Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Robotos filmek magyarul, legjobbak bemutatása, listája

 

Robotos filmek magyarul, legjobbak bemutatása, listája

 

Robotos filmek magyarul jókora számban megjelentek a 20. század második fele óta. Itt a cikkben igyekszem a legjobb robotos filmek listája alapján bemutatni őket, nagyjából a 70-es évektől kezdve. De nem mindet, csak melyekben kifejezetten robot a főszereplő, vagy az a témája.

Számtalan sci-fiben vannak robotok, de közülük csak azokat emelem ki, amelyekben jelentősebb szerepük van, vagy arra épül. Így a Star Wars és hasonló űrháborús filmeket itt nem szerepeltetem. Továbbá a kifejezetten androidos filmekből, ahol csak emberek szerepeltek, vagyis robotok nem, is csak a jobban ide passzolókat válogattam ki.




Régi robotos filmek


Az 1972 -es Silent Running egy posztapokaliptikus jövőben játszódik, amikor a Földön az utolsó fennmaradt ökológiai területek az űrben lévő űrhajókon maradtak. Ezek az űrhajók az utolsó megmaradt erdőket és növényeket őrzik. Azonban a Föld megsemmisülését tervező hatóságok elrendelik, hogy a hajókat hozzák vissza a Földre, és pusztítsák el a benne található zöld területeket. A főszereplő azonban úgy dönt, hogy ellenáll a parancsnak, és elindul a Föld körüli utazásra, hogy megmentse az utolsó megmaradt természetet, s ebben a hajó 3 robotjának segítségét használja fel.

Az 1977 -es, A komputer gyermeke filmben egy tudós kifejlesztette gép saját céljai érdekében önálló lépéseket tesz. Ez egy horrorszerű mozi. Az 1979 -es Fekete lyuk filmben a főszereplők robotja, és az „ellenfele” is fontos szerepet játszik. Erről a moziról már írtam a tudományos-fantasztikus filmekről írt cikkemben. A seriff és az idegenek című olasz moziban az idegenek robotjai szerepelnek, ez már a vidámabb filmek közé tartozik.



Legjobb robotos filmek 80-as évek



A Heartbeeps 1981 -ből egyfajta romantikus robot vígjáték, melyben két robot egymásba szeret. Az 1984 -es Gyilkos robotok filmre késő gyermekkoromból emlékszem. Túl nagy benyomást nem tett rám, a bevételek és a kritika is halványabb volt a füstjéhez képest.

A Terminátor filmekről írtam a sci-fi akciófilmek cikkben, így itt most nem részletezem őket. Az 1985 -ös D.A.R.Y.L. egy talált fiúról szól, akit felnevelve kiderül, hogy nem is ember. Az Eliminators egy 1986 -os, spanyol-amerikai akiciófilm egy robotikus lénnyel a főszerepben.

A Gyermek az időben szintén ’86 -os, és óriási kedvencem volt. Az időutazásos filmek közé tartozó történet idegen gépi egyénisége elbűvölő. Soha nem unom, a zenéje is a 80-as évtized legjobb sci-fi zenéi közé tartozik. A Rövidzárlat is akkoriban jelent meg, a főszereplője, Johnny 5 talán máig is az egyik legnépszerűbb egyéniséggel rendelkező gépi alak.

A Cherry 2000 egy robotnő, ez az 1987-es film viszonylag gyenge kritikákat kapott. A Robotzsaru filmet szintén bemutattam a sci-fi akciófilmeknél, a főszereplő mellett szerepelt benne egy óriási robot is. A hatására több folytatás is készült. Az emberi képességeket felturbózó beültetések lehetősége évtizedekkel később többször felbukkant Peter F. Hamilton regényeiben is, mint például az Üresség trilógia.

 

 

A Robotzsaru film - kiborg filmek

 

 

Emlékszem még a hongkongi akcióvígjátékok közé is besorolható Robotpárbaj című filmre 1988 -ból. Akkoriban sokkal jobbra számítottam, mint amilyen lett ez a videó. 1988 -ban a Rövidzárlat 2. is megjelent, a sci-fi vígjátékoknál már írtam róluk. Egy évvel később a Cyborg – a robotnő már a posztapoliptikus sci-fik közé tartozó mozi volt. Ismert volt még a Robotok háborúja film, amely japán alkotás.




Legjobb robotos filmek magyarul, kiborg filmek



A Hardware, vagy más néven Mark 13. egy 1990 -es brit mű volt, melyben a főszereplők egy gyilkos robot elől menekülnek a jövőben. A szintén ez évben megjelent Robot Jox moziban, a távoli jövőben két szemben álló hatalom robotokkal harcol egymás ellen.

A Robotvadászok 1991 -ből a túlvilági filmek kategóriájába is tartozik, abban a cikkben írtam róla. A pusztítás hírnöke ugyanebből az időből egy meghibásodott harci androidról szól. A Cyborg zsaru című 1993-as alkotásban egy férfiból egy álnok tudós gyilkos kiborgot készít. Ennek a mozinak is készültek folytatásai.

Az A.P.E.X. 1994 -ben már 2073-ban játszódik, amikor egy pusztító harci robotot hoznak létre, amely azonban önálló célokba vág. A Sikoltók – Az elhagyott bolygó 1995 -ből egy olyan mű, amelynek alapjául Philip K. Dick egyik novellája szolgált. Anno rengeteg 90-es évekbeli sci-fi magazint, s könyveket olvastam, ez az egyik novelláskötetben szerepelt.

Az 1996 -os Robot harcosokban ember vezérelte robotok küzdenek egymással, illetve egy másik bolygó harcosai ellen. A kétszáz éves ember 1999 -ből, Isaac Asimov művéből származik. Bár megváltoztatták a történetet valamennyire, eléggé megható mozi sikeredett belőle.



A 2000-es évek



Az A.I. - Mesterséges értelem 2001 -ben elég sikeres lett, s az egyik legismertebb darabja a gépi intelligenciáról szóló moziknak. Az Én, a robot 2004 -ből szintén Asimov szerzemény, a legjobb robotos filmek közül. Szépen hozott a konyhára bevételeket az alkotóknak. 

 


 

 

A 2005 -ös Lopakodó egy robotvezérlésű harci repülőgép. Ez a film is az egyik kedvencem, írtam róla a harci repülőgépes akciófilmeket bemutató cikkben. 2007 -ben érkezett az első Transformers, melyet több cikkben említettem már. Ennek jó néhány folytatása lett, de számomra túlzottan belegabalyodott a végtelen akciókba és cselekvéssorozatokba, így elvesztettem az érdeklődésem.

Az üresfejű 2008 -ból ismét vígjáték, s bár sokan leírták, nekem nagyon tetszett. Egy évvel későbbről a Robodoki is vígjáték volt, nem túl nagy sikerrel. Még egy évvel később jelent meg a Robot, mely India akkori legdrágább mozija volt.





2010 -es évek, kiborgok, klónok, androidok, cyberpunk filmek



A Vasököl című mozi 2011-ből sokak számára lehet ismerős a tévéből is. Ebben robotok bokszolnak egymással, és eléggé sikeres lett. A robot és Frank című 2012 -es alkotásban egy idős férfi kap egy robotot segítőtársául. Ez a kissé drámai film jó visszhangot kapott.

A 2014 -es Ex Machina a mesterséges intelligenciáról szóló filmek sorába tartozik. Ebben a thrillerszerű moziban Ava egy emberi testet kapott robotnő, aki azonban meglepően egyénien viselkedik. A kritika is elismerte az alkotást. 2015 -ből származik a Chappie, melynek sikerült meglepnie. Ebben a Dél-Afrikában zajló történetben egy rendőr robotot bűnözők átprogramoznak. Az izgalmas akciók mellett a szereplők – különösen a robot – személyisége érzelmileg is megfogja az embert.

A 2018 -as Klónok -ban emberi tudatot akarnak robotba ültetni. A mozi pénzügyileg megbukott. Ugyanebben az évben jelent meg az Űrdongó, mely a Transformers sorozathoz kapcsolódik. Ezt egyszer megnéztem – nem is volt rossz – a kritika is jól fogadta.

 

Legjobb robotos filmek 80-as évek és utána

 

 

A 2019 -es, Én vagyok anya című alkotásban egy robot anya nevel egy ember lányt. Az ausztrálok által készített drámai történet különös darabja a legjobb robotos filmek listájának, mely pozitív elismeréseket kapott. Szintén ekkoriban jelent meg az Alita: A harc angyala, mely egy régebbi manga sorozaton alapul. Az alkotás nyereséges lett.





Milyen robotos filmek vannak még magyarul?



Az Alfa teszt -ben – mely 2020 -ban jelent meg – egy robotasszisztens bosszúba kezd, s később más gépek is csatlakoznak hozzá. A 2021 -es Moon Heart egy perui alkotás, melyben a misztikum keveredik a jó robotos filmek néhány jellemzőjével. A Jung_E egy dél-koreai alkotás, melyet 2023 elején mutattak be. Ebben a jövőben játszódó háborús filmben egy szereplő agyát android testbe klónozzák.

A 2023 -as Robotok egy elég őrült film. Van benne egy nő és egy férfi, mindketten illegálisan saját robot másolatukat használják arra, hogy a szolgai dolgokat megtegyék helyettük. Amikor egymás randijára is a helyetteseik mennek, kitör a botrány.





Mitől jók, vagy érdekesek ezek a filmek?



A szórakoztatás mellett legtöbbször a mondanivaló, vagy a jó emberi tulajdonságok robotokban való megjelenése fogja meg az embereket. Pusztító, kíméletlen szörnyektől kezdve a legszelídebb családi robotokig, minden előfordul ezekben a történetekben.

Azért is érdekes a jó robotos filmek témája, mivel ezek egyre inkább a hétköznapjaink részévé válnak, és a sci-fi itt már részben valóság. Amióta a mesterséges intelligencia chaten keresztül társalog velünk, könnyebben elképzelhető, hogy egyes esetekben robotok helyettesítik az emberi lényt.




Robotos filmek listája


Silent Running 1972

A komputer gyermeke (Demon Seed) 1977

Fekete lyuk (The Black Hole) 1979

A seriff és az idegenek (Why Did You Pick On Me?) 1980

Heartbeeps 1981

Gyilkos robotok (Runaway) 1984

Terminátor 1984

D.A.R.Y.L. 1985

Eliminators 1986

Gyermek az időben (Flight of the Navigator) 1986

Rövidzárlat (Short Circuit) 1986

Cherry 2000 1987

Robotzsaru (Robocop) 1987

Robotpárbaj (I Love Maria) 1988

Rövidzárlat 2. (Short Circuit 2) 1988

Cyborg – A robotnő (Cyborg) 1989

Robotok háborúja (Gunhed) 1989

Hardware/Mark 13. 1990

Robot Jox (Robotjox) 1990

Robotvadászok/Még azt hitted, a te szüleid furcsák? (And You Thought Your Parents Were Weird) 1991

Terminátor 2. - Az ítélet napja 1991

A pusztítás hírnöke (Eve of Destruction) 1991

Cyborg zsaru (Cyborg Cop) 1993

Cyborg zsaru 2. (Cyborg Cop II) 1994

A.P.E.X. 1994

Cyborg zsaru 3. (Cyborg Cop III) 1995

Sikoltók – Az elhagyott bolygó (Screamers) 1995

Robot harcosok (Robo Warriors) 1996

A kétszáz éves ember (A Bicentennial Man) 1999

A.I. - Mesterséges értelem (A.I. Artificial Intelligence) 2001

Terminátor 3. - A gépek lázadása

Én, a robot (I, Robot) 2004

Lopakodó (Stealth) 2005

Transformers 2007

Az üresfejű (Meet Dave) 2008

Terminátor: Megváltás (Terminator Salvation) 2009

Transformers: A bukottak bosszúja (Transformers: Revenge of the Fallen) 2009

Robodoki (RoboDoc) 2009

Robot 2010

Vasököl (Real Steel) 2011

Transformers 3. 2011

A robot és Frank (Robot & Frank) 2012

Ex Machina 2014

Transformers: A kihalás kora (Transformers: Age of Extinction) 2014

Chappie 2015

Terminátor 5. (Terminator: Genisys) 2015

Trasformers: Az utolsó lovag (Transformers: The Last Knight) 2017

Klónok 2018

Terminátor: Sötét végzet (Terminator: Dark Fate) 2019

Űrdongó (BumbleBee) 2018

Én vagyok anya (I am Mother) 2019

Alita: A harc angyala (Alita: Battle Angel) 2019

Alpha Test 2020

Moon Heart 2021

Jung_E 2023

Robotok (Robots) 2023

 

 Ha tetszett. oszd meg másokkal is!

A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

 

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.