Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Obi-Wan Kenobi film sorozat szereposztás, online kritika

Obi-Wan Kenobi film sorozat szereposztás, online kritika

 

 

Obi-Wan Kenobi film sorozat egy 2021 -ben forgatott és 2022 -ben bemutatott televíziós minisorozat. Ez a történet a Star Wars idővonal alapján 10 évvel A sithek bosszúja után, és 9 évvel a Csillagok háborúja, azaz a Yavin -i csata előtt játszódik. 

 

 

Kenobi sorozat fő történetszál



A Tatuin bolygón rejtőző Obi-Wan feladata az Alderaan -ról elrabolt, 10 éves Leia hercegnő kimentése. A Birodalmat szolgáló erőérzékeny inkvizítorok egyike, a Harmadik Nővér mindenáron csapdába akarja csalni az egykori jedit. Ahhoz, hogy Leiát megmenekíthesse, a mesternek el kell hagynia a bolygót, megtalálni és kiszabadítani a fogságból.



Obi-Wan Kenobi szereposztás



Obi-Wan Kenobi (Ben Kenobi): Ugyanaz játssza, aki az előzménytrilógiában, azaz Ewan Mcgregor. Őt izgalomba hozta az új feladat, hiszen itt már egy csalódott és kissé megtört, bár küldetését továbbra is szem előtt tartó jedi mestert kellett alakítania.



Darth Vader (Anakin Skywalker): Ezt is az előzmény trilógiából ismert színész, Hayden Christensen alakítja. Számára részben kihívás volt, hiszen itt már – az emlékezéseket leszámítva – a sötét nagyurat kellett alakítania.

 

Hayden Christensen Darth Vaderként, Kenobi sorozat


Leia Organa: A Kenobi sorozat egyik legfiatalabb szereplője, Vivien Lyra Blair amerika gyermekszínész, akinek pályafutása fontos szerepe lett ez.



Harmadik Nővér (Reva Sevander): Moses Ingram, fekete bőrű, amerikai színésznő alakítja az inkvizítorok tagját.



Bail Organa: Ő is az Obi-Wan Kenobi szereposztás erényeit dicséri, hiszen az előzmény filmekben is Bail Organát alakító Jimmy Smits játssza a karaktert, aki Leia nevelőapja.

Breha Organa: Bail Organa felesége, az Alderaan uralkodója, Simone Kessell játssza.



Owen Lars: Luke nevelőapja a Tatuinon, Joel Edgerton játssza a szerepet, mint a filmekben is.



Beru Lars: Owen felesége, Bonnie Piesse játssza.



Haja Estree: Ő a Daiyu bolygón jedinek álcázza magát, a szerepet Kumail Nanjiani alakítja.



Tala Durith: Egy határozott női karakter, aki segít másoknak elszökni a Birodalomtól. Valaha birodalmi tiszt volt, a szerepet Indira Varma alakítja.



Főinkvizítor: Az inkvizítorok vezetője – egykori jedi templomőr – a szerepet Rupert Friend testesítette meg.





Kenobi film sorozat részei, epizódok tartalma



A Kenobi sorozat epizódjainak története leírásakor igyekeztem csak a főbb részleteket említeni, úgy, hogy ne áruljam el a végső lényeget.



1. rész: Obi-Wan a Tatuinon egy húsüzemben dolgozik, és távolról kíséri figyelemmel a fiú, Luke növekedését. A császárnak és Darth Vadernek dolgozó, erőérzékeny inkvizítorok elrejtőzött jediket keresnek. Egy fejvadász csapat elrabolja az Alderaanról a tízéves Leia hercegnőt.



2. rész: Obi-Wan a Daiya bolygóra utazik, ahol a hercegnő elrablói vannak. A Harmadik Nővér csapdát állít számára. A jedi mesternek ki kell szabadítania a kislányt, egyben meggyőznie arról, hogy az ő oldalán áll, és megbízhat benne.



3. rész: Kenobi és a hercegnő a Mapuzo bányászbolygón egy birodalmi szállítóra kéredzkedik, de egy ellenőrzési ponton bajba kerülnek. Felbukkan Tala, a menekülőket segítő nő, egy rejtett szervezet tagja, akik által továbbjuthatnak. Megjelenik Darth Vader is, aki egykori mesterére vadászik.



4. rész: A Jabiim bolygóra menekülnek, majd Tala és Obi-Wan a Nur nevű holdra utazik, ahol Leiát fogva tartja a Harmadik Nővér. A bejutáshoz álcázniuk kell magukat, és átjutni az őrségeken, ezért a nő birodalmi tisztnek adja ki magát.

 

Kenobi szereposztás, részek



5. rész: Vader és csapata a Jabiim bolygón ostromolni kezdi a menekülők titkos bázisát. Érdekes részletek derülnek ki Reva, a Harmadik Nővér múltjáról. Komoly harc alakul ki a bázison, amely áldozatokkal jár.



6. rész: A menekülő hajóból kiválik Obi-Wan, hogy őt kövesse a birodalmi csillagromboló. Egy bolygóra leszállva meg kell küzdenie egykori tanítványával, aki sötét nagyúrként el akarja pusztítani. Közben Reva a Tatuinra utazik, hogy megkeresse Luke -ot.





Obi-Wan Kenobi film sorozat online kritika



Az Obi-Wan Kenobi film sorozat ötlete akkor merült fel, amikor a tervezett mozifilm elmaradt. Kenobi az egyik legnépszerűbb hős, akiről a rajongók filmet szerettek volna látni, de a Solo történet elmaradt kasszasikere miatt ezt lemondták.

Az új történetben a Tatuinon visszavonult, s kissé megkeseredett, de a távolról Luke -ra vigyázó jedi mestert akarták bemutatni. A mandalóri filmsorozat évadok sikerein felbuzdulva, a mozifilm helyett végül egy 6 részes televíziós sorozat készült el.

A tervek és a forgatókönyv többszöri átalakításon esett át, és a forgatás is tolódott, mivel először hasonlított A mandalóri sztorira, és ezt nem akarták. A főszereplő karakterről hatalmas adatbázissal rendelkeztek, melyből meríthettek hiszen például az ezredforduló tájékán egy 20 regényből álló regénysorozat, a Jedi növendék foglalkozott, csupán az ifjúságával.




Obi-Wan Kenobi kritika


Kíváncsi voltam vajon mit hoznak ki az egészből, a történet egy mellékszál lesz-e, vagy erősen kapcsolódik a filmekhez. Végül utóbbi lett, de nehéz volt elképzelnem, hogy Kenobi és Vader ennyiszer találkoztak közben is, valamint hogy egy inkvizítor világosítja fel a mestert, ki rejtőzik a sötét nagyúr álcája mögött.

Bár itt is több helyen szembemennek a régi Star Wars művekkel, van néhány halvány reménysugár. Például a Daiyu bolygóról menekülő, erő érzékeny kisfiú neve Corran. Több más név azonosságból lehet következtetni arra, hogy az egykor oly népszerű X-szárnyúak regény sorozatból megismert Corran Horn lehetett a karakter ötletének forrása. 

 

Obi-Wan Kenobi online kritika

 

A Mapuzo bolygón levő menedék falán több név is felbukkant, akik régről ismerősek lehetnek. Például anno a Republic Commando sorozatban feltűnt egy különc jedi társaság, akik nem tiltották az érzelmi elkötelezettséget. Az ő vezetőjük volt Djin Altis, akinek a neve itt is felbukkant.

Ami engem kifejezetten zavart, az az „öregezés”, ami egyébként az egész új Star Wars hozzáállásra jellemző (lásd pl. Az Ellenállás újjászületése -nél Wedge Antilles, vagy Organa tábornok). Kenobi itt mindössze 48 éves, ami nemhogy nem öreg, de nálam még a középkorúsághoz is kevés. Egy jedinél pedig, akik az átlagnál egészségesebbek és erősebbek, roppant alacsony kor.

Az Obi-Wan Kenobi film sorozat kritika szempontjából számomra összetett érzéseket keltett. A Kenobi szereposztás például nagyszerű lett, örültem, hogy a régi színészek vállalták újra a szerepeket. A történet egy kicsit „utánragasztottnak” tűnik, sok mindent meg akartak magyarázni, azért is, hogy felkeltsék az érdeklődést.

Bár azt írják több helyen, hogy visszatértek a gyökerekhez, ez részben igaz, viszont nem hinném, hogy az első történetek szellemi alapjait – melyektől később teljesen elrugaszkodott a Disney – ismernék, inkább a nézettség számított.

A Kenobi filmsorozat ideális választás lehet, ha filmet keresel estére, különösen ha már eleve ismered ezt a világot. Engem annyira nem tudott megfogni mint A mandalóri, de nyilván megvoltak a korlátok az előzmények és utóélet függvényében, így nem lehetett benne túl nagy meglepetés.

 

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!



A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2022.07.05. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

 

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.