Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Viharos katasztrófa filmek, időjárási, tornádós filmek

 

Viharos katasztrófa filmek, időjárási, tornádós filmek

 

Viharos katasztrófa filmek, időjárási, tornádós filmek szinte a filmipar létrejötte óta készülnek, bár időnek kellett eltelnie a látványosabb alkotásokhoz. David Attenborough filmjeiből tudjuk, hogy a klímaváltozás komoly veszéllyel fenyeget így a filmek egy része a valóságból indul ki. Ebben a cikkben a viharos, tornádós filmek bemutatása, lista, időrendben következik.

A 2000-es évektől rengeteg viharos film készült, de köztük rengeteg átlag alatti, vagyis olyan, mely meglehetősen alacsony értékeléseket kapott. Itt is nehéz volt határvonalat húzni, így belekerült néhány kevert műfajú alkotás, de igyekeztem azokat összeválogatni, ahol a vihar témának fontos szerep jut a történetben.

 




Régi viharos filmek



1937-ben mutatták be a Hurrikán című mozit. A főszereplőt igazságtalanul elítélik, ám ő elmenekül a szigetére. Egy szokatlanul nagy hurrikán csap le közben, ami bonyolítja a helyzetet. A film kapott pár jelölést, és akkoriban látványosnak számított.

Az 1979 -es Hurrikán az 1937 -es újrafeldolgozása, romantikus kalandfilm formájában. Többnyire negatív kritikákat kapott és pénzügyileg is bukás volt.

A ’99 -es Vihar filmben egy új technika és a támadó hurrikán áll középpontban. A sci-fi műfajhoz is kapcsolódó film az időjárás szabályozó kísérletek témájára összpontosít. Túlzottan nagy figyelmet nem kapott.

Egy 1991 -es észak-atlanti vihar történetét dolgozza fel a 2000 -ben bemutatott Viharzóna. Egy halászhajó kerül olyan helyzetbe, hogy kénytelen a hurrikánon keresztül visszahajózni. A német Wolfgang Petersen volt a rendező, és a legjobb filmzeneszerzők közé tartozó James Horner szerezte a zenéjét.

 

Régi viharos filmek

 

A 2001 -es Hóvihar -ban két nő a hegyekbe megy, egyiküket börtönből szabadult férje követi. Egy hóvihar miatt a hegyi menedékből nem tudnak tovább menni. A hegyi kalandfilmekhez is sorolható alkotásban az időjárási körülmények a háttér

A 2004-es Holnapután valódi időjárás katasztrófa film, mely a globális felmelegedés és az eljegesedés problematikáját vetíti történetbe. A mindenféle természeti katasztrófát vegyítő film sok túlzást tartalmaz, ami miatt eléggé bírálták. Viszont az 544 millió dolláros bevétel jócskán kárpótolta az alkotókat.

A 2006 -os Poszeidon című filmben egy 2000 utast szállító luxushajó halad át az Atlanti-óceánon. Egy nagy vihar érkezik, és a hajó felborul. Akik túlélték, a propellerházba kell jutniuk, hogy fennmaradjanak. Bár jelölték a legjobb vizuális effektusokért, meglehetősen vegyes értékeléseket kapott. Egyébként a filmet a tengeri túlélős kalandfilmeknél is említettem már.

A 2007 -es Árvíz egy brit viharos katasztrófa film, melyben az elején jön a vihar, később az árvíz a fő ellenség. Részben Londonban, és nagyrészt Dél-Afrikában forgatták. Bár korlátozottan moziban is játszották, tévére 2 részre bontották, s a bevételei igencsak gyengék lettek.

A Tornádó New Yorkban 2008 -ból egy kanadai készítésű, televíziós vihar filmek közé tartozó mű. A globális felmelegedés miatti elektromos tornádók ellen veszik fel a harcot a történetben. Elég halvány fogadtatása volt.

2009 -ből egy belga viharos katasztrófa filmek közé sorolható alkotás is megjelent. A vihar, az 1953 -as tengerparti viharokról, s a túlélésről szól. Ez díjat is kapott, s általában pozitívan vélekedtek róla.

 



Tornádós filmek



1943 -ban mutatták be a Tornado című filmet. Ez egy szerelmi viszony és karrierharc alaptörténetből bontakozik ki, amikor egy tornádó veszélybe sodorja a helyszínt. A készítése idején egyedinek számított a maga speciális effektusaival.

Az 1996 -os Twister ma már igazi klasszikus, a viharos katasztrófa filmek egyik ikonja. Olyan kutatókról szól, akik az életük kockáztatásával igyekeznek minél közelebbi adatokat szerezni a tornádókról. A bevételeit tekintve a 90-es évek legjobb filmjei közé tartozik. Átlagos, vagy magasabb értékeléseket kapott, a vélemények különbözőek, valahogy többre számítottam, annyira nem maradt meg bennem.

A szintén abban az évben megjelent S.O.S. Tornádó! című tévé filmben egy Nebraskai kisváros áll a középpontban. A tornádó veszély közben az emberek megmenekülése, megmentése a fő téma. A részben egy regényen alapuló filmet Kanadában forgatták, a nézők szerették, de a kritikusok leértékelték. A Viharvadászok a harmadik tornádós katasztrófafilm abból az évből. Ez tévére készült, s megjelent még pár adathordozón, de túl nagy visszhangot nem vert.

1998 -ban következett A Twister visszavág, melyben nemcsak a szélörvény az ellenfél, hanem az ország Energiaügyi Hivatala. A főszerepet a repülős filmek közé tartozó Top Gun -ból is ismert Kelly McGillis alakította. Hozzá kell tenni, hogy ez „csak” egy tévéfilm, de ehhez képest is negatív visszhangot kapott.

A szintén 2004 -es Szélvihar a Nature Unleashed filmek 4 része, és a tornádós filmek sorát gyarapítja. Van egy kis misztikus szála a filmnek, de igen alacsony értékeléseket kapott.

A Pusztító szélvihar (Tornádóveszély) egy 2002 -es tornádós katasztrófa filmek közé tartozó mű. A főszereplő egy tornádó előrejelző rendszeren dolgozik, s nemsokára valóban nagy veszély közeledik. Magyar származású a rendező, a film lanyha fogadtatást kapott.

 

Tornádós filmek


 

Tornádós filmek magyarul és videón, moziban, tévében

 

A Tomboló vihar 2008 as tornádós film főszereplője egy időjárás kutató hölgy. Egy komoly szupervihartól kell megmenekítenie a családját. Többnyire alacsonyan értékelték a nézők. A 2009 -es Pusztító tornádóban a főszereplő hölgy viharvadászként kerül szembe a legyőzhetetlen forgószéllel. A több műfajt ötvöző film elég vegyes, de többnyire gyengébb értékeléseket kapott.

A Christmas Twister -t 2012 -ben mutatták be, mely Texasban, vihar sújtotta, tornádós események közepette zajlik. Ezt az időjárás katasztrófa filmet eléggé alacsonyan értékelték a kritikusok és a nézők is. Ugyanezen évben mutatták be az Alien tornádót is, melyben a sok váratlan tornádó mögött idegen befolyás lehet. Ez az idegen támadó sci-fik közé tartozik.

A 2013 -as Bostoni tornádók esetében a szélvihar sziklákkal záporozik és egy régi viharvadász az egyetlen aki segíthet. Ez egy televíziós alkotás volt, többségében alacsony nézői értékelésekkel.

2014-ben került bemutatásra A vihar magja, amely a tornádós vihar katasztrófa filmek sorát gyarapítja. Ebben egy viharvadász kutatócsapat Oklahomában igyekszik közelről megfigyelni a tornádókat. A bevétele jónak mondható, de a vélemények meglehetősen eltérőek róla.

A 2021-ben megjelent 13 minutes egy amerikai-kanadai dráma, egy kitalált oklahomai városban. 4 különböző problémákkal küszködő család áll a középpontban, miközben egy tornádó végigsöpör a városon. Bár több ismert színész szerepel benne, eléggé vegyes kritikákat kapott.

2023-ban 200 millió dolláros költségvetéssel elkezdték forgatni a Twisters -et, amelynek 2024-re tűzték a bemutatóját.

 



Viharos katasztrófa filmek magyarul

 

A Viharok háborúja egy 2011 -es megjelenésű alkotás, melyben Washington körül folyamatosan fenyegető időjárási körülmények jönnek létre. Ezek mögött egy időjárás kutatót sejtenek. Inkább akciófilm jellegű.

A lehetetlen című, spanyol, de angolul forgatott filmet 2012 -ben adták ki. Ebben egy család Thaiföldre utazik, ahol természeti katasztrófa éri őket, és elszakadnak egymástól. A történet alapja a 2004 -es cunamira visszavezethető. Határeset, mivel nem konkrétan viharról van szó, de az időjárás katasztrófa filmek közé befér, viszont a drámán van a lényeg.

Újabb film abból az évből: Szuperciklon. Ebben egy nagy ciklon közeledik az USA keleti partjaihoz, s ellene kell felvenni a küzdelmet. Igen alacsony értékeléseket kapott. Még mindig 2012-ben tartunk, a Vihar Seattle -ben egy ufó lelövése után heves időjárási jelenségek tobzódnak. Szintén gyenge értékeléseket kapott.

Robert Redford főszereplésével készült 2013-ban a Minden odavan. Ebben a főszereplőnek számos technikai hiba ellenére valahogy át kell jutnia egy nagy viharon a tengeren. A Minden odavan több filmes jelölést kapott, és díjakat is nyert. Az elismerések ellenére nem túl nagy bevételeket ért el.

Ebből az évből származik még a Szuperorkán, melyben egy energiakísérlet balul sül el, és szerte nagy hurrikánok törnek ki Észak-Amerikában. Mielőtt létrejönne a szuper orkán, a tudósnak biztonságba kell helyeznie a családját. Erről a filmről sem sokat lehetett hallani és eléggé alacsonyan értékelték a nézők.

2015-ben jelent meg a Category 5, amiben egy családot a Katrina hurrikán után még komolyabb vihar fenyegeti. Még ez évből származik a When the Sky Falls (Deadly Voltage) is, amiben egy ózonkutató és családja, valamint villámlások szokatlan következményeit kísérhetjük figyelemmel. A 2016 -os A tengeren egy új-zélandi – valóságos eseményeken alapuló – túlélős film. Egy óceáni vihar felborítja az utazók hajóját, akiknek el kell sodródniuk a szárazföldig. 

 

Időjárási, viharos katasztrófa filmek bemutatása

 

Az Űrvihar című 2017-es filmben egy műhold gyűrű védi a Földet az időjárási veszélyektől. Egy hiba miatt probléma lép fel és javítani kell. Ez a mozi kapcsolódik az űrhajós filmekhez is. Ez az alkotás is sok kritikát kapott. A Sodródás filmet szintén említettem a tengeri filmeknél, ebben a 2018-as moziban egy hurrikán indítja el a későbbi túlélési eseményeket.

Szintén 2018 -ban mutatták be a Hurrikán meló -t, amelyben az USA keleti partján egy hatalmas hurrikán közepette akarnak kirabolni egy katonai bázist. Ez az akciós viharos katasztrófa filmek közé tartozik és eléggé vegyes volt a fogadtatása. Pénzügyileg mindenképpen bukásnak tekinthető, eltérő véleményekkel.

A 2019-es Préda történetében csupán háttér a hurrikán, maga a film a gyilkos állatokról szóló filmek közé tartozik. Ez jókora bevételt ért e a befektetéshez képest, és a természeti horrorokat kedvelő nézők is szerették.

A természet ereje című, 2020 -as filmnek is a vihar adja a hátterét. Ez egy rablásról szól hurrikán idején. Inkább az akción van a hangsúly, gyengébb értékeléseket kapott, ami a bevételeken is meglátszik.





Időjárási, viharos katasztrófa filmek – ciklonok, orkánok, hurrikánok



Alapból a téma a katasztrófa film műfaj közé sorolandó, ezen belül az időjárási katasztrófa filmek közé. Csakhogy a vihar téma több esetben komoly hátteret adott más jellegű történeteknek, ezért kicsit komplikáltabb a helyzet.



A túrázós filmek, és több, fentebb a linkekben található másik összeállítás filmjeihez is kapcsolódnak. Nagyon tág a skála, a hatalmas bevételű, magasan elismert viharos katasztrófa filmek mellett több tévéfilm, s pár gyengécske alkotás is napvilágra került. Alább láthatod a cikkben bemutatott filmek listáját, időrendi sorrendben.



Viharos katasztrófa filmek lista

 

Hurrikán (The Hurricane) 1937

Tornado 1943

Hurrikán (Hurricane) 1979

Twister 1996

S.O.S. Tornádó! (Night of the Twisters) 1996

Viharvadászok (Tornado!) 1996

A Twister visszavág (Storm Chasers: Revenge of the Twister) 1998

Vihar (Storm) 1999

Viharzóna (The Perfect Storm) 2000

Hóvihar (Snowbound - White Lies) 2001

Pusztító szélvihar/Tornádóveszély (Tornado warning) 2002

Holnapután (The Day After Tomorrow) 2004

Szélvihar (Nature Unleashed: Tornado) 2004

Poszeidon (Poseidon) 2006

Árvíz (Flood) 2007

Tornádó New Yorkban (NYC: Tornado Terror) 2008

Tomboló vihar (Storm Cell) 2008

Pusztító tornádó (Tornado Valley) 2009

A vihar (De storm) 2009

Viharok háborúja (Storm War / Weather Wars) 2011

Christmas Twister 2012

Alien tornádó (Alien Tornado) 2012

A lehetetlen (The Impossible) 2012

Szuperciklon (Super Cyclone) 2012

Vihar Seattle-ben (Seattle Superstorm) 2012

Bostoni tornádók (Stonados) 2013

Minden odavan (All Is Lost) 2013

Szuperorkán (500 MPH Storm) 2013

A vihar magja (Into The Storm) 2014

Category 5. 2015

When the Sky Falls (Deadly Voltage) 2015

A tengeren (Abandoned) 2016

Űrvihar (Geostorm) 2017

Sodródás (Adrift) 2018

Hurrikán meló (The Hurricane Heist) 2018

Préda (Crawl) 2019

A természet ereje (Force of Nature) 2020

13 Minutes 2021 

Twisters 2024





Felhasznált források (ahonnét több filmcímet kikerestem):

 

Wikipedia– list of disaster films – Natural disasters

Bestsimilar– Storm

Amazon– Storm movies



Ha tetszett, oszd meg másokkal is!



A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2022.05.27. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.