Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

A FARM AHOL ÉLÜNK

A farm ahol élünk
 A farm ahol élünk sorozat
Kisebb építményeket állítottunk össze fából és más anyagokból. Éppen egy toronyszerű épületrész tetővonalán csináltam valamit, amikor megjelent. Megállította a lovait, leszállt a kocsiról és körülnézett. A jól öltözött, dús hajú fiatalember különlegesnek tűnt. Beszélgetett az építkezésen dolgozókkal, és a két idősebb hölggyel, akik a tulajdonosok voltak. Egyszercsak láttam, hogy közeledik. Az építmény túloldalán mászott fel, s néhány pillanat múlva szembenézett velem.
– Milyen itt az élet a városban? –kérdezte.
Olyan életerő és vidámság tükröződött az arcán, hogy hirtelen csak annyit tudtam kinyögni: – Nagyszerű.
– Szóval akkor jó itt élni? – kérdezte ismét és őszinte érdeklődés látszott a tekintetén.
– Igen uram, a legjobb a világon! – válaszoltam lelkesen, és még magam is meglepődtem a kijelentésen.
A férfi mosolygott és lemászott a létrán, majd elhajtott. Később, amikor már a földön voltam, félrehúzódtam a közeli ligetbe. Egyedül akartam lenni. Még sosem találkoztam senkivel, akinek ilyen tiszta, őszinte kisugárzása lett volna. Olyan volt, mint a friss erdei forrás, tele életerővel, energiával, jókedvvel és jóindulattal. Milyen jó lenne, ha megtisztelne a barátságával... Jó lenne a közelében lenni, érezni azt az optimizmust és magabiztosságot, ami áradt belőle.
Másnap megjelent és nagy kedvvel nekiállt dolgozni. A nevét is megtudtam. Charles Ingalls –nek hívták.


 

A farm, ahol élünk


A farm, ahol élünk – eredeti címén Little house in the prairie (Egy kis ház a prérin) – című sorozatot először az osztrák tévén láttam gyermekkoromban. Több évtizeddel később, azon gondolkodva, ha választani kellene, melyik lenne a kedvenc sorozatom, ez mellett döntöttem. A „mai” világban, amikor a filmek és sorozatok tömkelege szól az egymás elleni harcról, erőszakról, becsapásról, gonoszságról, vagy éppen habkönnyű, úgymond súlytalan sorozatok árasztják el a piacot, A farm, ahol élünk egy igazi extraktum.
Nem ismerek más sorozatot amelyik ilyen magas minőségben, egyszerre szórakoztatva és elgondolkoztatva, megnevettetve és megkönnyeztetve, ilyen mély átéléssel mutatná be az emberi élet igazi értékeit. Az Ingalls család történetei komoly értéket képviselnek, minden családnak, s gyermekeknek egyaránt ajánlott. Itt nem bugyuta történetek, vagy semmiről sem szóló párbeszédek vannak, mint annyi mai sorozatban, hanem szívhez szóló, kellemesen tanító-nevelő, a valóságból vett események.A farm, ahol élünk szereplők

A farm ahol élünk szereplők


A cikk kezdő története egy álomban történt meg, nem a fizikai valóságban. Erről a sorozatról többször is álmodtam, számos „új” részt nézhettem végig. Charles Ingalls az eszményi apa megtestesítője volt a sorozatban. Az egész személyisége nagy hatású volt, felemelő, előretekintó, nagyon gyakorlatias és jószándékú. Igazi minta arra nézvést, hogyan neveljük gyermekeinket.
Laura Ingalls apjához hasonlóan elragadó személyiség. Talán ő fogott meg a legjobban a sorozatban. Az ő szemén keresztül ismerjük meg az Ingalls család történetét – ami nem véletlen, hiszen ő írta meg az eredeti sztorit – és gyermekkorától anyává válásáig végigkísérhetjük az életét. Kis Bogár – ahogy Charles hívta - egyéni színt adott a sorozatnak.
Mary, a szolídabb nővér a drámai oldalt képviselte, a szemével történő szomorú dolgok révén. A kis Carrie – akit egy testvérpár játszott felváltva – viszonylag kevés (fő) szerepet kapott. Édesanyjuk, Caroline természetesen mindig ott volt gondoskodó szülőként és Charles ideális feleségeként.

A családon kívüli szereplők közül nekem Isaiac Edwards, Charles barátja volt a kedvencem. Ő sajnos eltávozott a 3. évad után és csak az utolsó években lett ismét állandó szereplő. Az Olson család – élén a „boszorkányszerű” Herriet –tel – egy igazi különlegesség volt. Nélküle minden bizonnyal szürkébb lett volna a sorozat, mert ellenszenves, pulykaszerű személyisége – amely mögött azért valamelyest jóindulatúbb nő lakozott – felejthetetlenné tett számos epizódot.
A családhoz érkezett még később Albert, az árva fiú, akit befogadtak, és megszülettett Grace is. És persze a felnövő lányok párjaiként idevehetjuk Adam –et, és Almanzo –t is.
Walnut Grove lakói közül fontos szerepet játszott még Baker doktor és Alden atya is, valamint egy ideig Jonathan Garvey is, Charles barátjaként. Rajtuk kívül még számos szereplő fordult meg a sorozatban, akikre most nem térek ki, ha bővebben érdekel, nézd meg a Prairie.hu oldalt, amelyet egyébként is ajánlok, mert ott mindent megtudhatsz erről a sorozatról.A Farm, ahol élünk epizódok 


A farm ahol élünk epizódok

 


Már az első megnézéskor észrevettem, hogy többnyire 3-féle történetek fordulnak elő a sorozatban: vidám, szomorú, és vegyes (vagy semleges). Ezek általában váltották egymást, így mindig más hatással voltak a nézőre. Ezért műfajilag is komplexebb a sorozat, ami csak értékét növeli.
Több szakaszra is lehet osztani A farm, ahol élünk epizódjait, évadjait. Számomra 3 hosszú szakaszra tagolódik az egész, amelyet természetesen több, kisebb csoportra lehet botani. Az első hosszú időszak – amelyet egyben a legjobban szerettem – addig tart, amikor el kell hagyniuk Walnut Grove –ot. A második hosszú szakasz innen folytatódik, amikor visszatérnek – Alberttel együtt - és újrakezdik (folytatják). A harmadik szakasz amikor Laura hozzámegy Almanzo –hoz és immár az ő történetükkel folytatódik a sorozat. Ekkor már az Ingalls család elköltözött Walnut Grove –ból, és csak ritkán bukkannak fel.
Végül még készült néhány befejező epizód, az utolsó egyben Walnut Grove végét jelentette. Több, mint 200 epizód után azt kell mondjam egyszer sem éreztem, hogy túl hosszú lett volna a sorozat.
A Farm, ahol élünk online


Tudom, hogy sokan szeretnék megnézni a sorozatot, ezért ideteszek néhány linket, ahol megtekinthető, de természetesen előfordulhat, hogy ezek később megváltoznak, megszűnnek.A farm, ahol élünk dmdamedia
A farm, ahol élünk online indavideo
A farm, ahol élünk online sorozatbarát


Olvasd el ezt is: Kicsi ház a prérin könyv
Ezt a sorozatot is ajánlom: Jeannie, a háziszellemHa tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet! 

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.