Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Legjobb sci fi filmek magyarul, bevétel, kritika, hatás

Legjobb sci fi filmek magyarul, bevétel, kritika, hatás

 

 

Legjobb sci fi filmek magyarul listája és bemutatása következik ebben a cikkben. Bár számos szempontból lehet osztályozni ezeket, itt most három különböző listát készítettem. Az első a legjobb sci-fi filmek bevételek szerinti listája.

A második megközelítés inkább a kritikai elismerés irányából történt, ahol a díjakat, és a szakmai fogadtatást figyeltem. A harmadik már a műfajra gyakorolt hatását vizsgálja ezen műveknek akkor és most. Utóbbiak bővíthetők is, és idővel folyamatosan születnek a sorba illeszthető alkotások.




A legjobb sci fi filmek bevételek szerint





A 10 legjobb sci-fi film bevételek alapján



1. Avatár $2,922,917,914 2009

2. Avatár: A víz útja $2,314,813,237 2022*

3. Star Wars: Az ébredő Erő $2,068,223,624 2015

4. Jurassic World $1,670,516,444 2015

5. Star Wars: Az utolsó jedik $1,332,539,889 2017

6. Jurassic World: Bukott Birodalom $1,308,467,944 2018

7. Transformers 3. A Hold sötétsége $1,123,794,079 2011

8. Transformers: A kihalás kora $1,104,054,072 2014

9. Star Wars: Skywalker kora $1,074,144,248 2019

10. Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet $1,056,057,273 2016


*A 2023 áprilisi állás szerint



A legjobb sci fi filmek 2000-től kezdtek egyre gigantikusabb bevételeket termelni, mivel szinte az összes ilyen mozi a 21. századra esik. Meg lehet figyelni, hogy a több részből álló franchise -ok termelik a legnagyobb nyereségeket.





A legjobb sci-fi filmek magyarul bemutatása a pénzügyi sikereik alapján



Avatár (2009)

Pénzügyi siker: Az Avatar a bemutatóján a legnagyobb bevételt hozó sci-fi film volt, és összesen 2,9 milliárd dolláros bevételt ért el világszerte.

Költségvetés: A film költségvetése 237 millió dollár volt.

Sikere: A film több Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb operatőri munkáért járó díjat is. A film vizuális effektusai forradalmi újításokat hoztak a filmiparban.


Legnagyobb bevételt hozó sci-fi filmek Avatár




Avatár: A víz útja (2022)



Pénzügyi siker: Az Avatar: A víz útja a bevételeket tekintve nemcsak a legjobb sci fi filmek 2022 listáját vezette, de a többi műfajt is beleszámítva lett első.

Költségvetés: A film költségvetése 350-450 millió dollárba került.

Sikere: A filmet hatalmas várakozás előzte meg, aminek eredményeképpen óriási nézettséget produkált, és – főleg a vizuális elemeket tekintve – kedvező kritikákat kapott. Elnyerte a legjobb vizuális effektusok Oscar díját.





Star Wars: Az ébredő Erő (2015)



Pénzügyi siker: Az ébredő Erő világszerte több mint 2,07 milliárd dolláros bevételt hozott.

Költségvetés: A film költségvetése körülbelül 306-447 millió dollár volt.

Sikere: A film visszatérő karaktereket és új szereplőket egyaránt bemutatott, és az eredeti trilógia óta eltelt idő miatt gigantikus várakozás előzte meg.





Jurassic World (2015)



Pénzügyi siker: A film világszerte több mint 1,67 milliárd dolláros bevételt hozott.

Költségvetés: A Jurassic World költségvetése 150 millió dollár volt.

Sikere: A film a Jurassic Park sorozat negyedik része, és a rajongók körében az eredeti filmhez hasonlóan nagy sikert aratott.





Star Wars: Az utolsó jedik (2017)



Pénzügyi siker: A film világszerte több mint 1,33 milliárd dolláros bevételt hozott.

Költségvetés: Az utolsó jedik film költségvetése körülbelül 200-317 millió dollár volt.

Sikere: A film a Star Wars széria nyolcadik része, és az előző epizódokhoz hasonlóan nagy nézettséget és rajongói érdeklődést generált. A vélemények a folytatásról megoszlanak.





Jurassic World: Bukott Birodalom (2018)



Pénzügyi siker: A Bukott Birodalom világszerte több mint 1,3 milliárd dolláros bevételt hozott.

Költségvetés: A film költségvetése 170-187 millió dollár volt.

Sikere: Ez a Jurassic World sorozat második része, és az előző részhez hasonlóan nyereségesnek bizonyult.





Transformers 3. A Hold sötétsége (2011)



Pénzügyi siker: A film világszerte több mint 1,1 milliárd dolláros bevételt hozott.

Költségvetés: A film költségvetése 195 millió dollár volt.

Sikere: A Transformers sorozat negyedik része, és újabb rekordokat döntött a kasszasiker terén.





Star Wars: Skywalker kora (2019)

Pénzügyi siker: A Skywalker kora film világszerte több mint 1,07 milliárd dolláros bevételt hozott.

Költségvetés: A film költségvetése körülbelül 275-416 millió dollár volt.

Sikere: A Star Wars széria kilencedik része, és az előző epizódokhoz hasonlóan nagy nézettséget és rajongói érdeklődést generált.





Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet (2016)



Pénzügyi siker: A Zsivány Egyes film világszerte több mint 1,05 milliárd dolláros bevételt hozott.

Költségvetés: A film költségvetése 200-265 millió dollár volt.

Sikere: A Star Wars széria első önálló epizódja, és a rajongók körében nagy sikert aratott. Ahhoz képest, a Zsivány Egyes történet csak egy spin-off mozi, hatalmas eredmény a legjobb sci-fi filmek Top 10 -be kerülése a pénzügyi eredményeivel.







A legtöbb díjat és legjobb kritikai elismerést kapott sci-fi filmek





A legjobb sci fi filmek magyarul díjak és kritika alapján



Itt most főként a kritikai elismerést vettem figyelembe. Tehát ha pl. több Oscar díjat kapott egy film, de ezek inkább csak technikai (vizuális, hang, stb.) akkor azt nem ide sorolom. Ez a lista még bővíthető, akinek van kedve és ideje végigelemezni évszázadok termését, tovább folytathatja...

Érdekes, hogy itt is a legjobb sci fi filmek 2000-től – különösen 2010 után – keletkeztek egyre nagyobb számban a szakmai elismerések tekintetében. Időrendi sorrendben mutatom be ezeket.





Szárnyas fejvadász (1982)



Díjak: 2 Oscar-díj, 1 Golden Globe, 1 Hugo díj, 2 BAFTA-díj

Elismerés: A Szárnyas fejvadász kritikusok és rajongók által is nagyon kedvelt, és ma már klasszikusnak számít a sci-fi műfajban. A film vizuális hatásai és a Ridley Scott által megtervezett jövőbeli világ megjelenítése óriási hatást gyakorolt a későbbi sci-fi filmekre és sorozatokra.

A Hugo díjat a legjobb drámai filmként kapta, de nekem nem annyira jött be, inkább a Vangelis -féle ambient-elektronikus filmzene, amely a Golden Globe díjat kapta.





Vissza a jövőbe (1985)



Díjak: 1 Oscar-díj, 3 Saturn-díj, 1 Hugo-díj

Elismerés: A film az 1980-as évek egyik legikonikusabb sci-fi filmje, amely az időutazós sci-fik és a sci-fi vígjátékok egyedi ötvözete emlékezetes karakterekkel.





Érkezés (2016)



Díjak: 1 Oscar-díj, 1 Hugo-díj,

Elismerés: Az Érkezés egyedülálló sci-fi élményt nyújt, amely az idegenekkel való kommunikáció és az emberi kapcsolatok témáját járja körül. A filmet 2017-ben Ray Bradbury-díjjal jutalmazták a kiemelkedő drámai előadásért és a Hugo-díjat kapott a legjobb drámai előadásért.





Az éhezők viadala (2012)



Díjak: 1 Saturn-díj, 1 Empire, 1 Critics' Choice Movie Award

Elsődleges elismerés: Bár Az éhezők viadala egy inkább egy posztapoliptikus sci-fi dráma-akció, mégis fontos elismerést kapott a történet mélysége és a szereplők erős karakterizációja miatt. A különböző díj jelöléseken összesen 51-et kapott és ebből 28-at meg is nyert.





Gravitáció (2013)



Díjak: 7 Oscar-díj, 6 BAFTA-díj, 1 Golden Globe-díj

Elismerés: A film lenyűgöző látványvilága és technikai innovációja miatt különösen kiérdemelte az elismerést, de a kritikusok is kiemelték a történet és a szereplők érzelmi erejét. Az űrhajós filmek közül a legtöbb díjat kapott mű.

 

Legjobb sci-fi filmek kritika alapján - Gravitáció





Ex Machina (2014)



Díjak: 1 Oscar-díj, 1 Critics' Choice Movie Award, 1 Golden Globe-díj

Elismerés: A film különösen érdekes, mert bemutatja az emberi kapcsolatok és a mesterséges intelligencia témáját, amely nagyon időszerű a jelenlegi technológiai környezetben. A mesterséges intelligencia filmek közül az egyik legelismertebb.





Mentőexpedíció (2015)



Díjak: 2 Golden Globe-díj

Elismerés: A film egy kivételes túlélőtörténetet mesél a vörös bolygón, amelynek humoros és optimista hangvétele nagy hatást gyakorolt a közönségre és a kritikusokra egyaránt. Rengeteg filmes díj jelölést kapott.





A legjobb sci fi filmek magyarul – a legnagyobb hatású sci-fi mozik





Legnagyobb hatású, legjobb sci-fi filmek listája, bemutatása



Azokat a filmeket itt kihagytam, melyeket fentebb már említettem, de köztük is van jó pár ilyen.



Metropolis (1927) - Fritz Lang sci-fi klasszikusa a futurisztikus látványvilágával és az emberi kapzsiságot bemutató történetével máig hatással van a filmművészetre. Ez még egy fekete-fehér német sci-fi dráma volt a 20. század húszas éveiből, jókora költséggel, és több jelenetet ki is vágtak belőle.

Az időgép (1960) - George Pal filmje a klasszikus időutazós történetét vette alapul, és a látványvilágával és a történetével hatással volt a sci-fi műfajára, valamint a filmtörténetre is.

2001: Űrodüsszeia (1968) - Stanley Kubrick filmje rendkívüli hatást gyakorolt a sci-fi műfajára és a filmművészetre általában is. A film vizuális látványa, a zene és az atmoszféra olyan mértékben hatott a későbbi sci-fi filmekre, hogy azóta is az egyik legnagyobb hatású alkotásnak tartják. Lásd: tudományos-fantasztikus filmek.

A majmok bolygója (1968) - Franklin J. Schaffner filmje a poszt-apokaliptikus jövőkép témájával foglalkozott, és az akkori időkben nagyon nagy hatást gyakorolt a közönségre. A film végén bemutatott csavaros befejezése azóta is hatással van a sci-fi és a popkultúra többi területére is.

Csillagok háborúja (1977) - George Lucas űroperája szintén óriási hatással volt a sci-fi és fantasy műfajára is, és a filmművészetre általában. A film nemcsak a későbbi sci-fi filmeket, hanem a popkultúrát is meghatározta. Egyben elhozta az űrháborús filmek korszakát.

A nyolcadik utas: a Halál (1979) - Ridley Scott filmje a klausztrofóbikus űrhajós történetével és a xenomorf tervezésével nagy hatást gyakorolt a sci-fi műfajára és a horror műfajára is. Bár számomra inkább az 1986 -os A bolygó neve: halál című akció-sci-fi mozikhoz sorolható tartozik a legjobb sci fi filmek magyarul is megjelent listájába.

E.T. - A földönkívüli (1982). A film számos olyan témát érint, mint a barátság, a magány, a család és az elfogadás, és ezzel együtt a közönséget is megérintette. Az E.T. több ikonikus jelenetet és karaktert hozott létre, utána számos játék, játékfigura, ruhadarab és kiegészítő jelent meg. Minden idők egyik legnagyobb hatású mozija, és a legjobb sci fi filmek magyarul is hamar látható alkotása, amely generációk számára jelentett emlékezetes és meghatározó élményt.

Az ötödik elem (1997) - Luc Besson filmje a sci-fi és az akció műfaját vegyítette össze, és befolyással volt mindkét műfajra. A film látványvilága és karakterei máig nagyon népszerűek és inspirálóak. Eric Sera zenéje egyedülálló módon más műfajokkal kevert ambient és egyéb film score hangzásaival szintén klasszikussá vált.

Mátrix (1999). Ez a cyberpunk mozi egy olyan világot ábrázol, amelyben az emberi lények valóságosnak tartott világa valójában „a Mátrix”, a virtuális valóság egy kidolgozottan valósághű formája – életük alapvetően álmok. A legjobb sci-fi filmek közül ez is egy olyan, melyben az idő titka, a létezés valóságossága elgondolkodtató megvilágításba kerül.

Transformers (2007). Akkoriban már az új, CGI-alapú effektusok és animációk használata átformálta a filmipart. A Transformers franchise nem csak a sci-fi filmek, hanem az akciófilmek terén is forradalmi volt. A film áttörést hozott a CGI (Computer Generated Imagery) alkalmazásában, ami lehetővé tette a robotok, a járművek és az épületek élethű megjelenítését a vásznon.

 

Legjobb sci fi filmek hatás szerint - Tranformers

 

 

Star Trek (2009). Az új Star Trek film a franchise reboot-ja, amely a klasszikus Star Trek sorozat karaktereit és univerzumát újragondolta, egy friss megközelítésben és modernizálva. Ez a megközelítés vonzotta az újabb generációkat, akik korábban nem követték a Star Trek világát, és újrajátszották az alapvető történeteket és karaktereket, amelyek a rajongók számára emlékezetesek voltak.

Csillagok között (2014). Christopher Nolan megváltoztatta a sci-fi filmeket azzal, hogy felfedezte a tér és az idő határait. A film kritikai és kereskedelmi siker volt, és rengeteg új gondolatot hozott a műfajba. Engem inkább a legjobb filmzeneszerzők közé tartozó Hans Zimmer zenéje fogott meg.



Természetesen a legjobb sci fi filmek listája tovább folytatható, s mint említettem, a felette már említett filmek jó része is ide sorolható. Általában a hatásuk a megjelenéskor, valamint évekkel később tapasztalható. Egyes filmek már a bemutatásukkor nagyot robbantak, mások évekkel, évtizedekkel később váltak kultikussá.

Ha belegondolok, még számos kiaknázatlan lehetőség van a filmvásznon. Rengeteg regényt, mint például a Nemzetközösség saga és hasonlók, érdekes lenne viszontlátni filmen. De addig is a legjobb sci-fi filmek online is megtekinthetők számos oldalon.

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!



A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.