Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Dzsungel kalandfilmek, dzsungelben játszódó régi és új

Dzsungel kalandfilmek

Dzsungel kalandfilmek, dzsungelben játszódó régi és új filmek


Dzsungeles kalandfilmek története


Dzsungel kalandfilmek a dzsungelben játszódó kalandfilmeket jelenti. Ebben a cikkben tehát azokról a filmekről lesz szó amelyek helyszíne a dzsungel, de megmaradnak a kalandfilm műfaján belül. Így itt kihagyom a listából az akció, horror, thriller, dráma, vígjáték, sci-fi, fantasy, történelmi jellegű, de dzsungelben játszódó filmeket. Ennek ellenére előfordulhat néhány esetben, hogy részben más műfaj jellegzetességei is belekeverednek, de igyekszem a korlátokon belül maradni.
A dzsungel kalandfilmek hatalmas részét teszik ki a Tarzan filmek – ezekről olvashatsz részletesen (rákattintva) a másik weboldalamon, és a Maugli (Dzsungel könyve) filmek, utóbbiról éppen az előző cikkben – A legnépszerűbb filmhősök – írtam. Ezért a Tarzan és Dzsungel könyve filmek a cikk alatti listában sem szerepelnek, amely nagyon hosszú lenne ezekkel együtt.






Dzsungel filmek - dzsungelben játszódó kalandfilmek

 

A Jungle Jim filmek


A „Dzsungel Jim” filmek alapja egy 30-as évekbeli képregény sorozat, amelynek főszereplője az Ázsiában vadászó Jim Bradley. Az egyik legismertebb feldolgozása a Johnny Weissmüller által játszott Jungle Jim filmek, amelyeket 1948-tól 1956-ig forgattak. Weissmüllerrel pontosan 16 Dzsungel Jim filmet készítettek, alul a listában elolvashatóak ezek, zárójelben meg is számoztam őket. 
Az utolsó három Jungle Jim filmben nem használták a nevet, egy bizonyos tv sorozat miatt, amely birtokolta a névjogokat, s szintén 1955-1956-ban keletkezett.



Bomba, a dzsungelfiú


Johnny Sheffield, aki Tarzan fiát játszotta a Weissmüller filmekben, 12 alkalommal alakította Bombát, amely így második legemlékezetesebb szerepe lett. Az első film, a Bomba, the Jungle Boy 1949-ben készült, amelyet 1955-ig további 11 kaland követett.



Bomba, a dzsungelfiú
Bomba, a dzsungelfiú

Csak a negyedik Bomba filmtől (The Hidden City 1950) forgattak igazi kültéri helyszíneken és a váltás jót tett a sorozatnak. Ezalatt a 12 film alatt Bomba mindenféle kalandba keveredik a dzsungelbe érkező fehéreken át a legkülönfélébb vadállatokig. Alul a listában szintén feltüntettem a filmek címeit sorrendben – magyarul is – bár a Jungle Jim filmek hez hasonlóan, sajnos nálunk nem adták ezeket a filmeket. 



Régi dzsungeles kalandfilmek


Bár a tengeri, kalózos kalandfilmek voltak divatban, több őserdei kalandfilm is készült a múlt század első felében. Az 1937-es Elefántfiú –t az a fiatalon elhunyt Sabu Dastagir játszotta, aki többek között a ’42-es Dzsungel könyvének is a főszereplője volt. Az Elefántfiú szintén az előbb említett mű szerzőjének, Kiplingnek a története. Az Indiában forgatott filmben a főszereplő Tumahe megfékez egy feldühödött elefántot, majd később elmenekül vele, hogy megvédje a vadászoktól.
Az 1941-es Dzsungellány (Jungle Girl) történetének alapját Edgar Rice Burroughs szolgáltatta 1932-es könyvével (ld. bővebben fentebb említett Tarzan oldalon az író művei közt). Az eredeti történet még egy ázsiai hercegnőről szólt, de a filmváltozatban egy Afrikában élő fehér nő állt a középpontban. A filmnek külön  erénye volt, hogy elsőként női főszereplőt alkalmaztak, és sorozat lett belőle. A dzsungellány nevét is megváltoztatták Nyoká –ra,  s a történet is más lett, hogy elkerüljék az eredeti írói jogokkal való vitákat.
A 40-es évektől aztán több, a dzsungelben játszódó kalandfilm készült. Ilyen volt például A dzsungel királynője (Jungle Queen 1945), amelyből sorozat készült, és 1956-ban a Dzsungel szafari (Jungle Safari) című film. Az 1943-ban készült, s ’44-ben vetített Nabonga a Jungle Woman címet is viselte (a briteknél), főszereplője a Tarzanként is ismert Buster Crabbe volt. A fehér gorilla (The White Gorilla 1945) egy veszélyes fehér gorilláról szól, a White Pongo című ugyanazon évben megjelent filmben szintén egy albínó gorilla áll a középpontban.


Launa, a női Tarzan
Luana, a női Tarzan

 

Az 1968 -as Gyémántvadászok (Dark of the Sun) egy brit háborús kalandfilm, Afrika dzsungeleiben. Alapja az Elsötétült nap című regény, Wilbur Smith tollából. 

A Luana, the Girl Tarzan (1968) egy olasz kalandfilm a vadonban élő dzsungellányról, a Samoa, Queen of the Jungle (1968) szintén olasz alkotás. De a ’72-es Karzan, Jungle Lord (1972) is az olasz dzsungel kollekcióhoz tartozik. A Gold of the Amazon Women (1979) már a tv számára készült.


Régi dzsungel kalandfilmek a 80-as évektől


A Sheena, és a Halálfolyó című filmeket már említettem a 80-as évek legjobb kalandfilmjei című cikkben. Az 1985-ben megjelent Smaragderdő egy különleges film, amelyben a 7 éves Tommy indiánok közé kerül az Amazonas vidékén. Közöttük nő fel, és édesapja csak egy évtized múltán látja őt újra viszont. Az 1986-os A moszkító park (The Mosquito Coast) című kalandfilm már a dráma felé közelít. A Harrison Ford által alakított feltaláló Közép-Amerika dzsungelében akar egy jéggyárat felépíteni, s családját is magával viszi.
Az Ahol fekete lesz a folyó (Where the River Runs Black, 1986) szintén egy különleges film, amely a megkapó története mellett, James Horner varázslatos zenéjével fogott meg. A Rio Negro folyón egy kisfiú barátságban él a folyami delfinnel, mígnem egy napon erőszakos férfiak által elveszti édesanyját. 




Ahol fekete lesz a folyó
Ahol fekete lesz a folyó

A Michael Dudikoff főszereplésével készült Halálfolyó –ban, egy őrült, vírus kifejlesztésén dolgozó orvost kell megtalálni a dél-amerikai őserdőben. Az időnként az akcióba hajló kalandfilm már a helyszín miatt is érdekes és izgalmas sztori. Az erdőben játszódó kalandfilmek sorban készültek ezekben az évtizedekben, de néha az esőerdő volt a fő helyszín.
Az 1996-os A jaguár című filmet nagyon gyorsan megszerettem, ami köszönhető – a gyönyörű tájak mellett – a remek színészi játéknak, és nagyszerű történetnek is. Wanu, az indián, aki egyben sámán, szívrohamot kap Párizsban, de előtte megbízza Perrint, aki bűnözőknek van elszámolnivalója, lelke megmentésével. A fickót egyáltalán nem érdekli a dolog, végül mégiscsak szüksége van a Jean Reno által alakított Campana segítségére, aki az indiánt kísérte. Bár a film eleje a városban játszódik, a későbbiekben a dzsungelba utaznak Dél-Amerikába, s a víg és akcióelemeket sem nélkülöző alkotás méltó izgalmakat ad.
A gyémánt románca (The Diamond of Jeru) 2001-ben már a Föld másik oldalán játszódik, Borneóban. Az Inara, a dzsungellány –ban (Inara, the Jungle Girl  2012) a főszereplő hölgy elveszti apját, és egy szigeten, a vadonban élő nők között lel magára.
Az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága szintén nagyrészt dzsungelben játszódó kalandfilm. Méltó és sikeres folytatása volt az előzőeknek. A 2000-es évektől több, a dzsungelben játszódó film készült, de többségük a horror, esetleg dráma műfaja mentén, ezért ezek bemutatásától eltekintek. Ugyanez volt a jellemző a sivatagos kalandfilmeknek, melyek más műfajokkal keveredtek.


 

2010-es évek dzsungeles filmek

 

Az El Dorado – A nap temploma ügyesen ötvözi a dzsungeles filmek és az akciófilmek sajátosságait. Ez a tévé számára készült 2010 -ben, és ahhoz képest egész ütős lett. A főszereplő Jack Wilder egy jóslat nyomán El Dorado nyomába ered, s egy kíméletlen zsoldos ezredes üldözi az embereivel. Régi kapcsolata a szintén régészetben tevékenykedő Maria segít neki egy másik társsal egyetemben, miközben a perui fegyveres erők is őket követik.

Nem számítottam rá, hogy egy tévé filmben ilyen izgalmak és küzdelmek vannak, ez mozifilmnek is simán elment volna. Az indiánfilmek harcos jeleneteihez is kapcsolódik, amikor egy törzs elfogja őket. Van egy folytatása, az El Dorado – Az aranyváros. Ez azonban már kívül esik ezen összeállításon, mert míg az első rész nagyrészt a dél-amerikai dzsungelben játszódik, ez már kevésbé.

A 2012-ben bemutatott, francia-belga létrehozású Marsupilami nyomában egy vígjátéki elemeket és animációs karaktert is tartalmazó kalandfilm. A történet a dél-amerikai őserdőben játszódik, bár kitalált elemekkel.

A 2013 -as, A dzsungel mélyén egy háborús, akció-kalandfilm, mely Szingapúr dzsungeleiben zajlik, a második világháború idején. Ez az ausztrál-szingapúri alkotás a Szumátra szigetén történő Tarzan és az idegenlégió regényt juttatta az eszembe a helyszín és az időszak miatt, bár egészen más volt a felállás.

2016 -ból a Z – Az elveszett város, csak részben zajlik az őserdőben, a La Loi de la jungle (Struggle for Life) pedig egy francia kaland-vígjáték.

A 2017 -es (de 2016-ban forgatott) Dzsungel című film hatalmas alkotás. Valós események alapján íródott, az egész film reális, és ettől is olyan nagyszerű. Ebben az ausztrál-kolumbiai alkotásban a főszereplő két új baráttal és egy – az őserdőben ismerős – osztrák férfival a bolíviai dzsungel mélyére mennek. Különböző találkozások, konfliktusok, elszakadások, balesetek, egyedüllét, túlélés következik.

A Dzsungel című életrajzi kalandfilm dráma filmezése hátborzongatóan jó lett. A történet és a varázslatos természet, mely olykor félelmetesen ijesztő, mélyen beszippantja magába a nézőt. Ez nem egy túlspirázott, effektekkel dúsított mű, hanem reális történések, mégis annyira izgalmasan, hogy nehéz elfelejteni. Bár többnyire jó kritikákat kapott, szerintem így is alulértékelték.

Ugyenebből az évből a spanyol Oro (Gold) a dzsungelben játszódó kalandfilmek közül egy igazi drámai, történelmi kaland sztori. Ebben a spanyol hódító katonák aranyvárost keresnek a 16. századi Amazóniában.

A dzsungel kegyelme egy ruandai film 2018 -ból, amelyben két katona az 1998 -as kongói harcok során kénytelen átvergődni az őserdőn. Ez az alkotás filmes díjakat is kapott. A Junglee 2019-ből egy indiai akció kalandfilm, mely az állatvédelemre is felhívja a figyelmet. 

A Dóra és az elveszett aranyváros 2019-ből egy amerikai családi dzsungeles film. Ez inkább a fiatalabb, sőt gyermeki korosztálynak készült, ezért vannak benne kisebb kapcsolódások az animációhoz is, ami nem csoda, lévén egy olyan sorozatból vették. A természetfilmekből is jól ismert perui dzsungel igen szép helyszín.

A Dzsungeltúra nevezetű dzsungel kalandfilm történetében a hajóskapitány egy tudóssal és a testvérével az őserdőbe indul, hogy megtalálja az élet fáját. Ezt a mozit már 2018-ban leforgatták, de 2021-re csúsztatták a bemutatását. Ez nem is volt rossz, ám engem kicsit zavart az ökörködés, nem nevezném fantasy -nek, inkább a parodisztikus dzsungel filmek közé való. Ráadásul minden állat számítógépes technológiával készült, semmi valódi.


Dzsungeles filmek 2020 évek


2020 -ban a misztikus elemekkel ötvözött Haragos dzsungel című mexikói alkotás igen jó kritikákat kapott. Az Onoda – 10 000 éjszaka a dzsungelben egy japánokkal készült, de francia mozi (2021). Dráma, akció és kaland ötvöződik benne, az is kiemeli a dzsungeles filmek közül, hogy valós történeten alapul. Onoda, az utolsó második világháborús katona sztoriját már leírtam a másik weboldalamon.

Az elveszett várost is több helyen a dzsungeles kalandfilmek közé sorolják 2022-ből. Szerintem csak egy része játszódott az őserdőben, és a film is inkább akció-komédia jellegű.

 


Dzsungel kalandfilmek lista

(Tarzan és Maugli filmek nélkül)

 


Dzsungel Jim (Jungle Jim)   1937
Elefántfiú (Elephant Boy)   1937
Dzsungellány* (Jungle Girl)   1941
Jungle Man    1941
Nabonga   1944
A fehér gorilla (The White Gorilla)   1945
White Pongo   1945
A dzsungel királynője (Jungle Queen)   1945 sorozat, Jungle Safari   1956  film
Queen of the Amazons    1947
Jungle Jim (Jungle Jim 1)  1948
The Lost Tribe (Jungle Jim 2)   1949
Bomba, a dzsungelfiú (Bomba The Jungle Boy) (Bomba 1)   1949
Bomba a Párduc szigeten (Bomba on Panther Island) (Bomba 2)   1949
Mark of the Gorilla (Jungle Jim 3)   1950
Captive Girl (Jungle Jim 4)   1950
Jungle Jim in Pygmy Island (Jungle Jim 5)   1950
Az elveszett vulkán (The Lost Volcano) (Bomba 3)   1950
Rejtett város (Bomba and the Hidden City) (Bomba 4)   1950
Oroszlánvadászok (The Lion Hunters) (Bomba 5)   1951
Eszeveszett elefánt (Bomba and the Elephant Stampede) (Bomba 6)   1951
Jungle Manhunt   1951
Fury of the Congo (Jungle Jim 6)  1951
Jungle Manhunt (Jungle Jim 7)   1951
Jungle Jim In the Forbidden Land (Jungle Jim 8)   1952
Voodoo Tiger (Jungle Jim 9)   1952
Afrikai kincs (African Treasure) (Bomba 7)   1952
Bomba és a dzsungellány (Bomba and the Jungle Girl) (Bomba 8)   1952
Szafari dobok (Safari Drums) (Bomba 9)   1953
Savage Mutiny (Jungle Jim 10)   1953
Valley of Head Hunters (Jungle Jim 11)   1953
Killer Ape (Jungle Jim 12)   1953
Jungle Man-Eaters (Jungle Jim 13)  1954
Cannibal Attack (Jungle Jim 14)  1954
Az arany bálvány (The Golden Idol) (Bomba 10)   1954
Gyilkos leopárd (Killer Leopard) (Bomba 11)   1954
A dzsungel ura (Lord Of The Jungle) (Bomba 12)  1955
Jungle Moon Men (Jungle Jim 15)   1955
Devil Goddess (Jungle Jim 16)  1956
Liane, Jungle Goddess   1956
Afrika dobjai (Drums of Africa)   1963
Gyémántvadászok (The Mercenaries/Dark of the Sun) 1968
Luana, the Girl Tarzan   1968
Samoa, Queen of the Jungle   1968
Terror in the Jungle   1968
Karzan, Jungle Lord   1972
Gold of the Amazon Women   1979
Sheena, a dzsungel királynője (Sheena, Queen of the Jungle)   1984
Smaragderdő (The Emerald Forest)   1985
A moszkító park (The Mosquito Coast)   1986
Ahol fekete lesz a folyó (Where the River Runs Black)   1986
Halálfolyó (River of Death)   1989
Kongó (Congo)   1995
A jaguár (Le Jaguar)   1996
A gyémánt románca (The Diamond of Jeru)   2001
Indiana Jones és a kristálykoponya királysága 2008
El Dorado - A nap temploma 2010
Inara, the Jungle Girl   2012

Marsupilami nyomában (Sur la piste du Marsupilami) 2012

A dzsungel mélyén (Canopy) 2013

Z – Az elveszett város (The Lost City of Z) 2016

La Loi de la jungle / Struggle for Life 2016

Dzsungel (2017)

Gold / Oro 2017

A dzsungel kegyelme (The Mercy of the Jungle) 2018

Junglee 2019

Dóra és az elveszett aranyváros 2019

Dzsungeltúra (Jungle Cruise) 2021

Haragos dzsungel (Tragic Jungle) 2020

Onoda - 10 000 éjszaka a dzsungelben (Onoda - 10 000 nights in the Jungle) 2021

Az elveszett város (Tha Lost City) 2022

 

 

Kapcsolódó cikk:
Tarzan legendája


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!





A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.