Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Régi bűnügyi filmsorozatok, krimisorozatok, amerikai, német

Régi bűnügyi filmsorozatok, krimisorozatok

Régi bűnügyi filmsorozatok, krimisorozatok, amerikai, német





Régi bűnügyi filmsorozatok a Magyar TV-ben



Régi bűnügyi filmsorozatok és krimisorozatok amerikai és német készítésűek voltak főképp, amelyeket a Magyar Televízióban láthattunk a 70-es, 80-as években, esténként. Annak idején, amikor még hiánycikknek számítottak az akciófilmek, esténként ezek a sorozatok jelentették a csúcspontot. Noha nem rajongok a műfajért, ezek a régi krimi sorozatok nosztalgiával töltenek el, hiszen gyermekként – video híján – ezen alkotások adták az izgalmat. 
Most egy kicsit emlékeimből merítve elevenítem fel ezeket a sorozatokat, a sok-sok információ és adat úgyis megtalálható ezekről a filmekről más oldalakon. Ezért ezúttal csak röviden, pár mondattal emlékezem meg ezekről a krimisorozatokról. Rajtuk kívül is voltak még bűnügyi sorozatok, de most azokat vettem sorra, amelyek hétköznap, vagy vasárnap esténként voltak.





Régi amerikai bűnügyi filmsorozatok





Régi krimi sorozatok - Columbo (1968–78) (1989–2003) érdekességek



A Columbo sorozatot először csak hébe-hóba láttam, s van egy olyan gyanúm, hogy „rendesen” (legalábbis amire emlékszem), csak az újabb (1989-től vetített) részekből láttam. Időközben pótoltam az elmaradást, s megnéztem az összes epizódot. A régi nyomozós filmek közül ez a széria időtálló klasszikus lett. Ami különösen megfogott engem, az az a rész, ahol Columbo –t átverik, hogy a logika szerint egy gyilkosságra következtessen. 
A Columbo farkast kiált című rész az amire gondolok. Ami a lényeg, hogy amikor ez megtörtént, mégis megtörténik a bűneset, ami akkor számomra logikátlannak tűnt, sokkal érdekesebb lett volna, ha kiderül, hogy Columbo sem csalhatatlan, és a logika sem minden. Ami nekem még „megmaradt belőle”, az állandó „visszafordulásai”, amikor mindig eszébe jut egy-egy újabb kérdés. És persze a hivatkozásai (a sosem mutatott) feleségére, na meg az a ballonkabát télen-nyáron.
Volt egy rész, amely különleges, mert nem gyilkosságról szólt, hanem elrabolták a hadnagy unokaöccsének a menyasszonyát. Ez 1992-ben készült, és elég hamar mutatták a tévében. Bár nem annyira kemény, mint a kommandós katonai filmek voltak, olyan, mint egy izgalmas akciófilm. A címe: Ölni már nincs idő.
Később újra elkezdtem nézni, és már nehéz volt leszokni róla. De rájöttem, hogy az ATV -n egyrészt összevissza mutatták a különböző évadok részeit, másrészt néhány hét után ugyanazokat a részeket vetítették újra, csak más sorrendben. És ezt csinálták éveken át! Át is tértem az internetre. 
Egy csomó híres színész szerepelt a sorozatban. A régi krimi sorozatok közül a Columbo számos visszatérő elemet tartalmazott. Néha egész humoros epizódok is voltak, például az Utolsó üdvözlet a kapitánynak részben számos jelenet, vagy A nős, a detektív és a szex címűben. De mindig gazdag, vagy híres emberek voltak a gyilkosok, sosem szegények. Mindig ugyanaz a séma, a főszereplő feledékenynek, ügyefogyottnak mutatja magát, miközben mindent megfigyel. A végén pedig a gyilkos el akarja tiltani a közeléből, de akkor már csapdába csalta.
Esti filmnézésként jó, de egyébként borzasztó szokásai is voltak. Nem az, hogy állandóan visszafordul az ajtóból és van még egy, és még egy kérdése. Hanem erősen a szokásai rabja volt, szivarozás, meg az ötezer éves, épp hogy le nem robbanó kocsijához való ragaszkodás. És ahogy vezetett, az szörnyű! Neki pont tojást kell enni vezetéskor és hámozni... 

Ellentmondások is előfordulnak, például a konyhaművészetről szóló részben a hadnagy nagyszerűen beszél olaszul, egy olasz konyhainassal. Ami nem meglepő, mert olasz származású. De egy másik – 90-es évekbeli epizódban (Testvéri szeretet) amikor az olasz, egykori maffiafőnök olaszul szól hozzá, azt mondja, nem érti, mert sosem sajátította el a nyelvet.
 A legtöbbször híres színész, író, pszichológus, vagy más ismert személy volt a gyilkos, és minden esetben pont az illető filmjét, könyvét nézte, olvasta Columbo asszonyság. Kész vicc volt állandóan ezt megemlíteni. Na és az állandó hivatkozás a feleségére, meg amikor ő is "ott van", azaz csak lenne, de mindig kisiklik a filmből, mert nehogy már mutassák az ő feleségét, nem, azt nem lehet... 
Ja és hiába old meg a főszereplő szinte megoldhatatlan bűnügyeket, sosem léptetik elő, ő az örökös hadnagy. De a régi nyomozós sorozatok közül zseniális intellektuális élvezetet jelent a Columbo, pedig nem szeretem a krimiket. Az a ballonkabát eléggé beleerőltetett volt - bár néha levette, sőt, egy részben másikat viselt - mondja meg már valaki, a napfényes, forró Kaliforniában minek ballonkabát folyamatosan?



Régi amerikai krimisorozatok - San Francisco utcáin (1972-1977)

 

Régi krimisorozatok - San Francisco utcáin helyszíne
Régi krimisorozatok - San Francisco utcáin helyszíne


Gyermekkoromban, vasárnap esténként, a Magyar TV-ben, nem valami vígjáték, akció, vagy kalandfilm volt a fő program, hanem a San Francisco utcáin című amerikai bűnügyi filmsorozat. A zenéje és a nyitó képsorai most is bennem vannak. Amúgy az egyes epizódokról nem sok mindenre emlékezem, csak arra, hogy a két zsarut Karl Malden és Michael Douglas játszotta. Utóbbi pedig mint tudjuk, később jelentős karriert futott be, apjához hasonlóan, amihez néhány kaland-vígjáték is hozzájárult.



Amerikai nyomozós sorozatok - Kojak (1973-1978)

 

Be kell hogy valljam, az amerikai nyomozós sorozatok közül a Kojak című krimisorozatot vagy nem láttam, vagy nem maradt emlékem róla. Pedig egyike a legrégebbi bűnügyi sorozatoknak, amelyet nálunk is adtak. Mindenesetre a Telly Savalas által alakított, kopasz, görög származású fickó is maradandó egyéniség volt az akkori tévénézők köreiben.
A Kojak sorozat Amerika keleti részén, Manhattanben játszódik, és a főszereplő egészen más jellegű, de nem kevésbé sikeres nyomozó, mint Columbo.



Régi bűnügyi filmsorozatok - Petrocelli sorozat (1974-1976)



Mit gondolsz, mi jut erről eszembe? Hát persze, vajon kész-e már a Petrocelli háza? Mindig is viccesnek találtam, hogy a menő ügyvéd háza épülget (építgetik a párjával), de minek, ha egyszer sohasem készül el? A feleségére is könnyű emlékezni, mert őt az a Susan Howard játszotta, aki később a Dallas –ban Donna-t. 
Egyébként az amerikai nyomozós sorozatok közül a Petrocelli abban eltér a többi krimisorozattól, hogy ez esetben nem egy rendőr a főszereplő, hanem egy ügyvéd. Így egy kicsit más szemszögből kísérhettük végig a bűneseteket. A Petrocelli csak két évadot ért meg, pedig szerintem népszerű volt, sőt, amikor az új TV2 –ben megismételték a 90-es évek második felében, akkor is sokan nézték.



Amerikai nyomozós sorozatok - Starsky és Hutch sorozat (1975-1979)



A régi amerikai rendőr sorozatok közül őket láttam anno, bár amikor vetítették, még kisiskolás voltam, így azóta szépen elfelejtettem a részleteket. A két szereplő, Starsky (Paul Michael Glaser), és Hutch (David Soul) figurája ellenben túl jellegzetes volt ahhoz, hogy elfelejtsem. Rajtuk kívül még Starsky piros Ford Gran Torinó kocsija emlékezetes, és ugyebár 4 évad is elkészült. Igazából a lazaságuk, sportosságuk, egyéni humoruk, és persze a kor egyéb jellegzetességei tették egyedivé a Starsky és Hutch sorozatot.




Régi amerikai bűnügyi sorozatok - Miami Vice sorozat (1984-1989)

 

Amerikai bűnügyi sorozatok - Miami Vice
Amerikai bűnügyi sorozatok - Miami Vice



A Miami Vice sorozat egy kicsit kilóg a sorból abból a szempontból, hogy ezt akkoriban csak német nyelvű adókon lehetett látni, nálunk csak jóval később vetítették. A floridai helyszín számomra – aki imádja a napfényes, egzotikus helyszíneket – nagyon bejött, de igazából magyarul egy epizódot sem láttam. Ami ezenkívül megfogott, a Jan Hammer által készített zenék, erről írtam is már az Elektronikus filmzenék – Sorozatok című cikkben.




Régi német bűnügyi sorozatok a Magyar TV-ben



Német krimi sorozatok - Tetthely sorozat (1970- )


A Tetthelyben az volt az érdekes, hogy minden egyes epizód egy teljesen önálló történetet mutatott be, és hosszúságát tekintve egy-egy egész estés filmnek is megfelelt. A Tetthely sorozatot a németek a svájciakkal és az osztrákokkal közösen forgatták, így több főszereplő volt, és persze a helyszínek is változtak.

A régi főszereplők közül talán a Schimanski –t alakító Götz George a legismertebb, aki több német bűnügyi filmsorozatban is feltűnt, sőt Winnetou filmben is. Egyébként a Tetthely egy kicsit más volt a többi német bűnügyi sorozatok történeteihez viszonyítva, abban a tekintetben, ahogyan a lélektani változásokat ábrázolták.




Derrick (1974-1998) német krimi sorozat



A Derrick német bűnügyi filmsorozat talán a legismertebb és a legnépszerűbb volt a német bűnügyi sorozatok közül. Mivel az egyes részek önállóan is megállták a helyüket, ezért nem feltétlen hétről-hétre ugyanakkor, hanem különböző időpontokban (is) vetítették ezeket. A Derrick sorozatnak két jellegzetessége mindig megmaradt (a főszereplők mellett), a München és környéke helyszínek, valamint az aktuális BMW autó.
 

Régi bűnügyi és krimisorozatok - Derrick filmsorozat
Derrick filmsorozat


Azért a két főszereplő, Derrick (Horst Tappert), és Harry (Fritz Wepper) személyisége szorosan hozzátartozott a sorozathoz és a „külvilágban” is beszédtéma volt. A Derrick címzenéje is egy igazi különlegesség, erről és több bűnügyi sorozat zenéjéről is írtam már a testvérblogban, a Régi filmsorozatok zenéi című cikkben. A Derrick sorozat világszerte ismert, és nagy sikerrel futott.



Az öreg – német krimi sorozatok (1977- )



Az öreg című német krimisorozat valószínűleg nem sokaknak ugrik be, pedig ez is volt a régi Magyar TV-ben. A nyitó képsorokban egy szemüveges fazon tűnt fel (Siegfried Lowitz), aki az első 8 évben alakította a főszerepet. Érdekes, hogy ezt a sorozatot nem hagyták abba, és a 2010-es években már a negyedik színész játszotta a főszerepet. A szerény küllemű, ám nagy tapasztalattal bíró „öreg” megfontoltan és ügyesen csalta csapdába a bűnözőket.

 



Német bűnügyi sorozatok - Két férfi, egy eset (1981-2013, 2014)



A sorozat zenéje nálam beleillik a minden idők legfülbemászóbb sorozat és filmzenéi közé. A Két férfi, egy eset a nyomozó Matula és egy jogász (ügyvéd) főszereplésével játszódott. Az idők során a színészek cserélődtek – különösen az ügyvéd – de számunkra leginkább a Matulát alakító Claus Theo Gärtner ismerős, aki egészen 2013-ig volt a nyomozó. 
Ebben a sorozatban lényeges volt, hogy nem feltétlen az a tettes, akit vádoltak, és itt lépett képbe az ügyvéd. Matulának volt a dolga, hogy utánajárjon a valódi elkövetőnek, s eközben bizony, többször is összeütközésbe került a törvénnyel. Egyébként az ő jellegzetes arca elég ismert, nemcsak Németországban, hanem a krimisorozat miatt, számos más országban is.


Ajánlott cikk: Kedd esti sorozatok a régi Magyar TV-ben



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.