Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

MacGyver 2016 szereplők, évadok, kritika, vélemény

 

MacGyver 2016 szereplők, évadok, kritika, vélemény

 

 

MacGyver 2016 a három évtizeddel ezelőtti, a Régi Új Filmek oldalon részletesen bemutatott MacGyver sorozat új változata. Ebben az új verzióban nem annyira a főszereplőn van a hangsúly, mint az eredetiben, hanem a Phoenix Alapítvány ügynökségi csapatán. Az újabb sorozatot 2016 és 2021 között vetítették Amerikában.



Az új Macgyver sorozat története




A főszereplő egy agytrösztnek álcázott, a kormányzatnak dolgozó, de magán finanszírozott ügynökség alkalmazottja. Zseniális problémamegoldó képességét, és kreatív rögtönző tehetségét a legnehezebb akcióhelyzetekben kamatoztathatja.

De ő csak az egyik a Phoenix csapatában, akik általában különböző vészhelyzetekben, terror cselekményeknél, valaki megtalálásában, elfogásában, vagy kimentésében vesznek részt a világ különböző országaiban.



MacCyver 2016 szereplők




Angus Macgyver – Lucas Till



Szellemi személyiségjegyei hasonlatosak az eredeti sorozat karakteréhez. Alapos tudományos ismeretei mellett, megvan az a jellemzője, hogy szinte bármilyen rendelkezésre álló tárgyból képes felhasználható eszközt készíteni. Mivel a hadsereg technikusaként is közreműködött, bombaszakértő, viszont ő kerül minden tűzfegyvert.

Az új MacGyver is a svájci bicskáját és a leleményességét helyezi előtérbe, s a legreménytelenebb helyzetekben is van valamilyen ötlete. Vagyis a tulajdonságai hasonlók, mint elődjének, viszont a háttértörténet kicsit más. Itt az édesanyját vesztette el, és gyermekkorában barátja családja fogadta be. Édesapja eltűnt, s sokáig keresi.

Lucas Till külsőleg is hasonlít Richard Dean Andersonra, némi eltéréssel, nekem sokkal lágyabbnak, lányosabbnak tűnt. A sorozatban ugyanolyan proaktív, viszont nem annyira rajta van a fókusz. Lucas Till 26 éves kora közeledtével lett a sorozat főszereplője, előtte számos filmben és sorozatban részt vett. A Teen Choice Awards akció kategóriájában többször is jelölték a díjra.





Jack Dalton – George Eads



Ő a Delta Force katonájaként ismerte meg Angust, gyökeresen különböző személyiségek voltak. Jack szívesen használt fegyvert és szeretett harcolni. Vannak szokatlan tulajdonságai, néha egészen gyerekes, de egyben színt és humort vitt a sorozatba. Megszállott Bruce Willis rajongó, a 80-as évek akciófilmjei klasszikusának, a Die Hard -nak sokszoros nézője.

 

 

MacGyver 2016 szereplők - Riley Davis – Tristin Mays


Riley világhírű hacker nő, aki egy rosszul elsült dolog miatt börtönbe kerül, majd a Phoenix Alapítvány cyberspecialistaként alkalmazza. Édesanyjának kapcsolata volt Jackkel is, ezért bizonyos fokig apaként is tekint őrá, mivel az eredeti apja rosszul bánt velük. Riley szinte minden helyzetben – a megfelelő eszközökkel - képes behatolni intézmények, vagy személyes elektronikus rendszerek irányításába.



Wilt Bozer – Justin Hires


Bozer a sorozat egyik legszerethetőbb figurája, aki mintegy véletlenül csöppen az események sűrűjébe. Egy házban élnek Mac -kel, gyermekkorukban mivel utóbbit Wilt szülei fogadták be, és egy iskolába jártak. Bozer remek szakács, aki élethű maszkok és arcprotézisek létrehozásában ügyeskedik.



MacGyver 2016 szereposztás



A műveleti igazgatók: Patricia Thornton, Matilda Webber



Kezdetben a Sandrine Holt által alakított Patricia Thornton volt az alapítvány műveleti igazgatója. Ő is egy titkosügynök nő, aki remekül harcol, viszont a 12. epizódban törvénytelen cselekményei miatt leváltják.

A Meredith Holt által alakított Matilda Webber – becenevén Matty – az utódja, aki szintén komoly tapasztalattal rendelkezik CIA -s múltjából. A hölgy a 2016 MacGyver szereplők egyik felejthetetlen egyénisége törpe növésével, ellentmondást nem tűrő határozottságával. Eleinte kőkeménynek tűnik, majd egyre szimpatikusabb jellemvonásai bukkannak elő.





Murdoc - David Dastmalchian



Bérgyilkos, akinek képességei hasonlóak a szakmájában, mint Mac -nek itt. Őt utóbbi lenyűgözi, mivel nem tudja elintézni. A MacGyver 2016-2021 sorozat számos részében újra felbukkan. Egyszerre ellenszenves, de egyben néha mutat szimpatikus jellemzőket is. Kicsit a Nemzetközösség saga -ban szereplő Macskához hasonlítanám, férfi változatban.

A Murdoc karakterét alakító David Dastmalchian szerepjátéka egyszerűen zseniális. Szerintem sokszorosan felülmúlta az eredeti sorozat Murdoc – ját. A MacGver szereplők közül utánozhatatlan figura, s amennyire idegesítő, annyira izgalmassá tette a sorozatot.





Macgyver 2016 szereposztás – Desiree Nguyen



Desiree Nguyen – azaz Desi, akit Levy Tran alakított – egy ázsiai származású lány, aki a 3. évadban, Jack távozása után lépbe, utóbbi ajánlására. Ő olyan, mintha a harcművészeti filmekből cseppent volna ide, s bár először csak mint Mac védelmezője tűnik fel, később hasznos tagjává válik a Phoenix csapatának.





Russell Taylor – Henry Ian Cusick



Russel Taylor – azaz Russ – a 4. évadtól a Phoenix új tulajdonosa. Ő gazdag katonai magánvállalkozó, aki a kommunikáció pszichológiai vonatkozásaiban magas fokon jártas. Bár nem kellene, mégis számos epizódban személyesen is részt vesz az akciókban.





Leanna Martin – Reign Edwards



Leanna Martin Bozerhez hasonlóan sötét bőrű, és az Operatív Kiképző Központ képzésén találkoznak. Remekül együttműködnek, s kapcsolat alakul ki köztük, amit később az ügynökök titkossága miatt meg kell szüntetni. Ők ezt kikerülik, s később Matty alkalmazza is őt.





Egyéb MacGyver 2016 szereplők



A 2016 Macgyver szereposztás jó néhány egyedi karaktert hozott a sorozatba. Az első részekben Nikki Carpenter volt Mac barátnője és munkatársa, róla kiderül, hogy a CIA titkos munkatársa. Jill Morgan az alapítvány törvényszéki szakértője. A volt CIA -s Samantha Cage -t Matty szervezi be, de csak a 2. évadban szerepelt.

James MacGver, a Felügyelőség, Mac apja. A második évad végén bukkan fel, s nehéz megértetnie fiával, miért tűnt el oly hosszú időre. Elwood Davist – Riley apját – William Baldwin alakította a 2-3. évadokban. A MacGyver 2016 szereplők közül rajtuk kívül van még egy rakás ideiglenes szereplő is, akiknek bemutatásától itt most eltekintek.






Az új MacGyver sorozat évadok



A nézettség magas volt, de fokozatosan csökkent az évek során. Az új, MacGyver 2016 sorozat egyes részeinek címei is egyediek voltak, sokszor csupán tárgyak felsorolásai. Az eredeti sorozathoz képest itt szorosabb a kapcsolat az epizódok között, s az egész csapat mint egy család működik együtt.

Az első évad 21. epizódból állt, ami elég sikeres volt, így 2017-ben bemutatták a következőt is, immár 23 új résszel. Egy évvel később már a 3. évad futott, ám ennek közepén a Jack Daltont alakító George Eads távozott. Ennek családi okai voltak, mivel a sorozatot általában Atlantában forgatták, Eads kislánya pedig Los Angelesben élt.

 

Új MacGyver 2016-2021 évadok
 

Itt is van lényegi változás a későbbi évadokban, bár nem olyan negatív, mint például a 70-es évekbeli Alfa Holdbázis két évada esetében. 2019-ben megújították a sorozatot, és több változás is történt. Az előző évad eseményei következményeként működésében megszűnt Phoenix -et, Russ támasztja fel és visszahozza a régi tagokat.

A 3. sorozat 22 részéhez képest ez csak 13 epizódos lett. Russ és Desi karaktere remek frissítés, és a történetek jó része kapcsolódik a Codex nevű szervezet elleni harchoz. Utóbbi egy olyan szövetség, amely látszólag a viharos katasztrófa filmekben is látható zord jövő megelőzésére épült. Valójában azonban az emberiség jó része elpusztulásával együtt képzelik el a jövőt.

A MacGyver 2020 az ötödik évaddal jelentkezett. Itt az egyik részben még a vírushelyzet miatti állapotok is szerepeltek, a főszereplők karanténban voltak, és maszkban. Érdekesség, hogy az executive producer Peter M. Lenkov -ot azzal vádolták, mérgező munkakörnyezetet teremtett, így leváltották.

A helyét Monica Mater foglalta el, és a MacGver 2020 évi forgatása tovább folytatódott. Az 5. évad 15 epizódos lett, majd 2021 -ben végleg befejezték.





MacGyver 2016-2021 kritika, vélemény



Sokáig nem is tudtam róla, hogy új formában elkészítették gyerekkorom egyik kedvenc sorozatát. De pótoltam a mulasztást, és megnéztem az összes epizódot, mielőtt megírtam ezt a cikket. Több negatív véleményt is olvastam róla, ehhez képest nagyszerű élmény volt.

Először is én nem hasonlítanám a régi sorozathoz, mert felesleges. Jobb lett volna kissé más főcímet adni, mert itt inkább a Phoenix Alapítvány és a csapat a lényeg, ahol ugyan Angus a zseni, de a többiek is lényegesek. Egyébként MacGyver keresztneve a sorozatban is többször szóba kerül, mint szokatlan név.

 

Új MacGyver 2016 kritika
 

Visszatérve a lényeghez, az összes évad tetszett, s vannak benne egészen kiemelkedő részek. Talán nem annyira változatos történetben mint a régi, de itt is vannak különféle témájú epizódok. Az egyik rész például a túrázós filmekhez hasonlító, némelyik kicsit vidámabb, s sok epizód vérpezsdítő, szinte thriller szerű.

Jack Dalton karaktere igazán pótolhatatlan volt, annak ellenére, hogy Desit is könnyű volt megkedvelni. Az egész új MacGyver sorozatot két részre bontanám, mivel a 4-5. évad már más, mint az előzőek. Pozitív jel, hogy többször is utaltak rá, az amerikai kormányszervek is sokszor a saját érdekeiket fontosabbnak tartották emberek életénél. Vagyis nem annyira idilli képet festettek le róla, mint régebben, utalva így a valóságra.

Bár a MacGyver 2016 egy akciósorozat, nagy súllyal szerepeltek lelki vívódások, nehéz döntések is a történetben. Angus apjával szembeni érzéseinek változásai, vagy Riley viszonya apjához, illetve a sok haláleset nyomot hagyott a szereplők életében. Mindezektől emberközelibb lett, és a különböző emberi szereptípusok mind hozzáadtak valamit a sorozat mondanivalójához.

Az utolsó évad vége felé már Mac kezdeményezései háttérbe szorultak, sokkal inkább a csapat helyzetén és jövőjén volt a hangsúly. Tehát ezen szempontokból egészen más, mint a régi sorozat, ezért külön kezelem s nem mint annak újabb változatát. Örülök, hogy láthattam, s szívesen megnéztem volna még jó sok új epizódot.




Ha tetszett, oszd meg másokkal is!



A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.



Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.