Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Danny Kaye filmek magyarul, bemutatás, életrajz, halála

 

Danny Kaye filmek magyarul, bemutatás, életrajz

 

 

Danny Kaye filmek magyarul többségében láthatóak voltak, már az elmúlt században. Ilyen szempontból többet mutatott volt, mint kedvenc amerikai komikusom, Jerry Lewis, akinek kevesebb filmjét szinkronizálták. De magyarul a Louis de Funes filmek közül volt látható a legtöbb, s éppen ez a 3 személy az, akik számomra örök, és felülmúlhatatlan komikusok.




Danny Kaye életrajz


Danny Kaye egy színész, aki énekes, táncos, zenész, komikus és szakács is volt. Bár amerikai, a zsidó származású szülei Ukrajnából vándoroltak ki, és ő 1911-ben született New Yorkban. 22 éves korában a nevét Kaye -re változtatta.

Már gyermekkorában kitűnt az iskolában daloló képességével és humorával. Fiatal korában sorban változtatta a munkahelyeit, a legtöbbről kirúgták. Remek utánzóképessége már a 30-as években hasznossá vált számára, amikor is részt vett előadásokon.

1937-ben már részt vett egy alacsony költségvetésű komédia sorozatban, mely egy év múlva véget ért. Később a Broadway -en lépett fel többször. És Sylvia Fine, akit 1939-ben ismert meg, szövegíróként, zeneszerzőként, valamint zongoraművészként is mellette volt. 1940-ben a hölggyel összeházasodtak. A Broadway -en igen sikeres darabokban szerepelt.

 

Danny Kaye életrajz, Danny és Sylvia Fine
Danny és Sylvia Fine

 

 

Danny Kaye filmek magyarul és a többi


A Danny Kaye filmek magyarul csodálatosak, igen jó történetekkel, egyedül a kornyikálások nem hiányoznak nekem, videón át szoktam pörgetni ezeket. Igaz, hogy a Jerry Lewis filmekben is vannak énekek, de ő ott is olyan humoros volt, hogy nem lehetett kihagyni.



Danny Kaye filmek magyarul tévében, videón


Az Anyámasszony katonája 1944 -es film, amelyben a főszereplő egy hipochonder, akit váratlanul bevisznek katonának. Vele együtt a barátja is a Föld túlsó oldalára jut, sőt, két hölgyismerősük, ami miatt a szerelmi szálak bonyolódnak. Van egy pár mulatságos jelenet a filmben, különösen, ahogyan a katonák hajón levő szállóján hülyíti őket.

Egy évvel később mutatták be a Csuda pasi című alkotást, mely az egyik legelismertebb a Danny Kaye filmek közül. A története miatt akár a halál utáni életről szóló filmek közé is beillene, bár ez vígjáték. A főszereplő ikerpár egyik tagját meggyilkolják, mielőtt tanú lehetne egy bűnügyben. Ideiglenesen testvérének kell átvennie a szerepét egy lokálban.

Csakhogy ő csupán egy két kézzel író memóriazseni, aki elég gyakorlatiatlan, testvére viszont menő komikus énekes. Viszont a szelleme segít neki, s olykor a bőrébe bújik. Némelyik jelenet a Csuda pasi filmben olyan mulatságos, hogy nem lehet kibírni folyamatos nevetés nélkül. Az alkotás megkapta az Oscart a legjobb filmeffektusokért, ami nem is csoda, hiszen 1946 -hoz képest meglehetősen élethű a fivér szellemalakja.

A Botcsinálta bokszoló 1946 -os alkotás, amely egy kiváló filmes esti szórakozás. Burleigh egy tejkihordó futár, aki húgát védelmezi egy kis utcai perpatvarban, miközben a bokszbajnok kiütést szenved. Később belőle akarnak bunyóst csinálni, holott ő csak jól tud félrehajolni az ütésektől. Amikor belemegy, előre lefizetik az ellenfeleit, amiről ő mit sem tud, s megnő az önbizalma.

Ez a film is tökéletes kikapcsolódás, eredeti vicces helyzetkomikumok, Danny Kaye -re szabva, akit nehéz lenne felülmúlni. A Botcsinálta bokszoló jól gyümölcsözött, a költségek többszörösét hozta vissza a bevételekben.

A Walter Mitty titkos élete című filmet a 2010-es években is feldolgozták, de túl mély nyomot nem hagyott bennem. Az 1947 -es változat viszont szuper. Az ábrándozós részeket nem szeretem benne, de maga a történet igen szórakoztató. Több jelenetnél – például amikor többször bemászik főnöke előadása alatt az ablakon a felhőkarcolón – a padlón fetrengtem a nevetéstől.

 

Danny Kaye filmek - jelenet a Walter Mitty filmből
Jelenet a Walter Mitty titkos élete filmből
 

A következő évben jelent meg A zene szerelmese, mely a Danny Kaye filmek egyik komolyabb darabja. Na nem teljesen, inkább olyan romantikus vígjáték, nem romantikus zenékkel, de azért volt benne egy csepp drámaiság is. Ez már a negyedik film, melyben Virginia Mayo -val együtt szerepelt, aki a női főszereplő volt.

Az 1949 -es, A főfelügyelő című filmben a főszereplő ágrólszakadt fiatalembert összetévesztik Napóleon revizorjával. Ez egy sor humoros jelenethez vezet, a félreértésekről nem is szólva. Kiváló történet, nagyon jó csavarokkal a végére is.

Az aláfestő filmzenéért Johnny Green Golden Globe díjat nyert, a filmdalokat Sylvia Fine írta. Kicsit emlékeztetett a Jean Marais kosztümös filmekre, azzal a különbséggel, hogy itt a félreértésekből eredő helyzetkomikumon volt a hangsúly.

A Riviérán 1951 -ből egy zenés vígjáték, melyben a főhős két szerepet játszik. Mivel ekkoriban lehetett először színes tévé adást látni az USA -ban, ez lenyűgözte a nézőket. Sylvia itt is tevékeny részt vállalt abban, hogy a dalok is sikert arassanak.

1952 -ben a dán meseíró, Hans Christian Andersen elképzelt életét alakította a filmvásznon. Ez a film szép közönségsikert aratott a mozikban, és 6 Oscar jelölést is kapott.

Az 1953 végén forgatott Fehér karácsony 1954-ből, a második világháború idején játszódik. Egy zenés vígjáték, melyben Bing Crosby volt a partnere, és a Danny Kaye filmek közül az egyik legnagyobb bevételt termelő, mivel a 2 milliós költséghez képest 30 millió dollár bevételt hozott.

Számomra érthetetlen miért műteremben rögzítették a kültéri felvételeket is. A végén felhangzó White Christmas dal számomra az 1994-es DJ Nick -féle happy hardcore verzióból volt ismerős . 

A Kopogd le a fán! többször is játszották régen a tévében, és többször is megnéztem. Egy kicsit akcióvígjáték -szerű, nagyon jó a története. Ebben egy hasbeszélőt alakít, akinek pszichiáterre van szüksége, s közben egy bűnügybe is belekeveredik. Bár vegyes volt a kritika, kapott néhány filmes jelölést. A játék a nevekkel igen jól kijön a szövegben, és sokkal jobb szórakozás mint némelyik a kémfilmekkel foglalkozó filmparódiák közül.

Az Udvari bolond 1956 -ból az egyik legsikeresebb a Danny Kaye filmek közül. A magyar tévében is többször mutatták régen, nem is tudtam felejteni. Egy kicsit emlékeztet a Robin Hood filmes történetre, annak vidámabb változatában. Ez a középkori Angliában játszódik, ahol az igazi trónörökösre egy titkos csapat vigyáz az erdőben, a Fekete Róka vezetésével. Egyik embere, egy női kapitányával bejuttatja a királyi várba, ahol azonban bonyolódnak a dolgok.

 

Danny Kaye filmek - jelenet az Udvari bolond filmből
Jelenet az Udvari bolond filmből (a film színes)

 

Az Udvari bolond filmben számtalan helyzetkomikum van. Amikor a király kérésére minden gyorsabban zajlik, és a katonák is felpörgetve menetelnek minden irányban, az haláli. Itt a humor, a történet és a szereplők is telitalálat. Érdekes, hogy ez a történelmi vígjáték pénzügyileg veszteséges volt, mégis azóta az egyik legelismertebb film a műfajában, s Danny Kaye is Golden Globe jelölést kapott érte. A zenéjét pedig itt is a felesége, Sylvia Fine szerezte. Ami pedig felejthetetlen szöveg (aki látta, érti): „...a mozsaras pohárban virul a pirula ...rád a váras pohár vár, abban nem virul a pirula.”

A Merry Andrew egy régész-professzor története, aki ideiglenesen egy cirkuszhoz csatlakozik. Ezt 1958 -ban mutatták be, s valaha az osztrák tévé műsoraiban láttam. Az első nagyobb hollywoodi film volt, melynek a premierje Délkelet-Ázsiában zajlott (Szingapúr).

Az Én és az ezredes amolyan háborús vígjáték 1958-ból, melyben Curd Jürgens -szel együtt játszott, s érthetetlen módon fekete-fehérben forgatták. A Danny Kaye filmek közül ez igazi dráma-vígjáték, ahol egy nagyon leleményes lengyel zsidót alakít, aki egy lengyel arisztokrata ezredessel utazik.

Kettesük ellentétes személyisége igen jó fordulatokat hoz, amit csak bonyolít az ezredes csinos menyasszonya. Nemcsak vicces a film, de megható is, érdemes megnézni.

Az 1959 -es 5 penny című film Red Nichols amerikai jazz zenész életéről szól. Ez egy zenés dráma, amely tartalmaz humoros elemeket is, de egy megható történet, amely szintén látható volt már jó régen is a magyar tévében. A főszereplő párját a Dallas filmsorozatból is jól ismert Barbara Bel Geddes alakította. Az 5 penny 4 Oscar jelölést is kapott, és Louis Armstrong is szerepelt benne.

Az 1961-es On The Double -ban ismét a 2 világháborúban járunk, s Kaye itt is kettős szerepet alakít. Ennél a filmnél a cél egy szórakoztató vígjáték volt, mindenféle különösebb üzenet nélkül.

Az 1963-as Nyomoz a vőlegény filmben a bűnügyi filmsorozatokból ismert Telly Savalas -szal együtt játszott. A rendező az a Frank Tashlin, aki többek között a legjobb Jerry Lewis filmek egy részét is rendezte. Ebben a történetben a főszereplő tévedésből egy adócsaló szélhámosnak utal ki hitelkártyát.

Érdekesség, hogy itt a filmzeneszerző az a Stu Phillips, aki ismert elektronikus filmsorozat zenéket alkotott később. Nem értem miért fekete-fehérben készült ez a film. Amikor sietségében a főszereplő masszázst alkalmaz valakin, azon a padlón voltam a nevetéstől, és a mozi végi kavarodás se semmi.



Egyéb Danny Kaye filmek a tévében, s másutt


A The Madwoman of Chaillot 1969-ből egy szatíra, melyben számos más filmhíresség mellett kapott szerepet. Danny Kaye a tévében több sorozatban is szerepelt, és felbukkant néhány filmben vendégszerepben is. Saját sorozata, a The Danny Kaye Show egy varieté sorozat volt 1963 és 1967 között.

1976-ban olyan televíziós musical filmekben szerepelt, mint a Pinocchio és a Peter Pan. Az 1981 -es A túlélő -ben egy neonáci csoport éppen egy olyan településen tart nagygyűlést, ahol a lakosság nagy része zsidó és a világháború túlélője. Ebben a filmben valós és kitalált események és személyek keverednek.



Danny Kaye életrajz, élete a filmen kívül


Az 1950-es évektől kezdődően komoly munkát végzett az UNICEF -ben. Ennek során humorát és dalait is felhasználva igyekezett a világot bejárva a gyermekekkel kapcsolatos problémákra, betegségekre felhívni a figyelmet. Humanitárius munkája a Gyermekalap vezetőjével történő 1949-es beszélgetésére vezethető vissza, és hosszú évtizedeken át élete szerves része volt.

 

Danny Kaye élete a filmen kívül UNICEF munka
Danny Kaye élete a filmen kívül UNICEF munka

 

Dena nevű lánya 1946-ban született. Feleségével, Sylviával 1947-1948 -ban volt egy ideiglenes különválása, amikor Eve Ardennel került kapcsolatba. Később már kitartottak egymás mellett egy életen át. Az mellett, hogy remek imitátor volt, lelkes pilóta is, a ki a legkülönfélébb repülőgépekkel repült.

Mindemellett otthonában a kínai és olasz konyha volt az egyik hobbija. Sőt, Danny Kaye mint szakács is ismert volt, mivel főzőtanfolyamokat tartott egy San Francisco-i kínai étteremben.



Danny Kaye halála


Az 1960-as és 70-es évektől rendszeresen vezényelt zenekarokat is. Annak ellenére, hogy kottát sem tudott rendesen olvasni, több szakmabeli megdicsérte a hatása miatt, amit ki tudott hozni a zenekarokból. Ezen munkája/hobbija által is rengeteg adományt gyűjtött, például zenész nyugdíjalapok támogatására.

1983-ban négyszeres koszorúér műtéten esett át, és egy vérátömlesztés során vírus került a szervezetébe. Danny Kaye halála oka szívelégtelenség volt 1987-ben, amely a régebbi vérátömlesztés miatti Hepatitis C vírusra, és belső vérzésre volt visszavezethető.

A Danny Kaye filmek számomra sokban hasonlítanak a delfines filmek nem múló vonzására. Ő egy igazi „delfin” típus volt, aki az élet vidám oldalát képviselve, jótékony hatással bírt a világra.

 

Danny Kaye filmek lista

(A cikkben bemutatott filmek)



Anyámasszony katonája (Up In Arms) 1944

Csuda pasi (Wonder Man) 1945

Botcsinálta bokszoló (The Kid From Brooklyn) 1946

Walter Mitty titkos élete (The Secret Life Of Walter Mitty) 1947

A zene szerelmese (A Song is Born) 1948

A főfelügyelő (The Inspector General) 1949

A Riviérán (On The Riviera) 1951

Hans Christian Anderson 1952

Fehér karácsony (White Christmas) 1954

Kopogd le a fán! (Knock On Wood) 1954

Udvari bolond (The Court Jester) 1956

Merry Andrew 1958

Én és az ezredes (Me and the Colonel) 1958

5 penny (The Five Pennies) 1959

On the Double 1961

Nyomoz a vőlegény (The Man from the Diners Club) 1963

The Madwoman of Chaillot 1969

Pinocchio 1976

Peter Pan 1976

A túlélő (Skokie) 1981



Ha tetszett, s szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2022.02.27. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

 

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.