Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Tundra filmek, tundrán játszódó kaland, eszkimós filmek

Tundra filmek, tundrán játszódó kaland, eszkimós filmek

 

 

Tundra filmek, tundrán játszódó kaland, eszkimós filmek olyan alkotások, amelyek a tundra éghajlat és növényzeti övben játszódnak. Ebben a cikkben európai, ázsiai és észak-amerikai helyszínekre bontva mutatom be ezeket. A kiválasztáskor lényeges volt, hogy legalább részben kalandszerű legyen.

Így több dráma, vagy akció is belefért, de a fantasy, fantasztikus, vagy horror filmeket nem soroltam ide, s a dokumentumfilmeket sem. Ugyanúgy az állandóan fagyott területeken (sarkok közelében) zajló műveket sem számítom ide. Tehát a tundrán játszódó kaland és eszkimós filmek következnek, 3 kontinensen.




Tundra filmek – európai tundrán játszódó kaland és eszkimós filmek


A The Legend of Amaluk: An Arctic Odyssey 1972 -ből, Amaluk, az eszkimó, kalandos története. Az 1974 -es Sziget a világ végén inkább a szigetes kalandfilmek közé tartozik, de megemlítem, mivel többé-kevésbé a tundra környezetében is zajlik. Gyermekkoromban hatalmas élmény volt a megtekintése az osztrák tévé filmes blokkjaiban.

A Medvesziget-akció 1979 -ben megjelent amerikai-kanadai film, melyben keveredik a kaland, az akció és thriller. A sztori a Spitzbergákon zajlik, ahova elvileg tudományos expedíció érkezik, de egy világháborús tengeralattjáró küldetés emlékei megzavarják a rendet. Bár a helyszín európai, a forgatás Kanadában és Alaszkában zajlott, de a jegypénztáraknál bukás volt.

A tundra filmek közül az 1987-es Nyomkereső egy norvég film, lapp történettel. Ebben a főszereplő családját elpusztítják, s alig tud elmenekülni, de nem hagyja annyiban a dolgot. A számi nyelvű film Oscar jelölést is kapott.

A Captive in the Land 1990 -ből egy szovjet-amerikai túlélős dráma az európai tundrán játszódó kalandfilmek közül. Egy lezuhant repülőgép utáni túlélésről szól, a jeges vadonban.

 

Európai tundrán játszódó kaland filmek

 

A When the light Comes egy 1998 -as német-holland-belga alkotás, mely a tundra filmek között a romantikus kaland-drámákhoz tartozik. A fiatal lány, Ellen, a Spitzbergákon tölti a telet, és csak egy trapper a társa, miközben meg kell küzdeniük az elemekkel és vadakkal.

A 7 dal a tundráról egy 7 történetből álló, 1999 -es finn mozi, nyenyec nyelven, ami inkább történelmi dráma, de a helyszín miatt megemlítem. A Jumalan Morsian 2004 -ből egy finn életrajzi dráma, a nyenyecek köréből.

A tundra filmek közül a 2000 -es, A jégmező fia című filmben, a középkorban egy grönlandi fiú kerül az izlandi partra, ahol a helyiek csak lassan fogadják be.

Az Inuk című mozi 2010 -ből is többé-kevésbé ide vehető, mert ugyan jó része állandóan fagyott terepen zajlik, viszont az eszkimó filmek sorába tartozik. A 16 éves Inuk története, aki északra utazik kutyaszánon, Grönlandon. A helyi nyelven forgatott film díjat is nyert.

A Sarkvidék 2018 -ból egy izlandi-amerikai alkotás. Az európai tundra filmek közül származó mozit Izlandon forgatták. A főszereplő egy repülőgép szerencsétlenség túlélője, de balszerencséjére a mentőhelikopter is lezuhan. Valódi túlélős sarkvidéki kalandfilm, amely igen jó kritikákat kapott.

Az Izlandi amazon izlandi-ukrán film ugyanebből az évből. A főszereplő hölgy az izlandi tundrán rohangálva okoz károkat az ott áthaladó elektromos vezetékekben. Mindezt a környezetvédelemért, de a hatóságok üldözik. A mű megkapta az Európai Parlament Lux díját.

Szintén 2018 -as és az eszkimós filmek közé tartozik a bolgár Ága. Ebben Nanook és Sedna az északi havas mezőkön élnek, de a jég olvad, az állatok száma csökken. Nanook elindul délre megkeresni lányát, aki egy régi viszály miatt elhagyta őket. 

A 2022 -ben bemutatott A jég ellen egy izlandi-dán film, mely az 1909 -es grönlandi expedíció alapján készült. Többnyire megfelelő, vagy jó értékeléseket kapott.

 

Ázsiai, szibériai tundra kalandfilmek


A 2007 -es Far North egy francia-brit alkotás, melyben több filmműfaj keveredik. A Szibéria északi részén élő Saiva és Anja orosz katonáktól menekülve tartanak a tundrán át a tengerpartig. Egy katonai menekült férfit találnak és segítenek, ami további bonyodalmakkal jár a két nő számára.

A 2009 -es francia Farkasbarátság című film Szibéria északkeleti részén játszódik. Az utolsó farkas -szibériai állattörténetek című könyvre emlékezve kíváncsian néztem meg ezt a filmet. A főszereplő Szergej, miután éretté válik, megkapja feladatul a rénszarvascsorda őrzését. Rábukkan egy farkasra, amely kölykeivel a közelben lakik. Törzse általában elpusztítja a ragadozókat, védvén a csordát, de a fiú ez helyett megbarátkozik velük. 

 

Ázsiai, szibériai tundra filmek

 

Megérkezik Nastazya, a szomszédos klán főnökének lánya, akit beavat titkaiba. Csakhogy amint közeleg a tél és nőnek a kölykök, veszélyt jelenthetnek a csordára, valamint a törzsbeliek elől sem lehet eltitkolni létüket, ami konfliktusokhoz vezet. Nekem tetszett a film. Noha nem olyan izgalmas, mint például A Robinson család kalandjai a vadonban, de jó a története.





Észak-amerikai tundrán játszódó kalandfilmek, és eszkimós filmek


A fehér hajnal (The White Dawn) egy 1974 -es amerikai-kanadai mozi az európaiak és az eszkimók találkozásáról. Az eszkimós filmek közé tartozik, eléggé vegyes kritikákat kapott.

Általában a nyaralásos filmek délebbi helyeken zajlanak, mégis vannak a tundra filmek között is, melyben a szereplők szabadidejüket töltik északon. A tengeri kalandfilmeknél már bemutatott A tenger vándorai (Egyes helyeken Modern Robinson és családja néven is írják), is részben a tundra kalandfilmek közé tartozik a helyszín miatt.

A Ne féljünk a farkastól! című 1983 -as alkotás a drámai tundra filmek közé tartozik, mely Farley Mowat életrajzi művén alapul. A főszereplő egy biológus, akit azért küldtek a sarkvidéki tájra, hogy tanulmányozza, a farkasok miatt csökken-e a karibuk száma.

 

Észak-amerikai tundrán játszódó kaland filmek

 

A kissé dokumentum stílusú mozi komoly kérdéseket feszeget állatokkal, emberekkel, változásokkal kapcsolatban. A Ne féljünk a farkastól nemcsak a természetfilm összeállításokat kedvelők számára ajánlott, elég jó értékeléseket kapott. 

A farkas árnyéka egy 1992-es eszkimós film, amiben egy inuit ártatlanul gyanússágba keveredik egy gyilkossági ügyben. Az őt üldöző rendőr elől a fagyos tundrára menekül. A kanadai-francia alkotást eredeti helyszíneken filmezték. 

A Túlélők (A jég fogságában) című 1993 -as film egy két évvel azelőtti esetet dolgoz fel. Kissé határeset a tundra filmek között, mivel a Kanadához tartozó szigetek legészakibbján játszódik, ahol már csak félig-meddig tundra éghajlat van. A film tévére készült, Richard Chamberlain főszereplésével.

A Kabloonak 1994 -ből, francia-kanadai, eszkimós filmek közé tartozó alkotás, mely a Nanuk, az eszkimó című 1922 -es dokumentumfilm készítéséről szól. Bár a kanadai tundrán játszódó kaland és dráma, némely jeleneteket Szibériában vettek fel.

Az Atanarjuat 2001-ből az első kanadai film volt, melyet teljes egészében inuit nyelven forgattak. Egy régi inuit legenda feldolgozása, melyben két fivér közül az egyik megmenekül. Kritikailag jól fogadták, Cannes -ban több díjat nyert, és Kanadában a 2002 -es év legjobb filmbevételét hozta.

2003 -ban készült az Egymásra utalva című amerikai-kanadai alkotás, amely a tundra kalandfilmek közül az egyik kedvencem. Ebben Charly repülőgéppel vállal megbízásokat, s egy alkalommal az eszkimókhoz visz üzemanyagot.

Ők egy agyarért cserébe ráveszik, hogy egy beteg lányt juttasson kórházba. Egy probléma folytán kényszerleszállásra kényszerülnek. A tundra közepén szinte semmi remény a túlélésre – legalábbis a férfinak- de a lány talpraesettsége segít.

Az Egymásra utalva igazi tundrán játszódó kaland dráma, elképesztően szép tundrai naplementékkel és tájakkal. A történet alapja az előzőleg említett Farley Mowat szerző műve, akinek A sarkvidék Robinsonjai című regényét már bemutattam a könyves blogomban. A film számos filmes díjat nyert. A női főszereplő, Annabella Piugattuk valódi inuit, és jártas volt a tundrai túlélésben.

A 2006 -ban bemutatott The Journals of Knud Rasmussen egy dán-kanadai-grönlandi film, mely a felfedező és az inuitok találkozását és útját mutatja be. Ez a kanadai tundrán játszódó filmek közül a dán-grönladi felfedező 1920-as években megtett útjáról szól.

A 2008 -as Before Tomorrow egy kanadai eszkimós film, amely az 1840 -es években játszódik. Noha nem férne be a 2000 -es évek legjobb filmjei közé, több díjra is jelölték, melyek közül a legjobb kanadai első játékfilmes díjat megkapta.

A 2013 -as Uvanga (Myself) szintén az eszkimós filmek sorába tartozik. A főszereplő hölgy elviszi fiát egykori inuit apja földjére. Ez a kanadai dráma is kapott néhány filmes díj jelölést.

 

Eszkimós filmek - tundra filmek

 

Az Éjféli nap is helyszín szerint az észak-amerikai tundrán játszódó filmek közé sorolandó, az észak-kanadai tundra és jég határvidékén. Ebben a 2014 -ben készült kanadai-olasz alkotásban a főszereplő fiú egy jegesmedve boccsal olyan helyzetbe kerül, mint a túrázós-túlélős filmek szereplői.

A Searchers 2016 -ból inuit nyelvű, a kanadai tundrán játszódó film. Az eszkimó szereplőkkel forgatott kanadai dráma igen jó kritikákat kapott. A szintén 2016 -os The Sun at Midnight szintén a tundrán játszódó kaland film és dráma. A történetben a karibuvadász összebarátkozik egy lázadó tinédzser lánnyal. A film és a lányt alakító Kawennáhere Devery Jacobs is díjakat nyertek.

A Two Lovers and a Bear című kanadai mozi 2016 -ból, két fiatal és egy jegesmedve története. Az amerikai tundra filmek közül, amolyan romantikus dráma. A 2015 -ben rögzített mű viszonylag jó kritikákat kapott.

A 2019-es Togo egy kicsit átmenet az erdős, tundra, és a viharos filmek között. Ez életrajzi film, mely Togó kutyájáról és gazdájáról szól, 1925 -ből. Ez a drámai film elsősorban a tévé számára készült, és igen jó kritikákat kapott. A szánhúzó kutyás filmek sorában bizonyára igen előkelő helyet foglal.

 


Tundra filmek lista


The Legend of Amaluk: An Arctic Odyssey 1972 amerikai

A fehér hajnal (The White Dawn) (1974) amerikai-kanadai

Sziget a világ végén (The Island at the Top of the World) 1974 amerikai

A tenger vándorai (Sea Gypsies) 1978 amerikai

Medvesziget-akció (Bear Island) 1979 amerikai-kanadai

Ne féljünk a farkastól! (Newer Cry Wolf) 1983 amerikai

Nyomkereső (Pathfinder/Veiviseren) 1987 norvég

A Captive in the Land 1990 szovjet-amerikai

A farkas árnyéka (Shadow of the Wolf) 1992 kanadai-francia

Túlélők (A jég fogságában) (Ordeal in the Arctic) 1993 amerikai-kanadai

Kabloonak 1994 francia-kanadai

When the light Comes 1998 német-holland-belga

7 dal a tundráról (Seitsemän laulua tundralta) 1999 finn

A jégmező fia (Ikíngut) 2000 izlandi-dán-norvég

Atarnajuat (Atarnajuat, The Fast Runner) 2001 kanadai

Egymásra utalva (The Snow Walker) 2003 amerikai-kanadai

Jumalan Morsian 2004 finn

The Journals of Knud Rasmussen 2006 kanadai-dán-grönlandi

Far North 2007 francia-brit

Before Tomorrow 2008 kanadai

Farkasbarátság (Loup) 2009 francia

Inuk 2010 grönlandi-francia

Uvanga (Myself) 2013 kanadai

Éjféli nap (Midnight Sun / The Journey Home) 2014 kanadai-olasz

Searchers 2016 kanadai

Izlandi amazon (Woman at War / Kona fer í stríð) 2018 izlandi-ukrán

Sarkvidék (Arctic) 2018 izlandi-amerikai

Ága 2018 bolgár

Togo 2019 amerikai

A jég ellen (Against the Ice) 2022 izlandi-dán



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2021.12.04. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

 

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.