Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Kommandós filmek magyarul, legjobb katonai akciófilmek

Kommandós filmek

Kommandós filmek magyarul, katonai akciófilmek lista





Legjobb katonai akciófilmek


Kommandós filmek a katonai akciófilmek csoportjába tartozó alműfaj, amelyik különösen a 80-as években élte virágzását. Ebben a cikkben a katonai kommandókra épülő akciófilmekről lesz szó, vagyis nem minden olyan filmről, amelyben szerepel a kommandó szó, tehát a vígjáték, sci-fi, vagy egyéb műfajokat és a zsarus akciókat ezúttal hanyagoljuk.
 A cikk alatt a kommandós akciófilmek lista található, melyben fel vannak sorolva ezek az alkotások a 70-es évek végétől kezdve. A cikkben a modern kommandókról esik szó, ezért a 2. világháborús témájú, hasonló filmeket itt mellőzöm, s nagyjából a 70-es évek vége, 80-as évek eleje óta készült kommandós akciófilmek kerülnek bemutatásra. 
Noha a legjobb katonai akciófilmek kerülnek sorra, számos alkotás van, ami csak kisebb közönség számára készült, vagy kevésbé ismert. Mivel rengeteg filmről van szó, nincs hely a bővebb ismertetésre, ezért csak vázlatosan ismertetem az érdekesebb információkat.

 


Kommandós filmek a 80-as években


Az igazán férfias, hősökre és különleges katonai csoportokra alapuló kommandós akciófilmek a 80-as években váltak nagyon népszerűvé. A VHS korszak egyik legkeresettebb akcióműfaja volt ez, srácok ezrei nőttek fel ezeken a filmeken. nagyjából akkor kezdtek ezek elterjedni, amikor a nindzsa mozik is világszerte ismertségre tettek szert.


80-as évek legjobb katonai akciófilmek Lewis Collins

 
A háború kutyái a 70-es, 80-as évek fordulóján készült, és Afrikában játszódik, egy platinalelőhely miatti hatalmi harc okán. Ebben a filmben egy zsoldoscsapatra hárul a feladat. A Fedőneve: Katona című 1982-es film a Közel-Keleten játszódik, középpontjában a terroristacsoport és a titkos kommandósok harcával. Az egy évvel későbbi Különleges küldetés című filmben Rhodes ezredes 5 veterán harcos segítségével készül Vietnamban eltűnt fia kiszabadítására.
Lewis Collins a Who Dares Wins című angol –svájci akciófilmben tűnt fel először a speciális katona szerepében. A parancsnok – amelynek eredeti címe Code Name: Wild Geese, vagy németül Geheimcode: Wildgänse – egy 1984-ben bemutatott német-olasz akciófilm. Ez egy délkelet-ázsiai ópiumdiktátor megdöntésére készülő kommandócsoportról szól, amelynek vezetője Robin Wesley parancsnok. 
Itt is Lewis Collins alakította a főszerepet, csakúgy mint a Leopárd kommandó –ban, 1985-ben, amelyet az előző film stábja készített, csaknem azonos szereplőkkel. A helyszín ezúttal már egy dél-amerikai állam volt, hasonló szituációban. Ez egy jó kis film volt anno, amelyben a színészek játéka is tetszett. Egyébként erről a filmről ugyanúgy, mint a most következő Kommandó –ról már írtam bővebben a 80-es évek akciófilmjei –t bemutató cikkben.


Lewis Collins kommandós filmek
Lewis Collins kommandós filmek

Legjobb kommandós filmek 80-as évek

 
A Kommandó kétségkívül az Arnold Schwarzenegger filmek egyik legjellegzetesebb darabja. Ez esetben egy emberről van szó, aki azonban kitesz egy kisebbfajta hadsereget. Akkoriban nagy kedvencem volt és új színt hozott a kommandós akciófilmek sorába.
A Delta kommandó 1986-ban jelent meg, és bár akkor a film bevételei jócskán elmaradtak a mozikban, videón annál nagyobb karriert futott be, s mára már kultikussá vált. A filmnek 1990-ben elkészítették a folytatását is, más témában és helyszínen, ismét kevés anyagi eredménnyel. 
Az 1986-ban, mexikó dzsungeleiben forgatott, s a következő évben bemutatott Ragadozó már-már határeset, hiszen a vége sci-fi –be torkollik. Azonban a film nagy része a kommandósokról szól, így mindenképpen összefügg a témánkkal. A Mexikói kommandó –ban amatőr fiatalok, egy veterán harcos segítségével, egy amerikai szenátor elrabolt lányát akarják megmenteni a dzsungelben. A kommandó egység, vagy más elnevezésben Kétszemélyes kommandó, egy 1987-es megjelenésű akciómozi. Úgy tudom, csak videón jelent meg, s nem volt túl keresett.
Már a 80-as években is gondot okozott, hogy nem túl megfontoltan fordították le a külföldi filmcímeket, illetve sok film nem is jelent meg magyar nyelven. Így esett, hogy két film is a Kobra kommandó címet kapta. Az egyik a Strike Commando (máshol Cobra Force) 1987-ből, vietnami témával, amelynek a folytatása is elkészült egy évvel később. A másik film eredeti címe Cobra Force, s egy dél-afrikai akciófilm volt. Egy másik könnyen félreérthető eset az 1988-as Delta Force Commando, ugyanis az egy évtizeddel később készült Operation Delta Force filmet fordították le Delta Force kommandó –nak...
Közbe vetem, a harci repülős akciómozik is többször kapcsolódtak a kommandós témához, de erről inkább abban a cikkben olvashatsz. A Dzsungelkommandó című 1988-as film Afrikában játszódik, s ez esetben bonyolítja a témát, hogy a zsoldosok rájönnek, nem is a jó oldalon állnak. Meg kell említsem még a Charlie Sheen főszereplésével készült Elit kommandó –t, amelyet 1990-ben mutattak be. A film pénzügyileg bukás volt, de később a videoeladások javítottak a mérlegen.



Kommandós akciófilmek magyarul a 90-es években


1991-ben, videón jelent meg a Delta kommandó 3., amelyben a főszerepet már Chuck Norris fia, Mike Norris alakította. A Víz alatti kommandó szintén abban az évben készült, és két elit kommandósról szól, akik a haditengerészetnél barátokká váltak, s egy veszélyes küldetésre indulnak, terroristák ellen. Ez a film Öböl-akció néven is futott, s az első filmek egyike volt, amely a ’91-es öböl háborúban játszódott.
Vannak olyan kommandós filmek, melyeket sokan nem sorolnának a legjobb katonai akciófilmek közé, viszont más szempontból étékesek. Az 1993-as Lopakodók című filmet még a Duna tv-n láttam először. Ez már egy kicsit más volt, mint a 80-as évek megszokott akciómozijai, valamivel kevesebb volt a hősködés és az akció, és sokkal jobban ügyeltek a hitelességre. Mindenesetre a panamai dzsungel és a film atmoszférája egyedi hangulatot és izgalmat adott ennek a műnek.



Jelenet a Lopakodók (1993) című filmből
Jelenet a Lopakodók (1993) című filmbol

 

Amerikai kommandós filmek magyarul 90-es évek

 
Miközben kommandós regények is népszerűek lettek - akár magyar szerzőktől (Lásd: Vavyan Fable sorozata, pl: Mogorva nyár) - a filmek tovább készültek, bár legtöbb csak videóra. 1996-ban több film is készült, amelyek különleges katonai bevetésekről szóltak. A Tűzparancs eseményei egy repülőgépen történnek, ráadásul az elit csapat egy része odavész időnek előtt. Többnyire pozitív kritikákat kapott, míg a Rés a pajzson című film fogadtatása sokkal vegyesebb volt. 
A Dögcédulások –ban vietnami fogságba kerül egy multimilliárdos lánya. A Michael Dudikoff által alakított Taliver őrnagy vállalja a kiszabadítás megszervezését, de kommandóscsapatát elítéltekből állítja össze. A lelkileg sem túl stabil fiatalok összatartása és az akció végrehajtása nem kis feladat, amely számos izgalmas helyzetbe sodorja őket.
1997-és 1999 között készültek a már említett Operation Delta Force filmek, főként tv moziként. 5 film jött létre a főként akciófilmjeiről ismert Sam Firstenberg rendezésében. 1999-ben több kommandós film is napvilágot látott. A dél-afrikai, angol készítésű Halálos küldetés az öböl háború idején zajlik és valós eseményeken alapul. A Kommandóbázis mexikói drogbáró elleni küzdelemről szól, a Delta kommandó: Az új generáció pedig ismét Mike Norris főszereplésével játszódik.




Kommandós filmek és sorozatok, katonai akciófilmek 2000-es évek


A 2001-es, A Sólyom végveszélyben egy drámai film, amely 1993-as eseményeket mesél el. A film elég jó elismeréseket kapott és Oscar díjakat is, bár bizonyos csoportok kritizálták. A Lopakodók 2. részét Magyarországon forgatták 2002 végén, és a Balkánon játszódik, míg a 3. rész Vietnamban. A folytatások kevésbé voltak hatásosak mint az első film.
És itt jön egy újabb ostoba fordítás: Vízalatti kommandó 3. – Halálcsapda. Ha van 3., akkor hol a 2. rész? Ennek a filmnek az eredeti címe: Frogmen Operation Stormbringer.
2003-ban is több kommandós filmet gyártottak. A Kemény fickók –ban az elit egységnek egy újságírónőt kell kiszabadítaniuk a volt Szovjetunió területén. A Különleges kommandó esetében egy drogbáró körülötti alvilági ügyben szövődnek a szálak. A Nap könnyei a nigériai dzsungelben zajlik és morális kérdéseket is felvet. Eléggé vegyes kritikákat kapott és a kiadásokhoz képest csekély bevételeket hozott.

 

A Nap könnyei (2003) kommandós film
A Nap könnyei (2003)

A Vadászat a Sas Egyre első és második része 2006-ban látott napvilágot, Mark Dacascos főszereplésével.
Az Ellenséges terület filmeknek a 2. és 3. része igazi kommandósfilm. Az Ellenséges terület 2.: Az ördög tengelye (2006) eseményei Észak-Koreában, míg az Ellenséges terület 3. - A kolumbiai túsz (2009) eseményei Kolumbiában zajlanak.

 



Kommandós filmek magyarul 2010-től


A 2010-es Zöld zóna nemzetközi koprodukcióban készült és a 2003 –as iraki megszállás idején történik Bagdadban. A Vesztesek bosszúja 2010-ben jelent meg, s ebben az amerikai elit kommandósoknak a bolíviai dzsungelben kell helytállniuk. A film gyenge bevételeket hozott és vegyes kritikát, de a közönség kedvelte. 
A Lopakodók: Újratöltve filmben 2011-ben, az első részben megismert, kezdő Miller már profiként tér vissza, afrikai helyszíneken. A Különleges alakulatok egy 2011-es francia akciófilm. Ebben a francia különleges erők egy újságírónőt menekítenek ki Afganisztánban, tálib fegyveresektől. A havas Hindukus-on keresztül indulnak a remélt NATO bázis felé. 
A filmben már nyoma sincs a régi akciófilmek hőseinek, sokan elesnek a harcban. Egy idő után kaland-akciófilmmé válik, és igencsak szép tájakban gyönyörködhetünk. Engem sikerült meglepniük, nem egy átlagos történet, érzelmileg is hatott. Körülbelül annyira meglepett pozitív értelemben, mint Wilbur Smith regénye, a Jön a farkas, ami egyszerű akció-kalandregényből drámai történetté alakul.
A 2012-es Hősi cselekedet mindenképpen különleges, mert a valóságot ábrázolja. A Navy Seals különleges katonai egységének a történetét mutatja be. A túlélő 2013-ban,  az  amerikai hadsereg 2005-ös, Afganisztánban végrehajtott kommandós akciójából indul ki.
A Manila Hadművelet (2014) film a délkelet-ázsiai dzsungelben játszódik. Terroristák jutnak veszélyes anyagokhoz, és az ellenük való akció során elrabolják Wallace tábornok lányát. Ez egész jó volt, az akciórész megfelelő és a történet is helyén van.
 
 

Legjobb kommandós katonai akciófilmek magyarul 2010-es, 2020-as évek

 
A 13 óra: Bengázi titkos katonái című film a 2012 -es líbiai amerikai követség elleni támadásról szól. A 2015-ben forgatott filmet 2016 elején mutatták be. A Renegátok című filmben az USA Navy Seals egysége Bosznia-Hercegovinában hajt végre egy akciót. A német-francia gyártású akciófilmet forgatásához képest későn, 2017 őszén mutatták be.
A 2017 -es S.W.A.T. - Ostromállapot című filmben a csapat bázisát egy magánhadsereg keríti be, s szinte képtelenségnek tűnik a menekvés. Ráadásul egy áruló is van a falak között. Ezt csak kíváncsiságból néztem meg a tévében, de jó kis meglepetés volt. Ahogy leültem, ott is ragadtam, pergős, fordulatos, dinamikus akciófilm.
Az Amerikai bérgyilkos ugyanezen évből ugyan amerikai film, de több európai városban játszódik. A főszereplője egy tragikus esemény után bosszút akar állni, de ehelyett lehetősége lesz egy különleges egységhez csatlakozni. A kritika vegyesen fogadta a filmet, de a közönség többnyire pozitívan reagált rá. A The Wall is ez időben jelent meg, melyben amerikai katonák Irakban csapdában rekednek.
Az ördög összes embere egy brit akciófilm 2018-ból, melyben a fő csapatnak Londonban kell egy volt CIA ügynököt kiiktatnia, de egy régebbi társuk magánseregével találják magukat szembe. A Határok mentén 2019-ből amerikai alkotás, melyben régebbi kommandósok akarják megszerezni egy drogbáró vagyonát. Ez a mozi viszonylag jó kritikákat kapott.  
A Zsivány kommandó trilógia kommandósok terroristák elleni akcióiról szól. Az első (Zsivány kommandó) és a második (Zsivány kommandó - A vadászat) filmet 2019-ben mutatták be, a harmadikat (Zsivány kommandó: Egy nemzet halála) 2020-ban. Ezekben a csapat sok országból összeverbuválódott katona, viszont a filmeket elég alacsonyan értékelte a közönség.
A katonai akciófilmek közül 2019-ben jelent meg A Breitner kommandó. Ez egy drámai francia film, az algériai függetlenségi háború idejéből. 2021-ben adták ki a Michael Jai White és Mickey Rourke főszereplésével készült The Commando -t. Ebben a küldetésből hazatérő főhősnek, egy elszabadult bűnözőtől kell megvédenie a családját.
Az említett filmek többsége bevált, de itt is előfordul néhány, mely moziban bukott, videón azonban sikeres volt, vagy éppen kultuszfilmmé vált. Az amerikai kommandós filmek magyarul mindig is vonzott egy rajongó közönség réteget. 

A kimenekítési projekt egy 2023-ban bemutatott film Jackie Chan és John Cena főszereplésével. Ezt nyugaton főként televízióban mutatták be, ahol igen magas nézettséget ért el. Az Ambush (2023) című film az elit kommandós filmek sorába tartozik, fiatal kommandósokról szól, nem túl jó kritikákat kapott.




A feláldozhatók filmek


Sylvester Stallone gondolt egy nagyot, és úgy döntött, hogy a 60-as éveiben még összehoz néhány akciófilmet a 80-as évek mintájára, amelyekben számos, egykori nagyágyú is szerepelni fog. A feláldozhatók filmek valóban olyanok, mint az egykori akciófilmek, mellőzve a manapság oly divatos computertechnikát. Nekem vegyes érzéseim voltak velük kapcsolatban.



Jelenet A feláldozhatók 3-ból
Jelenet A feláldozhatók 3-ból

Jó volt újra együtt látni a régi nagyokat, ugyanis a 80-as évek (vagy a 90-es évek eleje) óta alig volt egy-két említésre méltó akciósztár. A történet azonban elég száraz lett. Az első film akció szempontból elég jó, de azon kívül semmi értelme. A második jobb lett, nekem bejött a humor is, bár itt már rájöttem, hogy kinőttem ezekből a régi üti-veri, agyonlövi filmekből. A harmadikat találtam a legjobbnak, itt már azért együtt volt minden, és eléggé kidolgozott, akciós-humoros és látványos lett. Utólag újranézve, a második története tudott a leginkább megfogni, a beugró szereplők és beszólások is a legjobbak. 
 A nagyvilágban is elég vegyes volt a fogadtatás, azért a mozibevételek hoztak valamit a konyhára. Engem az egyedi (nem szokványos) történet hiánya zavar, mert az jól van, hogy gyúrjuk össze az egykori nagyokat, aztán csihi-puhi, de egy idő után nem lehet komolyan venni. De ettől függetlenül jó volt szórakozásnak, és persze helye van az archívumban.

A Feláldozhatók 4. rendkívül hosszú előkészítés után készült el. Sok év próbálkozás után végre 2021 -ben leforgatták, de csak 2023 -ban mutatták be a mozikban. A sztori meglehetősen szokványos, s úgy látszik itt is beköszön az a trend, amit a Disney is belevitt a Star Wars produkciókba, hogy a női szereplők előtérbe kerüljenek. De itt még nem estek túlzásba.

Ahhoz képest, hogy mennyi találgatás-ötlet merült fel kiket vegyenek be a hajdani akciósztárok közül, kaptunk egy nagy semmit. Helyettük volt pár új, akikről bevallom, azt sem tudtam kicsodák. Stallone eléggé visszavonult itt, Jason Statham vitte a hátán a filmet, nekem a régi szereplő és beugrók közül Arnold, Jet Li, vagy Bruce is hiányzott.

 


Kommandós akciófilmek lista

 
 A vadlibák (The Wild Geese)   1978
A háború kutyái (The Dogs of War)   1980
Fedőneve: Katona (The Soldier)   1982
Who Dares Wins   1982
Különleges küldetés (Uncommon Valor)   1983
A parancsnok (Code Name: Wild Geese) (Geheimcode: Wildgänse)   1984
Leopárd kommandó (Commando leopard)   1985
Kommandó (Commando)   1985
Vadlibák 2: Rudolf Hess elrablása (Wild Geese II)   1985
Kobra misszió (Cobra Mission)   1986
Delta Kommandó (The Delta Force)   1986
Ragadozó (Predator)   1987
Mexikó kommandó (Nightforce)   1987
Kobra kommandó (Strike Commando/Cobra Force)   1987
Kommandó egység/Kétszemélyes kommandó (Commando Squad) 1987
Kobra kommandó (Cobra Force)   1987 (1988)
Strike Commando 2 (Trappola diabolica)   1988
Delta Force Commando   1988
Dzsungelkommandó (Mercenary Fighters)   1988
Elit kommandó (Navy Seals)   1990
Delta kommandó 2. - A kolumbiai kapcsolat (Delta Force 2: The Colombian Connection)   1990
Delta kommandó 3.: Gyilkos játszma (Delta Force 3: The Killing Game)   1991
Víz alatti kommandó (The Finest Hour)   1991
Lopakodók (Sniper)   1993

Dzsungelháború 1994
Tűzparancs (Executive Decision)   1996
Rés a pajzson (Broken Arrow)   1996
Dögcédulások (Soldier Boyz)   1996
G. I. Jane   1997
Lopakodó (Airboss)   1997
Delta Force kommandó (Operation Delta Force)   1997
Delta Force: Terror az óceánon (Operation Delta Force II: Mayday)   1998
Delta Force: Tiszta célpont (Operation Delta Force III: Clear Target)   1998
Delta Force 4.: Akció a Balkánon (Operation Delta Force 4: Deep Fault)   1999
Delta Force 5.: Terroristák markában (Operation Delta Force 5: Random Fire)   1999
Halálos küldetés (Bravo Two Zero)   1999
Kommandóbázis (The Base)   1999
Delta kommandó: Az új generáció (Delta Force One: The Lost Patrol)   1999
A Sólyom végveszélyben (Black Hawk Down)   2001
Lopakodók 2. (Sniper 2)   2002
Vízalatti kommandó 3. – Halálcsapda (Frogmen Operation Stormbringer)   2002
Kemény fickók (Special Forces)   2003
S.W.A.T. - Különleges kommandó (S.W.A.T.)   2003
A Nap könnyei (Tears of the Sun)   2003
Lopakodók 3. (Sniper 3)   2004
Vadászat a Sas Egyre (The Hunt for Eagle One)   2006
Vadászat a Sas Egyre 2: Robbanáspont (The Hunt for Eagle One: Crash Point)   2006
Ellenséges terület 2.: Az ördög tengelye (Behind Enemy Lines: Axis of Evil)   2006
Ellenséges terület 3. - A kolumbiai túsz (Behind Enemy Lines: Colombia)   2009
G. I. Joe: A kobra árnyéka (G.I. Joe: The Rise of Cobra)   2009
Zöld Zóna (Green Zone)   2010
The Expendables - A feláldozhatók (The Expendables)   2010
Vesztesek bosszúja (The Losers) 2010
Lopakodók: Újratöltve (Sniper: Reloaded)   2011
Különleges alakulatok (Forces spéciales)   2011 

S.W.A.T. - Tűzveszély (S.W.A.T.: Fireflight) 2011
Hősi cselekedet (Act of Valor) 2012
The Expendables – A feláldozhatók 2. (The Expendables 2)   2012
G.I. Joe – Megtorlás (G.I. Joe: Retaliation)   2013
A túlélő (Lone Survivor) 2013
Amerikai mesterlövész (American Sniper)   2014
The Expendables – A feláldozhatók 3. (The Expendables 3)   2014
SEAL Team 8: Behind Enemy Lines   2014
Manila Hadművelet (Operation Rogue)   2014

13 óra: Bengázi titkos katonái 2015-16
Renegátok 2017 
S.W.A.T. - Ostromállapot (S.W.A.T.: Under Siege) 2017
Amerikai bérgyilkos (American Assassin) 2017
The Wall 2017
Warfighter 2018
Az ördög összes embere (All the Devil's Men) 2018
Határok mentén (Triple Frontier) 2019
A Breitner kommandó (Qu'un sang impur...) 2019
Zsivány kommandó (Rogue Warfare) 2019
Zsivány kommandó - A vadászat (Rogue Warfare: Death of a Nation) 2019
Zsivány kommandó: Egy nemzet halála (Rogue Warfare: Death of a Nation) 2020 
The Commando 2021   
A kimenekítési projekt (Hidden Strike) 2023
Ambush 2023
Feláldozhatók 4. (The Expendables 4) 2023 


Kapcsolódó cikk:  Cannon filmek - Golan-Globus filmek

                           

Ha tetszett, nyomj egy lájkot,, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

3 megjegyzés:

  1. Az ütközetben eltűnt filmek (missing in action) is szerintem ez a kategória.

    VálaszTörlés
  2. És a dzsungelháború 94 böl?

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.