Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Erdei kalandfilmek, erdőben játszódó kalandos filmek

Erdei kalandfilmek, erdőben játszódó kalandfilmek

Erdei kalandfilmek, erdőben játszódó kalandos filmek





Mérsékelt égövi, tajgán, vagy lombhullató erdőben játszódó erdei kalandfilmek


Erdei kalandfilmek erdőben játszódó kalandos filmek alatt ebben a cikkben  főként lombhullató és tűlevelű erdőkben zajló történeteket mutatok be. A forró égöv trópusi dzsungeleiben játszódó kalandfilmeket lásd a Dzsungel kalandfilmek cikkben.
Nem sorolom ide a horrorfilmeket, akciófilmeket, történelmi, fantasy, vígjáték, indián, s megannyi más, erdőben játszódó filmet, csak a kalandfilmeket. De a határvonal elég vékony, így néhány olyan erdei kalandfilm is belekerült a listába, amely más (hegyi, pusztai, folyó) környezetben is játszódik. Igazából nem található az interneten „tiszta lista”, amelyben a csak a mérsékelt és hideg égöv erdeiben játszódó, és csak kalandfilmeket összegyűjtötték volna. Így tapasztalatból tudom, hogy ennek összegyűjtése már-már emberfeletti munka.




Ezért az én listám sem teljes, hiszen a világ különböző országaiban, rengeteg ilyen film készülhetett. Itt főként az amerikai-kanadai vadonban, illetve egy-két szibériai erdőben játszódó történet szerepel.




Állatos, erdőben játszódó kalandfilmek, erdei túlélős filmek


Számomra mindig is a Robinson család kalandjai a vadonban 3 része marad az örök kedvenc, melyek a legjobb természetben játszódó filmek klasszikusai. Velük egy teljes cikkben foglalkoztam, melyet el is olvashatsz rákattintva a címre, így itt most nem térek ki külön rájuk.
Van itt néhány film, amely gyilkos állatokról (is) szól, ezekről a Gyilkos állatfilmek összeállításomban olvashatsz bővebben. Az emberevő medve egy ’78-as szovjet film volt,
melyet valamikor a 80-as évek első felében a magyar tévében is lehetett látni. Ez egy valós eseményeken alapuló regény alapján játszódik, valamikor a világháborúk után. A helyszín a kelet-szibériai tajga, ahol földmérők dolgoznak. Mivel többször is eltűnnek kutatók, a helyi evenk őslakosok segítségével utánajárnak. A filmet elég pozitívan értékelték a nézők.  
A vadon foglyai pedig egy 1997-es, izgalmas kalandfilm, Alec Baldwin és Anthony Hopkins főszereplésével. Ez az állatos erdei film egy túlélős kaland, melynek csúcspontja a ragadozó. Grizzly helyett a nagyobb kodiak medve alakította a támadó szerepet. Ezt még egy személyes ügy is tetézte, amitől a mozi még érdekesebbé vált. Egyébként a film zenéjét a klasszikus filmzeneszerzők közül az egyik legjobb, Jerry Goldsmith szerezte. 
A Benji, az üldözött című 1987-es, állatos erdei filmben a főszereplő kutya pumakölykökre vigyáz, miközben áthalad Oregon vadonján. Többségében pozitív értékeléseket kapott.
De ha már a medvéknél tartunk, ide soroltam a különleges, 1987-ben készült, s egy évvel később bemutatott A medve című, francia filmet is. Ezt többször lehetett látni a tévében, s az állati főszereplő(k) miatt „állati” népszerűséget ért el, moziban és tévében is.



Erdőben játszódó kalandfilmek


Ifjúsági és családi erdei kalandfilmek

 
Számos ifjúsági, illetve családi kalandfilm is készült, amely az erdőben játszódik. Például A vadon fogságában 1990-ből, egy tévé számára készített kanadai, erdőben játszódó családi kalandfilm. Ebben a sztoriban a főszereplő fiú a nagybátyjához költözik. Ott egy indiánnal és a fiával a vadonba mennek, ahol ketten a fiúval egyedül maradnak, és izgalmas kalandokba keverednek. 
Az 1992-es, A Farkashegy legendája három gyermekről szól, akik egy kocsiban voltak éppen, amelyet két rabló elkötött. Miután elengedik őket, az erdőben újra és újra összetalálkoznak, és az üldözésnél egy indián szelleme prérifarkas képében segít. Bár családi kalandfilm és a szellemvilági jelenés miatt egy kicsi misztikus színezete is van, de nagyon jól eltalálták.
A vadon mélyén - Sárga kutya kalandjai című 1995-ös filmben a főszereplő fiú hajótörést szenved, s egyedül marad egy kutyával. Ketten együtt próbálnak meg életben maradni az új vadonban. Mint sok más erdei kalandfilm, ez is a kanadai Brit Kolumbia hatalmas rengetegében játszódik. A kutya és fiú kapcsolata és a helyszín miatt hasonlít az 1963-as, Lassie nagy kalandja című filmre. Elég komoly és izgalmas, tipikusan az erdei túlélős filmek közé tartozó mű, sokkal inkább a felnőtt filmek közé sorolnám.
Az 1996-os Alaszka pénzügyi bukásán meglepődtem, mert emlékeim szerint eléggé izgalmas ifjúsági kalandfilm volt, csodálatos helyszíneken. Ebben a moziban két gyermek repülővel eltűnt apja keresésére indul. Az alulértékelő kritika ellenére a nézők kedvelik így besorolható a moziban bukó, de tévén sikeres alkotások közé. 
Többé-kevésbé ide sorolható a Chuck Norris főszereplésével 1996-ban megjelent, Az erdő harcosa is. Ez egy kis misztikus feelinggel is rendelkező erdei családi kalandfilm.
A Kaland a vadonban 1997-ből – amelynek „rendes” fordítása (True Heart) így hangozna: Igaz szív – két gyerek kalandjáról szól, akiknek egy indián segít. Miután lezuhan a repülőgépjük, a fiú és a lány (akit itt a még serdülő Kirsten Dunst alakít), gyönyörű tájakon keverednek izgalmas kalandokba. Kanada csodálatos vadonjaiban rögzítették, s ha jól tudom moziban nem mutatták, csak DVD -n jelent meg akkoriban.
Az Ahol a grizzlyk élnek 1999-ből egy Brit Kolumbia vadonjaiban forgatott erdei mozi. Ez egy fiú a medve és medvebocsok kapcsolatáról szól. Ez a mű többnyire vegyes kritikákat kapott, ám televíziós adásokban jól bevált. 
Az Egy kutya hazatér című 2019-ben bemutatott filmben a főhős kutya ideiglenesen Új-Mexikóba kerül, s innen a Sziklás-hegység erdein át igyekszik vissza a Colorado -i Denverben élő gazdájához. Itt főleg a film második harmadától kezdve van rengeteg erdőben játszódó rész. Jók a a kalandok, ami kifejezetten zavart, hogy a puma és farkasok esetében is nem igazi állatokat használtak, hanem számítógépes animációt.
 



Erdőben játszódó, felnőtt kalandfilmek


A White Wolves, vagy Kiáltás a vadonban filmek

 
Az A Cry in the Wild 1990-es drámai kalandfilmben a fiatal Brian -nek Yukon veszedelmes vadonjában kell helytállnia egy repülőgép balesetet követően. A történet néhány hasonló jellegű folytatást élt meg, a ’93-as Kiáltás a vadonban címmel tűnt fel nálunk. Ebben a főszereplő fiatalok a Cascade hegységben keverednek kalandokba. A történetet az egyik oregoni nemzeti parkban forgatták.
1996-ban jelent meg a White Wolves II: Legend of the Wild, amely szintén a Cascade hegységben játszódik, és egy fehér farkas is fontos szerepet kap.  Ezt a folytatást az előző rész nagy sikere miatt készítették el. 1994-ben történtek a felvételek, végül moziban nem mutatták be, csak videón adták ki, és televízióban adták. Azon kevés erdőben játszódó filmek egyike, mely filmes díjat is kapott. 
A 2000-es Cry of the White Wolf az utolsó a sorban. Ebben a sztoriban két tizenéves egy repülőgép baleset után reked az észak-kanadai vadonban. Itt egy fehér farkas ősi indián szelleme segíthet rajtuk. Ezeket a folytatásokat főleg online filmek között lehet megtalálni.
 
 
Erdei kalandfilmek helyszíne

 

 

Vadonban játszódó filmek - Egyéb erdei kalandfilmek felnőtteknek


A 2011-ben készült Fehér pokol már egy komolyabb hangvételű, felnőtteknek szóló film, amely sikeres volt és a kritika is pozitívan fogadta. Ebben a moziban egy repülőgép zuhanást követő túlélési játszma zajlik, melyet alaposan megnehezítenek a támadó farkasok. A népszerű kalandregények megszokott izgalmaira épülő mozi a költségek több mint háromszorosát hozta vissza.
Számomra viszont túl sötét, elkeserítő. Még a drámákban is kell lennie reménynek, ami itt szinte teljesen kihal.
A 2015-ös A visszatérő egy valóban megtörtént eseményen alapuló film. Ez is komolyabb hangulatú, a kritika és a bevételek által is magasan elismert film. Igazi életrajzi mű, melyben a főszereplőnek nagyon kemény viszontagságokon és életveszélyeken át kell túlélnie az amerikai vadont. Az alkotás közel 520 millió dolláros bevétele önmagáért beszél.
A Walk in the Woods egy 2015-ös amerikai film, nevesebb szereplőkkel. Egy erdei túra humoros története az Appalache hegységbe. Bővebben írok róla a túrázós filmeket bemutató cikkben.

A Fagyos viszony egy kanadai alkotás az erdős filmek közül, 2015-ből. Ez részben romantikus vígjáték, ami keretbe foglalja, de a kettő közt igencsak kalandos élmények vannak a kanadai tajgán keresztül. Persze vannak érdekes dolgok – például miért nem alszik téli álmot egy óriási medve – de egész jó.

Az In the Forests of Siberia egy francia erdei film 2016-ból. A főszereplő médiaigazgató a Bajkál-tó partján telepedik le. Egy nap egy menekülő orosz embernek segít, s gyorsan barátság szövődik köztük.
A Daughter of the Wolf egy 2019-es, kanadai, erdőben játszódó akciófilm, amelyet szintén Brit Kolumbiában forgattak. Főszereplője A mandalori sorozattal igazán híressé vált Gina Carano
 
 
 

Erdős filmek és erdei túlélős filmek a 2020-as évektől

 
 

2021-ben mutatták be A farkas és az oroszlán című erdei kalandfilm történetét. Ebben a főszereplő lány egykori nagyapja kanadai vadonban levő szigeti házába költözik. Egy barátságos hófarkas kölyke, és a közelben lezuhant repülőből elveszett oroszlánkölyök kerül hozzá. Titokban felneveli őket, ami később bonyodalmakhoz vezet a hatóságok miatt.

A csodálatos erdei környezet, a két szelíd ragadozó, a felemelő klasszikus dallamok, s maga a történet (a ragadozó páros valóban együtt él) engem teljesen elvarázsolt. Döbbenten olvastam, hogy negatív kritikát kapott. Szomorú, hogy a legtöbb elismerést és bevételt elérő filmek manapság őrült szuperhősfilmek, miközben a valódi értékeket bemutató történeteket nem ismerik el. Szerencsére a nézőközönségnek tetszett.

Szintén ebben az évben mutatták be A vadász és a préda című alkotást, mely az erdőben játszódó thriller filmek közé illeszthető. Ez egy német kalandos dráma, melyet a Netflixen adtak le.

Az egyetlen (The One 2022) című orosz film valós történeten alapul, és az erdei túlélős filmek egyik szép példánya. 1981-ben egy polgári repülőgép egy bombázóval ütközött. Csodával határos módon Laria Savitskaya túlélte az esetet, és ezek után egyedül át kellett kelnie a végtelennek tűnő keleti tajgán.

A 2023 -as Az erdő (The Forest) angol a természettel való kapcsolatról szól, melyben egy idegen férfi vezeti a főszereplő fiút a vadonba.

  



Erdei filmek - erdős filmek


Van még jó néhány erdőben játszódó kalandfilm, amelyről nem ejtettem szót. Nehéz körülhatárolni a kalandfilm eme alműfaját, mert sok esetben találkozik rokon alfajokkal, mint például a hegyi kalandfilm, vagy a téli-havas kalandfilm.
Alább elkészítettem egy listát, amely az erdei kalandfilmek egy részét összegyűjti. Több film is van, amelyre gyermekkoromból emlékezem, de a címükre már nem, így nem tudtam feltüntetni itt. Ha szereted a természetben és/vagy állatokkal játszódó filmeket, ajánlom a delfines filmeket is.




Erdei kalandfilmek lista


Lassie nagy kalandja (Lassie's Great Adventure)    1963    vegyes erdő    USA
The Life and Times of Grizzly Adams    1974    vegyes erdő    USA
Hey, I'm Alive    1975    tajga    Kanada
A robinson család kalandjai a vadonban (The Adventures of the Wilderness Family)     1975    vegyes erdő    Kanada/USA
A robinson család újabb kalandjai a vadonban (The Further Adventures of the Wilderness Family)    1978    vegyes erdő    Kanada/USA
Az emberevő medve (Zloj duh Jambuja)    1978    tajga    Szibéria
A robinson család még újabb kalandjai a vadonban (Mountain Family Robinson)    1979    vegyes erdő    Kanada/USA
Vadászat életre-halálra (Halálos vadászat) (Death Hunt) 1981    tajga    Kanada
Kiáltás a hegyek közül (Cry from the Mountain)    1985    vegyes erdő    Alaszka
Benji, az üldözött (Benji the Hunted)    1987    vegyes erdő    USA
A medve (L'Ours)    1987 (1988)    vegyes erdő    Olaszország/Ausztria (Kanada)
A vadon fogságában (Lost in the Barrens)    1990    vegyes erdő    Kanada
A Cry in the Wild    1990    Kanada
Fehér Agyar (White Fang)    1991    vegyes erdő    Alaszka
A Farkashegy legendája (The Legend of Wolf Mountain) 1992 vegyes erdő   USA

Kiáltás a vadonban (White Wolves: A Cry in the Wild II)    1993    vegyes erdő    USA   
A vadon mélyén - Sárga kutya kalandjai (Far From Home: The Adventures of Yellow Dog)    1995    tajga    Kanada
White Wolves II: Legend of the Wild 1996 vegyes erdő   USA
Az erdő harcosa (Forest Warrior)    1996    vegyes erdő    USA
A játék neve: túlélés (To Brave Alaska)    1996    tajga    Alaszka
Alaszka (Alaska)    1996    tajga    Alaszka
Kaland a vadonban (True Heart)    1997   vegyes erdő  USA
A vadon foglyai (The Edge)    1997    tajga,    Alaszka
Ahol a grizzlyk élnek (Grizzly Falls)    1999    vegyes erdő    Kanada
White Wolves III: Cry of the White Wolf    2000    tajga    Kanada
Fehér pokol (The Grey)    2011    tajga    Alaszka
Wildlike (2013)    tajga    Alaszka    *részben erdei   
Backcountry     2014    vegyes erdő    Kanada   
A visszatérő (The Revenant)    2015    vegyes erdő    USA 

Walk in the Woods   2015    vegyes erdő USA 
Fagyos viszony (40 Below and Falling) 2015   tajga   Kanada
In the Forests of Siberia (Dans les forêts de Sibérie)    2016    tajga    Szibéria
Daughter of the Wolf   2019    vegyes erdő   Kanada
Egy kutya hazatér   2019   vegyes erdő   USA  
A farkas és az oroszlán 2021   tajga   Kanada
A vadász és a préda 2021   vegyes erdő   Németország 
Az egyetlen (The One)   2022    tajga   Oroszország
Az erdő (The Forest)   2023   vegyes erdő   Anglia 
 


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

2 megjegyzés:

  1. Koszömöm,hogy létre hoztad az oldalt, keresnék egy filmet, valószínűleg Csehszlovák,de ez nem biztos, két pancser férfi, fent a hegyen él egy kunyhó szerűségben, bármibe belefognak, balul sül el, mi lehet a címe? Kérlek segíts/segítsetek! Köszönöm előre is!

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom, ha itt nem találod: http://regiujfilmek.blogspot.hu/2017/08/keresel-egy-filmet-itt-megtalalod.html
    próbáld a csoportban: https://www.facebook.com/groups/regiujfilmek/

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.