Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Filmek a halál utáni életről – Túlvilági filmek

Filmek a halál utáni életről – Túlvilágról szóló filmek
Filmek a halál utáni életről – Túlvilágról szóló filmek



Filmek a halál utáni életről, s a túlvilági filmek számos filmes műfajban megjelennek. A túlvilágról szóló filmek között vannak alig ismert alkotások, és hatalmas mozisikerek is. Ebben a cikkben négy részre osztottam a halál utáni élet filmek bemutatását.

Először a túlvilággal kapcsolódó filmdrámákat mutatom be, majd a romantikus színezetű, sokszor drámai, de néha más műfajjal kapcsolódó, szellemvilághoz kötődő filmeket. Utána néhány halál utáni élettel foglalkozó vígjátékot veszünk sorra. Végül a negyedik kategóriában következik a többi élet a halál után film, amely thriller, fantasy, horror és több műfajú filmeket egyaránt tartalmaz.


Készítettem egy listát is a halál utáni élettel, túlvilággal foglalkozó filmekről. Mivel vékony a határvonal az oda tartozó, és a témát épphogy csak érintő alkotások között, a lista nem teljes. Ami a horrort illeti, ott sokszor előfordul a túlvilág, mint téma, de ebben a cikkben a műfajból csak néhány drámai és spirituális töltetű filmet választottam ki, amelyek nem csak az ijesztésről szólnak.


Ha komolyan foglalkoztat a halál utáni élet és a szellemvilág felépítésének témája, olvasd el a halál utáni élet és a szellemvilág részeit bemutató cikket az Eyn oldalán.




Túlvilági filmek - Filmdrámák a túlvilágról, drámai halál utáni élet filmek



A Megmentőm, a fény című, 1995 -ös filmet régebben én is a Youtube online filmnézési és letöltési lehetősége által láttam először. Ez az élet a halál után film egy erőszakos, önző férfiról szól, akit egy napon villámcsapás ér. Visszatér a klinikai halálból, de az ottani élménye olyan hatással van rá, hogy megváltozik a személyisége. Érdekes, hogy mondanivalója ellenére nem túl jó kritikákat kapott, bár a közönség szerette.
A Csodás álmok jönnek - mely egy ismertebb darab a túlvilági filmek közül 1998 -ból - Robin Williams drámája, és a túlvilági helyek egy részét igyekszik bemutatni. Az alapjául szolgáló regénytől több mindenben eltér. Vegyes kritikákat kapott, de a közönség jól fogadta, bár pénzügyileg nem hozta vissza az árát.
Az Angyal a családban című 2004 -es filmben az elhunyt édesanya visszatér a családhoz egy kis időre karácsonykor. Ezt a kedves tv drámát pozitívan fogadták a nézők. Szintén ebben az évben jelent meg az Öten a mennyországból, melyben az életét vesztő főszereplőt emlékezetben végigkísérik élete fontosabb eseményein.
A Komfortos mennyország 2009 -ből egy amerikai-brit-új-zélandi koprodukció, amely egy regény átdolgozott változata. Egy lány, aki gyilkosság áldozatául esik, nem távozik mindjárt magasabb síkokra, hanem a családja közelében marad, és ismeri gyilkosát. Itt is a nézőközönségnek tetszett a film, a kritikusoknak kevésbé.


Túlvilág


Drámai túlvilági filmek a halálról Brazíliában

 
 
Az Otthonunk című, 2010 -es brazil film Chico Xavier brazil író regényére épül, aki egyben médium is. A szellemvilágbeli közlések egy elhunyt orvostól származnak, aki az írón kívül egy másik személlyel is kapcsolatban állt. Mivel a közlések egy része neki szólt, később egyeztették a részleteket.
Ez az élet a halál után film nagy tetszéssel párosult bemutatásakor Brazíliában, szintén az interneten lehetett megtekinteni magyar felirattal. Több spirituális igazságról esik szó, és a szellemvilág egy részét, „mindennapjait” is bemutatja. A Levelek a túlvilágról című filmben pedig Chico Xavier és három – tragédiát átélt – nő története. Ez 2011 -ben jelent meg Brazíliában.
 
 

Keresztény drámák, filmek a halálról

 
Az Igazából mennyország című 2014 -es filmben egy kisfiú nagyon súlyos betegségből épül fel. Elmeséli élményeit, melyek élet és halál között lebegve történtek vele, és olyan dolgokat, melyekről ő, mint kisfiú, nem tudhatott. A történet – amelynek eredete Lynn Vincent 2010 -es könyve - az egyik legsikeresebb keresztény film volt az USA -ban.
A Mennyei csodák 2016 -ból szintén egy keresztény filmdráma, amely egy igaz történeten alapul. Egy kislányról mindenféle diagnózist felállítanak különböző orvosok, mielőtt kiderül, hogy gyógyíthatatlan betegségben szenved. De ő nem adja fel. Fáradozásának eredménye is lesz. A vegyes vélemények ellenére a film jókora bevételeket hozott a költségekhez képest. Láttam a tévében a filmet, és nem bántam meg.
2017 -ben mutatták be A viskó című filmet, amely újabb keresztény dráma. A regényből készült mozit Brit Kolumbiában forgatták. Elég vegyes fogadtatást kapott a filmszakma részéről, de a bevételek miatt jócskán megérte elkészíteni.
Kicsit fura volt az egész bemutatási módja a túlvilágnak, de ha az ember odafigyel, nagyon gyakorlatias bölcsességek jelennek meg a filmben.




Romantikus túlvilági filmek



A filmek a halál utáni életről gyakran elidőznek a szerelem témájánál. Az 1946 -os Diadalmas szerelem egy angol romantikus alkotás. A második világháború végén egy pilóta egy túlvilági hibázás miatt maradt a Földön. Szerelembe esik valakivel, miközben odaát még nem döntöttek a további sorsa felől. Eme politikai, s történelmi hivatkozásokat sem nélkülöző műről egy jó összefoglalót olvashatunk Time Goes By blogján.
A Berlin felett az ég (1987) című német-francia film egy angyal földi kapcsolatáról szól, amely téma számos más alkotásban is felbukkan. A drámai alkotás több európai díjat elnyert. A Mennyei szerelem 1987-ből, a filmek a halál utáni életről sorában egy érdekes darab. A főszereplő átjutva megismer valakit, aki azonban hamarosan leszületik, neki pedig újra meg kellene találnia.
Viszonylag tűrhetően festették le az asztrális világot, bár egy csomó olyan cselekvést végeztek odaát, ami felesleges (pl. étkezés). Alapvetően nem rossz a téma, de számomra gyatra volt a megvalósítás. Kissé szétdaraboltnak tűnt a film és vontatottnak. 
A halál filmek közül talán a romantikusak kevésbé szomorúak. Az 1989 -es Örökké című romantikus dráma főszereplője erdőtűzoltó pilótaként jut a másvilágra, de sokáig itt marad láthatatlanul, s közben segít egy fiatal pilótát, és látja volt szerelmével kibontakozó kapcsolatát.
Az Örökké az 1943 -as Guy Named Joe című, második világháború idején játszódó mozin alapult. Mivel a rendező Steven Spielberg A nap birodalma című sikertelen filmje is ebben az időben játszódik, a történetet átalakította egy légi tűzoltó csoportra, későbbi időben játszódva. Mint spirituális töltetű film nagyon vérszegénynek találtam, és a fogadtatása is gyenge lett. Bár nem rosszak a bevételei, a rendező legszürkébb alkotásai közé sorolják.
 
 

Élet a halál után film – sikeres romantikus filmek a halálról

 
 
Az 1990 -es Ghost azon kevés halál utáni életről szóló filmek egyike, amely meglehetősen valósághűen ábrázolja ezeket az élményeket. A főszereplő egy váratlan gyilkosság áldozataként kényszerül elhagyni a testét, de asztrális mivoltában továbbra is jelen van. Egy médiumi képességekkel bíró hölgy által kerül újra kapcsolatba párjával.
A Ghost amellett, hogy számos filmes díjat nyert, költségének sokszorosát hozta vissza a csaknem 506 millió dolláros bevétellel. Nagy közönségkedvenc lett, s dicsfényt hozott a főszerepeket játszó Patrick Swayze, Demi Moore, Whoopy Goldberg színészeknek. 20 évvel később készült egy remake is Ghost: In Your Arms Again címmel, japán és dél-koreai közreműködésben.
A Szívből, igazán című, szintén 1990 -es angol filmben egy pár egyik tagja kerül át a túlvilágra. A zeneszerzés által újra létrejön a kapcsolat köztük, de tudják, ez nem folytatódhat a végtelenségig… Ez a mű is több díjat elnyert.


Odaát a túlvilágon


Az 1998 -as – Nicholas Cage és Meg Ryan főszereplésével elkészült – Angyalok városa a már említett 1987 -es német-francia film történetének amerikai verziója. A földi és mennyei lét között habozó angyal témája itt is megfogta a közönséget. Ugyanabból az évből a Ha eljön Joe Black című filmben a „halál” jön át odaátról, s belezúg egy földi lányba. A film jobban szerepelt a tengerentúlon, mint Amerikában.
Kevin Costner főszereplésével készült 2002 -ben a Szitakötő. Itt a főhős elveszti a feleségét, aki később annak halálközeli állapotba kerülő betegei által üzen. A film pénzügyileg és a kritika által is nagyot bukott.
 
 

Romantikus halál utáni élet filmek

 
A 2010 -es Charlie St. Cloud halála és élete című filmben a főszereplőnek választania kell, hogy folytatja elhunyt testvérével a kapcsolatot, vagy új szerelmével tart. A regény alapból elkészült film negatív kritikát kapott és pénzügyileg sem érte meg.
A halál utáni filmek közül 2017 kezdetén bemutatott brit-amerikai The Discovery Robert Redford filmje. A történetben számos ember választja az öngyilkosság általi másvilágra jutást. A romantikus jelleg mellett sci-fi és misztikus jellemzőket hordozó filmet kissé vegyesen fogadták.

A 2022-es Két világ között című mozi főszereplője egy fiatal lány, akinek a barátja egy balesetben a túlvilágra távozik. Később úgy tűnik számára, hogy a kapcsolat odaátról is folytatódik. Ezt az alkotást 2021 tavaszán forgatták, de csak egy évvel később került bemutatásra, vegyes fogadtatással.

 



Filmek a halál utáni életről - Túlvilági vígjátékok



A túlvilági filmek közül a vígjátékok talán kevésbé komolyan veendők, bár hordozhatnak tanulságokat. Az 1978 -as Ép testben épp hogy élek egy amerikai focistáról szól, aki egy angyali hiba miatt, „halála” után más testébe kerül. Ez a film igen kedvező visszhangot kapott akkoriban. A Szimat nyomozó 1980 -ból egy angol film, melyben a főszereplőt odaátról ideiglenesen egy kutya testébe küldik vissza.
1988 -ban mutatták be a Kísértethistóriát. Itt egy házaspár a balesete után szellemként tér vissza a lakásába. Ez a mozi jó fogadtatást és bevételeket hozott. A Bud Spencer filmek közt is van „égi” vonatkozású. Az 1990 -es Fél lábbal a Paradicsomban mozi történetében odaátról a jó és a rossz oldal próbálja befolyásolni a főszereplőt.


Kísértethistória 1988
Kísértethistória 1988


Az 1991 -es Tranzit a Mindenhatóhoz filmben keveredik a komédia és a romantika. A főhősnek „halála” után vissza kellene térnie a Földre, csakhogy új ismeretsége miatt egyáltalán nem akar. Az 1991 -es Farkangyal című filmben egy nőcsábász a meggyilkolása után egy női testbe kerül, hogy megválthassa magát. 

Ugyanebből az évből a Robotvadászok (Még azt hitted, a te szüleid furcsák? címmel is futott) vígjátéknak van kategorizálva, de szerintem komolyabb, mint egy átlagos vígjáték. A főszereplő fiúk által készített robotba visszatér elhunyt apjuk lelke, s sok mindent rendbe rak. Ezt a filmet kicsit leértékelték, szerintem jó. A filmek a halál utáni életről, túlvilágról akkor igazán jók, ha drámai és vidámabb, boldogabb elemet egyaránt tartalmaznak.

 

Egyéb túlvilági filmek a halálról vígjáték formában

 

A Csak a holttestemen át egy 1995 -ös német vígjáték, melynek szoknyavadász főszereplője kénytelen visszatérni odaátról, és jóvátenni a fájdalmakat, melyeket a másik nemnek okozott. A Törjön ki a frász! 1996 -os vígjátékában már eltávozott élők segítenek odaátról egy szélhámosnak.
Szintén 1996 -os a Próbaidős angyalka című televíziós film. Ez egy olyan élet a halál után film, melyben a főhősnőnek egyesítenie kell egy családot, hogy odaát angyalként élhessen tovább. Az 1999 -es Tuti tipp a túlvilágról című ausztrál tv film főhősnője villámcsapás következtében képessé válik a szellemvilág lakóival kommunikálni.
A 2001 -es Mennyé má komédia főszereplője egy „felsőbb” hiba folytán kerül a túlvilágra. Azonban odaát is észlelik a tévedést, és elfoglalhatja egy idős milliomos testét. A jó kis történet ellenére ez a mozi igen lagymatag fogadtatást kapott.
Az egy évvel későbbi A szellemcsapat (Lélekmentő) című alkotásban gyerekek segítenek itt rekedt lelkeknek megváltáshoz jutni, hogy a mennyországba juthassanak. A halál utáni élet filmek közül az Elvarázsolt kastély egy 2003 -as Eddie Murphy film. Ez a „szellemes” komédia szürke kritikákat kapott.
A Ha igaz volna 2 évvel későbbről egy romantikus vígjáték, melyben a női főhős szellemként és élőként is viselkedik, mint aki „itt is, ott is” van. Többé-kevésbé vegyes, de inkább jó kritikákat és eredményeket kapott. A 2006 -os Csuklónyiszálók egy romantikus fekete komédia. A történetben öngyilkosok találkoznak a túlvilágon.
A R.I.P.D – Szellemzsaruk egy korábban készült, de csak 2013 -ban bemutatott akcióvígjáték. A túlvilági zsarukról szóló film szakmailag és anyagilag is bukás volt. Ugyanebben az évben vetítették az Itt a vége című filmet, amely ezzel ellentétben sikeres lett. Ebben a fekete komédiában kapcsolódik a világ vége és a túlvilág. A 2015 -ös, orosz készítésű Ghost is egy balesetben a túloldalra került férfiról szól.

A 2023 -as Kísértetkastély a halál utáni élet filmek egyfajta természetfeletti horror-komédiája, egy rakat ismert színésszel. Jó hosszú előkészületek után kezdték el forgatni a a 2020 -as évek elején. Ez a téma és helyszín elég divatos volt az évszázadok során, még a viharos katasztrófa filmekben is felbukkan. A Kísértetkastély mozi jól indult a mozikban, de a költségekhez képest mégis elmaradtak a bevételek, a vélemények pedig igen összetettek.





Egyéb túlvilágról szóló és halál utáni élet filmek



A szellemvilág filmek sok műfajban megjelennek. Az 1982 -es Kopogó szellem filmmel egy teljes cikkben foglalkoztam már. Azon kevés horrorfilmek egyike, amelyeknek erőteljes spirituális vonzata is van. A folytatásait is bemutattam ott. A halál utáni élet témájával sok távoli országban is foglalkoztak már. Az egyik ismertebb az 1986 elején bemutatott indiai Pappan Priyappetta Pappan.
Az Egyenesen át 1990 -ből, egy olyan halál után film, melyben orvostanhallgatók hozzák egymást a klinikai halál állapotába, hogy válaszokat találjanak. Akkoriban ez valamennyire sikeres film volt, de én alig emlékszek rá. A japánok is alkottak a témában, 1998 -ban a Túlvilág című filmjük több nemzetközi díjat nyert.
Az 1999 -es Hatodik érzékben egy olyan kisfiú szerepel, aki már a túloldalra távozott embereket érzékel, s hall. A film hatalmas bevételeket ért el (közel 673 millió dollár), és számos filmes díj jelölést kapott. A 2000 -es Menekülés a pokolból filmben egy kórházban gyűjtik a halálközeli élményt átélt emberek emlékeit. Egy orvos elhatározza, hogy ő is „átlátogat”.
Egy évvel később mutatták be az olasz-spanyol-amerikai együttműködésben elkészített Más világ című mozit. A történetben szellemvilági alakok és „élők” egyaránt működnek, de sokáig nem lehet tudni, ki hova tartozik. A sok műfajt vegyítő alkotás kritikailag és pénzügyileg is siker volt. Kifejezetten ijesztő, gyenge idegzetűeknek nem ajánlom. Műfajilag a pszicho -horror és thriller elemei keverednek benne a természetfelettivel.


Más világ 2001


Halál utáni élet filmek 2000 után

 
A Fehér zaj 2005 -ből egy thrillerszerű mozi, melyben elektronikus eszközök zaján keresztül kommunikál(hat)nak odaátról. A negatív vélemények ellenére jó bevételeket hozott, és két évvel később megjelent a folytatás is – más történetben - Fehér zaj 2: A fény címmel. Ennek pozitív volt a kritikája, pénzügyileg viszont megbukott.
 
 
 

Újabb túlvilági filmek a halálról

 
A Ghost from the Machine 2010 -es műben egy feltaláló és a segédje olyan találmányt alkotnak, mellyel elhunyt családtagjaikat újra megjeleníthetik. A két évvel későbbi Memory Lane -ben egy háborús veterán megjárja a túlvilágot is egy gyilkosság felderítése miatt.
A 2014 -es Kegyetlenül szokatlan egy kanadai film, melyben egy férfi gyilkosság miatt újra és újra átéli odaát azt a napot. A 2014 -ben megjelent indiai Khaad történetében mindenféle személyiség van, akik egy buszbaleseten túl „vallanak” egymásnak. Szintén indiai az egy évvel későbbi Khamoshiyan, amelyben romantika, erotika, horror keveredik.
A 2016 -os The Wake of Dick Johnson egy videós dráma, melyben a főszereplő visszatér a halálból a maga keserűségével együtt. A Beautiful Accident egy 2017 -es kínai film, amiben keveredik a komédia és a dráma. Történetében a karrierista ügyvéd autóbalesete után új esélyt kap háziasszonyként, odaátról.
A 2021-es Kaptál még egy esélyt című filmben a főszereplő fiatal lánynak helyre kell hoznia hibáit, ha a túlvilágon felfelé akar jutni. Ehhez segítenie kell a barátnőjén - akivel összeveszett, édesapján, valamint édesanyján, akik külön élnek, és velük is megromlott a kapcsolata. Bár több helyen csak vígjátéknak jelzik, ez félig dráma, és szerintem elég jó és tanulságos is a történet.

Olvasd el a halál utáni életről szóló könyvek összeállítást is!


Halál utáni életről szóló, túlvilági filmek listája


Diadalmas szerelem (A Matter of Life and Death / Stairway to Heaven) 1946 angol (romantikus)
Ép testben épp, hogy élek (Heaven can Wait) 1978 (vígjáték)
Szimat nyomozó (Oh, Heavenly Dog) 1980 (vígjáték)
Poltergeist: Kopogó szellem (Poltergeist) 1982 amerikai
Pappan Priyappetta Pappan 1986 indiai
Kopogó szellem 2 : A túlsó oldal (Poltergeist II: The Other Side) 1986 amerikai
Berlin felett az ég (Der Himmel über Berlin) 1987 német-francia (romantikus)
Mennyei szerelem (Made in Heaven) 1987 amerikai (romantikus)
Beetlejuice - Kísértethistória (Beetlejuice) 1988 amerikai (vígjáték)
Örökké (Always) 1989 amerikai (romantikus)
Ghost 1990 amerikai (romantikus)
Szívből, igazán (Truly, Madly, Deeply) 1990 angol (romantikus)
Fél lábbal a Paradicsomban (Un Piede in paradiso / Speaking of the Devil) 1991 olasz, amerikai (vígjáték)
Egyenesen át (Flatliners) 1990 amerikai
Tranzit a mindenhatóhoz (Defendig Your Life) 1991 amerikai (vígjáték)
Robotvadászok/Még azt hitted, a te szüleid furcsák? (And You Thought Your Parents Were Weird) 1991 amerikai (sci-fi, vígjáték)
Farkangyal (Switch) 1991 amerikai (vígjáték)
Csak a holttestemen át (Over My Dead Body) 1995 német (vígjáték)
Megmentőm a fény (Saved by the Light) 1995 amerikai (dráma)
Törjön ki a frász! (The Frighteners) 1996 amerikai (vígjáték)
Próbaidős angyalka (Unlikely Angel) 1996 amerikai (vígjáték)
Túlvilág (After Life) 1998 japán
Csodás álmok jönnek (What Dreams May Come) 1998 amerikai (dráma)
Angyalok városa (City of Angels) 1998 amerikai (romantikus)
Ha eljön Joe Black (Meet Joe Black) 1998 amerikai (romantikus)
Hatodik érzék (The Sixth Sense) 1999 amerikai
Tuti tipp a túlvilágról (Mumbo Jumbo) 1999 ausztrál (vígjáték)
Menekülés a pokolból (Escape from Hell) 2000 amerikai
Mennyé má (Down to Earth) 2001 amerikai (vígjáték)
Más világ (The Others) 2001 amerikai-olasz-spanyol
Szitakötő (Dragonfly) 2002 amerikai, német (romantikus)
A szellemcsapat/Lélekmentő (The Scream Team) 2002 amerikai (vígjáték)
Elvarázsolt kastély (The Haunted Mansion) 2003 amerikai (vígjáték)
Angyal a családban (Angel in the Family) 2004 amerikai (dráma)
Öten a mennyországból (The Five People You Meet in Heaven) 2004 amerikai (dráma)
Fehér zaj (White Noise) 2005 amerikai
Constantine, a démonvadász (Constantine) 2005 amerikai, német
Ha igaz volna (Just Like Heaven) 2005 amerikai (vígjáték)
Nyughatatlan lélek (The Restless) 2006 koreai
Csuklónyiszálók (Wristcutters: A Love Story) 2006 amerikai (vígjáték)
Fehér zaj 2: A fény (White Noise: The Light / White Noise 2) 2007 amerikai
Komfortos mennyország (The Lovely Bones) 2009 amerikai (dráma)
Charlie St. Cloud halála és élete (Charlie St. Cloud) 2010 amerikai (romantikus)
Ghost from the Machine 2010 amerikai
Ghost: In Your Arms Again 2010 japán, dél-koreai (romantikus)
Az Otthonunk (Our Home / Nosso Lar / Astral City: A Spiritual Journey) 2010 brazil (dráma)
Levelek a túlvilágról (As Mães de Chico Xavier) 2011 brazil (dráma)
Memory Lane 2012 amerikai
R.I.P.D. - Szellemzsaruk (R.I.P.D.) 2013 amerikai (vígjáték)
Itt a vége (This is the End) 2013 amerikai (vígjáték)
Kegyetlenül szokatlan (Cruel & Unusual) 2014 kanadai
Khaad 2014 indiai
Igazából mennyország (Heaven Is for Real) 2014 amerikai (dráma)
Khamoshiyan 2015 indiai
Ghost 2015 orosz (vígjáték)
The Wake of Dick Johnson 2016 amerikai
Mennyei csodák (Miracles from Heaven) 2016 amerikai (dráma)
Beautiful Accident 2017 kínai
A viskó (The Shack) 2017 amerikai (dráma)
The Discovery 2017 amerikai (romantikus)
Road to the Lemon Grove   2021 kanadai, szicíliai (vígjáték, dráma)
Kaptál még egy esélyt (Afterlife of the Party) 2021 amerikai (vígjáték, dráma)
Két világ között (The In Between) (romantikus) 2022
Kísértetkastély (Haunted Mansion) 2023 (vígjáték, horror)


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2019.06.05. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.