Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Mit nézzünk a tévében, dvd-n

Mit nézzünk a tévében, dvd-n
Mit nézzünk a tévében, dvd-n



Mit nézzünk a tévében? Ha egy személyiségfejlesztő, vagy motivációs trénert kérdeznél, azonnal rávágná, hogy semmit, vagy ne nézz tévét!
Többé-kevésbé egyetértek azzal, hogy (általában) ne nézzünk tévét. De egyrészt a tévén nemcsak a tévét, hanem videót, dvd –t is lehet nézni, s ez a fontosabb, másrészt, ha eldugva is de vannak értékes műsorok, filmek is.




7 kategóriába állítottam a tévében (és esetleg videón dvd-n) látható műsorokat, filmeket, a káros, rossz hatásúaktól egészen a jó hatású, pozitívakig. Ezeket alább kifejtem, s alul egy bővebb listában megtalálhatod az oda sorolt műsorokat, videó és filmtípusokat.




Mi az amit egyáltalán ne nézz a tévében

 

1. kategória: kifejezetten káros, rossz hatással van a lelkiállapotra gondolkodásmódra


Lehet, hogy ezen sokan meglepődnek, de akik például évekkel ezelőtt olvasták a Személyiségromboló vagy személyiségépítő? és ehhez hasonló cikkeimet, érteni fogják miről van szó. Ugyanis a Híradót (és általában a híreket, hírműsorokat) én a legalsó kategóriába sorolom. Hogy miért? Nagyon egyszerű. Az ilyen műsoroknak ma már nem az az elsődleges céljuk, hogy a világban történő eseményekről tájékoztassanak, hanem, hogy minél többen nézzék őket.
Na mármost. A szerkesztők fogják mindazt a szennyet, rossz dolgot amit csak össze tudnak szedni és a néző nyakába zúdítják. Abból az elvből kiindulva, hogy a katasztrófákra, rettenetes dolgokra mindenki odafigyel. Ha a szegény átlagember azt hiszi, hogy az történik a világban, amit a Híradóban láthat, nagyon téved. Azok ugyanis csak szubjektíven kiragadott részletek, amelyekről úgy hiszik, mindenki felkapja a rá a fejét. Mellettük százmillió csodás, nagyszerű dolog történik, de úgy gondolják, ez unalmas, vagy nem elég figyelemfelkeltő lenne a nézők számára. Másrészt a világot irányító hatalmak könnyebben tudják manipulálni, s irányítani a megijesztett, mint a felvilágosult tömeget. 




Mit ne nézz a tévében


Ez nem azt jelenti, a Híradóban ne lennének jó, vagy hasznos információk, de nem ez van az előtérben, s ezeket más forrásból is megtudhatjuk. Tehát azt akarom mondani, ha boldog, sikeres, tudatos életet akarsz élni, ne a Híradóból s egyéb médiabeli társaikból tájékozódj! Ha nem tudsz elszakadni tőle, akkor a közepét, vagy inkább  a végét nézd, ahol sport, időjárás, s egyéb hasznos információk lehetnek.
Vannak még több, kifejezetten káros hatású műsorok és filmek, most csak néhányat említek. Például a horrorfilm. Erre persze sokan felhördülnek, hiszen vannak, akik szeretik ezeket, s nekem is az egyik kedvencem egy horrorfilm, pedig általában nem kedvelem őket. Igazából félni, s folyton megijedni nem jó! Amiért ezek iránt mégis van egyfajta igény az a megemelt adrenalinszint, amit okoznak, ez egyfajta drogként funkcionál. Emellett vannak még más brutális, vagy egyéb módon az ifjúság és az emberek lelki fejlődését zavaró műsorok, s dokumentumok, amelyekre itt most hely híján nem térünk ki.




Mi az, amit ne nézz a tévében



2. kategória: negatív hatású műsorok és filmek


Elég sok ilyen van, csak néhányra térünk ki. Elsőként hadd említsem a reklámokat. Ha valaki azt mondja sok jó reklám is van, igaza van. Azonban ezek többsége a fogyasztói társadalmat erősíti, vételre csábít. De nem is ez a legfőbb probléma vele, mert vannak jó és hasznos dolgok, amelyeket megveszünk. A jól kidolgozott pszichológiai manipuláló hatás az, ami nem jó. Ugyanis nagymértékben használják a fájdalmat, a félelmet, a problémákat, mintegy kondiconálva az emberek elméjét a folyamatos ismétléssel. Nálam nem fordulhat elő, hogy reklámot nézzek, ha valamely okból tévét nézek, ilyenkor egyszerűen leveszem a hangot, és mással foglalkozom.
A másik dologgal, amit ide sorolok, szintén sokan nem értenének egyet, ez pedig a politika és politikai műsorok. Itt most nem a dokumentum, vagy oktató, ismeretterjesztő politikai témájú adásokra gondolok, mert azok más kategória. Úgy általában a politika mára már nagyon szubjektívvá, színházzá, vagy marketing előadássá vált. Nem arról van szó, mi az egyetemes érdek, hanem egyes pártok, s személyek érdekéről. Ráadásul folyamatosan az emberek negatív érzelmeit igyekszenek feltüzelni. A politika az egyik legjobb (legrosszabb) mód arra, hogy összeugrasszuk az embereket. Ráadásul állandóan változik, mint az időjárás, halott ügy ezzel foglalkozni, leszámítva persze azokat, akiknek ez a dolguk.
Még van egynéhány negatív hatású műsor. Például a valóságshow –k. Sosem néztem ezeket – bár annyit foglalkoztak velük, hogy nem lehetett nem tudni, mi ez az egész – és nem is értem mi viszi rá az embereket. Dögunalom az egész. Engem más emberek magánélete abszolút hidegen hagy, a híres, vagy nagy emberek élete is csak annyiban érdekel, mit tanulhatok belőle. Odacsapnak egy csomó átlagos (néha egészen közönséges) embert, és a nézők – legtöbbször az ifjúság – tőlük tanul, s veszi a példát. Persze nem minden valóságshow ilyen – hiszen több típusa létezik – ezeknek vannak előnyös tulajdonságaik is, ezt mindenképpen hozzáteszem.
Ami a filmeket illeti általában a negatív hatású filmek tartoznak ide, amelyek nyomasztó, borongós, vagy negatív érzéseket keltenek az emberben. Ilyenek például a bűnügyi filmek egy része, s különféle pszichodrámák, egyebek.



Mi az amit ha nem muszáj, ne nézz


 


3. kategória: nem feltétlen káros, de értéktelen és/vagy magához szoktat


Több ilyen van, itt most a szappanoperákat emelem ki. Ezalatt főleg a közép és délamerikai, végtelenített sorozatokat, s a hozzájuk hasonlóakat értem. Igazából az összes egyazon sémára épül fel, hogy függővé tegyen, s megnézd mind az ötezer részt, akkor is, ha 100 részen át alig történik változás. Mivel ez az egész az üzletre (nézettség, s általa a reklámbevételek) épül, ezekben többnyire semmi nevelő, oktató, felemelő, tanulságos, vagy ilyesmi nincsen.




Szappanoperák


Ha sikeres akarsz lenni az életben, ilyesmire ne pazarold az idődet! De ha neked van időd bőven, és nem akarsz magasabb szintre fejlődni, nyugodtan nézd, legalább elszórakoztat.




Mi az, ami témától függően eldöntendő



4. kategória: témától függően jó, rossz, vagy semleges hatású


Ez a középső kategória, ezért ide nagyon sokféle műsor és film tartozik. A tévében látható műsorok nagy többsége ilyen, tehát a magazinok, show-műsorok, vetélkedők, s versenyzős műsorok. Az, hogy milyen hatással van a nézőre, mindig az aktuális témától, vagy a műsor adásának módjától függ. Ezért lehet hasznos, építő is, vagy éppen megosztó, indulatokat gerjesztő.
Ami a filmeket illeti, számtalan típusuk ide tartozik. Ilyenek többek között az akciófilmek, sci-fi -k, fantasy -k, a western, vagy éppen a küzdősport-harcművészeti filmek. A témától és a történettől függően ezek lehetnek nagyon pozitív hatással az emberre, de meg is ijeszthetik, vagy elvehetik a kedvét. A filmdrámákat is ide sorolom, mert vannak nagyon jó és emelkedett érzéseket okozó drámák, másrészt lehangoló, negatív kicsengésűek is. A dokumentumfilmeket szintén ide veszem, mert nagyon vegyesek a témájukban.

 

Mit nézzél a tévében, ha szórakozni, vagy ellazulni akarsz

5. kategória: szórakoztat, ellazít, nyugtat


Ide tartozik mindazon műsorok és filmek sora, amelyek elszórakoztatnak. Vagyis az összes szórakoztató műsor a kabaréktól egészen a zenei műsorokig. A filmek közül pedig a kalandfilmek, vígjátékok, zenés filmek, romantikus filmek, gyermek és ifjúsági filmek és általában a családi filmek.
Az olyan műsorok és filmek is ide sorolandók, amelyek ellazítanak, megnyugtatnak, erre nagyon jó példák a természetfilmek. A zenés videók, vagyis a videoklipek szórakoztathatnak, ellazíthatnak és meg is nyugtathatnak, jellegüktől függően.
A sport pedig egy hatalmas kategória, a fajtájától függően többnyire szórakoztat, de a legkülönfélébb érzéseket kiválthatja az emberben.
 


Mit nézz, ha tanulni, fejlődni, ismereteidet bővíteni akarod


6. kategória: ismereteket, tudást ad, informál


Itt szintén széles a paletta, ezek azon jellegű műsorok és filmek, amelyek mentálisan gyakorolnak hatást az emberre, gondolatai tárházát bővítik. Ezek egyik része az oktató, tanító jellegű műsorok és felvételek, amelyek által valamilyen ismeretet, vagy tudást elsajátíthatunk.



Oktató, ismeretterjesztő filmek


Másik része a különféle ismeretterjesztő filmek, amelyek szintén tudást adnak át de azt már kevésbé kötött formában, az előzőhöz képest szórakoztatóbb módon. A harmadik típus a különféle kulturális műsorok és magazinok, amelyek laza, kötetlen betekintést engednek különféle helyek, emberek és intézmények életébe.




Mit nézz, ha pozitív érzésekkel akarsz feltöltődni



7. kategória: pozitív hatású, felemelő, lelkesítő


Szerencsére ezekből is ma már rengeteg van, nagy kár, hogy a tévék általában – néhány speciális adót leszámítva – nem erre helyezik a hangsúlyt.
Mindenféle olyan műsor, vagy film ide sorolandó, amelyet megtekintve sokkal erősebben, pozitívabban, életkedvvel, eltökélten állunk fel utána. Sok motivációs film és műsor létezik – nagy részük sajnos csak az interneten „hever” – személytől függő, hogy kire melyik bír nagyobb hatással.
A személyiségfejlesztő filmekről már írtam, itt megint nem a film típusa a lényeg, hanem a mondanivaló és a lelki hatás. Jó néhány spirituális jellegű film is elkészült az eltelt időkben, ezek többnyire felemelik az embert földhöz kötöttségéből, és megadják a léleknek azt a pluszt, amelyre szüksége van.

 

Akkor mit is nézzünk a tévében, dvd –n?


Te vagy az egyetlen ember, aki pontosan tudja mi a jó neked. Csupán annyi szükséges, hogy elkülönítsd magadban azt, ami tartósan jó érzést okoz, attól, ami csak ideiglenes fellobbanást ad. A lényeg, hogy mindig maradj tudatos. Az átlagos néző összevissza kapcsolgatja a távirányítót és várja, hogy meghipnotizálják. Aki tudatos, az dvd lejátszót használ, és maga választja meg, mit néz, vagy a műsorból kiválasztja amit akar és csak akkor és addig nézi a tévét.
A televízió egy eszköz, amit használhatsz a magad érdekében, hogy fejlődj általa, vagy a tömeget követve hagyhatod, hogy butítson. Ez csak rajtad áll. Remélem, hogy ez a kis írás segít a rálátásban.



Mit nézz? Az egyes kategóriákba tartozó műsor és filmtípusok listája


1. kategória – Sose nézd ezeket!

Híradó és hírek – leszámítva a sport, időjárás és egyéb hasznos információs részeket
Horrorfilmek – a más műfajokkal kevert, kevesebb kellemetlen érzést keltő filmek enyhébb besorolást kaphatnak, de azok sem igazán jók
Thrillerek, s egyéb félelmet keltő, vagy brutalitást közvetítő filmek
Mindenféle nagyon rossz érzéseket okozó, lelki fejlődésre kifejezetten káros video, film, műsor.
 

2. kategória – Ha lehet, ne nézd ezeket!

Valóságshow –k – néhány kivétellel, ha például feladatmegoldó, küzdelmes műsorról van szó, ahol nem a magánélet, hanem a képességek a lényeg
Reklámok
Politikai műsorok többsége
Bűnügyi filmek egy része, véres és erőszakos akciófilmek


3. kategória – Csak akkor nézd, ha függő vagy

Szappanoperák (főleg közép és délamerikai, de most már másutt is készülnek)
Minden sorozat, vagy film amelynek egyetlen célja a nézettség, de semmilyen értéket nem közvetít


4. kategória – Neked kell választanod köztük

Stúdióriportok és élő magazinok
Talk-show, show-műsorok
Vetélkedők, versenyzős műsorok
Akciófilmek, sci-fi filmek, fantasy filmek, filmdámák, westernfilmek, küzdősport-harcművészeti filmek
 

5. kategória – Ha szórakozni, ellazulni akarsz

Szórakoztató műsorok általában
Kabaré, paródia, mulattató videók
Zenei műsorok, videoklipek
Természetfilmek
Családi filmek
általában
Kalandfilmek, vígjátékok, zenés filmek, romantikus filmek, gyermek
és ifjúsági filmek
 

6. kategória – Ha tanulni, fejlődni akarsz, vagy ismereteidet gyarapítani

Oktatási műsorok, oktató dvd-k és videók
Mindenféle ismeretterjesztő, vagy tudományos film
Kulturális műsorok, helyek, emberek, dolgok bemutatása


7. kategória – Mindig keress és nézz ilyeneket!

Motivációs filmek, videók
Személyiségfejlesztő hatású filmek és videók
Spirituális tartalmú filmek
Minden film, műsor és video amely felemelő, lelkesítő, pozitív hatású




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.