Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Delfines filmek és kardszárnyú delfines filmek, sorozat

Delfines filmek és kardszárnyú delfines filmek, sorozat

Delfines filmek és kardszárnyú delfines filmek, sorozat




Delfines filmek és kardszárnyú delfines filmek, sorozatok a 60 -as évek elejétől fogva készülnek. Ez a cikk a delfines filmek bemutatásával, majd a kardszárnyú delfines filmek, és a delfines filmsorozatok ismertetésével összegzi ezen állatokról szóló játékfilmeket.
Végül a delfines filmek listája teszi teljessé az összes delfinekről szóló, vagy delfin szereplős mozi, tv, és videofilmek összegzését. Itt nem foglalkozom a róluk készült dokumentum és természetfilmekkel, és animációs, vagy rajzfilmekkel sem. Az alábbi filmek többsége családi, illetve kaland, vígjáték, dráma.
Miután a delfin az egyik kedvenc állatom a hűsége, és páratlan intelligenciája miatt, ideje volt, hogy összegyűjtsem a róluk szóló filmeket. Gyerekkoromtól fogva jó néhányat láttam, és szerencsére többségük magyar nyelven is megjelent.




Delfines filmek bemutatása



A Flipper az első film volt a híres-nevezetes delfinről 1963 -ban. A főszereplő 12 éves fiú szüleivel él Florida partjainál, aki egy nem mindennapi delfinnel kerül barátságba. Apja nem nézi jó szemmel, hogy miatta elhanyagolja a munkáit, de az állat vidáman szórakoztatja az ott élő gyermekeket.
Ricou Browning társszerzőt a Lassie filmsorozat inspirálta a Flipperről szóló történet megírásához, melyet Ivan Tors producernek elküldve, lehetővé vált a filmre vitele. A forgatásokon a Mitzie nevű delfin játszotta a főszerepet, és négy további társát használták a felvételekhez.


Jelenet a Flipper (1963) című filmből
Jelenet a Flipper (1963) című filmből


Egy évvel később jelent meg a Flipper és a kalózok, amely az első film még kalandosabb folytatása. A főszereplő fiú, Sandy, a delfinnel együtt a Bahama-szigetekre kerül, ahol a közelben, szökött fegyencek tartanak fogságban egy családot.
A delfin napja egy 1973 -as amerikai film, amelyet többször lehetett látni a magyar tévében. Az 1987-es nyári vetítésre emlékszem először. Főszereplői az Alpha és Beta nevű delfinek, amelyeket kutató idomárjuk kommunikálni tanít. Azonban bizonyos politikai erők sötét célokra akarják felhasználni őket.
A Robert Merle regénye alapján készült film témája és a hangulata miatt drámai, thrillerszerű, és kis részben sci-fibe illő elemeket is felvonultat. A delfin napja filmként eltér a regénytől, és vegyes kritikákat kapott, bár a zenéjét és a hangot jelölték az Oscar díjra. Kereskedelmileg viszont nem lett sikeres.
Az Ahol fekete lesz a folyó című, 1986 -os filmről már beszéltem a dzsungelben játszódó kalandfilmekről szóló cikkben. Itt nem a delfinnel való kapcsolat a fő szál, viszont a főszereplő fiú szoros barátságba kerül a folyami delfinnel.
1988 -ban jelent meg egy jó hosszú francia-olasz-amerikai koprodukcióban készült dráma, A nagy kékség. Bár ebben a filmben nem a delfinek állnak a középpontban, mégis részét képezik, ezért említem ebben az összeállításban. A történetet kicsit átszabták az amerikai piacra küldött változatban. Európában széles körű elismerést kapott és díjakat nyert, a tengerentúlon már nem talált olyan jó visszhangra.
A Kék tengermély egy 1993 -as olasz tévéfilm. A történetben a fiatal Angela egy delfinvédő szervezethez csatlakozik. A helyi halászok hálóiba gyakran keverednek delfinek, s előfordul, hogy nem tudván kiszabadulni, ott pusztulnak. A problémát tovább bonyolítja egy gyilkosság, és Angela a víz alatti merülés rekordjának felülmúlását is tervbe veszi.


Delfines filmek bemutatása


 

Delfines filmtörténetek a 90-es években

 
Az 1963 -as, első film remakejaként, 1996 -ban is készült egy Flipper film, amelyhez a fiú, Elijah Wood mellé, Paul Hogant szerződtették. Ebben a sztoriban Sandy egy kis szigetre utazik vakációra, nagybátyjához. Nem nagyon tetszik neki, hogy éppen ide kellett jönnie, de ez megváltozik, amikor megismeri Flippert.
A Bahama-szigeteken forgatott filmben nem csak élő delfint filmeztek, hanem az animatronikus technikát is segítségül hívták. Bár ezen nyaralós filmnél több filmes díjra kapott jelölést az alkotás, mégis kevesebb bevételt termelt, mint amennyibe került.
Az 1997 januárjában bemutatott Ebadta delfin című mozi főszereplői Steve Guttenberg és Kathleen Quinlan. A történetben egy zeneszerző és fia új helyre költöznek, és a kutyájuk közelebbi ismeretségbe kerül egy delfinnel. A közelben élő, delfinek kutatásával foglalkozó hölgy, Mary, és lányai hamar megismerik őket.
A romantikus, vígjátéki, és családi stíluselemeket is felvonultató mű többé-kevésbé jó, de inkább vegyes véleményeket kapott. Tévében és videón kedveltté vált, a mozibevétele mérsékelt maradt (7,2 millió dollár).
1999 -ben készült egy német családi film, amely A delfin csodája, és Dominó, a csodadelfin címeken is futott hazánkban. A történetben Nina, a kislány egy traumán átesve, delfinterápiára kerül Floridába. Ott azonban újabb rossz hatások érik, amikor orvhalászokkal találja magát szembe.
 
 

Delfines kaland filmek, mozik a 2000-es évektől 

 
A delfinek nyelvén egy drámai jellegű amerikai film, amelyet 2006 decemberében vetítettek először. A történet szerint a 14 éves, anyját elvesztett Alyssa, a születése előtt már elvált apjához kerül, aki delfinkutató a Bahamákon.
A film a lány és az apja közötti összhang megtalálásáról és a kutatóbázis megmentéséről is szól, melynek során Alyssa közeli kapcsolatba kerül egy delfinnel. A kritikusok negatívan méltatták, de a film és a főszereplő Carly Schroeder elnyerték az International Family Film Festival díját.
Az előbbi film folytatásaként készült el A delfin nyomában című alkotás 2010 -ben, más női színésszel a főszerepben. Itt Alyssa megismerkedik egy fiúval, aki valójában a haditengerészet egyik tisztje és delfineket használnak egy programhoz, melybe számos állat belepusztult.
 
 

Delfines kaland filmek

 
A Delfines kaland egy 2011 -es amerikai film, Morgan Freeman -nel, Ashley Judd -dal és Kris Kristoffersonnal a főszerepben. Igazi gyerekfilm dráma, amelynek delfin főszereplője egy olyan emlős, amelynek amputálni kellett a farokuszonyát egy halászhálóba gabalyodást követően.
A gyermek Sawyer – akit Nathan Gamble alakít – találta meg. Erős kapcsolat alakul ki a fiú és a delfin között, és lehetőség van rá, hogy az állat mesterségesen pótuszonyt kapjon. A film sztorijának valós alapja van, de több részletben is eltértek ettől. Többnyire pozitív kritikákat kapott, és jó bevétele volt.


Delfines filmek összegzése


A Delfines kaland 2. a hasonló című film folytatása 2014 -ből. Ebben a történetben a főszereplő delfin anyja elpusztul, s mivel most egyedül van, a törvényi szabályozás miatt nem tarthatják meg. Adva tehát a feladat, hogy társat szerezzenek a számára.
A folytatásban a régi szereplők visszatérnek, és újabbak is felbukkannak. Ez is megfogta a célközönséget (a családokat), és általában pozitív minősítéseket kapott, bár a bevételek csekélyebbek voltak az elsőnél.
 
 

Delfines családi filmek

 
2018 -ban jelent meg a Bernie, a delfin című családi kalandfilm, amelynek egyik főszereplője a Herkules sorozattal világhírűvé vált Kevin Sorbo. A filmben egy testvérpár barátkozik egy delfinnel, és feltárnak egy titkos tervet, amely romba döntheti a strandot és otthonukat.

Egy évvel később a folytatás is elkészült Bernie, a delfin 2. címmel. Itt ismét előkerül a régi felállás egy újabb történetben. A családi vakációs filmek hangulatában egy kis vidám, de akcióval tűzdelt folytatás, mely DVD -n jelent meg.

A Delfin sziget (Dolphin Island) című angol családi dráma 2021-ben jelent meg. Ebben a sztoriban a tinédzser Annabel szülei elvesztése után nagybátyjával él egy karibi szigeten, ahol jó barátja Mitzy, a delfin. Anyai nagyszülei szeretnék visszavinni a lányt New Yorkba, de ő nem akar. A delfines filmek közül a Delfin sziget elég jó kritikákat és elismerést kapott, mint pozitív családi film.

 




Kardszárnyú delfines filmek



A Namu, a gyilkos bálna egy 1966 -os amerikai film. A történet szerint a halászok elpusztítanak egy nőstény kardszárnyút, amelynek a párja partközelben marad. Henk Donner, az óceánkutató igyekszik ott tartani a hatalmas állatot, hogy megfigyelhesse. Azonban ezzel kivívja a tengerparti város és a halászok ellenkezését, akik ellenségesen tekintenek a kardszárnyú delfinekre.
A San Juan sziget körzetében forgatott mű főszereplője, Namu, az első, fogságban bemutatott kardszárnyú delfin volt a 60 -as évek közepén. Sajnos egy év után, 1966 -ban elpusztult. Egyébként ennek a filmnek a rendezője (egyben társproducere) a magyar származású László Benedek volt.
Az 1977 -ben megjelent A gyilkos bálna című filmet már bemutattam a gyilkos állatokról szóló filmeket összegző cikkemben. Ez egy katasztrófa horror film, amely az első kardszárnyú delfines film volt, amelyet láttam. A cápa című, két évvel előbb bemutatott mozi által ihletett alkotáshoz igazi orkák mellett, gumiból készített bálnákat is használtak. A megjelenésekor sok kritikát kapott a film, de idővel kialakult a maga rajongótábora.
 
 

Szabadítsátok ki Willyt filmek

 
A Szabadítsátok ki Willyt! Egy igazi családi kardszárnyú delfines film 1993-ból, amely az első nagy siker volt, amely pénzügyileg is tarolt. Ebben az alkotásban a főhős orka nem hajlandó másokat szórakoztatni a delfináriumban. A tulajdonos „kiiktatná”, de a 12 éves Jesse és az idomárok nem hagyják, hogy elvegye az életét.
Ezt a filmet a kritikusok is elismerték, és a 20 milliós költségvetésből több, mint 153 millió dollár bevételt termelt, valamint a zenei anyaga is sikeres lett. Már ebben a filmben is használtak animatrikus technikát a delfin felvételekhez.


Keiko, a kardszárnyú, a Szabadítsátok ki Willyt sztárja
Keiko, a kardszárnyú, a Szabadítsátok ki Willyt sztárja


A siker megalapozta a folytatást, és két évvel később már a Szabadítsátok ki Willyt! 2. ment a mozikban. Itt már kint az óceánon találkozik Jesse és Willy, az eseményeknek pedig egy elsüllyedő olajszállító hajó ad váratlan fordulatot. Ez esetben már negatív volt a kritika, és a 31 millió dolláros költség csak 30 milliót hozott vissza a mozivetítésekből.
Újabb két év elteltével már a Szabadítsátok ki Willyt! 3. következett a sorban. Újabb barátok és bálnavadászok is színre lépnek ebben a folytatásban. Rövidebb, mint az előzményei, vegyes véleményeket kapott, a bevétel 3,4 millió dollár volt.
Több, mint egy évtized eltelt a legutóbbi Willy film forgatása óta, amikor 2010 -ben megjelent a Szabadítsátok ki Willyt! 4. - A Kalóz-öböl akció, amely már új történet. Dél-Afrika partjainál játszódik, egy kislány a főszereplő, valamint egy orka, amelyet Willy -nek nevez el. Ez a film már csak video (DVD) forgalmazásra került, kihagyva a mozikat.




Delfines filmsorozatok



Az első delfines filmsorozat a Flipper volt, amely a Flipper filmek nyomán indult el, 1964 -ben. A híres delfint több – általában nőstény – delfin alkalmazásával forgatták 1967 -ig, 88 epizódon át. Az emlékezetes jeleneteket, amikor Flipper a farokuszonyán hátrál, egy külön delfinnel vették fel, mert a sorozat szereplői nem tudták megcsinálni. Az a bizonyos jól ismert Flipper hang pedig a valóságban egy kokabura madár énekéből származott. 


Jelenet az 1964 -es Flipper filmsorozatból
Jelenet az 1964 -es Flipper filmsorozatból

 
1989 -ben mutatták be először a Dolphin Cove című, 8 részes ausztrál-amerikai tv sorozatot, amelyet később a magyar tévében is lehetett látni. Felesége elvesztése után a családfő fiával és lányával Ausztráliába költözik delfinkutatásra. Fiának nem tetszik az új hely, és lánya, Katie nem szólalt meg édesanyja halála óta. A delfinekkel való találkozása azonban javítja életkedvét.
1995 -ben újjászületett a régi sorozat Flipper legújabb kalandjai címmel. Ezt már nagyrészt nem a filmbeli helyszínül szolgáló Floridában, hanem Ausztráliában forgatták. A sorozat 4 évadot élt meg, melyek 1995 -től, 1996 -tól, 1998 -tól, és 1999 -től kerültek leadásra televízióban.




Legjobb delfines filmek



A legjobb delfines filmek listáját szerintem nem lehet jól meghatározni, mert nincs igazán rossz köztük, és kinek melyik mennyire tetszett, eléggé szubjektív. A kritikusok véleménye, és a bevételek sem mindig jó mérce, mert sok minden függ a megjelenés idejétől, helyétől, alkalmától. Láttam, hogy az interneten sokan keresik a „legjobb delfines filmeket”, de a külső vélemény sokszor nem mérvadó.
Számos film van, amely moziban nem aratott nagy sikert, ugyanakkor későbbvideón, vagy tévében klasszikussá vált. A delfin eleve egy olyan csodálatos lény, amelyet nem lehet nem szeretni. Itt és most eltekintek egy toplistától, szerintem a sorrendet mindenki maga döntse el.




Delfines filmek listája



Flipper (Flipper) 1963, USA
Flipper és a kalózok (Flipper's New Adventure/Flipper and the Pirates) 1964, USA
Namu, a gyilkos bálna (Namu, the Killer Whale) 1966, USA
A gyilkos bálna (Orca/Orca: The Killer Whale) 1977, USA
A delfin napja (The Day of the Dolphin) 1973, USA
Ahol fekete lesz a folyó (Where the River Runs Black) 1986, USA
A nagy kékség (The Big Blue/Le Grand Bleu) 1988, Franciaország, Olaszország, USA*
Kék tengermély (Azzurro profondo) 1993, Olaszország
Szabadítsátok ki Willyt! (Free Willy) 1993, USA
Szabadítsátok ki Willyt! 2. (Free Willy 2: The Adventure Home) 1995, USA
Flipper (Flipper) 1996, USA
Ebadta delfin (Zeus and Roxanne) 1997, USA
Szabadítsátok ki Willyt! 3. (Free Willy 3: The Rescue) 1997, USA
A delfin csodája/Dominó, a csodadelfin (Das delphinwunder) 1999, Németország
A delfinek nyelvén (Eye of the Dolphin) 2006, USA
A delfin nyomában (Beneath the Blue/Way of the Dolphin) 2010, USA, Egyesült Királyság
Szabadítsátok ki Willyt! 4. (Free Willy 4: Escape from Pirate«s Cove) 2010, USA
Delfines kaland (Dolphin Tale) 2011, USA
Delfines kaland 2. (Dolphin Tale 2.) 2014, USA
Bernie, a delfin (Bernie, The Dolphin) 2018, Kanada
Bernie, a delfin 2. (Bernie, The Dolphin 2) 2019, Kanada, USA
Delfin sziget (Dolphin Island) 2021, Anglia


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2018.11.02. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.


Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.