Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

A mandalóri szereposztás, kritika, évadok, karakterek

A mandalori sorozat kritika, szereplők, előzmények
A mandalori sorozat kritika, szereplők, előzmények


A mandalóri sorozat egy 2019-től bemutatott, amerikai sci-fi akciósorozat, amely a Star Wars világában játszódik. A klasszikus western elemeit is felhasználó történet A jedi visszatér után 5 évvel (a Yavin -i csata után 9 évvel) zajlik.

Évtizedek óta vártam arra, hogy végre legyen élőszereplős Star Wars sorozat, hiszen a filmek túl kevesek voltak ahhoz, hogy igazán kiélvezhessem ezt a témát. De egy jó kis űrharcokkal tűzdelt, izgalmas sorozatra gondoltam, amely összefügg a fő történetekkel, és nem egy teljesen mellékszálra, ami csupán kiragad egy-egy motívumot a fő vonalból.
Ettől függetlenül örülök, hogy elkészült A mandalóri nevű, fejvadászos űrwestern. Az első néhány rész lapos volt nekem, nem igazán kötött le. Később jobb lett, és bizony az utolsó részt már meghipnotizáltan néztem végig. Ez elképesztően jól sikerült.



A mandalóri sorozat előzményei


Már a 2000-es évek közepe táján felvetődött egy élőszereplős Star Wars sorozat elkészítése. Egy fejvadászokról szóló történetről gondolkodtak, azonban számos tervezés, vázlat és forgatókönyv ellenére sem valósult meg az ötlet. A készítők úgy gondolták, túlzottan drága lenne az elkészítése, ezért határozatlan időre felfüggesztették.
A klasszikus filmek egyik legnépszerűbb mellékszereplője, Boba Fett alakja köré összpontosuló történet körvonalazódott, ami a 2010-es években – már a Disney gondozásában – egy teljes játékfilm lett volna. 2018-ban – talán a Solo film mérsékelt sikere (amely szerintem sokkal jobb volt mint háromnegyedéig dögunalmas Zsivány Egyes) – miatt, ezt elvetették.
Ettől kezdve egy új sorozat elkészítésére összpontosítottak, melyben a mandaloriak hagyománya is jelentős szerepet kap. A forgatást 2019-ben kezdték el, és körülbelül 15 millió dollárba került részenként. Amerikában az év novemberében kezdték vetíteni az első évadot.



A sorozat története


A főszereplő egy fejvadász, akit gyermekkorában mandalóriak vettek védelmükbe, s ő is azzá vált. Állandóan a mandalóri páncélt viseli, és intelligens élőlény nem láthatja az arcát. Különböző megbízásokat teljesít fejvadászként, mígnem egy napon jókora váltás történik életében.
A leszállított élőlény birodalmiak kezébe kerül, azonban előzőleg egyszer már megmentette a fejvadászt, ezért az meggondolja magát. Elragadja az élőlényt fogva tartóitól, s ezzel üldözötté válik.



A mandalóri szereposztás - szereplők, karakterek


A mandalóri szereposztásnál nézzük a karaktereket. A főszereplő – nem is lehet tagadni – számos hasonlósággal rendelkezik Boba Fettel. A fő különbség, hogy míg utóbbi csak a hasznát nézte minden akciójából, itt Den Djiarin a védelmező szerepét veszi fel. A mandalóriaknál ez „szent” kötelezettségvállalás, így mindent megtesz a védelmezett érdekében. Míg a sorozat elején meglehetősen hűvös, később egyre inkább az elvei kerekednek felül, s végül még egy droidot is sajnál, pedig előtte ki nem állhatta őket.


A mandalori – szereplők, karakterek


A védelmezett nem más, mint egy Yoda fajához tartozó gyermek, aki azonban bánni tud az Erővel. Nagyon aranyos, és csodás tetteket is véghez visz, mások legnagyobb megrökönyödésére.

A mandalóri szereposztás már az első évadtól egy régebbi hírességet is alkalmazott. A fejvadász megbízója eleinte Greef Karga, akit a Rocky filmekből is jól ismert Carl Weathers alakít. Ő régebben magisztrátus volt, mielőtt ügynökké vált.

Kuiil egy ugnaught férfi, aki valaha kényszerből dolgozott a Birodalomnak, és békét keresve telepedett le az Arvala-7 -en, mint farmer. Erős elvei vannak, és nem fogad el pénzt a szolgálataiért. Den Djiarin érkezése változtatja meg újra életét, amikor segít neki.
IG-11 egy fejvadász droid, amely az élőlényekhez képest rendkívül ellenálló volt, és számtalan ellenfelével tudott végezni pillanatok alatt. Ő fontos szerepet játszik, főleg, mivel később át lesz programozva. A sorozat leglátványosabb lövöldözős jelenetei közül több fűződik őhozzá. Akik ismerik a Történetek a fejvadászokról című könyvet, ismerős lehet nekik a típus. A mandalóri karakterek közül ő hozza a keményebb robotos filmek erőteljes személyes vonásait.
Carasynthia Dune régebben félelmetes harcos volt a lázadók soraiban, majd később zsoldosnak állt. A jelentős harcosi képességekkel megáldott nő végül a Sorgan erdős bolygóján kötött ki, a vízparti krill farmerek környezetében. Őt a korábban harcművészként ismert Gina Carano alakítja. Bár elképesztően erős, és rettenthetetlen nő, a cselekedeteiben és a tekintetében egyre több jóindulatú vonást fedezhetünk fel.
Több részben felbukkan a női páncélkészítő mandalóri, aki sokat megemlít a hagyományok közül. Mint a többi társát, őt sem láthatjuk páncél nélkül.
Gideon moff egy sötét bőrű férfi, aki régen a hírszerzésnél dolgozott a Birodalomban. Ebben az időben már moff, és saját haderővel is rendelkezik. Birtokában van a sötétkardnak, amely valaha egy mandalori jedié volt, de később a mandaloriak őrizték.



A mandalóriak, a páncél


A mandaloriak a Mandalor nevű bolygóról származnak, és az évezredek alatt számos faj és nép gyermekét tagjaik közé fogadták. Régebben számos háborút vívtak, a galaxist is csaknem meghódították, ezekről például a Star Wars univerzumhoz tartozó képregényekben olvashatsz.
Együtt harcoltak ők a sithekkel és a jedikkel egyaránt, utóbbiakkal még a klónháborús időkben is. Aki olvasta a Republic Commando regényeket, az tudja, hogy utóbbi háború vége felé már mennyire utálták a jediket. Mivel a klónok Jango Fett génjeiből lettek mintázva, többségük szimpatizált a kultúrájukkal.


A mandaloriak, a mandalori páncél


A mandaloriak szinte eggyé váltak a páncéljukkal, harcos népként folyamatosan viselik. A mandalori páncél anyaga a beskar. A beskar egy olyan különleges acélötvözet, amely még a fénykard csapásainak is ellenáll. A galaxis egyik legkeményebb fémét főleg páncélok létrehozására használták.
A mandaloriak életében nagyon fontos szerepet tölt be a család, és a klán. Aki elfogadja a kultúrájukat, azt maguk közé fogadják, illetve sok idegen gyermeket is maguk között neveltek. Számomra az viszont erős fanatizmus, hogy éjjel-nappal, folyamatosan páncélban vannak, ez kész büntetés lenne egy kívülállónak.



A mandalóri tv sorozat kritika


Aki nem csak a filmeket látta, hanem képregényeket is olvasott és különösen a Star Wars könyvek világában jártas, feltűnhetett, mennyi elemet átvettek ebben a sorozatban. Főleg a Fejvadász háborúk trilógiából emlékezetes több dolog. Például a fejvadász céh ott szerepel – bár szétesik – illetve a jelenet, amelyben az űrben a támadó mögé kerül a főhős, az is, habár ott komplikáltabb a jelenet.
A negyedik résznél, a Sorgunon, olyan érzésem volt, mintha egy fantasy -t látnék, emlékeztetett a 90-es évekbeli Herkules sorozatra. A Tatuinon zajló következő epizód pedig nosztalgikus érzéseket hozott fel, igazán bírtam a hangulatát. A hatodik részben sok túlzottan ellenszenves figura volt, a cselekmény viszont agresszívebb lett.
A hetedik és nyolcadik rész egyben kitenne egy jó kis játékfilmet, több jellegzetessége a kalandfilmekre emlékeztetett. Az kicsit fura, hogy a szereplők nem tudják, mit csinált a Yoda fajához tartozó kis élőlény, aki a mandalóri szereplők egyik kedvence a nézőknél. Nem hiszem, hogy a jediket közel 3 évtized alatt így ki lehet törölni a köztudatból. Főleg, hogy pár évvel előbb Luke Skywalker is felbukkant a galaxisban.


A mandalori sorozat kritika



Az utolsó rész a Nevarrón odaszögezett, egészen meghipnotizált. Őszintén szólva nem számítottam rá, hogy ilyen jól összehozzák. Az események pörgése, a harcok, a párbeszédek, az érzelmek, a drámák és az akciók mind a helyükön voltak.
A westernnel való hasonlóság valóban szembetűnő. A blurrg nevű teherhordó állat betörése az egyik epizódban, hogy a főszereplő lovasa legyen, csak tovább erősíti ezt a vonalat a sivatagos tájak, vad kocsmák, és más kietlen helyszínek mellett.
Ez valóban felnőtteknek készült tévé sorozat, amely a durvaságai ellenére számos érzelmeket is megpendítő jelenetet tartalmaz, ami miatt szorosan lehet kötődni hozzá. Ha filmet keresel estére, ajánlom ezt a sorozatot, bár nem árt, ha kedveled ezeket a műfajokat, vagy ezt a világot.
 
 

A mandalori 2. évad bemutatás, kritika

A mandalori 2. évadában már nem voltak unalmas részek. Az első mindjárt egy Krayt sárkányt állított a középpontba, a Tatuinon, mely állatot eddig csak egy Star Wars képregényben láttam. Itt egy speciális, óriási fajtája volt jelen, mely a homok alatt közlekedik. Pozitív volt ebben a részben, hogy az emberek, más lények és a buckalakó taszkenek is összefogtak.

A második rész egy újabb lényt is bemutatott, és a sivatagi helyszín után egy fagyos bolygó következett. Itt már az Új Köztársaság X-szárnyú vadászai is beköszöntek, eléggé katonásan. Egyikük szerepét a sorozat egyik alkotója, Dave Filoni játszotta. De az izgalmakat jócskán fokozták, ugyanis ama bolygón való események igazi Alien sztorikat idéztek fel bennem. El kell ismernem, hatásos volt. A Maldo Kreis jégbolygó fehér jégpókjai jó kis ragadozók.

A sivatagi és a jégbolygó után a Mandalori sorozat 2. évadának harmadik részben egy igazi vízi világ következett. A Trask nevű holdon főleg mon calamarik és quarrenek élnek. Itt A klónok háborúja és a Lázadók sorozatokban is megjelent Bo-Katan tűnik fel társaival, aki az egykori Satin hercegnő húga a Mandalorról. Sikerült jól feldobniuk a hangulatot, főleg a birodalmi űrjármű elleni akcióval.

A negyedik részben ismét visszatérünk a Nevarróra és újra találkozunk Greef Karga, valamint Carasythia Dune személyével, nem kis örömömre. Ebben az epizódban a TIE vadászoktól való menekülés a kanyonban, s az egyéb harci jelenetek a legszebb csillagháborús időket idézték. Hab a tortán az iskolában a droid tanítása, melyben számos ismeretet felsorolt, melyet a könyvekből, s már forrásokból tudhattunk régebben erről a galaxisról.

Az ötödik részben feltárul a kis lény eredetének titka. Ezzel bezárulhatna a küldetés, de nem így történik. A mandalóri szereposztás meglepetéssel folytatódik, Ahsoka megjelenése, immár élőszereplős filmben, több mint amit el lehet viselni. Ezzel még inkább összekapcsolódik A klónok háborúja animációs sorozattal is a mű. Minden pillanatát mélyen átéltem.

A hatodik rész a Tython bolygón játszódik, melyen utoljára Darth Bane és a jedik felejthetetlen csatája során jártam. Érdekes, hogy a Belsőmag eme elfelejtett bolygójára itt milyen könnyen odajut mindenki. Még Boba Fett is, aki nem éppen úgy néz ki, mint a könyvekben és képregényekben, de legalább részben átvették a sztorit, hogy túlélte a sarlakkot a Tatuinon. A birodalmi különleges egységek megjelenése, a sötét osztagosok is látványos volt.

 

Mandalori harcos páncél

 

 

A hetedik rész olyan mint egy kommandós film, jó izgalmasra csinálták. Van benne küzdelem minden szinten és eszközzel. Az egykori birodalmi Mayfield a lényeges „új” szereplő ebben az epizódban.

A nyolcadik – második szériát befejező – epizód a női harcosok támadása a birodalmi cirkálóban. Ebben a fejezetben is szembetűnő, hogy a mandalori kultúra milyen merev szabályokra épül. Viszont a főszereplő Din Djarin az előző és az utolsó részben is egy időre leveszi a fejmaszkot, ami nagy haladás. Bár sokak szerint nem kellene, mert az arca egy vidéki földművelőére emlékeztet .

A sötét osztagosokról kiderül, hogy mik is valójában, és a támadásuk elég félelmetes. Szükség van a jedi hős megjelenésére, ami kellemes meglepetés, és felteszi a koronát a történetre. Zseniális befejezés, minden érzékre és érzésre hatva. Egyébként Grogu, a kis csemete, akit Din mindeddig védelmezett, 50 éves és az ő fajánál ekkor kezdenek kinőni a csecsemőkorból. A végén, az utolsó felirat után van még egy epilógus, ahogyan Boba Fett és társa Jabba régi palotájába megy.

Az első évad jó kritikája után A Mandalori 2. évad még jobb fogadtatást kapott szakértői és közönség szempontból is. De nem a harmadik évaddal folytatódott a történet, hanem a Boba Fett könyve sorozat 5. részétől van beleszőve Djarin és Grogu története is.



Érdekességek a sorozatról



A mandalóri N1-vadászgépe eredetileg a Baljós árnyak című filmhez tervezett hajó felújított példánya. Peli Mottóval gyorsabbá, hatékonyabbá, és harcképesebbé tették a régi példányt. Hogy a mandalori mikor játszódik, azért is érdekes, mert a fennálló helyzet valamennyire hasonlít a régi Star Wars regényekben felvázolt világra.

Din egyszer sem beszél mandaloriul, s egyébként kényszerből, vagy mert úgy érzi helyesnek, többször megszegi a becsületkódexet. Legtöbbször ezt Grogu miatt teszi. Egyébként minden fejlemény a következő évadok történéseihez és a melléksorozatokhoz vezet, ami számunkra, nézőknek igazi ajándék.





A mandalóri 3. évad részek vélemény, szereplők



A mandalóri 3. évad 2023 -ban került bemutatásra, de már 2021 ősze és 2022 tavasza között lezajlottak a forgatások. Ha kíváncsi vagy A mandalori mikor játszódik a 3. évadban, itt még mindig a Yavin -i csata után 9 évvel járunk.

Az első rész kezdetén éppen egy felvételi szertartást tartanak a mandalóriak, amikor egy szörnyeteg bukkan elő a vízből. Din Djarin és Grogu érkezése pont jókor történik.

Eme epizód egyik üzenete a főszereplő számára az, hogy meg kell fürödnie a mandalóri élő vizekben, hogy megváltást nyerjen. Ez erősen emlékeztet a Jézus -féle időkre, csak ott teljesen másról volt szó. Az az ökörség, hogy soha nem veheti le valaki a maszkot és ekkor cselekszik helyesen, szerintem egy önként vállalt börtön. Az egyik legnagyobb büntetés a világon.

A szokásos Nevarró -i út most sem marad el, jó látni, hogy új, civilizált rendszer alakult ki. A mandalóri szereposztás változott, Cara Dune hiányzik, kár, hogy egy félreérthető közlése miatt dobta a Disney.



Ha új évad és második rész, mi sem biztosabb, mint a Tatuin és Peli Mottó műhelye. Az R5-D4 nevű droidot kapják, hogy segítsem Mandalor felderítésében.

Mandalor világa teljesen kihaltnak tűnt és roppant sötét volt, bár több lény jelenlétét lehetett észrevenni. Itt több olyan jelenet is van, ami a már említett Alien történetekre emlékeztet, csak éppen nem idegen lények, hanem robotok (kiborgok) a támadók.



A 3. epizódban Bo Katarn otthonát birodalmi támadás éri. Coruscanton a volt birodalmi kutatót egy segítő programmal illesztik vissza a társadalomba másokkal együtt. Egyik társa ráveszi, hogy keressenek fel egy romboló roncsot, ahol alkalmas kutatási eszközöket találhat.

A történet nagy része Coruscanton zajlik, amit csodálatos volt újra látni, hisz legutóbb azt hiszem a Coruscanti éjszakák 3. regényében jártam ott. A régi, már szétesni kezdő csillagromboló meglátogatása kissé thrillerszerű. Egészen hátborzongató és nosztalgikus érzés volt, nem könnyű elfelejteni.



A 4. epizódban a mandalóri lelencek között Din próbára teszi Grogut is. Az egyik lelencet egy szárnyas hüllő elragadja és a mentőcsapatot Bo Katarn vezeti.

Mindig utáltam, ha egy egész rész elmegy valamilyen jelentéktelen mellékszállal, ami nem viszi előre a történetet. De Grogu visszaemlékezései amikor megmenekült a Coruscantról legalább új volt és megtudtunk valamit.



A mandalóri 3. évad 5 részében a kalózok az első részben történt incidens következtében megtámadják Nevarro city -t. Greef Carga küld egy segélykérő üzenetet az új köztársasági pilóta századosnak, aki Coruscantra utazik hogy engedélyt és segítséget kapjon. Végül kénytelen a mandaloriakhoz fordulni.

Ez egyszerűen csodálatos volt. Ahogy a mandalóriak egy egységben működtek közre, valamint az új kor fellibbentése. Sikerült a mandalóri kovácsnőnek meglepnie azzal, amit Bo -nak mondott. Bo Katarn amúgy is lenyűgözött, ahogy flegma viselkedéséből milyen szerény és kötelességtudóvá vált, s most lehetőséget kapott egy új időszak elindítására.



A 6.rész során Bo Katarn és Din Djarin a Plazir-15 -re mennek, ahol a zsoldos mandalóriakból álló csapatot akarják megnyerni maguknak. Az ittenieknek szokatlanul szabályozott fogadó és biztonsági rendszere van és egyből a vezetőséghez jutnak. Az irányítók felfedik, hogy régi, átprogramozott birodalmi droidok látják el a feladatokat élőlények helyett, de néhány meghibásodott, és súlyos problémákat okoztak.

A technikai berendezések, meg az egész világ tetszett, különösen a gyors szállítócső, mint A fekete lyuk könyvben és filmen több mint 4 évtizede. Viszont megint időhúzásnak éreztem a sztorit, kivéve a végét, ami már a mandalóriakról szólt.

 

Harcos, mandalóriaiak által viselt páncélban
 

A 7. epizódban Gideon Moff és más birodalmi hadurak, vezetők hologyűlést tartanak a leendő teendőkről. A mandalóriak története új fordulatot vesz, miután elindulnak Mandalórra, hogy újra birtokba vegyék, de ott már várják őket.

Jól indult, és izgalmas volt a vége, de közte több üresjárat volt. Örültem Pellaeon visszatértének, bár itt csak százados. Legalább kapitánynak, admirálisnak kellene lennie már ebben az időben, a régi kötetek közül a Thrawn keze doulógiában például a birodalmi erők főparancsnoka, egy évtizeddel később.

Itt már mélyen kijött a drukk, szívvel-lélekkel együtt éreztem a mandalóriakkal, a sötét ellenféllel szemben.



A befejező részben a Mandalor feletti cirkálóról a többi mandalóri is leszáll, hogy segítsen a birodalmiak ellen. Din Djarin Groguval együtt Gideon moffot hajszolja és igyekszik a készülő klónokat elpusztítani.

A lézerharcok látványosak voltak, ez tetszett, bár sok részlet zajlott sötét helyen, amit nem szeretek. Elég akciódús a 3. évad befejező része, elégedettek lehetünk vele. Azonban – legalábbis engem – nem fogott annyira meg mint a 2. évad vége. Ott több különleges egyéniség volt, itt azért páran hiányoztak.





A 3. évad kritika



Az epizódok olyanok voltak, mintha nem a végén hagyták volna abba, hanem kb. háromnegyedénél befejezik, s elkezdenek egy új részt. Valamint az is furcsa, hogy a különböző epizódok eltérő hosszúságúak. A mandalóri N-1 vadászgépe továbbra is remekül szuperált, kiválóan helytállt a kalózok elleni csatában is.

A mandalóri szereposztás maradt a régi, bár ezúttal Carson Teva, az Új Köztársaság pilóta századosa fontosabb karakterré lépett elő. Az akciójelenetek hozták a legjobb sci-fi filmek látványvilágát, de leginkább a mandalóri szellem fogott meg.

 



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2020.02.19. (frissítve 2021, 2022, 2023) - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.



Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.