Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Star Trek (televíziós sorozat) TOS 1966-1969 bemutatás



Star Trek televíziós sorozat TOS 1966-1969 bemutatás

 


A Star Trek (televíziós sorozat) – vagy más néven az eredeti (The Old Series) 1966 és 1969 között futott az amerikai NBC adón. Star Trek eredeti sorozat a sci-fi műfajának egyik legikonikusabb és legnagyobb hatású tévésorozata volt. A TOS alkotója Gene Roddenberry, aki már korábban is dolgozott a sci-fi műfajában.

A Star Trek televíziós sorozat azonban nem csak egy újabb űrutazós sorozat akart lenni, hanem sokkal több annál: egy új jövőképet akart bemutatni, amelyben a Föld és az emberiség problémái megoldódnak, és a tudományos fejlődés lehetővé teszi a bolygóközi utazást.

Ebben a cikkben megnézzük a TOS epizódok, évadok előzményeit, néhány érdekességét. Pár szóval bemutatom a Star Trek szereplői néhány főbb jellemzőjét. Majd kitérek a TOS magyar megnézése utáni élményeimre, emlékeimre.

 



TOS epizódok, évadok, előzmény, története



A TOS epizódok főszereplője a USS Enterprise űrhajó legénysége volt, akik a Föderáció nevű bolygóközi szervezet tagjaként felfedezőútra indulnak az univerzumban. A sorozat első évada 1966-ban debütált az amerikai NBC tévécsatornán, és összesen három évadot futott.



Már évekkel előbb (1964) elkészült egy bevezető epizód, amelyben még Christopher Pike volt az Enterprise kapitánya, és Spock az elsőtiszt. Később ennek jó részét az egyik évad dupla epizódjában felelevenítették. Egy évvel később másik bevezető készült, de a későbbről ismert szereplőkkel. Az NBC a második verziót már elfogadta, s így 1966 -tól tévére tűzték az eredeti sorozatot.



Az első évadban bemutatott epizódok nem keltettek túlzott figyelmet, és a nézettségi adatok sem voltak túl magasak. Azonban a sorozat rajongói elkezdték megismerni és szeretni a szereplőket, különösen William Shatner -t, aki az Enterprise kapitányát, James T. Kirk -öt alakította. A sorozat a második évadban kezdett igazán berobbanni, és sokkal több figyelmet kapott az akkoriban még viszonylag új sci-fi műfajban.



A harmadik évadra azonban a sorozat nézettsége ismét csökkent (sajnos péntek késő esténként vetítették), és a NBC végül 1969-ben törölte a sorozatot. Az utolsó epizód "Turnabout Intruder/Idegen testben" címmel 1969 június 3-án került adásba. Az Enterprise legénysége, s általában a TOS sokszínű volt, azaz több országbeli, bőrszínű, vagy nemű szereplőjű, de nem ment bele abba az őrült nemi propagandába, mint a Disney a Star Wars -nál.



A Star Trek televíziós sorozat készítői 1969-ben úgy döntöttek, hogy befejezik a TOS készítését, mert az alacsony nézettségi adatok és a magas költségek miatt nem volt értelme folytatni. Pedig a rajongók mellett a 20. század legjobb sci-fi írói közé tartozó Isaac Asimov is méltatta a sorozatot. Azonban a sorozat rajongói még sokáig emlegették a Star Trek -et, és a műfajban az egyik legnagyobb hatású sorozatként tekintenek rá. Érdekes módon a 70 -es évekre az ismétlések miatt népszerűbbé vált mint előtte, s 1972 -ben már rajongói találkozó is volt.





Star Trek sorozat szereplői (TOS szereplők)



James T. Kirk kapitány igencsak talpraesett, leleményes, határozott, ügyes kezű vezető, aki a küldetésekben, harcokban is alaposan kiveszi a részét. Bár ez utóbbi nem biztos, hogy jó dolog, egy csillaghajó kapitánynak nem kellene mindig a kiküldött csapattal az ismeretlen veszélyben lenni. Ennek oka lehetett, hogy a főszereplő sokat legyen előtérben. A második évadtól eléggé türelmetlen, arrogáns, mindent azonnal akaró figura volt, olykor, mint egy éretlen kamasz. A kolerikus személyiség minden jellemzőjét felmutatta.

 

 

William Shatner - James T. Kirk, az Enterprise kapitanya

William Shatner mint James T. Kirk, az Enterprise kapitánya

 

 

Spock (Leonard Nimoy) tudományos és elsőtiszt által ismerjük meg a vulkáni fajt (ő vulkáni-ember szülőkkel rendelkezett). A TOS főszereplők közül az egyetlen nem (teljesen) ember. Ő mindig kimért, higgadt, és logikus – ez a fő vezérelve – semmi érzelem, csak logika.

Annak ellenére, hogy ez erősen ahrimani felfogás, végig jóindulatú volt. Bizonyos epizódokban a történések meg is ingatták az elveit, ha ő nem is, a néző elgondolkodott, hogy talán mégiscsak van magasabb rendű és jobb a sima intelligenciánál.

A Star Trek sorozat szereplői közül Leonard McCoy (DeForest Kelley) – azaz Dr. McCoy, a hajó fő orvosa. Ő éppen az ellentéte volt abból a szempontból, hogy őt gyakran az érzelmei vezették, s ebből nem egyszer vita kerekedett köztük, ami a humort sem nélkülözte. McCoy -t sokszor kihozta a sodrából Spock érzéketlenségnek tűnő hidegvére.

A TOS szereplők közül Montgomery Scott (James Doohan) – azaz Scotty – volt a hajó főgépésze, aki egyben az irányítást is átvette, ha sem Kirk, sem Spock nem volt a hajón. Ő igazi skót, aki imádja az Enterprise -t, és a skót whiskey -t. A távolkeleti Hikaru Sulu (George Takei) kormányos, s ha nincs más vezető jelen, ő irányítja a hidat.

A színes bőrű hölgy Nyota Uhura (Nichelle Nichols) a kommunikációs tiszt, aki gyakran énekel is. A 2. évadtól Pavel Chekov (Walter Koenig) zászlós, az orosz navigátor, aki gyakran emlegeti hazáját, mint ahol először találtak fel valamit. A TOS szereplők karaktere, mintája számos későbbi, korunk legnagyobb hatású sci-fi mozijára befolyással volt.

A Star Trek sorozat szereplői közül még érdemes megemlíteni McCoy segédjét, Christine Chapel -t (Majel Barrett), aki erősen vonzódott Spock -hoz. Valamint az első évadban emlékezetes volt Janice Rand (Grace Lee Whitney) segédtiszt, aki később „eltűnt” (személyes okok miatt 8 epizód után távozott), de 4 későbbi mozifilmben benn volt.





Star Trek az eredeti televíziós sorozat bemutatás, vélemény, élmények



Anno az osztrák tv műsorblokkjaiban rendszeresen játszották, de úgy emlékszem fekete-fehér volt, és gyerekként igen unalmasnak tűnt. Most meg miután megnéztem, egészen elragadott, sőt az eredeti Star Trek sorozat izgalmasabbnak tűnt, mint az újabbak.

A Gátlások nélkül című rész fantasztikusan jó volt, ebben egy vírus miatt az emberek olyanok lettek, mint akik teljesen részegek. Ugyanezt a témát 20 évvel később Az új nemzedék sorozatban is elővették. A másik ami roppant megfogott, a romulán hajóval folytatott küzdelem (Nincsenek győztesek), ahol a két kapitány stratégiája mérkőzött meg egymással.

 

TOS szereplők, epizódok

 

 

A TOS szereplők egyénisége, és a jó történetek szerettették meg velem a sorozatot. Kicsit többször mutathatták volna a Föderáció létesítményeit, csak néhány részben szerepelt, de kíváncsi voltam. Az űrön át való akció, üldözés és hajólegénység tökéletes együttműködése könyvekben is igen jó lehet (pl. Brian McLeod – Küldetés), itt tetszett a csavaros helyzetekben való megoldás keresés.

A leginkább azok az epizódok tetszettek, ahol erősen tudományos-fantasztikus volt a téma. Például valami ismeretlen erőtér furcsa hatásokat keltett az űrben, s hasonló rejtélyes problémák. Rengetegszer kerültek elő régebbi földi történelmi korok is – például más bolygókon – aminek nem örültem annyira. Még az indiános filmek témája is felbukkant , nem szólva a westernekről.





Star Trek televíziós sorozat kritika



A Kozmosz televíziós ismeretterjesztő sorozatban esett szó arról, annak a valószínűsége, hogy egy másik intelligens faj pontosan úgy nézzen ki mint az ember, szinte nulla. Itt pedig számtalan alkalommal teljesen ember kinézetű idegenlények voltak. Nyilván így volt a legegyszerűbb a készítőknek, csak kevésbé hihető.

Több alkalommal túlzó képességű, inkább fantasy -be illő lények – vagy ember formájú valakik (néha istenek) szerepeltek. Ennek így semmi értelme, mert mint a mesében, tapsra tüntettek el, kicsinyítettek, nagyítottak, vagy intéztek el gigantikus tárgyakat. Amúgy annak ellenére, hogy többé-kevésbé megmaradtak a materializmus keretei között, időnként tudati energia formájában a lélek-szellem megjelent egyes epizódokban.

A Star Trek (televíziós sorozat) nézése közben a klingonokkal volt egy kis problémám. Először klingonnak néztek ki, majd későbbi részekben a fejük egészen olyan volt mint az embereké. Mint kiderítettem ennek költségvetési okai voltak (egy maszk, vagy kellék ilyen drága?), de később klingon kísérletbeli okokkal is kimagyarázták más Star Trek történetekben.

A TOS epizódok némelyikében kiléptek a galaxisunk határain túlra. De voltak más meglepő dolgok is. Például még csak a Tejútrendszer egy részét fedezték fel, ennek ellenére Az utolsó csatamező című részben a Cheron bolygó a galaxis túloldalán van. Itt oda eljutnak (igaz idegen közreműködéssel) meg vissza, de elfelejtik, hogy az Enterprise elérhető sebességével ez túl messze lett volna.





Az eredeti sorozat TOS magyar részek - visszatekintés



A Star Trek (televíziós sorozat) magyar nyelvű bemutatása 3 évtizedet késett, amikorra már egy csomó mozifilm lement ebből a világból. Az eredeti sorozatot éppen akkoriban forgatták-vetítették, mint a Daktari -t, mégsem lett olyan sikeres, amin mindig csodálkoztam. Persze lehet, hogy megelőzte korát és a nézőközönség egésze még nem állt készen rá. Engem a mozifilmek érdekeltek, a sorozat nem, s csak évtizedek után néztem meg, de akkor már abba sem tudtam hagyni.

A 60-as években a TOS részek második évada után el akarták kaszálni a sorozatot, viszont rengeteg nézői levelet kaptak. Így elkészült egy harmadik évad is, amelynél azonban már mások voltak a közreműködők, és alacsonyabb a költségvetés. Ez meg is látszott, mert halványabbak lettek a történetek, bár ez sem rossz. Egyébként 2006-tól elkészítették a Star Trek TOS epizódok felújított változatait.

 

 

Star Trek az eredeti sorozat Enterprise híd

 Az Enterprise hídja

 

 

Több emlékezetes történet, s jelenet volt az eredeti sorozatban, ami más formában később más filmekben, sorozatokban felbukkant. Az egyik részben szereplő Felhőváros lehet, hogy a Star Wars -ot inspirálta. A bolygók helyszínein még jócskán látszik, hogy csak díszlet, illetve stúdióban készült a mesterséges háttér miatt. S noha akkoriban még nem lehetett olyan látványos technikát alkalmazni, mint pl. a Boba Fett sorozatban, egyes epizódok sokkal akciódúsabbak voltak, mint az újabb szériák.

Ami számomra zavaró, hogy az egyébként jó újabb mozifilmekben (2009 -től) bekavartak az eredeti történetbe, pontosabban egy új idővonalat hoztak létre. Így nehéz egységesíteni az egészet, jobb lett volna kapcsolódni, mert így most két párhuzamos idő-világ keletkezett.

A Star Trek eredeti sorozat egyes elemei a paródia filmekben is feltűntek utólag. Ez egyébként az ismertségét, népszerűségét is jelzi, mert a legnagyobb alkotásokat szinte mind parodizálják. Sőt, később a népzenét modern dance -szel keverő együttesek közé tartozó osztrák Edelweiss 1992 -es Raumschiff Edelweiss című szerzeménye is népszerű volt. Én is rögzítettem a videoklipjét – ami a sorozat paródiája – meg is van még.

A későbbi mozifilmek változóak voltak a televíziós sorozathoz képest. Nekem például az első (Űrszekerek 1979), és a negyedik (Hazaút 1986) kifejezetten tetszett, de például a harmadikat (Spock nyomában 1984) igen gyengének találtam. Nem bántam meg, hogy sok évvel később végignéztem az eredeti sorozatot, mert ez kedvet csinált a többihez.


Folytatás: Az új nemzedék

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!



A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

 


Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.