Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Kerékpáros filmek, legjobb bringás, biciklis filmek

Kerékpáros filmek, legjobb bringás, biciklis filmek
Kerékpáros filmek, legjobb bringás, biciklis filmek




Kerékpáros filmek a múlt század eleje óta készülnek, s a 21. században eme sport szabadidőtöltésként való népszerűsödése egyre keresettebbé teszi ezeket a filmeket. Most nem csak a legjobb bringás, biciklis filmeket mutatom be, hanem az összes kerékpáros filmet.

A kerékpáros filmek története nem is olyan egyszerű téma. Számos órámba került, mire több mint száz angol, spanyol és francia nyelvű weboldalt is átböngészve, felkutattam ezeket a filmeket. Ettől függetlenül nem lehet teljes a lista, hiszen kisebb országok hasonló filmjei gyakran a háttérben maradnak.
Itt csak a teljes játékfilmeket mutatom be, dokumentum és rövidfilmeket, rajzfilmeket és sorozatokat nem. Először szót ejtek néhány biciklis film típusról, majd a régi filmeket mutatom be, a aztán évtizedről és évről évre haladva a többit. Végül egyéb bringás filmeket is megemlítek, rövid leírással, és az egészet összegzem egy listával.



Kerékpáros filmek típusai, fajtái



Műfaj, a történet jellege, és a kerékpár műben játszott szerepe alapján is csoportosíthatjuk ezeket a filmeket. Csupán érdekességképpen összegyűjtöttem pár variációt, alább ezeket a filmeket részletesebben is bemutatom.


Szabadidős biciklis filmek

Azok a filmek, melyekben a szereplők nyaralnak, túráznak, vagy útban vannak valahova, és a fő eszközük ehhez a kerékpár. Számos ilyen film van, például a Start két keréken (1979), Szerelmes biciklisták (1965), The Unknown Cyclist (1998) és így tovább.


Kerékpár versenyzős filmek

Rengeteg ilyen található, soknak nincs is magyar fordítása. Jó példák: A hegyek pokla (1985), Pedálkirály (2001), A skót kerékpáros (2006), A program: Egy legenda bukása (2015).


Bicikli futáros filmek

Amelyekben a bringások postai, vagy egyéb küldeményeket kézbesítenek. Ilyenek az Ezüstkerék (1986), a 2 másodperc (1998), a Fék nélkül (2012), vagy a Parkour életre-, halálra (2015).


Bicikli mint kellék, vagy mellékszál

További csoport amikor nem a biciklin, vagy biciklizésen van a hangsúly, de rendszeres szerepe van a történetben. Főleg a drámákra jellemző ez, mint például a Srác a biciklivel (2011).




Régi kerékpáros filmek a 40-es, 50-es, 60-as évekből



A 6 Day Bike Rider egy 1934-es amerikai alkotás. A fiatal főszereplője számos dologban kudarcot vallott. Ezért úgy dönt, bicikli versenyen vesz részt, hogy ezzel lenyűgözze a barátnőjét. Leginkább romantikus sport-vígjátékként határozható meg.
A Toto Tours Italy című 1948-as, olasz filmben a kor híres kerékpárosai is felbukkannak. Ez egy komikus film, melyben a főszereplő az ördögnek adja a lelkét, hogy megnyerje a versenyeket.
Ugyanebben az évben mutattak be egy másik olasz bicajos filmet, a Biciklitolvajok -at. Ebben a filmben a főhős plakátragasztó, akinek a kerékpár munkaeszköz. De mivel ellopják, kényszerhelyzetbe kerül. A mű sokkal inkább a társadalmi környezet bemutatására irányul, mintsem a biciklizésre. Egyébként 2 év múlva Oscar díjat is kapott, és az 1989-es Szappantolvajok című film is kapcsolódik hozzá.


Régi kerékpáros filmek


A Skid Kids egy 1953-as brit film kerékpáros tolvajokról és a helyi rendőrségről. Az El campeón ciclista 1956 -ból egy mexikói vígjáték egy szegény fickóról aki tudóssá és kerékpárossá akar válni. Az Onna Keirin-ō egy japán kerékpáros film ugyanezen évből.
A Golden Legs (spanyolul Piernas de oro), egy 1958-ban bemutatott, mexikói film. Talán leginkább sport komédiának lehetne nevezni, amelyben a szabadtéri versenyjelenetek mellett, stúdiófelvételek is jócskán előfordulnak.
A magyar Szerelmes biciklisták 1965-ből, egy testvérpár kerékpáros nyaralásáról szól, akik ugyanarra a lányra hajtanak. A Vin ciclistii egy 1968-as román) vígjáték bringások vicces készülődéséről a közelgő versenyre.




Klasszikus biciklis, bringás mozik és filmek




Csodálatos férfiak biciklin (A nagymenő) / Les cracks 1968



A Csodálatos férfiak biciklin (A nagymenő címen is futott) egy 1968-ban bemutatott francia-olasz vígjáték a Louis de Funes filmjeiből is ismert Bourvil főszereplésével. Ebben egy feltaláló az új biciklijén indítaná barátját egy versenyen. Csakhogy a kellő pillanatban nem találja, és mivel a pénzbehajtó a nyomában jár, ő maga próbál a versenyzők között elsliszolni.
Bourvil -nak volt egy esése a forgatás során, amely orvosi vizsgálattal járt. A kórházi vizsgálatok későbbi eredményeként kiderült, hogy a színész Kahler-kórban szenved, és sajnos az 1967-es felvételek után 3 évvel távozott ama világba, ahonnét ebben az alakban már nem térünk vissza.




Start két keréken (Az utolsó gyönyörű nyár) / Breaking Away 1979


A Start két keréken című amerikai mozi Az utolsó gyönyörű nyár címen is futott nálunk. Egy nyár és nyaralás története négy sráccal, akik a sikeres érettségi után élvezik a szabadságot. Egyikük kerékpáros bajnokká szeretne válni, így kézenfekvő, hogy a bringázás fontos része időtöltésüknek, amit betetőz egy közelgő verseny.
Az alkotás ötvözi a sportfilmet a drámával és vígjátékkal. A bicajozás mellett az útkeresés és a nehéz döntések állnak a középpontban. A nehézségek ellenére pozitív szemléletű mozi, ajánlott esti filmnézésre. Meg kell említeni, hogy ezt a művet számos díjra jelölték, és többet meg is nyert, köztük a legjobb forgatókönyv Oscar -ját.



BMX banditák / BMX Bandits 1983


Az 1983-as, ausztrál BMX banditák igazi bringás klasszikus. Ha nem is tartozik a 80-as évek legnagyobb bevételt hozó filmjei közé, remekül állította középpontba a BMX használatát. A gyerekek főszereplésével készült mozi ötvözi az akciót a vidámsággal, s az itt mindössze 16 éves Nicole Kidman is fenntartotta a film hírnevét később.
Egyébként a hölgy veszélyesebb manővereit egy 18 éves srác játszotta parókában. A filmet Angliában vetítették nem kis sikerrel, hiszen a bevételek túllépték az 1 millió dollárt. Ausztráliában több díjra jelölték, s a zenéje is emlékezetes volt.

BMX biciklisek





Hegyek pokla / American Flyers 1985


A Hegyek pokla ha másról nem is, hát arról nevezetes, hogy az itt még alig ismert Kevin Costner játszotta az egyik főszerepét. Ezt a filmet tévében többször is vetítették, nem annyira a szórakoztatásról, mint életek drámai fejleményéről szól. Két testvér és kapcsolatuk van a középpontban, mindkettő versenyző, de egyikük már csak sportorvosként működik.
A Nyugat Pokla nevű bringás versenyen közösen indulnak, a Sziklás-hegységben. A moziban számos elemet a valódi életből használtak fel, a csapat is egy létező kerékpáros csapatot mintázott. Csak korlátozott mértékben vetítették a mozikban, de többnyire elégedett véleményeket kapott.



Pee Wee nagy kalandja / Pee-wee's Big Adventure 1985


A Pee Wee nagy kalandja egy olyan fickóról szól, aki bár felnőtt, fejben még nem ért meg a felnőtt korra. Hatalmas tragédiaként éli meg, amikor legnagyobb kedvencét, a piros biciklijét ellopják. Útra is indul, mert érte bármire képes.
A régi olasz Biciklitolvajok film paródiájaként is emlegetik. A közel 41 milliós észak-amerikai bevétel két folytatását is hozta a filmnek. A zeneszerző Danny Elfman a legnagyobb filmzeneszerzők műveit használta inspirációként, s ez fontos pontot jelentett felfelé ívelő karrierjében.



Rad 1986


Ismét egy BMX film, amelynek főszereplője a Helltrack nevű versenyt szeretné megnyerni. Illetve van egy másik választása, hogy egyetemi hallgatóként helytálljon, amelyet édesanyja, a Rocky filmekből ismert Talia Shire szeretne. Mivel a verseny 100 ezer dollárral, egy Chevrolettel és hírnévvel is járna, naná, hogy mellette dönt.
A kritika vegyes, vagy inkább elmarasztaló volt az alkotással szemben, de a közönség annál kedvezőbben reagált.



Ezüstkerék (Quicksilver) 1986


Ez a csavaros alkotás egy Kevin Bacon által alakított cajgás futárról szól. A főszereplő – aki egykor bróker volt - leveleket és csomagokat kézbesít kétkerekűjén, de egy zűrös ügybe keveredik. A gondokat árnyalja, hogy egyik női kollégája, akivel közelebbi kapcsolatot épít, bajba kerül.
Ez a film elég gyenge értékeléseket kapott a kritikusoktól, viszont a nézőközönségnek jobban bejött. A zenéi is jól illeszkedtek a 80-as évek aktuális slágerei közé.



A biciklista (Bicycleran / The Cyclist) 1987


Ez egy egészen szokatlan témájú iráni játékfilm. A főszereplője egy afgán menekült, aki anyagilag szorult helyzetben van, miközben a családjáról is gondoskodnia kell, hiszen feleségének orvosi beavatkozástól függ az élete, és még a kisfia is ott van. Az az ötlete támad, hogy a település főterén egy héten át körbe-körbe kerekezik a biciklijével.
Így látványossággá válik, és sokan fogadnak is rá. A drámai filmnek kétségkívül vannak üzenetei a menekültekkel kapcsolatban (akkor még zajlott az afgán-szovjet háború). Két díjat is nyert, 1989-ben Riminiben a legjobb film, és 1991-ben, a Hawaii filmfesztiválon a legjobb elbeszélő (narratív) film díját.



2 másodperc (2 seconds) 1998


Ez egy kanadai filmdráma, melynek főszereplője egy biszexuális nő, aki korábban hegyi kerékpározott, s most Montrealban kerékpáros futár. Utolsó versenyének rajtjánál beragadt 2 másodpercre, és miután már korosnak érzi magát a versenysporthoz, így dolgozik, mert a bringához ragaszkodik.
Kanadában és Franciaországban adták ki, többé-kevésbé pozitív visszhanggal.




A legjobb bringás filmek a 21. században



Pedálkirály (Le vélo de Ghislain Lambert) 2001


2001-es francia-belga film, Ghislain Lambert, belga bringásról szól, és a nagy kerékpáros hagyományokkal rendelkező Franciaországban zajlik. Engem emlékeztetett kissé a régebbi Pierre Richard filmekre. A főszereplő fizimiskája igencsak hasonló hozzá, és a film jó része vígjáték jellegű.
Bár azért komolyan veendő, hiszen részben dráma is, és egy nem bajnoki kerékpáros küzdelmeit mutatja be. Elég szokatlan volt a személyisége, mert néha egészen magán kívül volt, és magabiztos, néha meg teljesen bizonytalan. Nem rossz film, de végig olyan érzésem volt, hogy nem vezet sehova.



O Caminho das Nuvens / The Middle of the World (2003)


Ez a brazil dráma egy egykori teherautó sofőr valós történetén alapul, aki Parábiából Rióba vitte a családját egy jobb munka reményében. Ebben az 5 gyermekes család 3200 kilométert tesz meg kerékpáron. Az alkotás vegyes véleményeket kapott, pénzügyileg nem volt sikeres.



A skót kerékpáros (The Flying Scotsman) 2006


Igazi sportfilm Graeme Obree kerékpárosról, aki saját tervezésű bringájával vált az egyórás kerékpározás bajnokává, 1993-ban. Nagyon korlátozott anyagi lehetőségek között, munkanélküliként, csupán a házastárs és egy barát segítségével érte el célját.


Graeme Obree a valóságban
Graeme Obree a valóságban


Ezt a filmet Obree önéletrajzán alapulva akarták elkészíteni, már a 90-es években. Közbejövő váratlan események miatt a finanszírozása többször is kudarcba fulladt, míg végre 2006 nyarán – főként Skóciában, az igazi Lassie filmek hazájában – sikerült leforgatni. Meglehetősen összetett és vegyes kritikákat kapott, de a főszerepet játszó Johnny Lee Miller -t többnyire előnyösen értékelték.



A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik 2008


Egy család balesete utáni egyetlen túlélő fiúja emlékezetét vesztette, s nagyapja úgy gondolja segít, ha bicajjal Németországból a szülőföldjükre, Bulgáriába kerekeznek. A tandemes utazás felidézi a régi emlékeket és egyedi terápiaként hat a fiúra.
Ebben a bolgár filmdrámában több ország is közreműködött, köztük a szlovének, németek, és a magyarok. A valós történetből merített filmre érzékenyen reagált a közönség. Néhány év alatt a világ különböző helyszínein tartott fesztiválokon, több mint 20 díjat nyert.



Peloton / The Cyclist 2012


Phil Nash kerékpáros küldöncként elveszíti a munkáját, és a barátnője is lapátra teszi. Ő azonban nem adja fel, barátja segítségét igénybe véve kerékpáros versenyző akar lenni. Úgy tűnik váratlan események útját állják, és saját magán kell felülkerekednie a sikerért. A filmben keveredik a dráma, a küzdelem, az akció, némi romantikával megspékelve.



Fék nélkül / Premium Rush 2012


A Fék nélkül igazi akcióba hajló mű, ahol a főszereplő bringás futár belekeveredik egy kényes ügybe az egyik csomag miatt. A New York utcáin cikázó hős korántsem veszélytelen mutatványait látványos jelenetekkel mutatták be.
Bár csak 2012-ben mutatták be, már 2010-ben leforgatták, és a főszereplő Joseph Gordon-Lewitt egy alkalommal meg is sérült. Azon meglepődtem, hogy kevesebb bevételt hozott a mozi, mint amennyibe került. Akár be is kerülhetne a moziban bukott, de videón sikeres filmekhez. A tévében is többször lehetett látni, nem rossz film, egyébként a kritika inkább pozitívan ítélte meg, s a közönségnek is többségében tetszett.




Girl on a Bicycle / Liebe und andere Turbulenzen 2013


Ez egy német-amerikai koprodukció, amelyet Német és Franciaországban forgattak, főként Münchenben és Párizsban. Az olasz túrabuszos Paolo német stewardess barátnőjével, előbbi barátja tanácsa miatt kellemetlen helyzetekbe kerül.
Feltűnik egy francia hölgy két kisgyermekével, és az egyedülálló nő megkavarja a történetet. Valódi romantikus vígjáték biciklis körítéssel, nem rossz sztorival. A német megjelenés után az USA -ban is kiadták, de nem volt túl nagy visszhangja.



A program: Egy legenda bukása / The Program 2015


A program: Egy legenda bukása a többszörös Tour de France győztes Lance Armstrong karrierjéről, illetve bukásáról szól. A mű David Walsh könyvén alapul, aki felderítette micsoda szervezet és ténykedés állt a versenyző sikerei mögött. Ez is utalás arra, milyen fontos a naturál sportolásért mindent megtenni.
Ha úgy vesszük, ez egy szomorú film, hiszen arról szól, a becstelen doppingolás által egy példakép hogyan válik csalódássá, és rengeti meg a biciklizés sportba vetett bizalmat. Viszont az Armstrong szemszögéből mutatott jelenetek csupán mások beszámolói alapján készültek. Inkább figyelemfelhívó, ám izgalmaktól sem mentes történet, ami elfogadó, vagy vegyes kritikákat kapott, a nézőközönség többnyire pozitívan fogadta.



Parkour életre-, halálra / Tracers 2015


Ezen film is egy kerékpáros futárról szól, akinek tartozása van a New York -i alvilágban. Amikor találkozik egy lánnyal, aki barátaival a parkour lelkes gyakorlója, kivételes ugrási képességekkel, ő is hozzájuk csapódik. Esélye nyílik pénzhez jutni, azonban újabb bonyodalmak lépnek fel, különböző bűnszervezetek miatt.
Ezt a filmet is a bemutatás előtt két évvel forgatták le, főleg New York különböző részein. Többnyire átlagos, vagy mérsékelt értékeléseket kapott a kritikusoktól, a nézőközönség befogadóbb volt.



Raoul Taburin 2018


A Raoul Taburin című filmnek ugyanúgy Benoît Poelvoorde a főszereplője, mint a Pedálkirálynak. Taburin egy dél-francia kisváros kerékpár kereskedője, s bicikli szerelője, aki azonban nem tud bringázni. Amikor új fotós érkezik a városba, szeretné őt is rögzíteni kerekezés közben, ám Taburin mindent kitalál, hogy elkerülje ezt.
Nem túl nagy történet, viszont egy meséből vették az alapanyagot, és csupán egy vígjátékról van szó. Franciaországban többségében pozitívan fogadták a filmet.




Egyéb régi és újabb, klasszikus és modern biciklis filmek



A Küljetuul egy 1983-as szovjet sport-dráma, amely két kerékpárosról, Raivoról – és Martinról szól. A Tracks of Glory egy két részes ausztrál dráma 1992-ből, amely egy regényen alapul és 1903-ban játszódik. Egy évvel később jelent meg a Parpaillon című francia tévéfilm, amely az Alpok Parpaillon nevű versenyre összpontosít. A Jo Jeeta Wohi Sikandar egy 1992-es indiai ifjúsági film, felsőiskolák versenyeivel.
A The Unknown Cyclist egy 1998-as amerikai alkotás. Szereplői közül Lea Thompson a legismertebb. Egy haldokló kívánságának nyomán az élete részét képező emberek 450 mérföldes jótékonysági túrát tesznek meg Észak-Kalifornián át, két keréken. Az El Amateur (angolul: The Amateur) argentin alkotás 1999-ből, főszereplője a Guinness-rekordok közé akar kerülni a leghosszabb tekeréssel. A Cyclomania egy 2001-es finn film, amelynek középpontjában 3 tizenéves kerékpáros áll, két fiú és egy lány.
A pekingi biciklista is 2001-es mű, amely főszereplőjének ellopják a biciklijét a kínai fővárosban. A népszerű keleti akciófilmekkel szemben ez inkább drámai jellegű, de a közönségnek bejött. A 2006-os La bicicleta egy spanyol dráma pozitív kicsengéssel, Valencia utcáin. A Lian xi qu (Island Etude) 2006-ból egy egyetemi hallgató bringás útját mutatja be Tajvan szigetén.
Az El prado de las estrellas című 2007-es spanyol filmben egy nyugdíjas férfi találkozik egy kerékpárossal, akinek hatására új álmokat kezd szőni. A Phantomschmerz 2009-ből egy olyan kerékpárosról szól, aki egy súlyos baleset következtében elveszti az egyik lábát. Az És hamarosan a sötétség egy horrorfilm 2010-ből, amelyben a főszereplők kerékpárral igyekeznek valahova.


Modern biciklis filmek


A Velódromo egy 2010-es chilei (és argentin?) dráma, melynek a főszereplője szeret bicajozni. A Srác a biciklivel 2011-ből, belga-francia filmdráma. Egy fiúról szól, aki a bringájával indul apja keresésére. A 2012-es Wajdja egy olyan szaúdi kislányról szól, aki szembe menve a hagyományokkal, eltökéli, hogy lány létére neki kerékpárja lesz, és azt fogja használni.
A Moliere két keréken 2013-ból, inkább művészfilm, amelyben a kerekezés egy mellékmotívum. A két kiöregedőben levő színész a sporttal és viccesen enyhíti a mű drámaiságát. A La grande boucle 2013-as francia sport vígjáték. Főszereplője elindul a nagy hírű Tour de France versenyen. A The Bicycle egy német romantikus vígjáték, drámai körítéssel, 2015-ből. A női főszereplő imádja a bringázást, barátja nem, így a nyaralásuk veszekedésbe torkollik.
S hogy el ne felejtsem, az általam régebben bemutatott Sportakadémia című, francia tévé sorozat számos része szól a kerékpározásról.



Kerékpáros filmek listája



6 Day Bike Rider (amerikai) 1934
Totò al giro d'Italia / Toto Tours Italy (olasz) 1948
Biciklitolvajok / Ladri di biciclette (olasz) 1948
Skid kids (brit) 1953
El campeón ciclista (mexikói) 1956
Onna Keirin-ō (japán) 1956
Golden Legs / Piernas de oro (mexikói) 1958
Szerelmes biciklisták (magyar) 1965
Csodálatos férfiak biciklin (A nagymenő) / Les cracks (francia-olasz) 1968
Vin ciclistii (román) 1968
Start két keréken (Utolsó gyönyörű nyár) / Breaking Away (amerikai) 1979
Küljetuul (szovjet) 1983
BMX banditák (BMX Bandits /Short Wave) (ausztrál) 1983
Pee Wee nagy kalandja / Pee Wee's Big Adventure (amerikai) 1985
A hegyek pokla / American Flyers (amerikai) 1985
Ezüstkerék / Quicksilver (amerikai) 1986
Rad (amerikai) 1986
A biciklista / Bicycleran (iráni) 1987
Tracks of Glory (ausztrál) 1992
Jo Jeeta Wohi Sikandar (india) 1992
Parpaillon / Up and Down (francia) 1993
2 másodperc / 2 seconds / 2 secondes (kanadai) 1998
The Unknown Cyclist (amerikai) 1998
The Amateur / El Amateur (argentin) 1999
Cyclomania (finn) 2001
Pedálkirály (francia-belga) 2001
A pekingi biciklista / Shiqi sui de dan che (kínai-tajvani) 2001
O Caminho das Nuvens (brazil) 2003
La bicicleta (spanyol) 2006
A skót kerékpáros / The Flying Scotsman (német-angol) 2006
Lian xi qu / Island Etude (tajvani) 2006
El prado de las estrellas / The Meadow of the Stars (spanyol) 2007
A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik / Svetat e golyam i spasenie debne otvsyakade / The World Is Big and Salvation Lurks Around the Corner (bolgár-szlovén-német-magyar) 2008
Phantomschmerz / Phantom Pain (német) 2009
És hamarosan a sötétség / And Soon the Darkness (amerikai-argentin-francia) 2010
Velódromo /Ficha técnica (chilei) 2010
Srác a biciklivel (Le gamin au vélo / The kid with a bike) (belga-francia) 2011
Fék nélkül / Premium Rush (amerikai) 2012
Peloton / The Cyclist (amerikai) 2012
Wadjda (szaúdi-német) 2012
Moliere két keréken /Alceste a bicyclette (francia) 2013
Girl on a Bicycle / Liebe und andere Turbulenzen (német) 2013
La grande boucle /Tour de Force (francia) 2013
The Bicycle (német) 2015
A program: Egy legenda bukása / The Program (angol-francia) 2015
Parkour életre-, halálra / Tracers (amerikai) 2015
Raoul Taburin (2018)



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2020.06.19. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.


Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.