Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Filmek estére – Milyen filmet nézzek meg este?

Filmek estére - Milyen filmet nézzek meg este?
Filmek estére - Milyen filmet nézzek meg este?




Filmek estére. Milyen filmet nézzek este? Míg régen ez a kérdés könnyen eldönthető volt (mit ad a tv adó), ma már a választék bősége a gond. Manapság már sokan az interneten, videón néznek filmeket és nem hagyatkoznak a tv adókra.




Ebben a cikkben összefoglalom a lehetőségeket – a teljesség igénye nélkül – és segítek választani. Nem annyira konkrét filmeket akarok ajánlani, mint inkább lehetőségeket. Végül pedig egy kis útmutatót adok ahhoz, hogy könnyen dönts. A szövegben található linkekre kattintva elolvashatod ezek hosszabb ajánlóját, amelyeket már régebben megírtam.



Filmek estére - Műfajok szerint



Érdekes lenne egy felmérés, hogy milyen műfajú filmet szeretnek este a leginkább nézni az emberek. Ha végig nézed a tv adók kínálatát, szinte minden műfaj előfordul. Annyi a különbség, hogy a magasabb korhatárú filmeket este, késő este vetítik, bár időnként nappal is megismétlik ezeket (!).


Általában a sci-fi filmeknek este van a fő vetítési ideje, és az ifjúsági filmeket leszámítva, a rajongók is ebben az idősávban keresik ezeket. A Régi Új Filmek oldalán már számos alfaját bemutattam ennek a műfajnak. Hadd emeljek ki most két közönségkedvencet, a vidám fantasztikus filmeket (vagy ha jobban tetszik sci-fi vígjátékokat), illetve a komolyabb akció sci-fi filmeket.


Meglepően sokan kedvelik még ma is a történelmi filmeket, ami jó dolog. Számtalanul sok jó alkotás készült ebben a stílusban. Számomra máig a legjobb a magyar alkotások közül az Egri csillagok. A külföldiek közül rengeteg jó van, az új évezredben például Az utolsó szamuráj című remekmű hatott rám erősen.


Filmek estére, műfajok szerint



Akik a vígjátékokat választják estére, hatalamas kínálatból válogathatnak. Hadd említsek néhány különlegességet, amelyek kiállták az idő próbáját. Ilyenek például a felejthetetlen, sztárok tömkelegét felvonultató Ágyúgolyó futam vígjátékok. De megismételhetetlen klasszikus a 80 -as évekből, a hongkongi Őrült küldetés széria. Ugyan kevésbé értékeli őket a kritika, de nem feledkezhetünk el a különböző tevékenységeket, vagy szakmákat kifigurázó Akadémia vígjátékokról sem.


Nem kis rajongótábora van a romantikus, vagy zenés filmeknek, a Piszkos tánc például remekül vegyíti a kettőt. Régebben talán szokatlan volt, de ma már természetes, hogy esténként mese, vagy animációs mozifilmeket is bemutatnak. Nagy keletje a van a zsarus, bűnüldözős, ügynökös, vagy a thrillerszerű, illetve politikai témájú esti filmeknek is.


De nem mindenki vágyik mozifilmre. Lehet, hogy egy jó kis ismeretterjesztő, vagy dokumentum filmet néznél. Ez esetben is káprázatos ma már a kínálat, sok olyan van, amit interneten megtalálsz, de tévén nem igazán fogják leadni. Ilyen például az Időszellem (Zeitgeist) sorozat. De nincs jobb ellazító és megnyugtató egy természetfilmnél. David Attenborough egyedülálló ismeretterjesztő filmjei felülmúlhatatlanok ebben a kategóriában.




Filmek estére – Érzések és hangulatok szerint



Számodra mit jelent az este? Kikapcsolódás, ellazulás, bevezetés az alvásba/álomba? Mit szeretnél leginkább? Elvarázsolódni, meghatódni, nevetni, izgulni, merengeni, elgondolkodni? Esetleg jól jön egy kis borzongás? Vagy naptól függő, attól, éppen milyen a hangulatod?


Az este összekapcsolódik a sötétséggel, ezért az ember jobban hajlik arra, hogy sötétben, vagy legalábbis éjszakai környezetben játszódó filmeket nézzen. A sötét, éjszakai környezetben zajló filmeket sosem szerettem, de például az űrben történő események vonzottak. Ha Te is szereted az ilyesmit, ajánlom az űrben játszódó sci-fi filmeket.


Sokan szeretnének este kikapcsolódni, szórakozni – főleg ha még el is mennek valahova – ilyenkor remekül jönnek a mulattató filmek. A kínálat pazar, én ugyan jobban bízom a már bevált, régebbi alkotásokban, de számos új mozi áll rendelkezésre.
Ha szereted az Ázsiában készült, fergeteges humorú, de kemény akciójelenetektől és verekedésektől sem mentes filmeket, akkor különösen ajánlom a 80-as évekbeli, Hongkongban készült akció-vígjátékokat. Amennyiben inkább az európai filmet kedveled, kihagyhatatlanok például a Louis de Funes filmek, de az egyes adók által unos-untig játszott Spencer-Hill filmek ritkább videóit is érdemes megtekinteni.


Filmek estére – érzések és hangulatok szerint


Abban az esetben, ha nem idegen tőled a feszültség, az adrenalin fokozó félelem, a horror jó választás lehet számodra. Én nem igazán vagyok oda ezért a műfajért, nincs szükségem arra, hogy mesterséges félelmet generáljak, enélkül is teljes az életem . De mégis vannak kivételek, például a Kopogó szellem című, 1982 -es Spielberg alkotás mindmáig hatalmas kedvencem.


Ha szereted, hogy elgondolkodtat egy film, vagy mélyebben megmozgat, akkor érdemes filozofikusabb, valós eseményeken alapuló, esetleg spirituális tartalmú mozikat nézned. A személyiségre erőteljes hatást gyakorló filmek egyszerre szórakoztatnak és adnak át olyan üzeneteket, amelyek akár megváltoztathatják az életedet.


Vannak, akik a megható-érzelmes, vagy éppen romantikus filmeket kedvelik. De az új évezredben egyre inkább elterjedtek a dráma-vígjátékok, amelyek különös módon keverik a két műfaj jellegzetességeit. Kérdés, hogy egy ilyen film után van -e kedve aludni az embernek . De szerintem egy filmdráma sokkal jobban az alvás felé terel, mint egy komédia, mert a nevetés inkább felébreszt.




Milyen sorozatot nézzek este?



A filmsorozatok azok, amelyek néha képesek megverni a legjobb mozifilmeket is. Ha elkezdtél egy izgalmas sorozatot, nagy dolognak kellene történnie, hogy lemondjál a folytatás megismeréséről. Ma már az úgynevezett harmadik világbeli szappanoperák is helyet kaphatnak főműsoridőben, este.


Régen megszokott dolog volt, hogy kedden esténként a magyar tévében sorozatokat vetítenek. Ezek sokszor egy életre szóló emlékekké nőtték ki magukat a nézők lelkében. Egy ilyen „utómaradvány” volt a nálunk csak félig leadott Kórház a pálmák alatt című német sorozat.


Ha szeretted a Derrick, Starsky és Hutch, San Francisco utcáin, s hasonló szériákat, olvasd el a régi bűnügyi sorozatokról szóló cikket. De számos sorozatról írtam ezen az oldalon, amelyek jó része nem éppen az esti, hanem inkább a késő délutáni műsorsávba fért bele. Az egyik legszórakoztatóbb – az eltelt idő ellenére – a Jeannie, a háziszellem.




Milyen filmet nézzek meg este?



Hogyan döntsek? Most már nem korlátoz a tévé. A tendencia azt mutatja, hogy a számtalan csatorna ellenére, egyre többen választják az internetet. Csak belépsz a Youtube -ra, és máris válogathatsz a filmek közül. (Így pedig le is töltheted a Youtube -ról.) De még így sem könnyű, talán éppen azért, mert (túl) sok a választási lehetőség.


Milyen filmet nézzek meg este?


A fentebbiek figyelembevételével tudatosítsd, milyen hangulatban vagy! Milyen állapotot szeretnél elérni, ha vége? Filmtől függően óriási különbségek vannak a hatásban. Van olyan film, hogy órákig a hatása alatt maradsz. Másiknál pedig lehet, hogy elalszol közben.


Milyen hosszú filmet akarsz nézni? Egyet, vagy többet? Egyedül nézed, vagy kettesben, netán családdal? Mindezek a tényezők döntőek abban, hogy melyik lesz megfelelő. Ha felteszed a kérdést egy fórumban, többnyire mindenki azt mondja, ami neki tetszett, neki bevált. De lehet, Te teljesen másra vágysz.


Segítség a döntéshez:



  • Mi a célja? (Kikapcsolódás, relaxálás, elámosodás, szórakozás stb.)
  • Egyedül nézed, vagy többen?
  • Milyen hangulatban vagy most?
  • Milyen állapotban akarsz lenni utána?
  • Lefekszel utána, vagy még csinálsz valamit?
  • Milyen műfajt és stílust szeretsz nézni este?
  • Hol nézed? (Otthon, másnál, moziban stb.)
  • Milyen eszközön nézed? (Tévé, video, számítógép, laptop, telefon, vetítő stb.)




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2018.12.20. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.


Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.