Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

A mandalori sorozat kritika, szereplők, előzmények

A mandalori sorozat kritika, szereplők, előzmények
A mandalori sorozat kritika, szereplők, előzmények


A mandalori sorozat egy 2019-től bemutatott, amerikai sci-fi akciósorozat, amely a Star Wars világában játszódik. A klasszikus western elemeit is felhasználó történet A jedi visszatér után 5 évvel (a Yavin -i csata után 9 évvel) zajlik.

Évtizedek óta vártam arra, hogy végre legyen élőszereplős Star Wars sorozat, hiszen a filmek túl kevesek voltak ahhoz, hogy igazán kiélvezhessem ezt a témát. De egy jó kis űrharcokkal tűzdelt, izgalmas sorozatra gondoltam, amely összefügg a fő történetekkel, és nem egy teljesen mellékszálra, ami csupán kiragad egy-egy motívumot a fő vonalból.
Ettől függetlenül örülök, hogy elkészült A mandalori nevű, fejvadászos űrwestern. Az első néhány rész lapos volt nekem, nem igazán kötött le. Később jobb lett, és bizony az utolsó részt már meghipnotizáltan néztem végig. Ez elképesztően jól sikerült.A mandalori sorozat előzményei


Már a 2000-es évek közepe táján felvetődött egy élőszereplős Star Wars sorozat elkészítése. Egy fejvadászokról szóló történetről gondolkodtak, azonban számos tervezés, vázlat és forgatókönyv ellenére sem valósult meg az ötlet. A készítők úgy gondolták, túlzottan drága lenne az elkészítése, ezért határozatlan időre felfüggesztették.
A klasszikus filmek egyik legnépszerűbb mellékszereplője, Boba Fett alakja köré összpontosuló történet körvonalazódott, ami a 2010-es években – már a Disney gondozásában – egy teljes játékfilm lett volna. 2018-ban – talán a Solo film mérsékelt sikere (amely szerintem sokkal jobb volt mint háromnegyedéig dögunalmas Zsivány Egyes) – miatt, ezt elvetették.
Ettől kezdve egy új sorozat elkészítésére összpontosítottak, melyben a mandaloriak hagyománya is jelentős szerepet kap. A forgatást 2019-ben kezdték el, és körülbelül 15 millió dollárba került részenként. Amerikában az év novemberében kezdték vetíteni az első évadot.A mandalori sorozat története


A főszereplő egy fejvadász, akit gyermekkorában mandaloriak vettek védelmükbe, s ő is azzá vált. Állandóan a mandalori páncélt viseli, és intelligens élőlény nem láthatja az arcát. Különböző megbízásokat teljesít fejvadászként, mígnem egy napon jókora váltás történik életében.
A leszállított élőlény birodalmiak kezébe kerül, azonban előzőleg egyszer már megmentette a fejvadászt, ezért az meggondolja magát. Elragadja az élőlényt fogva tartóitól, s ezzel üldözötté válik.A mandalori szereplők, karakterek


A főszereplő – nem is lehet tagadni – számos hasonlósággal rendelkezik Boba Fettel. A fő különbség, hogy míg utóbbi csak a hasznát nézte minden akciójából, itt Den Djiarin a védelmező szerepét veszi fel. A mandaloriaknál ez „szent” kötelezettségvállalás, így mindent megtesz a védelmezett érdekében. Míg a sorozat elején meglehetősen hűvös, később egyre inkább az elvei kerekednek felül, s végül még egy droidot is sajnál, pedig előtte ki nem állhatta őket.


A mandalori – szereplők, karakterek


A védelmezett nem más, mint egy Yoda fajához tartozó gyermek, aki azonban bánni tud az Erővel. Nagyon aranyos, és csodás tetteket is véghez visz, mások legnagyobb megrökönyödésére.
A fejvadász megbízója eleinte Greef Karga, akit a Rocky filmekből is jól ismert Carl Weathers alakít. Ő régebben magisztrátus volt, mielőtt ügynökké vált.
Kuiil egy ugnaught férfi, aki valaha kényszerből dolgozott a Birodalomnak, és békét keresve telepedett le az Arvala-7 -en, mint farmer. Erős elvei vannak, és nem fogad el pénzt a szolgálataiért. Den Djiarin érkezése változtatja meg újra életét, amikor segít neki.
IG-11 egy fejvadász droid, amely az élőlényekhez képest rendkívül ellenálló volt, és számtalan ellenfelével tudott végezni pillanatok alatt. Ő fontos szerepet játszik, főleg, mivel később át lesz programozva. A sorozat leglátványosabb lövöldözős jelenetei közül több fűződik őhozzá. Akik ismerik a Történetek a fejvadászokról című könyvet, ismerős lehet nekik a típus.
Carasynthia Dune régebben félelmetes harcos volt a lázadók soraiban, majd később zsoldosnak állt. A jelentős harcosi képességekkel megáldott nő végül a Sorgan erdős bolygóján kötött ki, a vízparti krill farmerek környezetében. Őt a korábban harcművészként ismert Gina Carano alakítja. Bár elképesztően erős, és rettenthetetlen nő, a cselekedeteiben és a tekintetében egyre több jóindulatú vonást fedezhetünk fel.
Több részben felbukkan a női páncélkészítő mandalori, aki sokat megemlít a hagyományok közül. Mint a többi társát, őt sem láthatjuk páncél nélkül.
Gideon moff egy sötét bőrű férfi, aki régen a hírszerzésnél dolgozott a Birodalomban. Ebben az időben már moff, és saját haderővel is rendelkezik. Birtokában van a sötétkardnak, amely valaha egy mandalori jedié volt, de később a mandaloriak őrizték.A mandaloriak, a mandalori páncél


A mandaloriak a Mandalor nevű bolygóról származnak, és az évezredek alatt számos faj és nép gyermekét tagjaik közé fogadták. Régebben számos háborút vívtak, a galaxist is csaknem meghódították, ezekről például a Star Wars univerzumhoz tartozó képregényekben olvashatsz.
Együtt harcoltak ők a sithekkel és a jedikkel egyaránt, utóbbiakkal még a klónháborús időkben is. Aki olvasta a Republic Commando regényeket, az tudja, hogy utóbbi háború vége felé már mennyire utálták a jediket. Mivel a klónok Jango Fett génjeiből lettek mintázva, többségük szimpatizált a kultúrájukkal.


A mandaloriak, a mandalori páncél


A mandaloriak szinte eggyéváltak a páncéljukkal, harcos népként folyamatosan viselik. A mandalori páncél anyaga a beskar. A beskar egy olyan különleges acélötvözet, amely még a fénykard csapásainak is ellenáll. A galaxis egyik legkeményebb fémét főleg páncélok létrehozására használták.
A mandaloriak életében nagyon fontos szerepet tölt be a család, és a klán. Aki elfogadja a kultúrájukat, azt maguk közé fogadják, illetve sok idegen gyermeket is maguk között neveltek. Számomra az viszont erős fanatizmus, hogy éjjel-nappal, folyamatosan páncélban vannak, ez kész büntetés lenne egy kívülállónak.A mandalori tv sorozat kritika


Aki nem csak a filmeket látta, hanem képregényeket is olvasott és különösen a Star Wars könyvek világában jártas, feltűnhetett, mennyi elemet átvettek ebben a sorozatban. Főleg a Fejvadász háborúk trilógiából emlékezetes több dolog. Például a fejvadász céh ott szerepel – bár szétesik – illetve a jelenet, amelyben az űrben a támadó mögé kerül a főhős, az is, habár ott komplikáltabb a jelenet.
A negyedik résznél, a Sorgunon, olyan érzésem volt, mintha egy fantasy -t látnék, emlékeztetett a 90-es évekbeli Herkules sorozatra. A Tatuinon zajló következő epizód pedig nosztalgikus érzéseket hozott fel, igazán bírtam a hangulatát. A hatodik részben sok túlzottan ellenszenves figura volt, a cselekmény viszont agresszívebb lett.
A hetedik és nyolcadik rész egyben kitenne egy jó kis játékfilmet, több jellegzetessége a kalandfilmekre emlékeztetett. Az kicsit fura, hogy a szereplők nem tudják, mit csinált a Yoda fajához tartozó kis élőlény. Nem hiszem, hogy a jediket közel 3 évtized alatt így ki lehet törölni a köztudatból. Főleg, hogy pár évvel előbb Luke Skywalker is felbukkant a galaxisban.


A mandalori sorozat kritikaAz utolsó rész a Nevarrón odaszögezett, egészen meghipnotizált. Őszintén szólva nem számítottam rá, hogy ilyen jól összehozzák. Az események pörgése, a harcok, a párbeszédek, az érzelmek, a drámák és az akciók mind a helyükön voltak.
A westernnel való hasonlóság valóban szembetűnő. A blurrg nevű teherhordó állat betörése az egyik epizódban, hogy a főszereplő lovasa legyen, csak tovább erősíti ezt a vonalat a sivatagos tájak, vad kocsmák, és más kietlen helyszínek mellett.
Ez valóban felnőtteknek készült tévé sorozat, amely a durvaságai ellenére számos érzelmeket is megpendítő jelenetet tartalmaz, ami miatt szorosan lehet kötődni hozzá. Ha filmet keresel estére, ajánlom ezt a sorozatot, bár nem árt, ha kedveled ezeket a műfajokat, vagy ezt a világot.
 
 

A mandalori 2. évad bemutatás, kritika

A mandalori 2. évadában már nem voltak unalmas részek. Az első mindjárt egy Krayt sárkányt állított a középpontba, a Tatuinon, mely állatot eddig csak egy Star Wars képregényben láttam. Itt egy speciális, óriási fajtája volt jelen, mely a homok alatt közlekedik. Pozitív volt ebben a részben, hogy az emberek, más lények és a buckalakó taszkenek is összefogtak.

A második rész egy újabb lényt is bemutatott, és a sivatagi helyszín után egy fagyos bolygó következett. Itt már az Új Köztársaság X-szárnyú vadászai is beköszöntek, eléggé katonásan. Egyikük szerepét a sorozat egyik alkotója, Dave Filoni játszotta. De az izgalmakat jócskán fokozták, ugyanis ama bolygón való események igazi Alien sztorikat idéztek fel bennem. El kell ismernem, hatásos volt. A Maldo Kreis jégbolygó fehér jégpókjai jó kis ragadozók.

A sivatagi és a jégbolygó után a Mandalori sorozat 2. évadának harmadik részben egy igazi vízi világ következett. A Trask nevű holdon főleg mon calamarik és quarrenek élnek. Itt A klónok háborúja és a Lázadók sorozatokban is megjelent Bo-Katan tűnik fel társaival, aki az egykori Satin hercegnő húga a Mandalorról. Sikerült jól feldobniuk a hangulatot, főleg a birodalmi űrjármű elleni akcióval.

A negyedik részben ismét visszatérünk a Nevarróra és újra találkozunk Greef Karga, valamint Carasythia Dune személyével, nem kis örömömre. Ebben az epizódban a TIE vadászoktól való menekülés a kanyonban, s az egyéb harci jelenetek a legszebb csillagháborús időket idézték. Hab a tortán az iskolában a droid tanítása, melyben számos ismeretet felsorolt, melyet a könyvekből, s már forrásokból tudhattunk régebben erről a galaxisról.

Az ötödik részben feltárul a kis lény eredetének titka. Ezzel bezárulhatna a küldetés, de nem így történik. Ahsoka megjelenése, immár élőszereplős filmben, több mint amit el lehet viselni. Ezzel még inkább összekapcsolódik A klónok háborúja animációs sorozattal is a mű. Minden pillanatát mélyen átéltem.

A hatodik rész a Tython bolygón játszódik, melyen utoljára Darth Bane és a jedik felejthetetlen csatája során jártam. Érdekes, hogy a Belsőmag eme elfelejtett bolygójára itt milyen könnyen odajut mindenki. Még Boba Fett is, aki nem éppen úgy néz ki, mint a könyvekben és képregényekben, de legalább részben átvették a sztorit, hogy túlélte a sarlakkot a Tatuinon. A birodalmi különleges egységek megjelenése, a sötét osztagosok is látványos volt.

 

Mandalori harcos páncél

 

 

A hetedik rész olyan mint egy kommandós film, jó izgalmasra csinálták. Van benne küzdelem minden szinten és eszközzel. Az egykori birodalmi Mayfield a lényeges „új” szereplő ebben az epizódban.

A nyolcadik – második szériát befejező – epizód a női harcosok támadása a birodalmi cirkálóban. Ebben a fejezetben is szembetűnő, hogy a mandalori kultúra milyen merev szabályokra épül. Viszont a főszereplő Din Djarin az előző és az utolsó részben is egy időre leveszi a fejmaszkot, ami nagy haladás. Bár sokak szerint nem kellene, mert az arca egy vidéki földművelőére emlékeztet .

A sötét osztagosokról kiderül, hogy mik is valójában, és a támadásuk elég félelmetes. Szükség van a jedi hős megjelenésére, ami kellemes meglepetés, és felteszi a koronát a történetre. Zseniális befejezés, minden érzékre és érzésre hatva. Egyébként Grogu, a kis csemete, akit Din mindeddig védelmezett, 50 éves és az ő fajánál ekkor kezdenek kinőni a csecsemőkorból. A végén, az utolsó felirat után van még egy epilógus, ahogyan Boba Fett és társa Jabba régi palotájába megy.

Az első évad jó kritikája után A Mandalori 2. évad még jobb fogadtatást kapott szakértői és közönség szempontból is. De nem a harmadik évaddal folytatódott a történet, hanem a Boba Fett könyve sorozat 5. részétől van beleszőve Djarin és Grogu története is.

 Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2020.02.19. (frissítve 2021, 2022) - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.
Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.