Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Vakációs filmek, legjobb nyaralós filmek, vígjátékok

 

Vakációs filmek, legjobb nyaralós filmek, vígjátékok

 

Vakációs filmek, legjobb nyaralós filmek, vígjátékok magyarul egy válogatás a nyári filmek legjobbjaiból. Rengeteg ilyen film van, itt és most főként azokból válogattam, amelyeket valamennyire ismerek. A nyári vakációs filmek családi, gyerekeknek, és felnőttek számára készültek, de vannak köztük romantikus nyári vígjátékok is.


A legjobb nyaralós filmek jókora része vígjáték, az ebben a cikkben bemutatott mozik is. Hogy ne nyúljon túl hosszúra a bemutatás, filmenként csak a lényeget közlöm. Egészen a klasszikus, régi vakációs filmektől indulunk s napjainkig érünk. Ha más jellegű, komolyabb, vagy kalandosabb szabadidős filmekre vágysz, olvasd el a túrázós filmeket bemutató cikket is.






Régi vakációs filmek, nyaralós filmek



A nagy vakáció 1966


Erről a filmről már írtam a Louis de Funes munkásságát bemutató cikkben. A történetben az iskolaigazgató cserediákként akarja fiát Angliába küldeni. A nagy vakáció egy igen jól sikerült francia-olasz vígjáték, amely 52 és fél milliós bevételt hozott az alkotóknak.





Nyaralós filmek a Folytassa sorozatból


Az 1969 -es Folytassa a kempingezést szép bevételeket hozott a mozi létrehozóinak. A helyszín egy igen sokad rangú kemping, ahol számos félreértés és vicces jelenet történik. 3 évvel később, 1972-ben készült a Folytassa külföldön, mely az egyik legjobb az egész sorozatban.

Utóbbi filmben egy félig elkészült üdülőhelyre utaznak a rendkívül sokrétű karakterekből álló angolok. Egyik kedvenc darabom a sorozatból, ezt sem tudom megunni. Lásd bővebben itt: A Folytassa filmek története



Régi nyári vakációs filmek – Vakáció a buszon 1973


Ez a régi angol buszos filmek egyik darabja. A buszos, kalauz, ellenőr, családjaik és nyaralók egy észak-walesi üdülőhelyen. Ezek annak idején elég népszerűek voltak, de engem nem tudott megfogni, akkor már a Folytassa filmek sokkal jobbak.




Romantikus nyaralós filmek – Lányok a strandon 1982


A Lányok a strandon a romantikus nyaralós filmek (vagy inkább erotikus komédiák?) közé sorolandó sztori, melyben 3 lány egyikük nagybátyjának tengerparti nyaralójában lazul. Habkönnyű történet az évtized elejéről túl sokat nem kell elvárni tőle.



Riói románc 1984


A Riói románc című filmben a férfi főszereplő a barátja lányával keveredik hirtelen kapcsolatba, Rióban. Csakhogy az apa ennek nem örül, de nem is tudja, hogy barátja a „csábító”. A kritika eléggé lehúzta ezt a mozit, de a nézők pozitívabban viszonyultak hozzá.





Romantikus vakációs filmek - Egy őrült nyár 1986


Az Egy őrült nyár főszereplője történetet ír és rajzol, ami felvételhez szolgálhatna számára egy magasabb iskolába. Egy meghívásra Nantucketbe utazik, hogy a nyarat barátjával, s annak húgával töltse. Az út során egy lányt is felvesznek, akit üldöznek. A film fogadtatása vegyes volt 1986 -ban.



Nyári vígjátékok, vakációs filmek magyarul



Családi vakációs filmek gyerekeknek és felnőtteknek



Fenyves tábor 1985


A Fenyves tábor egy gyerekeknek szóló táboros film, Michael J. Fox -szal, melyet jó néhányszor lehetett látni a televízióban a régi időkben. A főszereplő az új tábori nővért szeretné meghódítani, miközben a táborozó fiúkkal is akad bőven gond.



Hóbortos vakáció 1985


A Hóbortos vakáció film főszereplője Chester, aki légi irányítóként dolgozik. Egy napon fogja a családját és egy tengerparti nyaralásra viszi, ami nem kevés zűrrel jár együtt. Ezt a filmet régen láttam párszor a tévében, és egész jó volt.

Nem igazán értem a negatív kritikát, mert a nézőknek nagyon is bejött. Talán nem olyan jó, mint a 80-as évtized legjobb vígjátékai, de érdemes megnézni.





Családi nyaralós filmek - A nagy kiruccanás 1988


A nagy kiruccanás című filmbeli család egy tópartra megy nyaralni, amit megzavar a rokonság. Ebben a nyaralós vígjátékban Dan Akroyd és John Candy alakítja a főszerepeket. A kritika vegyes volt, a bevétel szerény, de az erdei környezetben játszódó filmek egyik klasszikusa maradt.





Chevi Chase családi vakációs filmek



Családi vakáció 1983


A Családi vakáció 1983 -ból, Chevi Chase -zel, a nyári vakációs filmek egyik alapműve. A történetben a Griswold család Chicago -ból, egy kényszerautóval Kaliforniába indul. A délnyugat USA legszebb tájain forgatott filmet a szakmai kritika pozitívan fogadta, a közönség pedig imádta. A bevételi eredmények önmagukért beszélnek, 15 millió dolláros költséghez képest 61 és fél milliós bevételt hozott.





Európai vakáció 1985


Az 1985 -ben bemutatott Európai vakáció az előző film folytatása, ezúttal a tengerentúlon. Egy nyert utazás által bejárják Európa főbb nevezetességeit, miközben szokatlan dolgokba bonyolódnak. Itt már jóval vegyesebb volt a kritika, amit nem is csodálok, néha kicsit erőltetettnek tűnt a humor. De még így is több mint 49 milliós bevétel jött össze a 17 milliós költségek után.





Karácsonyi vakáció 1989


Ez egy kicsit kilóg a sorból, mert nem nyaralós film, hanem télen játszódik. A Karácsonyi vakáció már első alkalommal meghódított, amikor láttam. Van benne pár felejthetetlen jelenet. Amikor szól a zene, a két öreg öreg pedig a hintaszéken horkol, azon padlót fogtam, és a mókustól való ijedelem se semmi.

Ennek már pozitívabb visszhangja volt, mint az előző folytatásnak, és azóta az egyik legnagyobb karácsonyi klasszikus. A költség 25, a bevételek több mint 73 milliót hoztak a konyhára. Bár nem tartozott a 80-as évek legnyereségesebb filmjei közé, készült egy külön folytatása is 2003 -ban.





Vegasi vakáció 1997


A Vegasi vakáció 1997-ből egy külön folytatás, a lezüllött testvér és családja szintén szerepel benne. A helyszínek jók és van pár érdekesebb jelenet, de valahogy többet vártam tőle. A gyerek szereplők sem ugyanazok, és kész vicc, hogy igazolniuk kellene elmúltak már 21 éves.

Noha a fiú színész csak 19 volt (vagyis 18, mivel a forgatás 1996-ban zajlott), a lány 23 elmúlt. Inkább negatív kritikákat kapott és a bevételek nem túl sokkal múlták felül a költségeket.





Legjobb nyaralós filmek magyarul a 90-es években



Hóbortos hétvége 2. 1992


A Hóbortos hétvége 2. című mozit 1992-ben forgatták és csak a következő évben került a mozikba. Ennek az első része (amit a 80-as évek vígjátékai cikkben már bemutattam) csak egy hétvégi történet, ezúttal viszont a Virgin szigetekre, paradicsomi környezetbe utaznak a főszereplők, igaz, céllal, nem kikapcsolódni, de az (is) lesz belőle.

Ezt a filmet eléggé lehúzta a kritika, és nem sokat foglalkoznak vele, de nekem tetszett. Jó kis szórakozás, ha filmet keresel esti kikapcsolódáshoz.

 

Romantikus, vicces nyaralós filmek – Dzsinn tonik 1992


A Dzsinn tonik akár a romantikus fantasy mozik között is szerepelhetne, mivel van benne egy dzsinn, aki segíti a főszereplőt, aki ennek ellenére sem tud bevágódni a kiszemelt lánynál. Főként videón jelent meg anno, és a nyári családi filmek közé sorolták.



Ron kapitány 1992





A Ron kapitány igazi tengeri film, Kurt Russel és Martin Short remek játékával. A főszereplő a családjával hajóra száll, egy csodás nyaralás kedvéért. De amikor Ron kapitány segítségét is igénybe veszik, számos furcsa és humoros helyzetbe keverednek.

Ennek a filmnek nagyon szerettem a helyszíneit, hangulatát, igazi kikapcsolódás. A negatív kritikák és a pénzügyi bukása számomra teljesen érthetetlen, főként mivel a nézők többségének bejött.





Nyaralós filmek felnőtteknek – Indián nyár 1993


Az 1993 -as Indián nyár című alkotásban keveredik a vígjátéki és a drámai jelleg. 7 táborozó barát 1972 után két évtizeddel meghívást kap egy emléktáborra. A régi emlékek váratlan érzéseket hoznak felszínre bennük, ami kihat a kapcsolataikra.





Nyaralós filmek gyerekeknek – Seholsincs csapat 1994


A Seholsincs csapat gyerekekről szóló történet a vakációs filmek gyerekeknek készülő típusából. A főhős kissrácnak elege van az unalmas nyári táborokból, ezért a haverjaival együtt szerveznek egy saját tábort. Ehhez egy volt tanár segítségét is igénybe veszik, és egy tóparton találnak helyet.





Családi vakációs filmek gyerekeknek - Nehézfiúk 1995


Ismét egy példa a nyári családi filmek közül, ami egyben a nyári táboros filmek sorát is gyarapította. A Nehézfiúk 1995 -ből egy fogyókúra táborban játszódik, ahol megjelenik egy edző, de a gyerekek között nem arat sikert, így másként alakulnak az események. Eléggé ellentmondóak a vélemények és kritika eme filmről, anyagilag nem volt sikeres, viszont idővel a kultikus klasszikusok közé került.


Romantikus nyári filmek tiniknek – A nyár meséje 1996


A nyár meséje egy francia romantikus nyári film, melyben a főszereplő srác véletlenek során több lánnyal kerül össze. Ez a történet részben rendező Éric Rohmer saját élményein is alapul, és négy évszakot felölelő filmes ciklusának egyik darabja.



Nyaralós, vakációs vígjátékok a 2000-es években



Legjobb nyaralós filmek - Rumlis vakáció 2006



A Rumlis vakáció 2006 -ban Robin Williams főszereplésével készült. Ami ebben a filmben roppantul tetszett, azok a csodaszép tájak. Változatos helyeken zajlik, átutazunk Utah -on, Colorado -n. Több őrült és sokszor filmparódiába illő jelenet van benne az elején, de a végére azért kikerekedik.

A kritika inkább negatív, a bevételek is gyengén maradtak, viszont a nézőközönség pozitívabban értékelte.




Az utolsó vakáció 2006


Az utolsó vakáció című filmet többször is megnéztem anno a tévében. A főszerepet játszó Queen Latifah nagyszerűen alakít ebben a filmben. Azt a hírt kapja, hogy gyógyíthatatlan beteg, ezért egy közép-európai ország városában luxus módra lazít…

De hogy ez a film megbukott a jegypénztáraknál, hát nem hiszem el… Pedig így van, kevesebb jött be, mint amennyibe került. Ennek a vakáció filmek között is van némi mondanivalója. Szerepeltethetném a moziban buktak, videón sikeresek cikkemben, mivel a kritika nem volt éppenséggel rossz, és a nézők nagy részének tetszett.




Csodára várva 2008


A Csodára várva című 2008-as film főszereplője a 90-es évek sorozatából (JAG) ismert David James Elliott. A némi drámai felhangú történetben a férfi rákos, azonban újabb kemoterápia helyett inkább egy nyári táborba megy megújulni. A gyerekekkel azonban nem könnyű – hiszen mindegyik magában hordja a saját kis drámáját – így mindannyian rengeteget tanulnak a nyár során.



Táboros filmek – Beugrós csapatanyapótló 2009


Egy, a lányát egyedül nevelő apa beugrik helyettesítőként a diáktáborba, ahol csak lányok és nők vannak. Az erdei táborban több csapatra oszlanak, melyek versenyeznek egymással, és a hely fő vezetője egy katonás hölgy, aki a férfit is gatyába rázza.

Bár sok hülyeség van benne, az akadémia vígjátékoknál azért komolyabb, lazító alkotás, amolyan nyári családi filmek közé való. A vegyes vélemények ellenére magas nézettséget ért el első tévé vetítésekor.


Vakáció a szigeten 2009

 

Ebben a csajos nyaralós filmek közé tartozó komédiában három egykori kevésbé szerencsés diáklány újra fiatalos helyzetekbe kerül. Különösebb visszhangot ki nem váltó, könnyed mozi.

 


Vakációs filmek - Nagyfiúk 2010


A Nagyfiúk című moziban 5 középiskolai haver találkozik újra egy gyönyörű tavi környezetben, a családjaikkal együtt. Adam Sandler és „megszokott” színésztársai játszanak a történetben, és ez az egyik, ami nekem a filmjei közül tetszett.

Többnyire vegyes kritika mellett 271 és fél milliós bevételt hozott, ami a 2000-es évek legnyereségesebb filmjei mellett is szép összeg.





Nyári vakációs filmek 2010 után



Nyaralós filmek - Csajok Monte Carlóban 2011


A Csajok Monte Carlóban című történetet éppen a cikk megírása előtt nem sokkal néztem meg, vegyes érzésekkel. Elég unalmas volt az eleje és nehezen tudtam követni a témát, de a végére érdekesebb lett. Vegyes, vagy mérsékelt véleményeket kapott és a bevétel is szerény maradt.


Legjobb nyaralós filmek, vigjátékok magyarul


Nyári családi filmek – Provence -i vakáció 2014


Ebben a francia filmben 3 gyermek a nagyszülőknél tölti a nyarat. A nyári családi filmek igényesebb darabja, falusi romantikával. A dráma felé közelítő, de vidámabb elemeket sem nélkülöző mozit szerette a közönség.



Vakáció 2015


A 2015 -ben bemutatott Vakáció című film szintén kapcsolódik a Chevy Chase -féle vakációs filmek sorozathoz. Ebben a fiatal Rusty Griswold egy autóval elviszi a családját nyaralni. Elég sokféle kritikát és véleményt kapott, bár a 107 milliós bevétel nem rossz.

A film második felében szerepelnek benne Rusty szülei, a Chevy Chase és Beverly D’Angelo által alakított pár, mintegy emlékeztetve a régi filmekre.




Vicces vakációs filmek – Tökmag és gázolaj – vakáció négy keréken 2015


A Tökmag és gázolaj a vakációs filmek gyerekeknek sorába vágó francia mozi. A főszereplő gyerekek egy érdekes guruló házzal indulnak bejárni az országot. Igen jó kritikákat kapott, a közönség is kedvezően fogadta.



Romantikus vakációs filmek - Ibiza 2018


Az Ibiza című romantikus vígjátékban a főszereplő nő alibi munka ügyben new Yorkból Barcelonába utazik. Viszi magával két barátnőjét is, és egy híres DJ-vel ismerkedik meg. Később követi őt Ibizára. Érdekes, hogy a Winnetou filmek forgatási helyszíneihez hasonlóan itt is javarészt Horvátországban készültek a felvételek.

Többnyire pozitív kritikákat kapott a film, azért kellett máshol forgatni, mivel nem tudtak megegyezni az ibizai hatóságokkal. Ennek fényében elég fura, hogy ugyanők reklamáltak a szigetről festett negatív képről.



Romantikus vakáció filmek – ’75 nyara 2018


Ausztrál film, mely 1975-ben játszódik, a főszerepben egy felcseperedő fiúval. A mozi egyik szereplője a 80-as évek második felének disco zenéjében berobbant Kylie Minogue. Többnyire pozitívan fogadta a közönség és a kritika a történetet.



Családi vakáció – Irány Ibiza! 2019


Az Irány Ibiza! című francia-belga vígjáték igazi nyaralós filmek kategória. A Christian Clavier alakította főszereplő új párja s főként annak gyermekei miatt abban is benne van, hogy Ibizán nyaraljanak. A különböző generációk és a pörgős ibizai élet találkozása jó kis jeleneteket eredményez. Vegyes fogadtatást kapott a film innen is, onnan is.



Német nyaralós filmek - Csereélet 2020


Szintén a nyári családi filmek egyik darabja, szerintem a meghatározásokkal ellentétben inkább drámai, mint vígjáték. Két különböző társadalmi státuszban levő – egymásra tökéletesen hasonlító - fiú egy szabadidőparkban szerepet cserél. Egyikük a családjával van, másikukat apja „embere” felügyeli.

Szerintem remek film, van jó története, beleélhető, nem csak egy szórakozás, úgyhogy csodálkoztam a szürke értékeléseken.



Barb és Star Vista Del Marba megy 2021


A fiatalkorán túl levő két barátnő a floridai Vista Del Marba utazik. A tengerparti településen egy férfival, Edgarral együtt buliznak, de közben szokatlan események is történnek. Ez a film többnyire jó véleményeket kapott, és a helyszín igazi nyárias nyaralós vidék.

 

 

Nyári családi filmek izgalmakkal – Veszélyeztetett faj 2021


Ez a történet egy amerikai család kenyai nyaralásáról szól, ahol egy orrszarvú jóvoltából bajba kerülnek. Innentől a túlélős vakáció filmek jellegzetességeit veszi fel a mozi, mely egyben több fontos dologra hívja fel a figyelmet.

Aki például szerette a Daktari sorozatot, a környezetvédelem, s az állatok is kedvelt témája lehet, ami itt is szerepet kap. Ennek ellenére a komoly hangvételű, s időnként véres alkotás többnyire negatív kritikákat kapott. De az apa, sőt az egész család ostoba viselkedése rendkívül irritáló.

Annyira buták, mint akik még életükben nem jártak városon kívül. Az apa borzasztó felelőtlen, az összes biztonsági szabályon túllépnek, képtelenek felfogni, hogy ez Afrika, itt nem bízhatnak a tudásukban. Érzelmi kitöréseit uralni képtelen lány még az orvvadászokat is teljesen feleslegesen felbőszíti. Egyébként a kenyai helyszín gyönyörű, sajnos itt is digitalizált állatokat használnak.



Egynyári barátság 2021


Két erősen eltérő házaspár kerül össze egy mexikói nyaralás alkalmával, ami a nézők számára szórakoztató és vicces jelenetekbe torkollik. Többé-kevésbé változó véleményeket kapott, egy túlzottan komolyan nem veendő nyaralós haver vígjáték.



Mindenki a vonatra! 2021


Ebben a spanyol nyaralós filmek közé sorolt alkotásban Ricardónak a fiával együtt 7 gyermeket kell elkísérnie egy asztúriai táborba, s egy idősebb férfi, Felipe tart még velük. Viszont éppen a felnőttek maradnak le a vonatról, ami mulatságos helyzetekhez vezet.

Nem mindig egyértelmű, felnőtteknek, vagy gyermekeknek szól a mozi, így vegyes véleményeket kapott a bemutatásakor. A két főszereplő kész katasztrófa, más-más szempontból, amúgy teljes ellentétei egymásnak. Amit a gyerekek művelnek, azon rengeteget lehet nevetni. Összességében jó szórakozás egyszer megnézni.

 

 

Nyaralós vígjátékok – Nyugati nyaralás 2022


A Nyugati nyaralás a nyári vígjáték filmek magyar változata, mely a 80-as évek világában játszódik. Egy magyar család a Balatonnál krimiszerű helyzetbe kerül. A sikeresebb honi mozik közé tartozik, felidézve a régi életet egy elmúlt rendszerben.

 

 

Egy nyári találkozás 2022


Az Egy nyári találkozás (egyes helyeken Egy nyári utazás) egy lengyel romantikus dráma. Egyes helyeken vígjátékként is kategorizálják, de ebben semmi ilyesmi nincs. A főszereplő lány, Ania, orvosnak készül (bár zongorázni tud igazán jól) és apjával, mostohaanyjával, s a gyermekükkel a tengerpartra utaznak.

Apja megkeseredett amióta a lány anyját elvesztette, és Anja is depressziós volt. Itt megismerkedik egy kitesurf oktató sráccal, aki mellesleg pincérkedik is. Az mellett, hogy a családja mást szán számára, érzelmi bonyoldalmak is következnek, félreértésekkel.

 


Két jegy Görögországba 2022


A Két jegy Görögországba amolyan francia tengerparti szórakoztató pszicho dráma. Két gyermekkori barátnő, a szélsőségesen szangvinikus típus Magalie, és az egészen magába forduló, depressziós Blandine utóbbi fia jóvoltából több évtized után újra találkoznak.

Úgy alakul, hogy ketten utaznak Görögországba, ám sok minden félresikerül, és a két különböző egyén vicces, vagy drámai helyzetekbe cseppen. Elvileg itt még a negyvenes éveikben járnak, de az nagyon fiatal, nekem ötvenesnek tűnnek.

 




Vakációs filmek lista időrendben



A nagy vakáció (Les grandes vacances) 1966

Folytassa a kempingezést! (Carry On Camping) 1969

Folytassa külföldön! (Carry On Abroad) 1972

Vakáció a buszon (Holiday on the Buses) 1973 

Lányok a strandon (The Beach Girls) 1982

Családi vakáció (National Lampoon’s Vacation) 1983

Riói románc (Blame it on Rio) 1984

Fenyves tábor (Poison Ivy) 1985

Európai vakáció (National Lampoon’s European Vacation) 1985

Hóbortos vakáció (Summer Rental) 1985

Egy őrült nyár (One Crazy Summer) 1986

A nagy kiruccanás (The Great Outdoors) 1988

Karácsonyi vakáció (National Lampoon’s Christmas Vacation) 1989

Hóbortos hétvége 2. (Weekend at Bernie’s II) 1992

Dzsinn tonik (Miracle Beach) 1992

Ron kapitány (Captain Ron) 1992

Indián nyár (Indian Summer) 1993

Seholsincs csapat (A Camp Nowhere) 1994

Nehézfiúk (Heawyweights) 1995

A nyár meséje (Conte d'été / A Summer's Tale) 1996

Vegasi vakáció (Vegas Vacation) 1997

Rumlis vakáció (RV) 2006

Az utolsó vakáció (A Last Holiday) 2006

Csodára várva (The Rainbow Tribe) 2008

Beugrós csapatanyapótló (Mr. Troop Mom) 2009 

Vakáció a szigeten (Spring Breakdown) 2009

Nagyfiúk (Grown Ups) 2010

Csajok Monte Carlóban (Monte Carlo) 2011

Provence -i vakáció (Avis de mistral) 2014

Vakáció (Vacation) 2015

Tökmag és gázolaj - Vakáció négy keréken (Microbe et gasoil / Microbe & Gasoline) 2015

Ibiza (Ibiza: Love Drunk) 2018

'75 nyara (Swinging Safari) 2018

Családi vakáció – Irány Ibiza (Ibiza) 2019

Csereélet (Takeover) 2020

Barb és Star Vista Del Marba megy (Barb and Star Go to Vista Del Mar) 2021

Veszélyeztetett faj (Endangered Species) 2021 

Egynyári barátság (Vacation Friends) 2021

Mindenki a vonatra (The Kids Are Alright / ¡A todo tren! Destino Asturias) 2021

Nyugati nyaralás 2022

Egy nyári találkozás (Pod wiatr/Into the Wind) 2022

Két jegy Görögországba (Les cyclades / Two Tickets to Greece) 2022



 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!



A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2021.07.30. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.