Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Winnetou filmek forgatási helyszínei

Winnetou filmek forgatasi helyszinei
Winnetou filmek forgatási helyszínei





A Winnetou filmek forgatási helyszínei mindig is izgattak. Gyermekkoromban az osztrák tv – n nézve a filmeket, eszembe sem jutott, hogy ezek nem Amerikában vannak. Ez pedig a lenyűgöző európai tájak dicsérete, amelyek némelyike még az amerikai prérik és a Sziklás-hegység csodás helyszíneit is felülmúlja.
Ezek a helyek a régi Jugoszláviában voltak, legtöbb Winnetou forgatási helyszín Horvátország területén (ami akkor még nem vált külön). 2017-ben már kedvenc időtöltésemmé vált, hogy az interneten – és a Google Earth -ön – a Winnetou filmek helyszínei után nyomozgassak. Mi tagadás, a 60-as évek óta jócskán megváltozott némelyik hely, de a szépségük nem.




Hol forgatták a Winnetou filmeket?

 
Talán a legismertebbek – amelyek egyben turista látványosságok – a Plitvicei tavak, a Paklenica és a Krka nemzeti parkok, és a Zrmanja folyó. Ha a már említett Google alkalmazásban közelképen végig haladsz ezeken a helyszíneken, kellemes látványokban lesz részed.


Zrmanja folyó, Winnetou film forgatás helyszín
A Zrmanja folyó a Google Earth -ről

Később, az 1979-ben forgatott és 1980-ban bemutatott Winnetou, a meszkalero című sorozat elkészítése már többé-kevésbé eredeti helyszíneken, Mexikóban történt. A horvátországi Starigrad-Paklenica -ban, 2009-ben már megnyílt a Winnetou múzeum is. Azon kívül a vendégeknek lehetőségük nyílik bejárni a filmekben látható helyek többségét.
A következőkben bemutatom a Winnetou filmek forgatási helyszíneit filmenként. Természetesen nem mindet, hiszen számos felvételről van szó, de a végén listában kigyűjtöttem a filmekhez tartozó főbb forgatási helyszíneket.




Hol játszódik Az Ezüst-tó kincse forgatási helyszín



Igaz az a hír, hogy az Ezüst tó Horvátország káprázatos tájain került felvételre. Az Ezüst-tó környéki helyszíneket a Plitvicei tavaknál vették filmre, a legszebb – kis zuhatagokkal szabdalt – helyek talán Kaluderovac -nál találhatók. A Klauderovac-tónál található a híres kincses barlang, és a tavat körbe járva számos jelenet juthat eszünkbe.
A vadnyugati falu (vagy inkább város), Tulsa, a Paklenica Nemzeti Parkban volt, mint ahogy a banditák találkozóhelye is. A tágas mező, ahol a Butler farm helyezkedett el, a Rijeka közeli, Grobnicko polje nevű karsztos területen található. A Grobnicko polje prérije mára egészen megváltozott, kifutópálya, autópálya, bányagödrök és katonai terület foglalja el a filmbeli farm vidékét.




A Winnetou film helyszíne (1963)



A Winnetou első részéből számomra a káprázatos Zrmanja folyó a legemlékezetesebb. A műholdas kép segítségével végighaladni a partjain, igazi élmény. A környezete valóban hasonlít az észak-amerikai prérik, sziklák, sivatagok világához. A partjain található magas hegyen építették fel az apacs pueblót, és ma is tábla hirdeti az egykori filmforgatás emlékét.

A tábla a Winnetou filmekről a Zrmanja folyónál
A tábla a Winnetou filmekről a Zrmanja folyónál


A filmbeli Old Shatterhand indián barátja húgával, Nscho tschi -val a Krka zuhatag mentén beszélget, míg a kajovák tábora a Rijekához tartozó Platak -nál van. A film végzetes végső jelenetei Tulove Grede szikláinál lettek rögzítve. Ez a hely testesítette meg a filmbeli Nugget Tsil -t, ahol az apacsok aranya található.




Az Old Shatterhand forgatási helyszínei



Az Old Shatterhand című filmben az apacsok tábora a Krka vízesésnél volt. A Grant erőd a Bosznia-Hercegovinában található Popovo polje tágas mezőin lett felépítve. A Golden Hill nevezetű vadnyugati várost szintén Boszniában építették. A szereplők egyes lovaglásai, illetve a szekértábor útja Montenegróban lett rögzítve.




Winnetou forgatási helyszín - A Winnetou 2. helyszínei



A Winnetou 2. című filmet egész halom külön helyszínen forgatták. A film eleji jelenet – amikor Winnetou megküzd a medvével – a szlovéniai Postojnában készült. A főszereplő vízesés menti jelenete természetesen a Plitvicei tavaknál, a Niobrara erőd eseményei a már említett Grobnicko polje vidékén került eljátszásra.
 

A Plitvice-tavak manapság
A Plitvice-tavak manapság


Az assziniboinok és a ponkák táborát is a Rijeka -beli Plataknál készítették el. Az olajváros New Venango díszleteit a Split -hez tartozó Stobrec -nél rakták össze. Az assziniboinok filmbeli barlangjának helyszíne pedig Omis -nál (Radmanova mlinice) volt.




A Keselyűk karmaiban Winnetou film helyszíne



A Baumann tanya felvételei Grobnicko polje pusztáján készültek. A soson tábort a Rijeka -beli Platak -nál, a keselyűk halálvölgyi jeleneteit a Paklenica Nemzeti Park -beli Starigrad-Paklenica -ban rögzítették. Old Surehand egyik jelenete a Roski vízesésnél zajlott, és több jelenetet vettek fel a Tulove Grede és Suho polje vidékein.




Az olajherceg forgatási helyszínei



Bill Forner halálát az imént említett Suho polje vidéken játszották el, Tucson városát pedig a Trebinje -beli Zupci -ban építették fel. Ebben a filmben több jelenetet is rögzítettek Splithez tartozó helyszíneken. Old Surehand esti táborhelye valódi helyszíne Radmanove mlinice -ben volt.




A Winnetou 3. forgatási helyszín



Itt is sok különböző helyszínen készültek a felvételek. A Clinton nevű város a forgatáskor a szlovéniai Ljubljanában volt. Winnetou vízesésnél zajló jelenetei a Plitvicei tavaknál, míg utolsó útja (a zárójelenetnél) Rovanjskánál készültek, ahol a távolban látható víz valójában az Adriai-tenger.

Winnetou forgatási helyszín Tulove Grede szikláinál
Winnetou forgatási helyszín Tulove Grede szikláinál


A préri felgyújtása a Zadar -beli Bokanjac mezőjén történt. A Rio Pecos folyó – amelyet szintén felgyújtottak az indiánok – valójában a Zrmanja folyó volt. A film legdrámaibb jeleneteit Mali Alan szikláinál forgatták. A jikarillák faluját Vransko jezero -nál alakították ki. Old Shatterhand Santa Fé -ben játszódó jeleneteit a Split -beli Trogir -ban rögzítették. Mindenesetre a mozi különbözik a regénybeli Winnetou halála történettől.




Old Surehand forgatási helyszínei



Ezt a filmet tévesen és félrevezetően Winnetou bosszújának is fordították. A filmbeli Mason City Ljubljanában lett felépítve. A komancsok Judith -ot és Toby -t a Grobnicko polje -i réten kapták el. Old Wabble barlangja a Paklenica -i park területén volt. Mac Haras farmját pedig ugyanazon a területen csinálták meg, ahol a Winnetou 3 -ban a prérit felgyújtották.

Ezüstszínű tavak Plitvice -nél
Ezüstszínű tavak Plitvice -nél


Winnetou és Old Surehand találkozásának felvevőgép előtti helyszíne (Winnetou kanyon) a Zrmanja kanyon. A régi postaállomás Solin -ban volt, a film végső jeleneteit Tulove Grede és Mali Alan sziklái közt vették fel.




Winnetou és a félvér Apanatschi forgatási helyszínei



A film kezdő jeleneteinek legizgalmasabb pillanata, amikor Apanatschi öccse meg akarja szerezni a sastollakat, a nagy madár fészkéből. Ezt a jelenetet Tulove Grede szikláin vették fel. Curly-Bill bandájának blokkháza a már szintén említett Vransko jezero -ban készült. A vasutasok tábora és a Rocky Town nevű város is Benkovac -nál (Rastevic) épült fel.




Winnetou, és barátja Old Firehand forgatási helyszínei



Ez a film helyszínekben nem olyan változatos, mint elődei. A Miramonte nevű mexikói falut a Split -beli Stobrec -nél készítették el. A banditák támadását és Silers halálát Suhopolje -ban játszották el.




Winnetou és Old Shatterhand a Holtak Völgyében forgatási helyszínei



A Paklenica Nemzeti Park itt is szerepet kap. A westernvárost a Dubrovnik -beli Ivanica adja. A Colorado folyó helyszínét – ahol Mabel és Old Shatterhand tanácskoznak – a Zrmanja folyó és kanyon vidéke adja. A méhekkel való emlékezetes találkozást Benkovac -nál vették fel. Az oszagák halászásához a Krka vízesésesek szolgáltatták a hátteret.




A 2016-os Winnetou filmek forgatási helyszínei



A 2016-os – általam szörnyűnek talált (mind a régi filmekhez, mind a regényekhez képest) – újrafeldolgozáskor szintén Horvátországban forgattak az új alkotók. Az új Winnetou filmek történetéhez 2015-ben kezdték el a felvételeket, és a régi filmezési helyek mellett újakat is találtak, valamint részben Németországban is készültek jelenetek.
 

Krka vízesés, ahol a Winnetou filmeket forgatták
Krka vízesés, ahol a Winnetou filmeket forgatták


A régi helyszínek közül nem maradhatott ki a Zrmanja kanyon, valamint a Krka és a Paklenica Nemzeti Parkok. De forgattak Lika, Velebit, Isztria, Gorski, Velebit, és Fuzine különböző helyein, utóbbi mentén építették fel például Roswell -t. Egyébként az online természetfilmek közül számos ismertetett helyszín bemutatásra került már.




Winnetou filmek forgatási helyszínek listája



Az Ezüst-tó kincse 1962 - Plitvicei tavak, Rijeka, Paklenica, Zrmanja folyó
Winnetou 1. 1963 - Rijeka, Rovanjska, Zrmanja folyó, Tulove Grede, Benkovac, Krka Nemzeti Park
Old Shatterhand 1964 - Krka Nemzeti Park, Popovo polje, Trebinje, Ulcinj
Winnetou 2. (Az utolsó renegátok) 1964 - Plitvicei tavak, Rijeka, Rijeka, Rovanjska, Split, Solin (Salona), Stobrec, Omis, Postojna
Keselyűk karmaiban 1964 - Rijeka, Paklenica, Tulove Grede, Krka Nemzeti Park, Suhopolje
Az olajherceg 1965 - Krka Nemzeti Park, Split, Omis, Suhopolje, Trebinje
Winnetou 3. (Winnetou halála) 1965 - Plitvicei tavak, Zadar (Zára), Zrmanja folyó, Tulove Grede, Vrana tó Természeti Park, Split, Solin (Salona), Suhopolje, Ljubljana
Old Surehand (1965) Rijeka, Paklenica, Zadar (Zára), Zrmanja folyó, Tulove Grede, Benkovac, Solin (Salona), Omis, Postojna, Ljubljana
Winnetou és a félvér Apanatschi 1966 - Zrmanja folyó, Tulove Grede, Obrovac, Vrana tó Természeti Park, Benkovac, Omis
Winnetou, és barátja Old Firehand 1966 - Stobrec, Suhopolje
Winnetou és Old Shatterhand a Holtak Völgyében 1968 - Paklenica, Zrmanja folyó, Benkovac, Krka Nemzeti Park, Dubrovnik, Popovo polje, Trebinje





Ezen a német oldalon rengeteg képet találtok a forgatási helyszínekről, hogyan néztek ki a 60-as években és napjainkban: Winnetou nyomában



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2018.06.05. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.


Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.