Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Romantikus fantasy filmek válogatás

Romantikus fantasy filmek válogatás

 

 

Romantikus fantasy filmek olyan filmes alkotások, melyekben a fantasy és romantika műfajai ötvöződnek. A szerelem és a fantázia világa, az emberi kapcsolatok és a társadalom korlátai ezerféle módon jelennek meg ezekben a művekben.

Szerelmes fantasy filmek ma már szép számmal léteznek, különösen a 21. századtól fogva készítettek egyre többet. Ebben a cikkben nem vállalkozom arra, hogy bemutassam mindet, csupán az ismertebbek közül válogatok. A vígjátékokat itt kihagytam, de így is van néhány határeset, mely több műfajba sorolható.

Több olyan mozi van, amit ide sorolnak, viszont én már bemutattam a halál utáni életről szóló filmeknél, úgyhogy ott is érdemes körülnézned.



Régi romantikus fantasy filmek magyarul

 

Ha egészen messzire akarok visszamenni az időben, akkor az 1950 -es francia Orfeusz című film története is ide sorolható. A főszerepet a kosztümös kalandfilmek hőse, Jean Marais játszotta. Ez a film azóta az elismert klasszikusok közé tartozik.



Az 1984 -es Supergirl moziról bővebben írtam a sci-fi fantasy keverékfilmeknél. Ez ugyan alapvetően szuperhősfilm, de van benne egy nem mellékes szerelmi szál is, ami miatt ide vettem.



1985 -ben jelent meg a Legenda, Tom Cruise és Mia Sara főszereplésével. Ez inkább dark fantasy, de több oldal is a romantikus fantasy filmek sorába teszi. A pazar képi világa mellett a zenéje nagyszerű. Utóbbi azért is érdekes, mert két variációja van, s mindegyik olyan előadó, melyet már bemutattam a zenei blogomban. Az első változat Jerry Goldsmith szerzeménye. Az amerikai kiadás pedig igazi Tangerine Dream filmzene. A Legenda pénzügyileg megbukott, viszont több filmes díjra jelölték, és később klasszikussá vált.



Ollókezű Edward 1990 -ből, egy több díjra jelölést megért filmes alkotás volt. Johnny Depp és Winona Ryder alakította a főszerepeket, előbbi élete első komolyabb díj jelölését kapta. A művet pozitívan fogadta a szakma, és anyagilag is megérte elkészíteni. 

 

Az 1998 -as az Angyalok városa Nicholas Cage és Meg Ryan főszereplésével készült. A film egy angyalról szól, aki elhagyja az égi otthonát, hogy közelebb kerüljön az emberekhez, és beleszeret egy orvosnőbe. A film a két főszereplő történetet és az angyalok és az emberek közti kapcsolatot mutatja be.

A filmet jól fogadták a kritikusok, jól szerepelt a mozikban, és néhány díjat is nyert. Főleg a főszereplők szerelmi szála, valamint a filozofikus téma miatt volt népszerű.



A 2007 -ben bemutatott, brit-amerikai Csillagpor szintén a szerelmes fantasy filmek közé sorolható. Alapja az ismertebb fantasy könyvek közé sorolható Stardust regény, mely Neil Gaiman műve. Viszonylag pozitívan fogadták ezt a mozit, a bevételei elérték a 135 millió dollárt.

 

Jelenet a 2007 -es Csillagpor szerelmes fantasy filmből
Jelenet a 2007 -es Csillagpor szerelmes fantasy filmből

 



Romantikus fantasy filmek tiniknek – Az Alkonyat filmek


Az Alkonyat (2008) egy tiniknek szóló, romantikus fantasy film, amelyet Catherine Hardwicke rendezett és Melissa Rosenberg írt. A film alapja Stephenie Meyer regénye. A főszereplők Kristen Stewart és Robert Pattinson. A film a története egy 17 éves lányról, Bella Swanról szól, aki új otthonába költözik Forksba, Washington államba, és ott találkozik egy vámpírral, Edward Cullennel, akibe beleszeret.

A film roppant sikeres volt a mozikban és a rajongók körében is. 407 millió dolláros bevétele volt, és egy hosszabb sorozat elindítója lett. Az Alkonyat – Újhold 2009 -ben már 709 milliót hozott. Egy évvel később az Alkonyat – Napfogyatkozás igencsak sikeresen kezdett, bár a bevétel 261 millió lett.

2011 -ben érkezett az Alkonyat – Hajnalhasadás, ami egy két részből álló folytatás első darabja volt. 2012 -ben az Alkonyat – Hajnalhasadás 2. is megjelent. Az első kapott egy halom Arany Málna díjat, a második már jobb kritikákat szerzett, és a bevételek 800 millió fölé emelkedtek.




Legjobb szerelmes fantasy filmek

 

A Lenyűgöző teremtmények egy 2013 -ban bemutatott romantikus fantasy film. Ez a történet is némileg kapcsolódik a szellemvilághoz. A A főszerepekben többek közt Alden Ehrenreich, Alice Englert, Jeremy Irons, és Emma Thompson látható. Ezt az alkotást elég vegyesen fogadták, pénzügyileg nem érte meg.



A 2014 -es A szépség és a szörnyeteg egy német-francia feldolgozása a jól ismert sztorinak. A nem túl hízelgő kritikák ellenére is jól futott a mozikban, s pár filmes jelölést is kapott. Különösen Japánban volt sikere ennek az alkotásnak.



A Téli mese 2014 -ből, valódi szerelmes fantasy filmek közé tartozó dráma. Egy betörő egy halálosan beteg lányba szeret bele, majd vele is történik valami és évtizedekkel később ébred fel. A mozi zenéje a legjobb filmzeneszerzők közé tartozó Hans Zimmer szerzeménye.

A regényen alapuló film főbb szerepeit Colin Farrell, Jessica Brown Findlay, Jennifer Connelly, Russell Crowe és Will Smith alakítja. Ezt a filmet a kritika eléggé lehúzta, és anyagilag is bukás volt, viszont a közönség jókora része szereti azóta is.



A 2015 -ös Hamupipőke egy brit-amerikai szerelmes fantasy film. Úgy emlékszem ezt a filmet egyszer véletlenül láttam. Aranyos feldolgozása a klasszikus történetnek, ami a régi rajzfilmváltozaton alapul. Igen jó kritikákat kapott, díjra jelöléseket is, és 542 millió dolláros bevételt hozott.


Legjobb romantikus fantasy filmek - Hamupipőke 2015
Hamupipőke 2015



Az Adeline varázslatos élete is a legjobb romantikus fantasy filmek kategóriájába sorolható, noha inkább romantikus. 2015 -ben mutatták be, és egy olyan fiatal nőről szól, aki egy szokatlan baleset következtében nem öregszik tovább. Mérsékelten, de sikeresnek volt mondható, s a filmes kritika is hasonló.



A 2017-es A szépség és a szörnyeteg egy romantikus fantasy film, ami a Disney klasszikus meséjének, a mozis újrafeldolgozása. A filmet Bill Condon rendezte, és a forgatókönyvet Stephen Chbosky írta. A film főszereplői Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Kevin Kline, Josh Gad, Ewan McGregor, Stanley Tucci és Emma Thompson.

A történet egy könyvszerető fiatal lányról, Belle-ről szól, aki egy apró faluban él. Egy nap azonban az apja eltűnik egy erdőben, és Belle egy kastélyban talál rá. Megtudja, hogy az apját egy szörnyeteg tartja fogva, aki egy átok áldozata. Csak akkor engedi el az apját, ha ő ott marad.

A film a Disney egyik legsikeresebb újrafeldolgozása volt, ami jól teljesített a box office-on, s több mint egy milliárd dollár bevételt hozott.



A szintén 2017 -es bemutatású, A víz érintése szakmai szempontból a legjobb romantikus fantasy filmek közé tartozik. Mindezt jelzi a számos filmes jelölés és az elnyert díjak. Ez is egy lény és emberlány kapcsolata másféle szemszögből.

 

A Háromezer év vágyakozás egy 2022 -es film, amely a mesés keleti világba visz el, ahonnét Jeannie, a háziszellem is érkezett. Az alapja, hogy egy tudós nő találkozik egy dzsinnel, aki szeretné teljesíteni 3 kívánságát. A mozi 60 milliós költségének még a harmadát sem sikerült visszahozni a bevételekből. A fogadása a kritikusok és a nézők részéről meglehetősen változó.

 

2022-ben mutatták be A sellő és a Napkirály című filmet. Ez is egy regény feldolgozása, melyben XIV. Lajos király egy sellő élete árán akarja elérni a halhatatlanságot. Közben hazahívatja addig kolostorban nevelkedő lányát, aki kapcsolatba kerül a sellővel, és kommunikálni is tud vele. A sellőt elfogó fiatal hajóskapitánnyal is szoros kapcsolatba kerül, s mindezek a dolgok tragikus fejleményeket készítenek elő.

A történet alapjául szolgáló művet Vonda N. McIntire szerezte, aki a könyves blogomban bemutatott príma Enterprise elindul című könyvet is írta. A Napkirályt Pierce Brosnan alakítja, s az igazsághoz tartozik, hogy a filmet már 2014 -ben leforgatták.

A sellő és a Napkirály pénzügyileg totális bukás volt, a kritika és a vélemények is elég negatívak. Mellesleg a Versailles elég messze van a tengertől a filmben látottakhoz képest. Biztos, hogy nem tartozik a legjobb romantikus fantasy filmek közé, de... Bár az elején nem tudott megfogni, vannak benne unalmasabb részek, a végére sikerült elkapnia. Jobb annál, mint ahogy beállítják.

 



Ha tetszett, oszd meg másokkal is!



A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

 

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.