Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Túrázós filmek, legjobb túrázó, kirándulós kalandfilmek

 

Túrázós filmek, legjobb túrázó, kirándulós kalandfilmek

 

 

Túrázós filmek, kirándulós kalandfilmek azok az alkotások, melyekben egy, vagy több személy gyalog elindulnak a természetbe. Ezek rövidebb, vagy hosszabb utak, de a lényegük a kikapcsolódás, gyaloglás, a természet közelsége.

Ebben a cikkben a legjobb túrázó filmek közül válogattam, amelyek besorolhatóak az egyszerű játékfilm, vagy kalandfilm kategóriába. Nem számítottam ide a túlélős, hegymászós filmeket, vígjátékokat, thrillereket és horrort. Az akció-kalandfilmek még belefértek, némi dráma is és, ahol részben vígjáték a film, de nem az a lényege.

Ezeken kívül még van egy csomó túrázó film – különösen európai, vagy a világ más tájairól – de elég nehéz rájuk bukkanni.





Amerikai túrázós filmek Észak-Amerikában


Rengeteg Észak-Amerikában játszódó alkotás van, amelyik a túrázós filmek, vagy a kirándulós kalandfilmek kategóriájába sorolható. Még az egyik 60-as évekbeli Lassie film is részben ilyen. Azonban sokuk kezdéskor kalandfilmnek tűnik, majd átmegy a fentebb említett műfajokba. Itt most főleg a kaland, és néha egy kicsit drámai, vagy akció jellegű filmekből válogattam.

A Vad vizek egy 1987-es, amerikai kaland-dráma. A történetben szereplő fiút a szülei egy hegyi túrára küldik. Más fiúkkal és egy vezetővel együtt indulnak útnak. Ő kíméletlenül oktatja őket, és később problémák, balesetek következnek. Ez egy tipikus film nyári estére.

A Vad vizek a kirándulós filmek közül azokhoz tartozik, melyeknek van valóság alapjuk. A megjelenés előtt két évvel zajlott a forgatás, és a jelenetek a kaliforniai Sierra Nevada, a kanadai Quebec, valamint új-zélandi felvételekből álltak össze.

Az 1994 -es Veszélyes vizeken című filmet már említettem a hegyi filmeket bemutató cikkben. Már-már határeset, mivel van valamennyi bűnügyi, akció, s némi thriller jellege is.

Southbounders - A Journey to the Appalachian Trail egy 2005 -ös túrázó film és dráma. A főszereplő fiatal nő, Olívia, a Maine -től Georgiáig tartó, 2170 mérföldes gyalogutat teszi meg. Több visszaemlékezést is tartalmaz az ő múltjáról. A film címének oka, hogy a sokkal nehezebb déli utat választotta. Ez a kirándulós film viszonylag kis költségvetéssel készült.

Az Út a vadonba 2007-ből valós történeten, Christopher McCandless életén alapul. Az ő történetét a 2000-2010 -es években divatossá vált magasból készült ismeretterjesztő filmek egyikében láttam. Mégpedig a 2014-es Amerika madártávlatból – Alaszka címűben. Jon Krakauer írta meg könyv alakban, és a 90-es években bestseller volt.

A fiatal főszereplő a diplomaosztást követően megtakarított vagyonát jótékony célra ajánlja, a többit elégeti, majd nekivág az alaszkai vadonnak. Az Út a vadonba azt is bemutatja, hogyan lehet valaki pozitív hatással másokra, miközben az emberektől távol, a természetbe költözik. A nem mindennapi alkotás a közönség és a filmes szakma elismerését is kivívta, több díjra is kapott jelölést.

 

Amerikai túrázós filmek Észak-Amerikában

 

A How to Survive egy kirándulós kalandfilm és dráma 2009-ből. Ez már a túlélős filmekhez kapcsolódik. Négy fiatal túrázó Alaszkában kirándul, és a repülőgép, mely értük jönne, nem jelenik meg. Ettől kezdve magukra vannak utalva. Az elszigeteltség és a nem mindennapi időjárás egyre rosszabb helyzetbe sodorja őket.



Amerikai túrázó kalandfilmek a 2010-es évektől


A Vadon 2014-ből, igazi életrajzi túrázós kalandfilm és dráma. A forgatókönyv Cheryl Strayed azonos című műve alapján készült. A főszereplő Cheryl zűrzavaros élete fordulópontjához érkezett. Váratlanul egy másfél ezer kilométeres vándorútra szánja el magát, melynek során a Sziklás-hegység nyugati részét végigjárja gyalog.

Reese Witherspoon hamar elcsábult a történet ismeretében, és szívesen vállalta a főszerepet, amely egyben a legnehezebbek egyike volt addigi pályafutásán. A vadon kritikailag is sikeres volt, több filmes díj jelöléssel, és a bevételek is nagyszerűek lettek.

A 2014-es Wildlike című műben a 14 éves lány nagybátyjához kerül Alaszkába. De miután az molesztálja, elmenekül és egy férfi segít neki eljutni az otthonába, Seattle -be. Az mellett, hogy eredeti helyszíneken forgatták, azért különleges ez a túrázós filmek közül, mert több mint 100 fesztivál díjat nyert. Igencsak magasan értékelték a kritikusok, ehhez képest érthetetlen, hazánkban miért nem mutatták be.

A 2015 -ös A Walk in the Woods ismét egyedi a túrázó kalandfilmek közül, mivel tartalmaz vígjátéki elemeket, s részben életrajzi jellegű mű. A főszereplő Bill Bryson 2 évtized után tér vissza szülőhazájába. Bár már idős, nem azzal foglalkozik, hogy filmeket nézzen a túlvilágról. Annak érdekében, hogy visszaszokjon, fogja magát és a barátjával elindul az Appalache ösvény bejárására.

Ezen kirándulós filmnek elég neves a szereplőgárdája, mivel a fő karaktereket Robert Redford, Nick Nolte, vagy éppen Emma Thompson alakítja, néhány más ismert színésszel együtt. Az Egy séta az erdőben -t 2014-ben forgatták, főként Georgia államban. Bár a kritika vegyesen fogadta, a bevétel mégiscsak 4 és félszerese volt a költségeknek.

 

Túrázós, kirándulós kalandfilmek



Nem Amerikában játszódó, vagy forgatott túrázós filmek


A Kalandtúra 2006-ból egy német-amerikai bűnügyi akció-kalandfilm, melynek felvételeit Bulgáriában rögzítették. A történetben az özvegy tornatanár a fiával túrázni indul a természetbe. Találkoznak egy bűnözővel, ami váratlan fordulatot ad az eseményeknek. Bár zömmel negatív kritikákat kapott, a nézők nagy része jobban értékelte.

A 2010-es Vándorút az El Camino útvonalán játszódik. Több különböző típusú személy találkozik és együtt haladnak a zarándokúton. A lassabb cselekményekre épülő spanyol-amerikai túrázó film pozitív kritikákat kapott.

A 2014 -es Magam ura című filmről írtam már az említett hegyi filmeknél. Ez egy norvég, egyszemélyes kirándulós film, amelynél a humoros és kismértékben drámai elemek dominálnak.

 


Egyéb kirándulós filmek


A Vad folyó 2023 -ból már a túrázós thriller filmek sorába húzódik. Ebben két testvér egy csoporttal vadvízi evezésre indul. De a csapat egyik tagja komoly veszélyt hordoz. Az 1994 -es Veszélyes vizeken újragondolása/folytatása. Az ismertebb túrás filmek közül keveset forgattak Közép-Európában, ez az egyik. Magyarországon kezdték, s Szlovákiában, Boszniában is filmezték.

A Boldogság kezdőknek a kirándulós filmek közül a romantikus vígjáték felé hajló ágat képviseli. 2023-ban mutatták be, s az elvált főszereplő tanárnő egy igazi túlélős túrán vesz részt. Noha egynémely megoldás kissé emlékeztet a 2016-os MacGyver sorozat húzásaira (lásd kirándulós részek), a nehézség (itt is) inkább a lelkiekben van.





A cikkben bemutatott túrázós filmek lista



Vad vizek (White Water Summer) 1987 (Észak-Amerika)

Veszélyes vizeken (The River Wild) (1994)

Southbounders - A journey to the appalachian trail 2005 (Észak-Amerika)

Kalandtúra (The Contract) (2006)

Út a vadonba (Into the Wild) 2007 (Észak-Amerika)

How to Survive (2009) (Észak-Amerika)

Vándorút (The Way) 2010 (Európa)

Vadon (Wild) 2014 (Észak-Amerika)

Magam ura (Mot Nature/Out of Nature) 2014

Wildlike 2014 (Észak-Amerika)

A Walk in the Woods (2015) (Észak-Amerika) 

Vad folyó (River Wild) 2023

Boldogság kezdőknek (Happiness for Beginners) 2023 (Észak-Amerika)

 

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.