Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Sivatagi kalandfilmek, régi, múmiás, 90-es 2000-es, 2010-es évek

Sivatagi kalandfilmek

Sivatagi kalandfilmek, régi, múmiás, 90-es 2000-es, 2010-es évekSivatagi kalandfilmek azok a filmek, melyek fő helyszíne a sivatag, és a történetben a kaland dominál. Mindig is imádtam az egzotikus kalandfilmeket, s az egyik kedvenc helyszínem a sivatag. Szerencsére jó néhány sivatagban játszódó kalandfilm készült, most főként azokat veszem sorra, amelyek elsősorban ott játszódnak.
Kifejezetten kalandfilmekről lesz szó, tehát a háborús, sci-fi, vígjáték, dráma, fantasy, mese stb. műfajokat, illetve sorozatokat itt mellőzöm, hiába játszódnak a sivatagban. 

Egyiptomos, fáraós, múmiás sivatagi kalandfilmek


Jó pár ilyen sivatagos film van, azokról ejtek pár szót, amelyekben jelen van a sivatag (is) és nemcsak a falak közt, városban, vagy más helyszínen játszódik.
A Szfinx című filmet Robin Cook műve alapján készítették 1981-ben. Ebben a filmben a Lesley-Anne Down által alakított egyiptológus hölgy keveredik rejtélyes és veszélyes kalandokba. A film nem valami jó kritikákat kapott és anyagilag is befuccsolt.Számos fáraós tévéfilm is készült. A fáraó kincsében II. Ramszesz kincsének megszerzése áll a középpontban. A 2006-os A fáraó bosszúja kicsit mesés-misztikus film, a stáblistához képest nem egy nagy alkotás. A sivatag átka (2007) c. film az ókori Egyiptomban és napjainkban is játszódik. A Jack Hunter - A fáraó sírja pedig a Jack Hunter filmek egyik darabja.
A legnagyobb dobás a múmiás kalandfilmek sorában, kétségkívül A múmia volt 1999-ben. A már-már horrorba hajló kalandfilmet nagy sikerrel mutatták be, amit a 415 millió dolláros bevétel jelez. 
Jelenet A mumia visszater című filmből
Jelenet A múmia visszatér című filmből


Keverjük össze az Indiana Jones filmeket Star Wars filmekből vett ötletekkel és klasszikus kalandfilmek egyes elemeivel, máris kész a recept: A múmia visszatér. Talán viccesen hangzik, de tényleg így láttam ezt a 2001-es filmet, és nekem bejött, azóta is az egyik kedvenc kalandfilmem. 
Másoknak is tetszett, amit bizonyít, hogy a bevételek valamivel még az első részt is túlszárnyalták. Az ilyen mozgalmas, változatos környezetben játszódó, számos szereplőt (és „lényt”) felvonultató, misztikát sem nélkülöző kalandfilmek a műfaj legjobbjai. Az más kérdés, hogy az igazi misztikus ősi Egyiptomról többnyire fogalmuk sincs.Régi sivatagos kalandfilmek


Az 1971-ben bemutatott Vándorrege Ausztrália lélegzetelállító, sivatagi tájain zajlik. A bámulatos környezet, a hipnotikus zene és a drámai történet különös hatást kelt.
A Sivatagi paradicsom (1982) és a Szahara (1983) című filmekről már írtam a 80-as évek legjobb kalandfilmjei című cikkben. Előbbi a Közel-Kelet sivatagjaiban és gyönyörű oázisaiban játszódik, míg utóbbi a marokkói sivatagban. A Sivatagi paradicsom különlegessége, hogy eredeti helyszíneken forgatták. Mindkét film megbukott anyagilag akkoriban, pedig szerintem a romantikus kalandfilmek gyöngyszemei.
A sivatag lovagja egy olasz kalandfilm volt Miles O'Keeffe főszereplésével. Nem egy nagy durranás, de a zenéje nem rossz.
Sivatagi kalandfilmek a 90-es, 2000-es években


Az 1993-as Távol, ahol az elefántok... című film lenyűgöző szépségű helyszíneken történik a Kalahári sivatagban. Három gyermek – egyikük busman, a másik kettő fehér fiú és lány – vág neki a hosszadalmas útnak egy vadászhoz segítségért. Ugyanis a fiatalok szemtanúi voltak egy orrvadászcsapat brutális családgyilkosságának. Zimbabwe és Namíbia sivatagjaiban és szavannás területein rögzítették a film eseményeit.


Jelenet a Távol, ahol az elefántok... című filmből
Jelenet a Távol, ahol az elefántok... című filmből

A sivatag rabjai (1997) egy katona és egy leopárd kapcsolatát mutatja be. A sivatag kincse (1998) olasz-francia koprodukció és a kincsvadászat mellett szerelmi ügyek is bonyolítják a történetet.
 
 

Sivatagos filmek 2000-es évek

 
Az 1200 mérföld hazáig (2002) ausztrál alkotás, amelyben 3 bennszülött lány vág neki egy rendkívül hosszú útnak édesanyjukhoz. Ugyanebben az évben készült a Gerry, amely a valós életből ered és üzenetet is hordoz magában. A filmet a Halál-völgyében, Utahban és Argentínában forgatták.
2004-ben két kalandfilm is készült, amely sivatagi tájakon játszódik. A Hidalgo - A tűz óceánja egy cowboynak és lovának az arábiai sivatagban zajló túlélési versenyéről szól. A Főnix útja egy régebbi film újrafeldolgozása. Egy expedíció tagjai kényszerleszállást hajtanak végre a Góbi sivatagban és csaknem reménytelen helyzetbe kerülve kell megküzdeniük az elemekkel, és saját gyengeségeikkel is. A főnix útját a Namíb sivatagban forgatták, és a film csúnyán megbukott.
A 2005-ös Szahara film már a sokadik volt ezzel a címmel, és az egyik kereskedelmi tv-n vagy százszor leadták már. 
 
 

Sivatagi kalandfilmek a 2010-es évektől


A sivatag fogságában már a 2010-es évek terméke, a romantikus szál változik kalandos és veszélyekkel teli eseményekbe. A filmet nagyon szép sivatagi helyszíneken rögzítették.

A Tracks című 2013-as filmben egy fiatal nő 4 tevével és egy kutyával vág át Ausztrália sivatagain. A valós eseményeken alapuló történet igen jó kritikákat kapott a filmszakmától. Ugyanebből az évből a Gyilkos sivatag egy akciószerű mozi, melyben egy nő és a lánya fegyverkereskedők elől menekül az afrikai sivatagban.

A 2015 -ös Desierto: Az ördög országútja mexikói-francia koprodukció, melyben keverednek az akció, dráma, kalandfilm és thriller elemei. A filmben egy kényszerből a sivatagban menekülő mexikóiakról van szó, pazar délnyugati amerikai tájakon.

A Sivatagi hajsza egy 2016-ban kiadott amerikai akció-kalandfilm. A főszereplő hölgy öccsét megölik, s a külügyminisztérium ügynökével Jordániába megy. Az ügy a holt tengeri tekercsek körül bonyolódik. Ez inkább a tévé, vagy videózás számára készült film. Jónak találtam a történetet, s bár csak felerészben játszódik a jordániai sivatagban, az ottani felvételek, s a zene is csodás.

 


Sivatagi kalandfilmek lista


Vándorrege (Walkabout)   1971
Szfinx (Sphinx)   1981
Sivatagi paradicsom (Sivatagi kalandok) (Paradise)   1982
Szahara (Sahara)   1983
A sivatag lovagja (Lone Runner) (Per un pugno di diamanti)   1986
Távol, ahol az elefántok... (A Far off Place)   1993
A sivatag rabjai (Passion in the Desert)   1997
A fáraó kincse (Legend of the Lost Tomb)   1997
A sivatag kincse (I Guardiani del cielo)   1998
A múmia (The Mummy)   1999
A múmia visszatér (The Mummy Returns)   2001
1200 mérföld hazáig (Rabbit-proof fence)   2002
Gerry   2002
Hidalgo - A tűz óceánja (Hidalgo)   2004
A Főnix útja (Flight of the Phoenix)   2004
Szahara (Sahara)   2005
A fáraó bosszúja (The Curse of King Tut's Tomb)   2006
A sivatag átka (Sands of Oblivion)   2007
Jack Hunter - A fáraó sírja (Jack Hunter and the Curse of Akhenaten's Tomb)   2008
A sivatag fogságában (Open Desert)   2013
Tracks 2013
Gyilkos sivatag (Heatstroke) 2013
Desierto: Az ördög országútja (Desierto) 2015
Sivatagi hajsza (The Rendezvous) 2016
 

Kapcsolódó cikkek: 
  Tengeri kalandfilmek
                                 Dzsungel kalandfilmek

 
Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

2 megjegyzés:

  1. köszi az összegzést, de ha már linkeket nem tettél a címek mögé, legalább engedélyezve lenne a szöveg kimásolása...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megértem a bosszankodásod és sajnálom. A sok jogtalan tartalom lopás miatt van ez a nehezítés. A linkek számát különböző előnyök és hátrányok miatt egy határon belül tartom. Remélem azért sikerült elérni amit kerestél.

      Törlés

Üzemeltető: Blogger.