Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Star Trek Enterprise online sorozat szereplők, kritika, évadok

 

Star Trek Enterprise sorozat szereplők, kritika, évadok

 

Star Trek Enterprise sorozat egy 2001 és 2005 között futó széria volt, mely egy évszázaddal az eredeti filmsorozat (TOS) előtt játszódik. Számos, a más sorozatokban történő események előzményeit mutatja be. Igazából itt kezd komolyabban az emberiség kirajzani a galaxisba és felvenni a kapcsolatot más fajokkal. Szerencsére a Star Trek Enterprise online sorozat magyarul elérhető volt, így be tudtam pótolni több évtizedes lemaradásomat a cikk kedvéért.



Star Trek Enterprise szereplők, szereposztás



Jonathan Archer kapitány (Scott Bakula) impulzív, kezdeményező vezető, aki nem egyszer adja tanúbizonyságát önfeláldozásának is.

T’Pol (Jolene Blalock) az első vulkáni nő, aki mint első tiszt egy földi csillaghajón szolgál. Bár igyekszik mindenben higgadtnak, szenvtelennek és logikusnak maradni, a sok kaland folytán többször is felszínre kerül érzelmi oldala.

Trip, vagyis Charles Tucker (Connor Trinneer) a hajó főgépésze, ha a kapitány és az elsőtiszt nincs jelen, ő irányít parancsnokként.

Malcolm Reed hadnagy (Dominic Keating) a fegyverzeti felelős, egészen más a beállítottsága, gondolkodása, mint Tripnek, mégis jól tudnak együttműködni.

Hoshi Sato (Linda Park) a nő egy keleti származású kommunikációs főtiszt, aki egy igazi nyelvzseni.

Travis Mayweather (Anthony Montgomery) a sötét bőrű kormányos, szintén a legénység és a híd hűséges tagja.

Phlox (John Billingsley) a denubulán származású orvosi főtiszt, aki számtalan súlyos helyzetben segít a sebesültek és betegek meggyógyításában. Jó néhány érdekes állati fajt tart a hajón.





Egyéb visszatérő szereplők



Maxwell Forrest (Vaughn Armstrong) admirális volt kezdetben a felettes megbízója az Enterprise útjainak.

Soval (Gary Graham) a Vulkán bolygó nagykövete, egyrészt a vulkáni érdekek képviselője, másrészt tanácsadó. Az ő szerepe is fokozatosan fejlődik a történet során.

Erika Hernandez (Ada Maris) a csillagflotta női kapitánya, aki régebben kapcsolatban volt Archerrel.

Thy’lek Shran (Jeffrey Combs) az Andoriai Birodalmi Gárda parancsnoka. Heves vérmérsékletű, de korrekt andóriai, aki számtalanszor összetalálkozik az Enterprise -szal.

Daniels (Matt Winston) egy ügynök a 31. századból, aki többször visszatér, hogy visszaéléseket előzzön meg az idővel kapcsolatban.

Major J. Hayes (Steven Culp) őrnagy, az Enterprise -ra rendelt kommandósok vezetője a harmadik évadban.





Enterprise sorozat évadok, epizódok válogatás, vélemény





Star Trek – Enterprise 1. évad



Bár a Star Trek Enterprise 1. évad 1. rész a kezdés, az első bevezető részek nekem unalmasak voltak. Nagyjából a Különös, új világ című epizódtól kezdett tetszeni, amikor egy bolygóra leszállva a legénység tagjai elvesztették önkontrolljukat. A Star Trek Enterprise 1. évad 7. rész, Az andóriai incidens pedig rengeteg kérdést vet fel, és belevezet a vulkáni-andóriai konfliktusba is.

 

 

Jelenet az Enterprise sorozatból

 

 

Itt még nagyjából egy felfedezős-kapcsolatteremtős űrkaland a Star Trek Enterprise online nézve, így lazábbak a történetek. A vulkánikkal való kapcsolat is kissé feszült, az emberek pedig kezdőnek tűnnek a nagy űrben, már ami a tapasztalati ismereteket és a hadi erőt jelenti. Az időnként megjelenő sulibánok is ellentmondásosak, nehéz hova tenni őket.

Már ebben az évadban is felbukkan az időutazás, ráadásul a 31. századból visszatérő alakban, ami jól megkeverhetné a sztorikat. Az Egyes űrkomp című rész kicsit fárasztó, bár értékelem, hogy Trip és Reed alap attitűdjét ütköztetve egy végzetesnek tűnő helyzetben igyekeztek kisebb dráma-humor keveréket létrehozni.

A fúzió témája az érzelmeiket nem elnyomó vulkániak csoportjával kissé emlékeztet egy hasonló szituációra a Star Warsból. Ott a Republic Commando könyvsorozatban van egy külön jedi ág, akik szintén alkalmazzák az érzelmeket.

A Magányos hang című epizód erőteljes Alien-szerű vonásokkal bírt. A Két nap, két éjszaka epizódban túl sok ember külsejű idegen van ama pihenő bolygón.





A 2.évad



Az első és második évadot egy időutazós sztorivonal köti össze. A Kényszerpihenő részben egy egy hipermodern javító űrállomás szerepel, ahol mindent gépi vezérlés irányít. Az Egy nehéz nap éjszakája elég humoros és Archer kapitány kutyája, Portos is főszerepbe kerül.

A Fosztogatók és a Kommunikátor című epizódokban egyaránt teljesen emberi külsejű idegenek szerepelnek, ami ismét nincs megmagyarázva. A Szingularitás roppant jó fejezet, itt még az oly kiegyensúlyozott dr. Phlox is kissé megkergül.

Hoshi és a transzporter esete az Elveszve részben, kissé a szellemvilági dimenziók témáit feszegeti. Az Értékes rakomány epizód viszont a kalandos romantika irányába megy el. A Megbélyegezve végre újra egy nemzetközi találkozón zajlik a változatosság kedvéért, s a felmerülő téma is jó.

A Tüzet szüntess epizódban Archer kapitánynak a vulkániak és az andóriaiak között kell közvetítő szerepet játszania, akik harcban állnak egymással. Ez a diplomáciai-szellemi csata igazi csemege volt számomra, jobban élveztem, mint a harcokat. Az andóriai Shran egyre inkább fontos szereplővé válik, csaknem szövetséges.

A klingonok teljesen abszurd ítélete és későbbi hadjárata Archer ellen több mint felháborító. Nemcsak a ferengikkel, hanem a Borggal való első találkozást is idehozták a Star Trek Enterprise sorozat témájába. Az utolsó rész megint csak igen jó lett, az idegen fenyegetés, mellékszálnak a klingonok támadása, plusz diplomáciai csaták. Itt végre igen jól felfejlesztik az Enterprise -t, még ha nem is olyan szuper képességekkel, mint az egy másik elképzelt jövőben játszódó Üresség trilógia regénybeli hajóit.





Star Trek Enterprise 3. évad online kritika



Az út a Kiterjedésbe, s a velük együtt utazó speciális fegyveres osztag igen jó csemegéket ígért, amit meg is kaptam. Ezzel egy új szintre emelték a Star Trek Enterprise sorozat minőségét. Míg Az új nemzedék még többé-kevésbé az izgalmak ellenére elment egy családi sorozatnak is – mint például a Daktari is valaha – az Enterprise erősen felnőtt jellegű. 

 

 

Enterprise szereplők részlet a hídról

 

 

Néha egészen félelmetes, sőt horrorisztikus, gondoljunk csak az Elfojtott indulatok című epizódra. Itt a megőrült tagokból álló vulkáni hajón kutatás – ha nem is olyan ijesztő, mint például a Poltergeist filmek – dermesztően vérpezsdítő.

Viszont több időhúzó sztori is beesett, s kissé zavart, hogy alig halad előre a fő történet. Különösen amikor régi világokba, mint például a vadnyugat, ugranak át egy-egy részben, mert nem ezért vágyok a sci-fire. Az andorraiak itt is megjelentek, amivel kicsit előrébb jutottunk, és a sztori is tetszett.

Reed hadnagy „rivalizálása” Hayes őrnaggyal meglehetősen gyerekesnek tűnt nekem, az hogy ennyire veszélyeztetve érzi biztonsági vezető pozícióját. A Trip és T’Pol közötti események szemléletesek abban a tekintetben, hogy a vulkáni nő is nő.

A Doktor a hídon című, thrillerszerű történetben, nem kis meglepetésemre dr. Phlox a másik cikkemben már bemutatott Danny Kaye filmek egyik legjobbját, az Udvari bolond -ot nézte. Archer kapitány viszont egyre konokabbá vált a Star Trek Enterprise 3. évad során. Időnként már-már rögeszméje lett a küldetés, egyáltalán nem tetszett, hogy az erkölcsöt félredobva, mindent a cél érdekének alárendel.

A 22. rész fordulópont, végre körvonalazódik a helyzet. Itt már van néhány látványos lézercsata is, ami igazán jólesett. Az utolsó részekben végig tapintható a feszültség, minden történetszál a tetőpontra hág. Szinte sejtettem, hogy nem zárul le, mivel van még egy széria.





Star Trek Enterprise 4. évad



Az időutazós sci-fi filmekben elvileg már mindenféle variációt elpróbáltak az időutazással. Viszont a Star Trek sorozatokban ez egy örökösen visszatérő téma. Itt annyira megkavarják – pontosabban a jövő bekavar a múltba – hogy ha nagyon belegondolunk, nem is lehet követni. Mivel annyi variáció jön létre (meg oda-vissza), hogy ezt már egy idővonalban kibogozni (miközben a többiben mások más bonyodalmakat okoznak) talán nem is lehet.

Az Otthon című rész igazi felüdülés volt az eddigiek után. Végre kicsit fellélegezhettünk – már aki arra vágyott – és nem kellett izgulni a szereplőkért. Archer kapitány és régi barátnője a hegymászós kalandfilmekre jellemző csodás helyszíneken pattantak újra össze. Tucker szemszögéből a Vulcan bolygót látni, szintén frissítő volt, T’Pol édesanyja pedig jó benyomást tett rám.

Ezek után a folytatást várná az ember – mert ez a rész olyannak tűnt mint egy két részes történet első fele – ehelyett éles váltással egy három epizódos történetbe fogtak. Ami mindjárt sokrétű, sok gondolatot megmozgató. A Dr. Arik Soong által valaha életre keltett, génmódosított szuper emberek sajnos eléggé az ahrimani jellemvonásokat jelenítették meg. Az Enterprise szereposztás pedig vendégszereplőként a 2 évszázaddal későbbi Data -t megformáló Brent Spinert hozta be.

Az Orion térség rabszolgakereskedő népsége pedig igencsak dühítő, nem is értem hogyan juthattak ilyen alacsony erkölcsi normákkal csillagközi fejlettségre. Az egész sztori a génmódosítottakkal remekül sikerült, egyszerre volt akciódús, elgondolkoztató, s végig az az érzésem volt, hogy ezt már valahol átéltem (láttam).

A katlan című történet akár a sivatagi kalandfilmekbe is illene. Persze a tűzvihar, s más dolgok a Vulkán bolygón történnek, ahol megtudjuk, hogy az ottani társadalom sem annyira egységes. Ez, és további két egybefüggő rész a vulkáni vezetéssel, a nép száműzött ellenállóival foglalkozik. Még az andorraiakat is belekeverik a dologba Shrannel, kis híján csillagközi háborút okozva. Ez a trilógia egyszerre volt tanulságos és akciódús.

A Semleges megfigyelők történet engem folyamatosan Nemere István Túl a Plútón című regényére emlékeztetett. Ott volt két idegen robot, melyek a földieket megfigyelték, és ők is hasonlóképpen okoskodtak. A következő három rész lényeges bolygóközi változásokat előlegez meg. Érdekes volt találkozni az andorraiak jégvilági alfajával. Shran és az andóriaiak már sokadszorra szerepelnek a sorozatban.

A Rejtélyes eltűnés címmel kezdődő dupla epizódban ismét feltűnik Archer régi barátnője, Hernandez, immár a Columbia kapitányaként. Egy szövevényes ügybe keverednek a klingonokkal, amiben egy földi titkos szervezet is benn van, magával rántva Malcolm Reed -et. Ez ismét jól megírt és izgalmas sztori volt. Tucker váltása a Columbiára csak tovább bonyolította a helyzetet. Viszont az alkotók teljesen elfeledkeztek róla, hogy Archert a klingonoknak egy régi betöltetlen ítélet miatt még üldözniük kellene.

A Párhuzamos dimenzió dupla rész egy értelmetlen, zavaró történet. Egy másik idősíkon (?) az Enterprise legénysége bunkó, tahó, vagy egoista, hataloméhes egyének összessége, az emberiség pedig leigázó faj. Számomra inkább szenvedés volt, az egyetlen érdekes, amikor az eredeti sorozat csillaghajóját találják meg. Érdekes volt újra látni mindent.

A befejezés előtti dupla epizód nem volt akkora durranás, mint amilyen lehetett volna. Az idegengyűlölők valóban bosszantó csoportosulás, és a lehetséges közös gyermek más fajjal jó téma. És elutazhattunk a közeli bolygóra, amelyen utoljára A Mars katonája című, nagyszerű, kalandos történetben jártam.

 

 

Star Trek Enterprise online évad részlet

 

 

A befejező résznél kár, hogy előre ugrottak az időben. Az még feleslegesebb volt, hogy Riker holofedélzeti szemszögéből mutatták. Mintha a múltat valami láthatatlan kamerákon rögzítették volna. Erre csak az akasha képes. Elég fura befejezés volt, szerintem senki sem volt maradéktalanul elégedett. Nem véletlen, hogy még az alkotók sem dicsérték a sztori ilyen lezárását.







Star Trek Enterprise online sorozat kritika, vélemény



A legtöbb sorozatnál elmondom, hogy a nézettség és a színvonal nincsen összhangban. Itt is a Star Trek Enterprise 1. évad 1. rész , illetve dupla epizód a rekorder, pedig szerintem a leggyengébb. De még a kritika is ezt dicsérte, pedig gyenge, csak utána, később kezdett élvezetes lenni a sorozat.

A Star Trek Enterprise online sorozat a többiek előzményeként készült, így egyrészt kevésbé lehetett fejlett technikailag, másrészt számos későbbi esemény előzményét eljátszhatták. Ami zavaró ebben a sorozatban az a sötét és kicsi helyiségek, különösen a vezérlőteremben. Itt is túl sok idegen faj egyedei teljesen úgy néznek ki mint az emberek és ez nincsen megmagyarázva.

Bár eleinte nem volt annyira vonzó, később megszerettem a szereplőket – s persze a jó sztorikat – s már ez is leszokhatatlanná vált számomra. A különféle mértékegységekkel igencsak szabadon bánnak a Star Trek – Enterprise sorozatban. Mennyi az esély, hogy egy másik faj, másik bolygón, más rendszerekkel ugyanazokat a mértékeket használja? Ennek ellenére rendszeresen kilométereket, órákat stb. emlegetnek.

Nekem az első évad hangulata hiányzott a végsőkben. Amikor minden rész hordozott magával valami új felfedezést. Amikor rendszeresen néztem, magával ragadott, de az utolsó évadoknál már széttördelve, és a részek is eltérőek voltak, így csökkent az érdeklődésem.


Ha tetszett, oszd meg másokkal is!



A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

 

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.