Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Sivatagi kalandfilmek, régi, múmiás, sivatagos filmek

Sivatagi kalandfilmek

Sivatagi kalandfilmek, régi, múmiás, 90-es 2000-es, 2010-es évek



Sivatagi kalandfilmek, vagy sivatagos filmek azok a filmek, melyek fő helyszíne a sivatag, és a történetben a kaland dominál. Mindig is imádtam az egzotikus kalandfilmeket, s az egyik kedvenc helyszínem a sivatag. Szerencsére jó néhány sivatagban játszódó kalandfilm készült, most főként azokat veszem sorra, amelyek elsősorban ott játszódnak.
Kifejezetten kalandfilmekről lesz szó, tehát a háborús, sci-fi, vígjáték, dráma, fantasy, mese stb. műfajokat, illetve sorozatokat itt mellőzöm, hiába játszódnak a sivatagban. 





Egyiptomos, fáraós, múmiás sivatagi kalandfilmek


Jó pár ilyen sivatagos film van, azokról ejtek pár szót, amelyekben jelen van a sivatag (is) és nemcsak a falak közt, városban, vagy más helyszínen játszódik.
A Szfinx című filmet Robin Cook műve alapján készítették 1981-ben. Ebben a filmben a Lesley-Anne Down által alakított egyiptológus hölgy keveredik rejtélyes és veszélyes kalandokba. A film nem valami jó kritikákat kapott és anyagilag is befuccsolt.




Számos fáraós tévéfilm is készült. A fáraó kincsében II. Ramszesz kincsének megszerzése áll a középpontban. A 2006-os A fáraó bosszúja kicsit mesés-misztikus film, a stáblistához képest nem egy nagy alkotás. A sivatag átka (2007) c. film az ókori Egyiptomban és napjainkban is játszódik. A Jack Hunter - A fáraó sírja pedig a Jack Hunter filmek egyik darabja.
A legnagyobb dobás a múmiás kalandfilmek sorában, kétségkívül A múmia volt 1999-ben. A már-már horrorba hajló kalandfilmet nagy sikerrel mutatták be, amit a 415 millió dolláros bevétel jelez. 




Jelenet A mumia visszater című filmből
Jelenet A múmia visszatér című filmből


Keverjük össze az Indiana Jones filmeket Star Wars filmekből vett ötletekkel és klasszikus kalandfilmek egyes elemeivel, máris kész a recept: A múmia visszatér. Talán viccesen hangzik, de tényleg így láttam ezt a 2001-es filmet, és nekem bejött, azóta is az egyik kedvenc kalandfilmem. 
Másoknak is tetszett, amit bizonyít, hogy a bevételek valamivel még az első részt is túlszárnyalták. Az ilyen mozgalmas, változatos környezetben játszódó, számos szereplőt (és „lényt”) felvonultató, misztikát sem nélkülöző kalandfilmek a műfaj legjobbjai. Az más kérdés, hogy bár jó sivatagi filmek, az igazi misztikus ősi Egyiptomról többnyire fogalmuk sincs.



Régi sivatagos kalandfilmek


Noha régebben számos mozi, vagy tv film készült eme természeti környezetben, sőt, a Daktari sorozat egyes részeiben is van ilyen kaland, a 70-es évektől kezdem a listát. Az 1971-ben bemutatott Vándorrege Ausztrália lélegzetelállító, sivatagi tájain zajlik. A bámulatos környezet, a hipnotikus zene és a drámai történet különös hatást kelt.
A Sivatagi paradicsom (1982) és a Szahara (1983) című filmekről már írtam a 80-as évek legjobb kalandfilmjei című cikkben. Előbbi a Közel-Kelet sivatagjaiban és gyönyörű oázisaiban játszódik, míg utóbbi a marokkói sivatagban. A Sivatagi paradicsom különlegessége, hogy eredeti helyszíneken forgatták. Mindkét film megbukott anyagilag akkoriban, pedig szerintem a romantikus kalandfilmek gyöngyszemei.
A sivatag lovagja egy olasz kalandfilm volt Miles O'Keeffe főszereplésével. Nem egy nagy durranás, de a zenéje nem rossz.




Sivatagi kalandfilmek a 90-es, 2000-es években - sivatagi filmek magyarul


A kristályszem 1991 -es film, melyben a főszereplő megment valakit, s cserébe kap egy rejtélyes kristályt. Kiderül, hogy általa bejuthat az Ali baba rejtett kincseit őrző barlangba. Ez mára egy elfeledett alkotás, de jó házimozi volt akkoriban, amikor még VHS filmeket néztünk.

Az 1993-as Távol, ahol az elefántok... című film lenyűgöző szépségű helyszíneken történik a Kalahári sivatagban. Három gyermek – egyikük busman, a másik kettő fehér fiú és lány – vág neki a hosszadalmas útnak egy vadászhoz segítségért. Ugyanis a fiatalok szemtanúi voltak egy orrvadászcsapat brutális családgyilkosságának. Zimbabwe és Namíbia sivatagjaiban és szavannás területein rögzítették a film eseményeit. Szerintem roppant jól sikerült, a Nixau filmekhez képest itt a drámaiság áll a középpontban.


Jelenet a Távol, ahol az elefántok... című filmből
Jelenet a Távol, ahol az elefántok... című filmből

A sivatag rabjai (1997) egy katona és egy leopárd kapcsolatát mutatja be. A sivatag kincse (1998) olasz-francia koprodukció és a kincsvadászat mellett szerelmi ügyek is bonyolítják a történetet.
 
 

Sivatagos filmek 2000-es évek

 
Az 1200 mérföld hazáig (2002) ausztrál alkotás, amelyben 3 bennszülött lány vág neki egy rendkívül hosszú útnak édesanyjukhoz. Ugyanebben az évben készült a Gerry, amely a valós életből ered és üzenetet is hordoz magában. A filmet a Halál-völgyében, Utahban és Argentínában forgatták.
2004-ben két kalandfilm is készült, amely sivatagi tájakon játszódik. A Hidalgo - A tűz óceánja egy cowboynak és lovának az arábiai sivatagban zajló túlélési versenyéről szól. A Főnix útja egy régebbi film újrafeldolgozása. Egy expedíció tagjai kényszerleszállást hajtanak végre a Góbi sivatagban és csaknem reménytelen helyzetbe kerülve kell megküzdeniük az elemekkel, és saját gyengeségeikkel is. A főnix útját a Namíb sivatagban forgatták, és a film csúnyán megbukott.
A 2005-ös Szahara film már a sokadik volt ezzel a címmel, és az egyik kereskedelmi tv-n vagy százszor leadták már. 
 
 

Egyéb sivatagos filmek - Sivatagi kalandfilmek a 2010-es évektől


Néha romantikus fantasy filmekben is előfordul ez a helyszín, mint például az Aladdin, vagy Ali Baba s más ilyen történetek. A sivatag fogságában már a 2010-es évek terméke, a romantikus szál változik kalandos és veszélyekkel teli eseményekbe. A filmet nagyon szép sivatagi helyszíneken rögzítették.

A Tracks című 2013-as filmben egy fiatal nő 4 tevével és egy kutyával vág át Ausztrália sivatagain. A valós eseményeken alapuló történet igen jó kritikákat kapott a filmszakmától. Ugyanebből az évből a Gyilkos sivatag egy akciószerű mozi, melyben egy nő és a lánya fegyverkereskedők elől menekül az afrikai sivatagban.

A 2015 -ös Desierto: Az ördög országútja mexikói-francia koprodukció, melyben keverednek az akció, dráma, kalandfilm és thriller elemei. A filmben egy kényszerből a sivatagban menekülő mexikóiakról van szó, pazar délnyugati amerikai tájakon.

 

 

Sivatagi filmek 2020-as évek

 

 A 2022 -ben bemutatott Borrego -ban egy fiatal botanikus hölgy csupán egy ritka növényt szeretne megfigyelni. De a helyi maffia miatt, hamarosan egy túlélős kalandba keveredik.  A 2023 -ban megjelent Egyedül a sivatagban egy fiatal lányról szóló arab film, aki egy randevúra indult a kietlen vidékre, s végül menekülnie kell. Ez félig-meddig sorolható a kalandhoz, egyébként thriller jellegű.

Szintén 2023 -as a Tehu – Egy kis teve nagy kalandja című francia alkotás. Bár egy-két jelenetben a fehér teve olyan volt, akár az eopie az Obi-wan Kenobi sorozatban (komputer animáció), összességében jó történet. A sivatagi filmek közül ez egy családi mozinak is megfelelő sztori, szép tájakkal.



 

Sivatagi kalandfilmek lista


Vándorrege (Walkabout)   1971
Szfinx (Sphinx)   1981
Sivatagi paradicsom (Sivatagi kalandok) (Paradise)   1982
Szahara (Sahara)   1983
A sivatag lovagja (Lone Runner) (Per un pugno di diamanti)   1986
A kristályszem (Curse of the Crystal Eye)   1991
Távol, ahol az elefántok... (A Far off Place)   1993
A sivatag rabjai (Passion in the Desert)   1997
A fáraó kincse (Legend of the Lost Tomb)   1997
A sivatag kincse (I Guardiani del cielo)   1998
A múmia (The Mummy)   1999
A múmia visszatér (The Mummy Returns)   2001
1200 mérföld hazáig (Rabbit-proof fence)   2002
Gerry   2002
Hidalgo - A tűz óceánja (Hidalgo)   2004
A Főnix útja (Flight of the Phoenix)   2004
Szahara (Sahara)   2005
A fáraó bosszúja (The Curse of King Tut's Tomb)   2006
A sivatag átka (Sands of Oblivion)   2007
Jack Hunter - A fáraó sírja (Jack Hunter and the Curse of Akhenaten's Tomb)   2008
A sivatag fogságában (Open Desert)   2013
Tracks 2013
Gyilkos sivatag (Heatstroke) 2013
Desierto: Az ördög országútja (Desierto) 2015
Sivatagi hajsza (The Rendezvous) 2016 
Borrego 2022
Egyedül a sivatagban (Naga) 2023
Tehu - Egy kis teve kalandjai (Zodi & Tehu, frères du désert) 2023
 

Kapcsolódó cikkek: 
  Tengeri kalandfilmek
                                 Dzsungel kalandfilmek

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! 

A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

2 megjegyzés:

  1. köszi az összegzést, de ha már linkeket nem tettél a címek mögé, legalább engedélyezve lenne a szöveg kimásolása...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megértem a bosszankodásod és sajnálom. A sok jogtalan tartalom lopás miatt van ez a nehezítés. A linkek számát különböző előnyök és hátrányok miatt egy határon belül tartom. Remélem azért sikerült elérni amit kerestél.

      Törlés

Üzemeltető: Blogger.