Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Űrhajós filmek – A legjobb űr filmek története, listája

Urhajos filmek – A legjobb ur filmek tortenete, listaja
Űrhajós filmek – A legjobb űr filmek története, listája



Az űrhajós filmek az űrben játszódó filmek egyik legtermékenyebb sci-fi alműfaja. Az űrhajós filmek főszereplői mindig űrhajósok – innen ered az elnevezés – és kevés kivételtől eltekintve, az űrben játszódnak, így tartoznak az űr filmek közé.
Ebben a cikkben az űrhajós filmek történetét mutatom be a kezdetektől napjainkig. A csak érintőlegesen idevágó alkotásokat, így például a paródiákat és komédiákat kihagytam. Így is egy nagyon hosszú űrhajós film lista jött létre, amelyet a cikk alján megtalálsz.
Bár nem mutatok be minden egyes filmet, hiszen akkor rendkívül hosszú cikk lenne, így is több, mint a felét az összesnek. Olyan sok űr film készült a filmgyártás kezdetei óta eltelt évtizedekben, hogy számosnak közülük magyar címe sincsen. A cikkből az is fel fog tűnni, hogy a világűr filmek között milyen nagy számban vannak jelen a Mars filmek.




Űrhajós sci-fi filmek története



A kezdetek, régi űrhajós filmek, űrutazós filmek az 50-es években



Az űrhajós sci-fi filmek története, vagyis az eredete egészen a 20. század első feléig vezethető vissza. Már 1929-ben, A Hold asszonya című német filmben szerepel egy rakéta, amellyel a szereplők eljutnak az égitestre. De igazából a század második felében indult be a sci-fi eme alműfaja, az űr filmek űrhajós központú témáira specializálódott filmek.
1950-ben két amerikai film is készült, amelyek már az űrhajós filmek kategóriájába sorolandók. Az egyiknek a címe Az XM űrhajó (Rocketship X-M), amelynek a Holdra induló küldetés a kiinduló cselekménye. Csakhogy néhány nem várt esemény közbejön, és hőseink helyette a Marsra jutnak, ahol egy atomháború által a barbarizmusba visszasüllyedt civilizáció maradványaira találnak.


Az XM űrhajó, űrhajós sci-fi 50-es évek


Egy másik film, A végállomás a Hold (Destination Moon) miatt az XM űrhajó filmet nagyon kevés idő, 18 nap alatt forgatták le. A marsi jeleneteket a dél-kaliforniai Halál-völgy Nemzeti Parkban vették fel. A már említett másik film, A végállomás a Hold (ezt Irány a Hold -nak is fordították) a holdraszállás készületeiről szól, a hidegháború éveiben.
Itt külföldi szabotőrök akadályozzák folyamatosan a megvalósulást és csak egy gazdag gyáros anyagi hozzájárulása segít. Érdekessége, hogy ugyanaz volt a filmbeli tanácsadó, mint a Hold asszonya esetében, azaz Hermann Oberth és különös figyelmet fordítottak a reális megjelenítésre. Annak idején A végállomás a Hold több, mint ötször akkora költségvetéssel készült, mint az előző film, és nagy kampánya is volt.
A Flight to Mars című űrfilm 1951-ből egy a Marsra érkező tudományos küldetésről szól. A filmben egy kiveszőfélben levő, föld alatti civilizációra bukkannak. Ugyanott vettek fel jeleneteket, mint az előző filmben – bár ez már színes film lett – és kis költségvetéssel, valamint az Irány a Hold -at is felülmúló rövidség, mindössze 5 nap alatt!
A Holdbázis-tervezet (Project Moonbase) 1953-ban egy tévésorozat bevezető filmjének készült. A 70-es években Hold körül keringő, amerikai űrállomás építéséről szól. Ebben a tudományos realitáshoz hű filmben egy ellenséges ügynök akciója hozza létre a konfliktust. Ezen alkotásban a nők ugyanolyan fontosak – pozíciójukat is tekintve – mint a férfiak.
Az űr meghódítása (Conquest of Space) 1955-ben készült. Ebben az űrfilmben egy Föld körüli űrállomáson csillaghajót építenek, amely egy megváltozott terv következtében a Marsra készül. 1959-ben négy űrhajós film is elkészült, egy angol, egy amerikai, egy japán és egy szovjet, lásd a címüket alul, a listában.




Űr filmek a 60-as években, keleti és szocialista űrhajós filmek



A holtak bolygója (First Spaceship on Venus) egy 1960-ban készült keletnémet (NDK) űr sci-fi, lengyel segédlettel. Ezt a filmet két évvel később az USA ban is vetítették, de a 93 perces játékidőt 79 -re csökkentve. A történetben egy nemzetközi legénység indul a Vénuszra. Csupán néhány mellékes politikai utalás volt a filmben, amit mellőztek az amerikai verzióban, de így is sikere volt. A korhoz képest látványos sci-fi -ről Oldfan írt egy nagyon jó cikket.
A viharok bolygója (Planeta Bur) 1962-ben megjelent szovjet alkotás egy Vénuszon landoló kényszerleszállás története. Bár a film csak a 90-es évektől volt látható videón az USA -ban, később két 60-as évekbeli amerikai filmben is visszatükröződött.
A csehszlovák Ikarie XB-1 című 1963-as űrhajós film - ami a régi űrutazós filmek egyike is - Voyage to the End of the Universe címmel vált ismertté nyugaton. Ebben egy óriási csillaghajó útja során eljut az Alfa Centauri körül keringő, titokzatos fehér bolygóra. A fénysebesség közeli utazás közben az űrhajósoknak 28 hónap telik el, de közben a Földön 15 év.


Űrfilmek 60-as évek szocialista űrhajós filmek


Az Ikarie XB-1 -et már akkoriban a keleti blokk egyik legjobb tudományos-fantasztikus filmjének tartották. Sajnos az angol nyelven megjelenő verzióban több változtatás történt és kimaradtak jelenetek, az eredeti cseh verzió csupán 2005-től vált elérhetővé DVD -n a tengerentúlon. Mindenesetre a “szocialista” űrhajós filmek egyik klasszikusa lett.

Az Androméda-köd (Andromeda Nebula/Tyumannoszty Andromédi) egy 1967-es megjelenésű, szovjet sci-fi. Eredetileg egy sorozat bevezető részének szánták, amely a főszereplő színész korai halála miatt nem valósult meg. Az előremutató film a hasonló című, egy évtizeddel korábbi regény alapján készült.



Az Űrodüsszeia és az új űrhajós filmek



A világűr filmek egyre nagyobb figyelmet kaptak a 60-as évek végéhez közeledve. A 2001: Űrodüsszeia (2001: A Space Odyssey) nyugodtan mondhatjuk, hogy korszakalkotó volt, nemcsak az űr filmek, hanem az egész sci-fi területén. Az 1968-ban amerikai-angol koprodukcióban készült filmnek Artur C. Clarke írta a forgatókönyvét, amelynek alapján egy kiváló tudományos-fantasztikus regényt alkotott.
A filmről már írtam egy másik cikkemben, ahol más űrfilmeket is bemutattam. Ez a film – a végét tekintve – egy űrhajós szemén át visz minket a végtelenbe, amely nekem egyébként a könyvben még jobban átjött, mint a filmen. A több filmes díj mellett az Űrodüsszeia későbbi sci-fi filmekre gyakorolt hatása is jelentős.
Az Utazás a Nap túlsó oldalára (Doppelgänger) egy 1969 es brit űrhajós film. Ebben a történetben a Nap túloldalán találnak egy bolygót, amely a Földéhez hasonló életkörülményekkel kecsegtet. A film jeleneteit 1969 -ben vették fel Angliában és Portugáliában. Mind a briteknél, mind Amerikában vegyes kritikákat kapott, de később kultuszfilmmé vált.
Az Űrkaland (Marooned) is 1969 -es űr sci-fi, Gregory Peck főszereplésével. A filmben három űrhajós készülődik a visszatéréshez az űrállomásról. Mivel nem indul el járművük, mentőakcióra lesz szükség, de közben a rendelkezésre álló levegő is egyre fogy. A két és negyedórás film kevesebb, mint négy hónappal a holdraszállás után jelent meg, így nagy figyelmet kapott. A legjobb vizuális effektekért Oscar díjat is kapott, de a bevételek nagyon csekélyek maradtak.
A 70-es évektől több űrhajós tévéfilm is készült, ilyen volt a Stowaway to the Moon 1975 -ből. A filmben egy fiú elrejtőzik a Holdra tartó űrhajóban. Ez az amerikai film számomra meglehetősen realisztikusnak tűnt a megvalósítást tekintve. A keletnémet Leigázottak bolygója (Im Staub der Sterne, In the Dust of the Stars) filmet Romániában forgatták. Ebben társadalmi feszültségek és beavatkozások is színesítik a történetet.
A nyugatnémetek 1977 -ben jelentek meg az Operation Ganymed című alkotással, amelyben az ENSZ békefenntartó űrhajósai visszatérnek a Földre, és senki sem reagál a rádiójeleikre. Az 1978 -as Földi űrutazás (Capricorn One) című amerikai űrhajós filmben a főszereplőknek egy űrutazást kell valóságosnak eljátszani. A nyomozásos-üldözéses jelenetekben folytatódó film ma már kevésbé izgalmasnak tűnik, de az összeesküvés elméletekre épülő sci-fiket inspirálta.
 
 

Világűr filmek 80-as, 90-es évek

 
Az igazak (The Right Stuff) című 1983 -as amerikai film valós eseményeken alapuló, drámai történet. Ez egy nagyon hosszú, de ezzel együtt sokoldalúan, és az emberi oldalt is mélyenszántóan ábrázoló alkotás. Az igazak 4 Oscar díjat is nyert, de pénzügyileg csúfosan megbukott. Érdemes elolvasnod FilmBarath cikkét a filmről.

1984 márciusában jelent meg a japán Sayonara Jupiter (Bye Bye Jupiter, Sayonara Jiupita). Ebben keveredik a tudományos-fantasztikum egy kis űrharccal.
A 2010 – A kapcsolat éve című alkotás az Űrodüsszeia folytatása 1984-ből. Ezt a filmet Clarke regénye alapján készítették, a történetet lásd ott. Ennek már nem volt olyan nagy hatása, mint elődjének, mégis több Oscar jelölést kapott. Bár nem volt bukás, a bevételek jócskán elmaradtak az első filmhez képest.
A Noé bárkája elv (The Noah's Ark Principle) is 1984 -es, de NSZK film. Egy Föld körül keringő űrállomáson játszódik, ahol tudósok vannak, de működésükbe a politikai helyzet is beleszól. Viszonylag magas költségvetést szerzett Nyugat Németországban, de jó bevételeket hozott és külföldön is terjesztették.
Az Űrtábor (Space Camp) című filmben egy csoport diák balszerencsés esemény következtében az űrbe jut egy űrrepülőgéppel. Bár a Challenger űrrepülő 1986 január végi katasztrófája előtt forgatták, az év júniusában került a mozikba, drasztikusan gyenge bevételeket hozva.
Az 1989 -es Holdcsapda (Moontrap) című filmben az utazó űrhajósok egy másik űrjárműre bukkannak. Az ott talált tárgy, s csontváz elhozása egy újabb expedíció elindítását hozza magával. A Holdcsapda vérbeli űrfilm, némi borzongással és a 80 -as évek végére jellemző technikai színvonallal.
Az 1990 -es Challenger az űrrepülőgép 1986 -os katasztrófáját dolgozza fel, ezt annak idején lehetett látni a tévében. Az úgynevezett realisztikus világűr filmek közé tartozik. Az ugyanezen évben megjelent Solar expedíció (Solar Crisis) egy japán-amerikai alkotás, amely 2050-ben játszódik, egy várható Napkatasztrófa esemény kapcsán.
Az Apolló 13 film 1995 -ből ismét egy valós eseményeken alapuló történet. Három, a Holdra készülő űrhajós bajba kerül egy váratlan robbanás következményeként az űrben. A film a sok jelölésből kettő díjat megkapott, a legjobb hang és vágás Oscarját. 


Új űrhajós filmek, Apollo 13 film

 
A Halálhajó 1997 -ből egy űrfilmként induló sci-fi, amely horrorba torkollik, de a jegypénztárakat tekintve ugyanígy járt (60 mill. kiad./ 26.7 bevét). Az 1999 -es Az asztronauta (The Astronaut's Wife) szintén űrhajósról szól, de a thriller műfaja irányába mozdul el. Vegyes kritikák mellett, pénzügyileg súlyos bukás volt, mert a költségek alig több, mint negyedét termelte ki.




Űrhajós filmek magyarul és űr filmek a 2000-es évekből



A 2000-es évben több űrhajós sci-fi is megjelent. Újra divatba jöttek a Mars filmek. A Mars-mentőakció (Mission to Mars) történetében egy különös fém megtalálása a bolygón egy viharos eseményhez vezet, s az egyik űrhajós eltűnik. A film nem annyira az akcióra, mint a realitásra és mélyebb gondolatok felvetésére épít. A történet cselekményének évszáma (2020) szerintem túl korainak lett meghatározva.
A vörös bolygó (Red Planet) 2055 -ben játszódik, amikor a Föld élelmiszer tartalékai lecsökkennek és a Marsban látták a megoldást. Az oda induló expedíció azonban bajba kerül. Az előző filmhez képest itt nagyobb hangsúlyt kap az akció. A vörös bolygót a kritika lehúzta, és a 80 millió dolláros költségvetés ellenére csak 33 és fél milliót hozott. Videón ellenben jobb lett a fogadtatása.
A harmadik 2000 -es űrhajósokról szóló film az Űrcowbolyok (Space Cowboys) nevet viseli. A filmben régebben az űrutazásból kimaradt űrhajósokat 40 évvel később mégiscsak bevetik. Ugyanis egy orosz műholdon régi rendszer van, amelyet a mára nyugdíjazott amerikai Frank ismeri, aki kiharcolja, hogy régi társai is segíthessenek. A filmben fontos szerepe van a színészi játéknak is, pozitív volt a fogadtatása.
Az Űrhajótöröttek (Stranded/Naufragos) egy 2001 -ben készült spanyol űrfilm, amelynek helyszíne itt is az oly kedvelt Mars bolygó. Egy rosszul sikerült leereszkedés miatt az asztronauták bajba kerülnek, s a mentőűrhajó érkezéséig még 26 hónapot kell várni. A készletek kifogyóban, ezért az emberi döntések fontos szerepet kapnak a műben.


Űrhajós filmek 2000-es évek, a vörös bolygó



Közben a németek eredeti filmkockák felhasználásával felújították az 1966 -ban kezdett Orion űrhajó sorozat emlékét egy egész estés filmmel 2003 -ban. Ez a nosztalgikus alkotás (Orion űrhajó - A visszatérés) - amelyet igen kedvezően fogadtak a film hazájában - nem űrhajós, csak űrben játszódó film.
Napfény (Sunshine) 2007 -es brit-amerikai produkció, történetének középpontjában a Nap haldoklása áll 2057 -ben. Az Ikarusz II űrhajó útnak indul, hogy egy nukleáris bomba segítségével újraindítsa az égitest működését. A filmet Amerikában pozitívabban fogadták, mint a brit szigeten, de kapott negatív kritikákat is. Bár jól indult, a bevételek mégis alacsonyak maradtak.
A Holdrakéta – Az Apollo 11 repülése (Moonshot) egy 2009 -es angol tévéfilm, amely az 1969 -es holdraszállás történetét mutatja be. A Hold (Moon) című brit film szintén ebben az évben készült. A történetben a Holdon dolgozó űrhajós csak egy számítógéppel van együtt, s később furcsa jelenségekbe ütközik, melynek során saját magával kerül szembe. A filmet a kritikusok jól fogadták, és a sztori ötletgazdája, Duncan Jones - aki egyben a rendező is - Bafta díjat kapott, bár a bevételek mérsékeltek maradtak.




Űrhajós sci-fi filmek és űr filmek a 2010-es években



A készülő világűr filmek száma a 2010-es években sem csökkent, sőt, mintha új lendületet vett volna… A Szeretet (Love) 2011 egy érdekes film, amelyben évszázadok kapcsolódnak össze. A drámai-filozofikus alkotás számos filmfesztiválon szerepelt. Igazi űrfilm A Jupiter-küldetés (Astronaut: The Last Push). A 2012 ben bemutatott amerikai filmben két űrhajós utazik a Jupiter holdjához, az Európához, ahol élet feltételezhető. Miután egyikük meghal, a másiknak egyedül kell helytállnia, úgy, hogy nincs kacsolata a Földdel. A magányos űrutazós filmek egyik darabja.
Az egy évvel későbbi Az Európa-rejtély (Europa Report) című filmnek meglepően hasonló az alap sztorija az előzőhöz. 2061-ben az Európa holdhoz indul egy űrhajó, élet reménye miatt. Útközben megszűnik a kapcsolat a földi központtal. Bár amerikai film, a készítők és szereplők meglehetősen vegyesek nemzetközileg. A valószerűségre törő ábrázolás nem mindenkinek jön be, de a kritika pozitívan fogadta.
A Gravitáció (Gravity) című film 2013 -ban komolyabb propagandájú amerikai-brit film volt, amelyet az Egyesült Királyságban forgattak. Vérbeli űrfilm és űrhajósfilm, a helyszín végig az űr, és törekedtek a reális ábrázolásra, az izgalmak mellett is. A Gravitáció 7 Oscar díjat elismerésként, és több, mint 700 millió dollárt bevételként kapott.
A Mars - Az utolsó napok (The Last Days on Mars) ugyanezen évből egy brit-ír film, amelyben egy emberi legénység jut a Marsra. Az események itt (is) a sci-fi jellegből valamennyire átváltanak a horror irányába. A film nem hozta az elvárt eredményeket, a kritikája negatív volt, bár a bevétel megtérült.
További két űrhajós mozi készült 2013-ban (lásd a listát alul), de lépjünk tovább 2014 -re. A Csillagok között (Interstellar) amerikai-brit koprodukció, amely a világűr filmek közül az elméleti fizika számos elképzelését hozza előtérbe. A film szereplői egy féreglyukon át igyekeznek egy másik galaxisba. Fekete lyuk, fénysebesség, az idő másként haladása, egyaránt szóba kerülnek.
A Csillagok között is kapott díjakat, és a kritikusok elismerték, valamint jó bevételei voltak. Nekem a zenéje is különleges volt, de annak ellenére, hogy a témát imádom, sem ez a film, sem a Gravitáció nem volt számomra maradandó élmény.
A 2015-ös Mentőexpedíció (The Martian) nem semmi film, a története Andy Weir szerző A marsi című regényén alapul. Maga a könyv egy elképesztően tudományosan, mégis jól emészthetően megírt mű, életközelbe hozza, gyakorlatiassá teszi az eredetileg száraz tudományos gondolkodást. A főszereplő esze, tudása, és nem mindennapi leleményessége folytán marad életben a Marson egyedül. A sokadik Mars film immár eltért a többitől.
A Mentőexpedíció számos díjra kapott jelölést, és a kritika is magasan elismerte, a bevételekről nem is beszélve. Egyébként azon filmek közé tartozik, amelyek valóban az író műve szerint vitték vászonra a történetet. A Végső cél: Az ismeretlen (Approaching the Unknown) című 2016 -os amerikai film főhőse is hova indulna máshova, mint a Marsra. Ez az űrben játszódó film is vegyes kritikákat kapott.
A számolás joga című film 2016-ból az 50-es évek végén kezdődik, amikor a NASA 3 fekete hölgyben kiváló „agyi” segítséget kap. Közülük egyikük életrajzi filmje ez, s a dráma filmes díjat is nyert, valamint a költségek több mint tízszeresét hozta vissza.

A Közöttünk az űr című romantikus sci-fi drámát 2015-ben kezdték forgatni, de csak 2017-ben mutatták be. A film főszereplője egy fiú, aki a Marson született meg, s később a Földre szökik. Csakhogy az ő Marshoz szokott szervezetére komoly terhelés vár a Földön. A moziban bukó, videón tévén sikeres filmek közé tartozik. Meglepődtem a kritika és a pénzügyi bukás miatt, mivel olyan hatással volt rám, mint a '84 -es Csillagember. Szerencsére a nézők többségének bejött azóta.

Az oroszok sem tétlenkedtek űrfilm témában, 2017-ben jelent meg a Spacewalk (The Age of Pioneers/Vremja Pervih), amely Alexej Leonov űrhajósról szól, aki elsőként tett űrsétát. A szintén 2017 -es Élet (Life) című amerikai-brit alkotás pedig egyfajta űrhajós és Alien történet keverék.


Űrhajós filmek 2010-es évek


Egyébként 2017 ben egy másik orosz űrhajósfilm is megjelent, a Szaljut-7 (Salyut-7), amelyben egy 1985 -ös, kapcsolatot vesztett űrállomás visszaállításáról van szó. A The Cloverfield Paradox egy antológiának a része, és 2018 elején jelent meg. A filmben egy űrállomás legénységének a feladata energia biztosítása a Földnek. Az igen vegyes kritikát kapott film keveréke az űrhajós és az idegen támadó filmeknek.
A 2036: Származás ismeretlen (2036 Origin Unknown) egy 2018-ban megjelent brit űr sci-fi, amelyben egy női űrhajós és egy mesterséges intelligencia, a marsi küldetés balesetére próbál fényt deríteni. Az első ember (First Man) 2018-as megjelenésű, és Neil Armstrong életébe enged bepillantást. A 2019-es megjelenésű, brazil-amerikai Ad Astra filmben a főhős eltűnt apja után kutat, a Naprendszeren áthaladva.
Az utolsó űrhajós (The Last Astronaut) című film 2019 tavaszán jelent meg. Ez egy sci-fi, amelyben földönkívüliek, a CIA, és a bolygó megmentése is színen van. Két fiatal lány igyekezete, akik az utolsó űrhajós megtalálásával akarják megmenteni a Földet.
Az Astronaut 2019-ből, Richard Dreyfuss főszereplésével készült, egy magányos, özvegy férfiról, Angusról szól. Nagy álma, hogy az űrbe jusson, és ehhez egy nemzetközi verseny nyújt lehetőséget, ám, hogy esélye lehessen, megváltoztatja a születési dátumát. Ám az idő haladása, az egészségi állapota, a családja is mind hátráltatja.
 
 

Űrben játszódó filmek a 2020-as évek

 

Még az előző évtizedhez sorolható a 2019-2020 -ban forgatott Az éjféli égbolt. Ebben a főszereplő egy sarkvidéki bázison él, miközben egy űrhajó az általa felfedezett bolygóról indul vissza. De közben veszélyes sugárzás terjedt el a Földön, és figyelmeztetni kell őket. Az űrben közlekedő objektum az út során meteorzáporba kerül, így kénytelenek űrruhában javításokat végezni. Bár a film dráma, a kivitelezés elég vontatottra, hosszúra sikerült, néhány izgalmasabb jelenetet leszámítva inkább fárasztó.

A Voyagers 2021-es bemutatású film, vegyes kritika mellett pénzügyileg nagyot bukott. Egy csapat a 2063 -as évben egy másik bolygó meghonosítására készül, mert a Földön az éghajlatváltozás és társadalmi gondok növekednek. De később kiderül, hogy sokkal személyesebb okok indították az expedíciót, ami az érzelmek fékezhetetlen kavalkádját hozza magával.

A potyautas című, 2021-es bemutatású filmben egy soron kívüli utas károkat okoz a Marsra igyekvő űrhajó létfenntartó rendszerében. Ez miatt komoly problémák elé kerül a legénység. Itt most inkább a kritika volt kedvezőbb, a közönség vegyesen fogadta a filmet.

2022-ben jelent meg a Rubikon – A Föld végnapjai című osztrák drámai, űrös filmek közé tartozó mozi. Ebben egy Földet ért katasztrófa miatt az űrállomás nehéz helyzetbe kerül, vagy az űrben igyekszik fennmaradni, vagy igyekszik a túlélőkkel kapcsolatba kerülni. Számomra roppant fárasztó és hosszú film, nem feltétlen a tudományos dolgok, sokszor inkább a szereplők személyiségjegyei, vagy azok változása volt a döntő.

A 2023 -as Kráter az ifjúságot megcélzó űr filmek egyike. A főszereplő srác a Holdbeli otthonából kerül egy másik bolygóra. Ezt nem moziban vetítették először, s miután a felhasználók által az új égi űrhajós filmek magyarul online is megtekinthetők, ez is hamar felkerült az egyik megosztóra.

 

 


Űrhajós filmek online



A cikkben bemutatott filmek jó részét – különösen a régieket – a youtube -on is meg lehet nézni. A legjobb űrhajós filmek többnyire ki lettek adva DVD -n, így elérhetővé váltak az utókor számára. Az űrben játszódó filmek többsége a mozivetítés és videokiadás mellett, a tévében is lejátszásra került. Az újabbak közül több világűr film online lejátszó oldalakon hozzáférhető, de ezt az egyik cikkemben leírtak miatt nem ajánlom.




Űrhajós filmek listája

(Pirossal jelölve a cikkben bemutatottak)

Az XM űrhajó (Rocketship X-M) 1950 (amerikai)
Végállomás a Hold (Irány a Hold) (Destination Moon) 1950 (amerikai)
Flight to Mars 1951 (amerikai)
Holdbázis-tervezet (Project Moonbase) 1953 (amerikai)
Riders to the Stars 1954 (amerikai)
Az űr meghódítása (Conquest of Space) 1955 (amerikai)
Satellite in the Sky 1956 (brit)
Battle Beyond the Sun (Nebo Zovyot) 1959 (szovjet)
Battle in Outer Space 1959 (japán)
Destination Space 1959 (amerikai)
First Man into Space 1959 (angol)
12 to the Moon 1960 (amerikai)
Space-men (Assignment: Outer Space) 1960 (olasz)
A holtak bolygója (First Spaceship on Venus, The Silent Star, Der Schweigende Stern) 1960 (NDK-lengyel)
X-15 (X-15) 1961 (amerikai)
Journey to the Seventh Planet 1962 (amerikai-dán)
A viharok bolygója (Planeta Bur) 1962 (szovjet)
Ikarie XB-1 (Voyage to the End of the Universe) 1963 (csehszlovák)
Robinson Crusoe a Marson (Robinson Crusoe on Mars) 1964 (amerikai)
Mutiny in Outer Space 1965 (amerikai)
The Wizard of Mars 1965 (amerikai)
Space Probe Taurus 1965 (amerikai)
Queen of Blood 1966 (amerikai)
Mission Stardust 1967 (olasz-NSZK-spanyol)
Az Androméda-köd (Andromeda Nebula/Tyumannoszty Andromédi) 1967 (szovjet)
Visszaszámlálás (Countdown) 1968 (amerikai)
A zöld nyálka (A zöld iszap) (The Green Slime) 1968 (japán-amerikai)
2001: Űrodüsszeia (2001: A Space Odyssey) 1968 (amerikai-angol)
Utazás a Nap túlsó oldalára (Doppelgänger, Journey to the Far Side of Sun) 1969 (amerikai)
Űrkaland (Marooned) 1969 (amerikai)
Doomsday Machine (Escape From Planet Earth) 1972 (1967) (amerikai)
The Astronaut 1972 (amerikai)
Stowaway to the Moon 1975 (amerikai)
A leigázottak bolygója (Im Staub der Sterne, In the Dust of the Stars) 1976 (NDK)

Operation Ganymed 1977 (NSZK) 
Földi űrutazás (Capricorn One) 1978 (amerikai)
UFO Arizonában (Hangar 18) 1980 (amerikai)
Az igazak (The Right Stuff) 1983 (amerikai)
Sayonara Jupiter (Bye Bye Jupiter, Sayonara Jiupita) 1984 (japán)
2010 – A kapcsolat éve (2010: The Year We Make Contact) 1984 (amerikai)
A Noé bárkája elv (The Noah's Ark Principle) 1984 (NSZK)
Űrtábor (SpaceCamp) 1986 (amerikai)
Star Crystal 1986 (amerikai)
Túl a csillagokon (Beyond the Stars) 1989 (amerikai)
Holdcsapda (Moontrap) 1989 (amerikai)
Challenger (Challenger) 1990 amerikai
Solar expedíció (Solar Crisis) 1990 (amerikai-japán)
Apolló 13 (Apollo 13) 1995 (amerikai)
Apolló 11 (Apollo 11) 1996 (amerikai)
Halálhajó (Event Horizon) 1997 (amerikai)
Max Q 1998 (amerikai)
Mission Mars 1998 (amerikai)
Az asztronauta (The Astronaut's Wife) 1999 (amerikai)
A Mars-mentőakció (Mission to Mars) 2000 (amerikai)
A vörös bolygó (Red Planet) 2000 (amerikai-ausztrál)
Űrcowboyok (Space Cowboys) 2000 (amerikai)
Űrhajótöröttek (Stranded, Naufragos) 2001 (spanyol)
Orion űrhajó - A visszatérés (Raumpatrouille Orion - Rücksturz ins Kino) 2003 (német)*
Családi űrutazás (The Astronaut Farmer) 2006 (amerikai)
Napfény (Sunshine) 2007 (amerikai-brit)
Holdrakéta – Az Apollo 11 repülése (Moonshot) 2009 (angol)
Hold (Moon) 2009 (angol)
Apolló 18 (Apollo 18) 2011 (amerikai-kanadai)
Szeretet (Love) 2011 (amerikai)
A Jupiter-küldetés (Astronaut: The Last Push) 2012 (amerikai)
Az Európa-rejtély (Europa Report) 2013 (amerikai)
Gravitáció (Gravity) 2013 (amerikai-angol)
Space Warriors 2013 (amerikai)
Mars - Az utolsó napok (The Last Days on Mars) 2013 (brit-ír)
Stranded 2013 (amerikai)
Csillagok között (Interstellar) 2014 (amerikai-brit)
400 nap (400 Days) 2015 (amerikai)
Mentőexpedíció (The Martian) 2015 (amerikai)
Végső cél: Az ismeretlen (Approaching the Unknown) 2016 (amerikai)
A számolás joga (Hiddeg Figures) 2016 (amerikai)
Közöttünk az űr (Tha Space between Us) 2017 (amerikai)
Spacewalk (The Age of Pioneers, Vremja Pervih) 2017 (orosz)
Élet (Life) 2017 (amerikai-brit)
Szaljut-7 (Salyut 7) 2017 (orosz)
The Cloverfield Paradox 2018 (amerikai)
Tik Tik Tik (2018) (indiai)
2036: Származás ismeretlen (2036 Origin Unknown) 2018 (angol)
Az első ember (First Man) 2018 (amerikai)
Ad Astra 2019 (amerikai-brazil) 
Az utolsó űrhajós (The Last Astronaut) 2019 (amerikai)
Astronaut 2019 (amerikai) 

Az éjféli égbolt (The Midnight Sky) 2020 (amerikai)  

Voyagers 2021 (amerikai)

A potyautas (Stowaway) 2021 (amerikai - német)

Rubikon - A Föld végnapjai (Rubicon) 2022 (osztrák)
Kráter 2023 (amerikai)

  


                              
                             


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2018.09.05. (frissítve) - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.