Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Hegyi kalandfilmek, hegyen játszódó, hegymászós filmek

Hegyi kalandfilmek, hegyen játszódó, hegymászós filmek
Hegyi kalandfilmek, hegyen játszódó, hegymászós filmek



Hegyi kalandfilmek, hegyen játszódó, hegymászós filmek a múlt század eleje óta rendszeresen készülnek, és nem egy közülük nagy sikert aratott a mozikban. A hegyekben játszódó filmek a legkülönbözőbb műfajokban jelentek meg, és jókora nézői réteget vonzanak.

Ebben a cikkben bemutatom a hegyi filmek előzményeit, a 20-as, 30-as évek német bergfilmjeit. A teljesség igénye nélkül, jó néhány hegyi kalandfilmről szó lesz, majd mivel a legjobb hegymászós filmek magyarul is láthatóak – ezeket is bemutatom. A dokumentumfilmek itt nem szerepelnek, csak a játékfilmekről lesz szó. Hogy ne legyen nagyon hosszú a cikk, a filmeket csak pár mondatban jellemzem.
A cikk végére a hegyi filmek listáit is felsoroltam, a könnyebb tájékozódás végett. Többnek nincs magyar címe, nem is fordították le. Ami nagyszerű, hogy a világ minden táján készültek hegyi környezetben játszódó filmek. Amennyiben filmet keresel estére, ezeket bátran ajánlom!



Német hegyi filmek – bergfilmek – a 20-as, 30-as években


A legjobb hegyi filmek gyökereit részben az 1920-as évek német bergfilmjeiben találhatjuk meg. Ezek főleg az Alpokban játszódtak, és népszerűségük a 30-as évekig megmaradt. A Matterhorn vértanúi 1928-ból, német-svájci némafilm a hegy meghódításáról, valamint az olasz és brit hegymászók versengéséről. Az 1929-es The White Hell of Pitz Palu eredetileg néma film, melyet később többször felújítottak. Igazi kalandfilm egy emberről, akinek feleségét elsodorja a lavina, majd éveken át keresi.
1930-ban jelent meg a Viharok a Mount Blanc felett. Ez is egy német hegymászós bergfilm, amely egy meteorológiai állomás, hóvihar és hegyi mentés körül forog. A The White Ecstasy (Der weiße Rausch) szintén német film 1931-ből, mely a síelős és sport filmek egyik ős darabja, szabadban felvett, nem könnyű jelenetekkel. 


A Matterhorn csúcsa
A Matterhorn csúcsa

 
Egy évvel később készült a misztikus töltésű hegymászó film, a Kék fény (Das blaue Licht). Ezt a filmet a Dolomitokban, Svájcban és Dél-Tirolban rögzítették, s az egyik társszerzője a magyar Balázs Béla volt. A Der Berg Ruft! (erről egyből az 1994-es népzenei eurodance sláger jutott eszembe ) 1938-ból, egy olasz hegymászóról szól, aki elsőként akar feljutni a Matterhorn csúcsára. Találkozik egy brit hegymászóval, de később vetélytársak lesznek, s két különböző csapattal vágnak neki.



Hegyi kalandfilmek, hegyekben játszódó filmek


1965-ben a németek – olasz, spanyol, bolgár közreműködéssel – elkészítették Az inkák kincse című filmet. Ezt a Karl May biriliáns inkákról szóló kalandregényének a filmfeldolgozását elsősorban a magashegységi helyszín miatt említem itt.
A Mackenna aranya egy vérbeli kaland-western, amelynek látványos sziklás jeleneteit Utah és Arizona államokban rögzítették. Bár részben hasonlít a mozikban bukott, de videón és tévén sikeres filmekhez, az észak-amerikai sikertelenségéhez képest Európában, a Szovjetunióban, s Indiában jól futott. 1975-ben jelent meg az Egy hegyivezető halála, amely egy tévéfilm, és a Mount Blanc hegységben játszódik. 


A Canyon de Chelly a Mackenna aranya egyik helyszíne
   A Canyon de Chelly, a Mackenna aranya egyik helyszíne

 
A Hegyi ember 1976-ból, a mamutfenyők hazájában zajlik. Egy idősebb ember tuberkolózisa miatt a hegyekbe költözik, ahol kalandos körülmények között ismeri meg a helyet, majd azért küzd, hogy ne vágják ki ezeket a fakülönlegességeket. Ez egyébként az erdőben játszódó kalandfilmek közé is beférne. A Keresztül a nagy vízválasztón is 1976-os, és a Sziklás-hegységben történik, a Robinson család kalandjai a vadonban filmekből ismert színészekkel.
Az Egy nyár öt napja az 1930-as évek svájci Alpokjában játszódik. Ez az 1982-es – Sean Connery főszereplésével készült – dráma, óriási bukás volt, a rendező többé nem is készített filmet. A 80-as évekbeli videofilmeknél már bemutattam Az aranygömb legendája című filmet, melynek jó része Nepálban játszódik. Az 1988-as Gyilkos lövés -ben egy FBI ügynök igyekszik elkapni egy bűnözőt a hegyekben. Egy hegyi vezető segít neki. Ez az igazi akció kalandfilm jó értékeléseket kapott.
A nepáli herceg is 1988-as, ebben a kalandfilmben – különösen a végén – egészen szép helyekre jutnak el a főszereplők. Milla Jovovich itt még csak alig 13 évesen szerepelt, jókora meggyőzőerővel. Kicsit misztikus, és igazán csodás film, a herceg városa engem a titokzatos Shamballára emlékeztetett.
Az Életben maradtak 1993-ból igazi túlélőfilm, amely egy 1972-es, Andokbeli repülőgép baleset következményeit mutatja be.
A Veszélyes vizeken 1994 -ből egy hegyek közötti vadvízi túra története. Egy család megy kirándulni a Sziklás-hegységben, de két férfi is hozzájuk csatlakozik, s a történet később küzdelembe torkollik.
Az 1997-es, A hegy foglyai, egy amerikai, hegyen játszódó kalandfilm, melyben egy házaspár igyekszik túlélni a Himalája viszontagságait, mivel vezetőjük magára hagyta őket. Ugyanezen évből az Aranyhajsza már egy akciófilm, melyben túrázók találnak lezuhant repülőre, benne aranyrudakkal, a magas Sierrákban.
A Himalája – Az élet sója 1999-ből, angol-svájci-nepáli-francia koprodukció, mely a Himalája tibeti részén játszódik, és valódi történésekre alapoz. A nem színészek szereplésére épülő film jelentős elismerést váltott ki.
 
 
 

Legjobb hegyekben játszódó filmek, hegyi kalandfilmek 2000 után

 
 
A Hideg préda egy norvég film 2006 -ból. Egy hegyi snowboardozással indul, mely egy idő után – egy pszichopata gyilkos miatt – horrorba torkollik. Ennek a mozinak 2 év múlva készült egy folytatása, majd 2010-re egy újabb.
Az Út a szabadságba (vagy A szabadság útjai) 2010-ben jelent meg, s 1940-ben játszódik. Egy szibériai munkatáborból szökött társaságról szól, akik a hegyeken át, India felé tartanak. A valós alapokon nyugvó történet jó kritikákat kapott, csak a bevételek maradtak el. Bár több természeti helyszínen és éghajlaton haladnak át – így a sivatagi helyeken játszódó filmekben is meglehetne említeni – mégis főképp a hegyekhez tartozik.
A Lonely Place To Die egy 2011-es angol film, melyben a hegymászók egy kislányt szabadítanak ki, s ezzel az elrablói üldözni kezdik őket. Igazi brit hegyi kalandfilm, némi akcióthrilleres beütéssel. Skót tájakon forgatták, és kedvező értékeléseket kapott. Ebben az évben jelent meg a kínai-tajvani A hegy körül című, hegyvidéken játszódó kalandfilm, amelyben egy fiatalember a bátyja emlékére kerékpáron indul Lhászába.
Egy norvég film a 2011-es évből a Fjellet (The Mountain), ami két nő visszatérése a hegyi világba, hogy szembenézzenek két évvel azelőtti traumatikus élményeiknek. A Magam ura 2014-ből is norvég film, mely egy hegyekbe induló fiatalember útjáról és gondolatairól szól. Szintén norvég A vende tilbake 2015-ből, melyben két testvér indul a hegyre, hogy apjukat megtalálják.
A 2016-os Sugar Mountain filmben a főszereplő testvérek saját eltűnésüket szervezik meg, hogy anyagilag helyrejöjjenek. Bár ez a thriller Alaszkában játszódik, amíg nem találták meg a megfelelő helyszíneket, Ausztráliában forgatták. A családi kirándulásnak induló, Három hegycsúcs című, 2017-es, német-olasz film ijesztően drámaivá válik az események folytán.
2017-ben mutatták be a Hegyek között című mozit, amiben egy repülőgép baleset túlélőinek, egy férfinek és egy nőnek át kell vészelniük a havas hegyekbeli gyalogutat. Vegyes fogadtatású, de nyereséges romantikus kalandmozi volt. Ez a túlélős film eléggé reális, drámai, mélyen bele tudtam magam érezni a helyzetükbe.


A Hegyek között film egyik helyszíne is British Columbia
A Hegyek között film egyik helyszíne is British Columbia




Legjobb hegymászós filmek magyarul a 20. és 21. században


A kihívás egy 1938-as brit hegyi film, az 1865 -ös Matterhorn megmászásról, kalandos-romantikus köntösben. A The White Tower már egy regény alapján készült amerikai film 1950-ből. Ebben egy hölgy személyes okokból indul egy svájci hegy meghódítására csapatával. A 6 évvel későbbi The Mountain egy utasszállító gép katasztrófája utáni eseményeket mutatja be, különböző jellemű hegymászók által.
A Third Man on the Mountain egy 1959-es Disney produkció, amely egy svájci fiatalemberről szól, és szintén regényen alapul. A Bosszú az Eiger csúcsán, egy 1975-ben bemutatott, kissé thriller szerű, de a hegyes filmek közé tartozó akciófilm. A Clint Eastwood saját testi épségét sem kímélő körülmények között készülő alkotás legszebb jeleneteit a Zion Nemzeti Parkban forgatták.
A több fesztivál díjat is elnyert, 1978-as El Capitan – mely az azonos nevű, Yosemite Nemzeti Parkban levő hegyen játszódik – testközelből mutatja be a hegymászás izgalmait. Érdekesség, hogy a filmfelvételek alapjai 1968-ban és 1969-ben készültek. A Nanga Parbat meghódítása 1986-ból egy kanadai és brit együttműködésből készült film, mely igaz történetet dolgoz fel. Német hegymászókról szól, akik 1953-ban másztak fel a himalájai hegyre, s közülük éppen a legjobb a különc.
A K2 című 1991-es hegymászós film nálunk Ki itt felmászol … címmel futott. Ebben két ellentétes személyiségű férfi hódítja a meg a K2 hegycsúcsot. Több nemzet részt vett a forgatásban, amely a világ több helyszínén történt. Ennek ellenére elég fagyos volt a fogadtatása, már ami a kritikát és a bevételeket illeti. Ugyanabból az évből a Kegyetlen hegycsúcs egy európai alkotás, amely egyfajta verseny – közönség előtt. Itt is két egészen eltérő jellemű személyiség áll a középpontban.
Ki ne emlékezne Stallone hegymászós mozifilmjére, a Cliffhangerre 1993-ból? A Függő játszmában kissé másképp, de Sly folytatja a 80-as évek akciófilmjeinek hangulatvilágát, a hegymászási és egyéb képességeket eltúlozva, az izgalmak érdekében. Bár itt vegyes volt a kritika, a közönségnek tetszett, s a 255 millió dolláros bevétel önmagáért beszél.


A Függő játszma film 1993-ból


A Halál a Himaláján egy 1997-es tévéfilm, ez valós történéseken alapul. Az egy évvel azelőtti Mount Everest tragédián alapul, az egyik túlélő emlékezései fényében. Itt is a már említett ellentétes felfogású csoportvezetők irányítják a csapatokat. Az 1998-as Széllovas Tibetben zajlik, politikai és drámai felhangokkal. Több díjat is nyert.
A 2000-ben megjelent Jég és Föld között egy negatív személy rossz döntései miatti tragédiáról, illetve túlélésről szól, thrillerszerűen. Ez is jókora siker volt anyagilag, és magyar adón is lehetett többször látni. 2000-ben elkészült a Függő játszma: Az utolsó menet is, amely viszont csak kisebb költségvetésű tévéfilm volt.
 
 

Hegymászós filmek magyarul 2000 után

 
Több olyan hegyi alkotás is készült, amely a motivációs filmek közé is besorolható. A King Lines egy nagyon látványos, 2007-es sportfilm, melyben a legszebb helyeken át kísérhetjük figyelemmel a hegymászást. Az európaiak 2008-ban ismét alkottak a hegymászós filmek alműfajában. A német-svájci-osztrák együttműködésből készült Nordwand egy hegy meghódításáról szól, 1936-ból. Ez mögött az akkori politikai háttér is megjelenik.
A Végzetes túra (High Lane / Vertige) egy kevésbé ismert francia akció-horror film. Ebben egy baráti társaság Horvátországba utazik, majd egy olyan helyen másznak sziklát, amely éppen le van zárva javítás miatt, s hamarosan csapdába kerülnek. A 2010-es megjelenésű, német Nanga Parbat a hegy megmászására induló 1970-es német küldetésről, s annak előzményeiről szól. Itt ugyanaz a vezető, mint az 1986-os, ezen a helyen játszódó filmben.
Ugyanebben az évben mutatták be a megtörtént eseményeken alapuló 127 órát. A drámai film jó értékeléseket és egy sor filmes díjra jelölést kapott. A 2015-ös Himalaya egy dél-koreai dráma, amely valós történeten alapul.
Az ugyanabban az évben megjelent Everest keveri a kaland, a dráma, az életrajz, az akció és a thriller elemeit. Ez a 3D -s technológiával készült alkotás az 1996-os Mount Everest -i tragikus eseményeket dolgozza fel. Az értékelések és a kritika is pozitív volt, és a bevételek átlépték a 200 millió dollárt.


A Himalájában
A Himalájában


A francia L'ascension (The Climb) című 2017-es filmben egy városi férfi elindul felmászni a Csomolungmára, hogy bizonyítson egy nőnek. Ez a film a hegymászós kalandfilmek jellegzetességeit vígjátéki elemekkel ötvözi. 
A 2022 -es Végtelen vihar (Infinite Storm) műben egy önkéntes kutató-mentő hölgy a Mount Washingtonnál egy furcsa idegennel találkozik, s hóviharban próbálnak lejutni a hegyről. Ez a viharos katasztrófa filmek közé is sorolható mozi alapjaiban amerikai, de nemzetközi gárda (lengyel, ausztrál, angol) is részt vett benne. Alapvetően a hegyekben játszódó kalandfilmek közé tartozó dráma, mely pénzügyileg sekély volt, a kritika valamivel jobb. 

A szintén ez évben megjelent Csúcsra törés is viharral és túléléssel kapcsolatos, brit mozi. Ez a hegyes filmek egy olyan darabja, ahol a pozitív személyiségjegyek döntő szerepet játszhatnak abban, hogy a főszereplők életben maradjanak.





Hegymászós filmek - Bergfilmek lista


A Matterhorn vértanúi (Der Kampf ums Matterhorn / Fight for the Matterhorn) 1928
The White Hell of Pitz Palu (Die weiße Hölle vom Piz Palü) 1929
Viharok a Mont Blanc felett (Stürme über dem Mont Blanc) 1930
Der weiße Rausch (The White Ecstasy) 1931
Kék fény (The Blue Light / Das blaue Licht) 1932
Kleine Scheidegg 1937
Der Berg ruft! 1938



Hegyi kalandfilmek lista


Az inkák kincse (Das Vermächtnis des Inka / Legacy of the Incas) 1965
Mackenna aranya (Mackenna's Gold) 1969
Egy hegyivezető halála (Mort d'un guide) 1975
Hegyi ember (Guardian of the Wilderness) 1976
Egy nyár öt napja (Five Days One Summer) 1982
Az aranygömb legendája (The Legend of Wisely) (1987)
Gyilkos lövés (Shoot to Kill) 1988
A nepáli herceg (The Night Train To Katmandu) 1988
Életben maradtak (Alive) 1993
Veszélyes vizeken (The River Wild) 1994
A hegy foglyai (Survival on the Mountain) 1997
Aranyhajsza (The Killing Grounds) 1997
Széllovas (Windhorse) 1998
Himalája – Az élet sója (Himalaya) 1999
Hideg préda (Cold Prey) 2006
Út a szabadságba (The Way Back) 2010
A Lonely Place to Die 2011
Fjellet (The Mountain) 2011
A hegy körül (Kora) 2011
A vende tilbake 2015
Magam ura (Mot naturen) 2014
Sugar Mountain 2016
Hegyek között (The Mountain Between Us) 2017
Három hegycsúcs (Drei zinnen / Three Peaks) 2017



Hegymászós filmek lista


A kihívás (The Challenge) 1938
The White Tower 1950
The Mountain 1956
Third Man on the Mountain (Banner in the Sky) 1959
Bosszú az Eiger csúcsán 1975
El Capitan 1978
A Nanga Parbat meghódítása (The Climb) 1986
Kegyetlen hegycsúcs (Schrei aus Stein / Scream of Stone) 1991
Ki itt felmászol … (K2) 1991
Cliffhanger - Függő játszma (Cliffhanger) 1993
Halál a Himaláján (Into Thin Air: Death on Everest) 1997
Függő játszma 2: Az utolsó menet (Final Ascent) 2000

Jég és föld között (Vertical Limit) 2000
King Lines 2007
Nordwand 2008
Végzetes túra (High Lane) 2009
Nanga Parbat 2010
127 óra (127 Hours) 2010
Himalaya (The Himalayas) 2015
Everest 2015
L'ascension 2017
Végtelen vihar (Infinite Storm) 2022
Csúcsra törés (Summit Fever) 2022



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2019.12.21. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.