Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Rocky filmek sorozat részek bemutatás, Rocky Balboa

Rocky filmek

Rocky filmek sorozat részek bemutatás, Rocky Balboa




A Rocky filmek Sylvester Stallone egyik – ha nem a legismertebb – filmbeli hősének, Rocky Balboa –nak a történeteit mesélik el. A cikk kedvéért újranéztem a Rocky-sorozat filmeket és máshogy, más élményekkel és érzésekkel töltött el, mint gyermekkoromban, majd később. Rocky Balboa az egyik legszimpatikusabb figura a világon, a maga egyszerűségével, őszinteségével, jóindulatával.
Az első filmek filmművészetileg és hagyományos értelemben vett színészi alakítás szempontjából voltak jelentősek, később egyre inkább a látványos akciójelenetek kerültek a középpontba. Akkoriban – gyerek fejjel – utóbbiak fogtak meg jobban, ma már előbbieket is jobban értékelem és utóbbiak sem ragadnak annyira magukkal. Mindenesetre a Rocky 5. és a Rocky Balboa filmben Sly igyekezett ismét az eredeti karakterhez és filmérzéshez kapcsolódni.







Rocky-sorozat filmek, részek sorrendben



Rocky (1976)


Az 1976-os Rocky film egy Philadelphiában élő, olasz származású, helyi öklözőről szól, aki mellékesen pénzbehajtásban dolgozik. Rocky –t ismerik a környéken, egy közkedvelt fiatalember, aki egyedül él, az „állása” sem teheti büszkévé, mégis tőle telhetően igyekszik a környezetében segítőkészen viselkedni. A közeli állatkereskedő boltban dolgozik egy már-már valószínűtlenül félénk lány, Adrian, akinek a lány bátyja, Paulie kérésére próbál udvarolni. Az események akkor vesznek váratlan fordulatot, amikor az éppeni bokszvilágbajnok őt választja ki ellenfélnek egy jubileumi mérkőzésre.
A
Rocky 1. a Rocky-sorozat legdrámaibb darabja. Emberi sorsok, életterek, értékrendek, vágyak és félelmek ütköznek a filmben. Adrian is már 30 éves, mint a főszereplő és Paulie testvérének viseli gondját, aki időnként cudarul bánik vele. A dráma egyik tetőpontja, amikor a félénk nő kikel magából és rázúdítja véleményét a bátyjára. A világbajnok elleni mérkőzés esélytelennek tűnik, de Mickey, az idős edző felajánlja segítségét a felkészüléshez.
Sylvester Stallone 1976 -ig csak egy próbálkozó színész volt, néhány kevésbé jelentős szereppel, de annál nagyobb ambícióval és akaraterővel. A
z első Rocky film története Stallone életének számos jellemzőjét magában foglalja, ami nem véletlen, hiszen ő írta a forgatókönyvet. Ragaszkodott ahhoz, hogy ő játszhassa a főszerepet, s szerintem senki sem tudta volna nála hitelesebben megjeleníteni ezt az egyedi figurát. Az alacsony költségvetéssel készülő film bevétele a sokszorosát hozta, világszerte összesen 225 millió dollárt. Ennél is jelentősebb a kritikai elismerés, amely 10 Oscar jelölést jelentett, amelyből hármat megnyert (film, rendezés, vágás).




Rocky 2. (Rocky II) 1979




Rocky 2. futó jelenet
Rocky 2. futó jelenet


A Rocky-sorozat 2. része ott folytatódik ahol az első véget ért; a ringben. Az iszonyatosan kemény küzdelem után, ő és ellenfele is a kórházban kötnek ki. A kórházból kikerülve feleségül veszi Adriant, majd új házba költöznek, és autót vesz. Elég felelőtlenül elköltve a pénzét, abba a helyzetbe kerül, hogy munkát kell vállalnia. Ez nehezebb, mint gondolta, majd abban a húsüzemben köt ki, ahol régebben Paulie dolgozott, de egy idő után (létszámleépítés miatt) ezt is elveszti. Közben Apollo, a világbajnok újra ki akarja hívni egy mérkőzésre. Rocky számára veszélyes lenne a mérkőzés a sérült szeme miatt, de mivel csak ehhez ért igazán, kötélnek áll.
A Rocky 2. talán már nem annyira „művészi”, mint az első film, de ugyanaz a szeretetreméltó személyiség, aki magával ragadja az emberek szimpátiáját. A történetet Sly ismét kiválóan írta meg, a mérkőzés a film végén nagyon kemény, szenvedélyes, és drámai. De még az sem volt elég, hogy a
legjobb izomnövelő módszerekkel edzett, a film kedvéért Franco Colombu segített neki felkészülni.
A Rocky 2. bevételei alig maradtak el az első filmtől, és kritikailag is nagyon jó visszajelzéseket kapott, bár az Oscar díjak ezúttal elmaradtak.





Rocky-sorozat - Rocky 3. (Rocky III) 1982



A Rocky-sorozat 3. részében a főszereplő számos alkalommal megvédi világbajnoki címét, jelentős vagyonra és elismertségre tesz szert. Egy jótékonysági mérkőzésen kiáll a pankrátor Mennydörgéssel, aki nem veszi viccnek a küzdelmet, és kis híján „széttöri” a főszereplőt, miközben a rendezőkre és a nézőkre is rátámad. Rocky Balboa -t a szülővárosában, Philadelphiában megünneplik és szobrot állítanak neki, ő pedig bejelenti visszavonulását. Csakhogy Clubber Lang, az új ökölvívócsillag mindenáron meg akar küzdeni vele, azért addig sértegeti, míg elfogadja a kihívást.
Edzője, Mickey elárulja Rocky-nak, hogy eddigi ellenfelei egyike sem volt igazán a csúcson, és belőle is hiányzik a tűz, ezért nem szabadna kiállnia. Ő azonban mégis megteszi, de miközben a ringbe lép, Mickey-nek szívrohama van és nem tud vele lenni. Rocky elveszíti a világbajnoki címét, és
mentorálóként is szolgáló edzőjét, Mickey –t is, aki meghal. A régi világbajnok Apollo felajánlja, hogy felkészíti egy visszavágóra, ezért elviszi oda edzeni, ahonnét ő elindult. Rocky-t lelkiismeretfurdalás gyötri, és vissza-visszaesik egy depresszív állapotba. Úgy tűnik reménytelen, amikor Adrian, az egykori félénk lány, igazán keményen beszél vele és felrázza tespedtségéből.
A Rocky 3. már jócskán különbözött az elődjeitől, a korábbi, realisztikusabb, élethez kötöttebb jeleneteket sokkal inkább a látvány és az akció vette át. Bár a Rocky 3. film is elég drámai, itt már sokkal inkább a sport, a hozzátartozó lelkiállapot van jelen, más problémákkal. 125 millió dollárt hozott, és többnyire pozitív kritikákat kapott, de ezúttal bírálatokat is kapott.




Rocky filmek - Rocky 4. (Rocky IV) 1985



Az orosz bajnok, Ivan Drago az USA-ba érkezik, és Apollo, meglátva őt a tv-ben, vállal ellene egy bemutató mérkőzést. Drago könyörtelen és kemény, mint az acél, a meccs nem tétre megy, mégis úgy kiüti Apollo -t, hogy az az életét veszti. Rocky már több éve visszavonult, mégis - Apollo emlékére - vállal egy mérkőzést Drago ellen, Moszkvában. Drago-t a legmodernebb eszközökkel készítik fel, Rocky egy faházban és a természetben edzi magát a Szovjetunióban.





Rocky 4. - Rocky és Drago
Rocky 4. - Rocky és Drago


Kétségkívül ez a legmotiválóbb film a Rocky részek közül. Ebben nagy szerepet játszanak az erőteljes személyiségek, különösen Drago rideg lénye. Az első film stílusához már alig van köze, de a Rocky 4. látványban, zenében, akcióban és inspirálásban elsőrangú. A végső mérkőzés pedig lenyűgöző. Nem mellékesen ez a film segítette Dolph Lundgren (Drago) és a feleségét játszó Brigitte Nielsen karrierjét is. A filmet annyira komolyan vették, hogy Lundgren eltörte Sly több bordáját. Egyébként egyedül ő kapott a szerepléséért elismerő díjat.
A filmben rövid ideig szereplő robot figura miatt több helyen a
robotos filmek közé is sorolják, ami nyilvánvalóan túlzás. A Rocky-sorozat filmek közül a Rocky 4.-et érte az addigi legtöbb kritika és számos Arany Málna díjat kapott, köztük a filmzenéért (szerintem pedig az addigi legjobb volt, és több slágert tartalmaz). Szerencsére a közönség értékelte a filmet és 300 milliós bevételt hozott.



Rocky Balboa filmek



Rocky 5. (Rocky V) 1990



Moszkvából hazatérve kiderül, hogy Rocky agykárosodásokat szenvedett. Ráadásul távollétük alatt – Paulie felelőtlen aláírása miatt, amely teljes körű felhatalmazást adott a könyvelőjüknek – odalett a pénzvagyonuk. Ugyanis a könyvelő különböző kétes ingatlanügyletekbe fektette a pénzt. George Washington Duke menedzser mindenáron további címvédésre próbálja rávenni hősünket, de Adrian nem engedi.
Rocky családjával visszaköltözik oda, ahonnét annak idején elindult. Felbukkan egy új tehetség, Tommy Gunn, aki ráveszi, hogy eddze őt. Először nem áll kötélnek, majd beleegyezik és egészen fellelkesül. Olyan sok időt fordít Tommy-ra – akit a házukba is fogad – hogy elhanyagolja saját fiát, aki összetűzésbe keveredik az iskolában. Duke menedzser elcsábítja Tommy –t, aki Rocky minden marasztalása ellenére nem tud ellenállni az ígéreteknek.
A 4. rész után nehéz lett volna fokozni az élményt, ezért nem csoda, hogy ismét a régi gyökerekhez tértek vissza. Nem rossz a történet és a film, de a Rocky filmek közül ezt igazán nem sikerült megszeretnem. A film kevés bevételt produkált és a kritika is inkább elmarasztaló volt. Az viszont elég vicces (vagy inkább szomorú?) amikor a filmbeli történet az előző filmtől folytatódik, de a gyermek közben több évvel idősebb lett (Rocky fia).





Rocky Balboa film 2006



A Rocky-sorozat utolsó részében, Rocky többé-kevésbé nyugodt, csendes életet él. Felesége, Adrian néhány éve elhunyt, ő pedig egy éttermet vezet. Találkozik Marie –val, akit annak idején gyermekként ismert, barátságot kötnek, és rendszeresen találkoznak. Egy számítógépes program által, amelyet bemutatnak a tévében, lejátszanak egy virtuális találkozót a jelenlegi nehézsúlyú bajnok és Rocky Balboa között, melyből utóbbi kerül ki győztesen. Ez felkelti az érdeklődést iránta is, és újra elkezd edzeni, hogy még egyszer ringbe léphessen a legjobb ellen.





Rocky Balboa 60 évesen
Rocky Balboa 60 évesen

A Rocky-sorozat utolsó részében, Rocky többé-kevésbé nyugodt, csendes életet él. Felesége, Adrian néhány éve elhunyt, ő pedig egy éttermet vezet. Találkozik Marie –val, akit annak idején gyermekként ismert, barátságot kötnek, és rendszeresen találkoznak. Egy számítógépes program által, amelyet bemutatnak a tévében, lejátszanak egy virtuális találkozót a jelenlegi nehézsúlyú bajnok és Rocky Balboa között, melyből utóbbi kerül ki győztesen. Ez felkelti az érdeklődést iránta is, és újra elkezd edzeni, hogy még egyszer ringbe léphessen a legjobb ellen.

Kicsit borongós, melankolikus, szomorkás hangulatú a Rocky 6. De ez nem veszi el a néző kedvét, és aki ismeri a Rocky-sorozat filmjeit, mindenképpen megfogja. Az első óra után elhangzó rövid, helyrerázó beszéde, amely a fiának szólt, azóta számos motivációs anyagban tűnt fel. A Rocky Balboa már sokkal kedvezőbb megítélést kapott a szakmától elődjéhez képest, és a bevételek is megfelelőek voltak.






Kapcsolódó filmek: Creed

 

Apolló fia 2015


2015-ben immáron egy másik szállal „folytatódott” a történet. Ezúttal Rocky Balboa egykori ellenfelének, majd barátjának a fia áll a középpontban. Ez már nem tartozik a Rocky részek közé, itt edzőként lép képbe. A drámai jellegű sportfilm többnyire pozitív fogadtatásra talált, amit több jelölés és néhány megnyert díj is jelez. A Creed - Apolló fia bevétele 173,6 millió dollár volt.

 
 

Creed 2. 2018

 

A Creed 2. című filmet 2018-ban mutatták be. Ez a történet visszanyúl a legsikeresebb filmhez, az 1985-öshöz. Megjelenik Ivan Drago a fiával, Viktorral, aki kihívja Adonis -t egy mérkőzésre. Ő elfogadja, de Rocky nem ért egyet vele, így nem ő segíti a felkészülésben, ami kisebb tragédiához vezet.

A moziban feltűnik Brigittel Nielsen, vagyis Ludmilla is, aki Drago párja volt a régi történetben, és egyben Viktor anyja. A Creed 2. meglepően sikeres lett. Nem mintha rossz lenne, sőt jó film, de aki az előzőeket látta, már nem hatja annyira meg. Érdekes módon a kiszámíthatósága ellenére, a szakmai kritikák is elég pozitívak voltak. A bevétel pedig a legjövedelmezőbb sportfilmek közé emelte.



Ajánlott cikk: Sportakadémia


Ha tetszett, oszd meg másokkal is!





A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet! 

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.