyvercsempészek



Daktari epizódok magyarul 2. évad – 1966-1967



1.The Return of Clarence /Clarence visszatér

2.Deadline to Kill / A gyilkosság határideje

3.Daktari's Last Hunt / Daktari utolsó vadászata

4.Judy's Hour of Peril / Judy végveszélyben

5.Cheetah at Large / Gepárd szökésben

6.The Test / Férfivá avatás

7.Born to Die / Halálra szántan

8.The Trial / A bíróság

9.Death in the African Sun / Halál Afrika napja alatt

10.Revenge of the Leopard / A leopárd bosszúja

11.Shoot to Kill / Tűzparancs

12.Cry for Help / Segélykiáltás

13.Clarence the Killer / Clarence, a gyilkos oroszlán

14.The Chimp Who Cried Wolf / A csimpánz, aki farkast kiáltott

15.Little Miss Nightingale / A kis Florence Nightingale

16.Judy and the Gorilla / Judy és a gorilla

17.House of Lions / Oroszlántanya

18.Undercover Judy / Judy, a kém

19.Countdown for Paula / Paula végveszélyben

20.Terror in the Bush / Rettegés a dzsungelben

21.Judy and the Baby Elephant / Judy és az elefántbébi

22.A Bullet for Hedley / Hedley veszélyben

23.Judy the Poacher / Judy, a vadorzó

24.Goodbye, Mike Makula / Búcsú Mike -tól

25.Operation Springtime / Tavaszi hadművelet

26.King Clarence / Clarence király

27.The Long Hunt / A hosszú vadászat

28.Judy and the Vulture / Judy és a keselyű

29.A Cub Called Danger / A kölyök neve: veszély



Daktari sorozat 3. évad epizódok magyarul 1967-1968



1.Judy and the Astro Chimp / Judy és az űrcsimpánz

2.The Execution / A kivégzés

3.Crime Wave at Wameru / Bűntények Wameruban

4.Goodbye, Wameru / Isten veled, Wameru

5.The Killer Tribe / A gyilkos törzs

6.The Scent of Fear / A félelem szaga

7.The Return of the Phantom

8.Countdown for Judy / Visszaszámlálás Judyért

9.Judy and the Jailbirds / Judy és a telivér

10.One of Our Cubs is Missing / Hová lett a kölyök?

11.Judy and the Thoroughbred / Judy és a börtöntöltelékek

12.Return of Ethel and Albert / Ethyl és Albert hazatér

13.Judy and the Wizard / Judy és a bűvész

14.Clarence's Love-In / Clarence bezúgott

15.The Elephant Raid, Part 1 / Az elefántostrom 1.rész

16.The Elephant Raid, Part 2 / Az elefántostrom 2.rész

17.Miracle in the Jungle / Csoda a dzsungelben

18.Riddle of the Bush /

19.The Big Switch /

20.License to Kill / Engedély az ölésre

21.Judy Strikes Back / Judy visszaüt

22.The Killer Cub / A kölyök dúvad

23.Toto the Great / Nagy Totó

24.The Lion Killer / Az oroszlánölő

25.The Killer of Wameru / A wamerui gyilkos

26.The Monster of Wameru / A wamerui szörny

27.The Will to Live / Élni akarás



Daktari 4. évad epizódok lista sorrendben 1968-1969

 

1.A Family for Jenny / Jenny családja

2.Clarence, the Lion-Hearted / Oroszlánszívű Clarence

3.African Heritage / Afrikai örökség

4.The Outsider / A jövevény

5.Strike Like a Lion / Harcolj oroszlánként!

6.Adam and Jenny / Adam és Jenny

7.A Man's Man / Férfi a talpán

8.The Runaways / A szökevények

9.African Showdown / Afrikai leszámolás

10.Once Upon a Fang / Hol volt, hol nem volt

11.The Divining Rods / A varázsvessző

12.The Discovery / A felfedezés

13.Jungle Heartbeat / A dzsungel szívverése

14.A Tiger's Tale / Tigrismese

15.Judy Comes Home / Judy, gyere haza!





Ha tetszett, oszd meg másokkal is!



A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

 

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.