Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Régi bűnügyi filmsorozatok, krimisorozatok

Régi bűnügyi filmsorozatok, krimisorozatok
 Régi bűnügyi filmsorozatok, krimisorozatok
Régi bűnügyi filmsorozatok a Magyar TV-benEbben a cikkben azokról a német és amerikai bűnügyi filmsorozatokról emlékezem meg, amelyeket a Magyar Televízióban láthattunk a 70-es, 80-as években, esténként. Annak idején, amikor még hiánycikknek számítottak az akciófilmek, esténként ezek a sorozatok jelentették a csúcspontot. Noha nem rajongok a krimiért, ezek a régi sorozatok nosztalgiával töltenek el, hiszen gyermekként – video híján – ezen alkotások adták az izgalmat. Most egy kicsit emlékeimből merítve elevenítem fel ezeket a sorozatokat, a sok-sok információ és adat úgyis megtalálható ezekről a filmekről más oldalakon. Ezért ezúttal csak röviden, pár mondattal emlékezem meg ezekről a krimisorozatokról. Rajtuk kívül is voltak még bűnügyi sorozatok, de most azokat vettem sorra, amelyek hétköznap, vagy vasárnap esténként voltak.

Régi amerikai bűnügyi filmsorozatok

Columbo sorozat   (1968–78) (1989–2003)A Columbo sorozatot csak hébe-hóba láttam, s van egy olyan gyanúm, hogy „rendesen” (legalábbis amire emlékszem), csak az újabb (1989-től vetített) részekből láttam. Ami különösen megfogott engem, az az a rész, ahol Columbo –t átverik, hogy a logika szerint egy gyilkosságra következtessen. Lehetséges, hogy a Columbo farkast kiált című rész az amire gondolok, bár már nem tudhatom biztosan. Ami a lényeg, hogy amikor ez megtörtént, mégis megtörténik a bűneset, ami akkor számomra logikátlannak tűnt, sokkal érdekesebb lett volna, ha kiderül, hogy Columbo sem csalhatatlan, és a logika sem minden. Ami nekem még „megmaradt belőle”, az állandó „visszafordulásai”, amikor mindig eszébe jut egy-egy újabb kérdés. És persze a hivatkozásai (a sosem mutatott) feleségére, na meg az a ballonkabát télen-nyáron.San Francisco utcáin   (1972-1977)
 =
San Francisco utcáin - a jellegzetes hídnál

Gyermekkoromban, vasárnap esténként, a Magyar TV-ben, nem valami vígjáték, akció, vagy kalandfilm volt a főprogram, hanem a San Francisco utcáin című amerikai bűnügyi filmsorozat. A zenéje és a nyitó képsorai most is bennem vannak. Amúgy az egyes epizódokról nem sok mindenre emlékezem, csak arra, hogy a két zsarut Karl Malden és Michael Douglas játszotta, utóbbi pedig mint tudjuk, később jelentős karriert futott be, apjához hasonlóan.Kojak    (1973-1978)Be kell, hogy valljam, a Kojak című krimisorozatot vagy nem láttam, vagy nem maradt emlékem róla. Pedig egyike a legrégebbi bűnügyi sorozatoknak, amelyet nálunk is adtak. Mindenesetre a Telly Savalas által alakított, kopasz, görög származású fickó is maradandó egyéniség volt az akkori tévénézők köreiben.
Petrocelli sorozat  (1974-1976)Mit gondoltok, mi jut erről eszembe? Hát persze, vajon kész e már a Petrocelli háza? Mindig is viccesnek találtam, hogy a menő ügyvéd háza épülget (építgetik a párjával), de minek, ha egyszer sohasem készül el? A feleségére is könnyű emlékezni, mert őt az a Susan Howard játszotta, aki később a Dallas –ban Donna-t. Egyébként a Petrocelli sorozat abban eltér a többi krimisorozattól, hogy ez esetben nem egy rendőr a főszereplő, hanem egy ügyvéd. Így egy kicsit más szemszögből kísérhettük végig a bűneseteket. A Petrocelli csak két évadot ért meg, pedig szerintem népszerű volt, sőt, amikor az új TV2 –ben megismételték a 90-es évek második felében, akkor is sokan nézték.Starsky és Hutch sorozat   (1975-1979)Őket láttam anno, bár amikor vetítették, még kisiskolás voltam, így azóta szépen elfelejtettem a részleteket. A két szereplő, Starsky (Paul Michael Glaser), és Hutch (David Soul) figurája ellenben túl jellegzetes volt ahhoz, hogy elfelejtsem. Rajtuk kívül még a kocsijuk emlékezetes, és ugyebár 4 évad is elkészült. Igazábó a lazaságuk, sportosságuk, egyéni humoruk, és persze a kor egyéb jellegzetességei tették egyedivé a Starsky és Hutch sorozatot.
Miami Vice sorozat   (1984-1989)


 =
A Miami Vice filmsorozat főszereplői

A Miami Vice sorozat egy kicsit kilóg a sorból abból a szempontból, hogy ezt akkoriban csak német nyelvű adókon lehetett látni, nálunk csak jóval később vetítették. A floridai helyszín számomra – aki imádja a napfényes, egzotikus helyszíneket – nagyon bejött, de igazából magyarul egy epizódot sem láttam. Ami ezenkívül megfogott, a Jan Hammer által készített zenék, erről írtam is már az Elektronikus filmzenék – Sorozatok című cikkben.
Régi német bűnügyi filmsorozatok a Magyar TV-ben
Tetthely sorozat   (1970- )A Tetthelyben az volt az érdekes, hogy minden egyes epizód egy teljesen önálló történetet mutatott be, és hosszúságát tekintve egy-egy egész estés filmnek is megfelelt. A Tetthely sorozatot a németek a svájciakkal és az osztrákokkal közösen forgatták, így több főszereplő volt, és persze a helyszínek is változtak.

A régi főszereplők közül talán a Schimanski –t alakító Götz George a legismertebb, aki több német bűnügyi filmsorozatban is feltűnt. Egyébként a Tetthely egy kicsit más volt a többi bűnügyi sorozathoz viszonyítva, abban a tekintetben, ahogyan a lélektani változásokat ábrázolták.Derrick   (1974-1998)A Derrick német bűnügyi filmsorozat talán a legismertebb és a legnépszerűbb volt a német bűnügyi sorozatok közül. Mivel az egyes részek önállóan is megállták a helyüket, ezért nem feltétlen hétről-hétre ugyanakkor, hanem különböző időpontokban (is) vetítették ezeket. A Derrick sorozatnak két jellegzetessége mindig megmaradt (a főszereplők mellett), a München és környéke helyszínek, valamint az aktuális BMW autó.

 =

Derrick filmsorozat - Derrick és Harry


Azért a két főszereplő, Derrick (Horst Tappert), és Harry (Fritz Wepper) személyisége szorosan hozzátartozott a sorozathoz és a „külvilágban” is beszédtéma volt. A Derrick címzenéje is egy igazi különlegesség, erről és több bűnügyi sorozat zenéjéről is írtam már a testvérblogban, a Régi filmsorozatok zenéi című cikkben. A Derrick sorozat világszerte ismert, és nagy sikerrel futott.Az öreg filmsorozat   (1977- )Az öreg című német krimisorozat valószínűleg nem sokaknak ugrik be, pedig ez is volt a régi Magyar TV-ben. A nyitó képsorokban egy szemüveges fazon tűnt fel (Siegfried Lowitz), aki az első 8 évben alakította a főszerepet. Érdekes, hogy ezt a sorozatot nem hagyták abba, és a 2010-es években már a negyedik színész játszotta a főszerepet. A szerény küllemű, ám nagy tapasztalattal bíró „öreg” megfontoltan és ügyesen csalta csapdába a bűnözőket.

 Két férfi, egy eset   (1981-2013, 2014)A Két férfi, egy eset a nyomozó Matula és egy jogász (ügyvéd) főszereplésével játszódott. Az idők során a színészek cserélődtek – különösen az ügyvéd – de számunkra leginkább a Matulát alakító Claus Theo Gärtner ismerős, aki egészen 2013-ig volt a nyomozó. Ebben a sorozatban lényeges volt, hogy nem feltétlen az a tettes, akit vádoltak, és itt lépett képbe az ügyvéd. Matulának volt a dolga, hogy utánajárjon a valódi elkövetőnek, s eközben bizony, többször is összeütközésbe került a törvénnyel. Egyébként az ő jellegzetes arca elég ismert, nemcsak Németországban, hanem a krimisorozat miatt, számos más országban is


Ajánlott cikk: Kedd esti sorozatok a régi Magyar TV-benHa tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.