Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Arnold Schwarzenegger filmek

Arnold Schwarzenegger filmek

Arnold Scwarzenegger filmek





   A Schwarzenegger filmek az egyik olyan téma számomra, amelyhez „fejből” írhatnám a cikket, mindenféle internetes forrás nélkül, lévén gyermekkorom óta figyelem a filmjeit. Évszámok, történetek és élmények szerint, pontosan sorakoznak emlékeimben az információk. De a „tökéletesség” kedvéért természetesen utánanéztem az adatoknak, a jelentéktelenebb produkciókat illetően is.



Az első – kevéssé ismert - Schwarzenegger filmek



  Arnold 1968-ban érkezett Amerikába és már egy évvel később filmszerepet kapott, ám ezt a filmet sokáig nem mutatták be. Eredetileg a Herkules New Yorkban főszerepére más testépítőt szántak, de Joe Weider – aki kihozatta Arnoldot Amerikába – azt mondta a filmeseknek, hogy Bécsben elismert Shakespeare színész volt. Ennek persze fele sem volt igaz, de megkapta a főszerepet. Tanár készítette fel a szereplésre és az angol nyelvre is, ennek ellenére utólag szinkronizálták a szövegét, a kiejtése miatt. A Herkules New Yorkban alacsony költségvetésű, és mai szemmel nézve elég gyermeteg film, de Arnold 22 évesen igencsak masszív izomzattal rendelkezett. Mivel a filmet készíttető cég csődbe ment, így a filmet nem mutatták be, de később, amikor már ismert sztár volt, érdemes volt újraforgalmazni.



  Ezt a filmet a 70-es évek első felében néhány jelentéktelenebb szerep követte, majd 1975-ben megkapta a testépítő Joe Santo szerepét a Maradj éhen! című filmben. ’75 áprilisában kezdték forgatni a filmet, amelyben Sally Field és Jeff Bridges játszották a főbb szerepeket. Ez amolyan tv-be való film, amit egyszer megnéz az ember, aztán szépen el is felejt. A Maradj éhen! szerepéhez az egyik feltétel volt, hogy 110 kilóról 95-re fogyjon. Bár ez az 1976-ban bemutatott film nem volt átütő siker, Schwarzenegger 1977-ben Golden Globe díjat kapott a legjobb színészi debütálásért.
  George Butler dokumentumrendező dokumentumfilmet akart készíteni arról, ahogyan Arnold a Mr. Olympiára készül. Csakhogy ő akkor éppen le volt fogyva a forgatás miatt, és amúgy is a visszavonulásra készült a versenyzéstől. De sikerült rávenni, így elkészült a Pumping Iron – Pumpáld a vasat magyarra fordítva, de valami miatt nálunk Acélizom –ként forgalmazták – amely máig az egyik legmotiválóbb testépítő dokumentumfilm. Ebben szerepeltek a korabeli testépítő sztárok, köztük barátja, Franco Colombu és Lou Ferrigno, aki később szintén színészkedett.




Jelenet az Acélizom-ból (1975 Mr. Olympia)
Jelenet az Acélizom-ból (1975 Mr. Olympia)

 1977-ben a nálunk is jól ismert San Francisco utcáin című bűnügyi sorozat egyik részében szerepelt, és egy másik sorozatban is felbukkant: A San-Pedro Beach-i csavargók. 1979-ben a Kaktusz Jack című westernvígjátékban szerepelt Kirk Douglas –szel és Ann Margret-tel, és a Dögevővadászat című komédiában. Előbbit inkább a filmparódiák közé sorolnám. A szerepe szerint jóindulatú és erős, de kicsit buta fiút játszott. A Douglas által alakított Kaktusz Jack pedig erősen emlékeztetett ama bizonyos farkasra a Kengyelfutó gyalogkakukk című rajzfilmsorozatból. Ezt követte A Jayne Mansfield sztori című sorozat, 1980-ban, amelyben Lori Andersonnal együtt játszott és Mickey Hargitay –t alakította, aki az 50-es években volt testépítőbajnok.
 



Conan – az első igazi siker – Laurentiis filmek



  A Conan filmekről már írtam a Hard fantasy filmek című cikkben. John Milius rendező régóta fontolgatta a Conan, a barbár című film elkészítését, amelyhez Arnold Schwarzeneggert tartotta az ideális szereplőnek, és ezt sikerült elfogadtatnia Dino De Laurentiis producerrel is. Ez a film rengeteg előkészületet igényelt, Arnold hónapokig gyakorolta a hatalmas karddal való küzdelmet és egyéb harcművészeti leckéket is vett. A Conan, a barbár forgatása 1980 októbere és 1981 januárja között zajlott, Spanyolországban. A nem mindennapi körülmények, felszerelések és történet komoly munkát követelt az alkotóktól, és nagy-nagy figyelmet a balesetek elkerülése végett. 1982-ben a film világszerte siker lett, és a kritikai elismerést is meghozta.
  Eredetileg arról volt szó, hogy az első Conan filmet számos további követi, amelyeket kétévente forgatnak. A Conan, a pusztító –t már Richard Fleisher rendezte és a Universal stúdió nyomására lejjebb akarták szorítani a mozi megtekinthetőségének korhatárát. Így a Conan, a pusztító már egészen más lett, mint az elődje, amely sok rajongót is elidegenített. A bevétel átlépte a 100 millió dollárt 1984-ben, de az USA-ban kevesebbszer vetítették, mint az első filmet.

  Arnoldnak egy időre elment a kedve a Conan –től, de Laurentiis rávette egy szerepre egy másik fantasy-ben, a Vörös Szonjában. A Vörös Szonja főszerepét Brigitte Nielsen, az akkor 21 éves dán fotómodell kapta, ő pedig Kalidort játszotta. 4 héten át vett részt a forgatásban, de a film az alkotógárdához képest gyengére sikeredett. Mivel egy filmmel még „tartozott” Dino De Laurentiis –nek, 1986-ban leforgatták a Piszkos alku című alkotást, amely – legalábbis szerintem – a legfelejthetőbb filmjei közé tartozik.
 



Schwarzenegger, az akciófilmek sztárja



  A 80-as években Arnold „ellenlábasával”, Sylvester Stallonéval együtt, sorban ontotta a tömegeket elpusztító akcióhősökről szóló filmeket. A Terminátor első része volt az a film, amely a szupersztárok közé emelte. A Terminátor filmekről már írtam a Sci-fi akciófilmek bejegyzésben, ezért ezúttal csak röviden említem őket. A Halálosztó eredetileg egy kisebb költségvetésű akciófilmnek készült, és ő lett volna a pozitív szereplő. De James Cameronnal, a rendezővel együtt, úgy döntöttek, hogy a rideg, számító kiborg szerepe ideális lenne számára. Ez nagyszerű döntés volt, a Terminator első része hatalmas siker volt világszerte.

Terminátor  A halálosztó
Jelenet a Terminátor - A halálosztó c. filmből


 Ezt több, kisebb-nagyobb sikerrel vetített akciószerep követte (lásd: A 80-as évek akciófilmjei). 1985-ben a Commando 220 millió dolláros bevételt hozott, és a legyőzhetetlen karaktere igazi kultuszfigurává vált. A ragadozó (The Predator) filmet 1986-ban forgatták a mexikói dzsungelben, amely a nehéz körülmények között, fizikailag igencsak próbára tette. Az eredmény viszont megérte, mert A ragadozó a kritikusok és a közönség elismerését is kivívta.
  A Menekülő ember 1987-es forgatásakor, egy hét után – Arnold távollétében – lecserélték a rendezőt a tévéből érkezett Paul Michael Glaser –re. A film sikere messze elmaradt a várttól. A zenéje azért megmaradt bennem, hiszen a világ egyik legjobb filmzeneszerzője, Harold Faltermeyer szerezte. 1988-ban a Vörös zsarut már Moszkvában és Budapesten is forgatták. A bevételek csak alig érték el a 35 millió dollárt.
1989-ben készítették el Az emlékmást, amely egy különösen megcsavart történetű sci-fi akciófilm. Arnold mindenképpen szerette volna filmre vinni a történetet és Paul Verhoeven holland rendezővel sikerült is. A film igazi kasszasiker lett 1990-ben.

 



Schwarzenegger vígjátékok



 1988-ban Arnold szeretett volna a megszokott Schwarzenegger filmekhez képest váltani, így merült fel az Ikrek ötlete. Kitalálta, hogy az „ikertestvérét” Danny de Vito-nak kellene játszania. Ivan Reitman rendezővel és Danny-val úgy mentek oda a Universal főnök Tom Pollockhoz, hogy csak a jegy és videoeladások, vetítések, kölcsönzések jogdíjaiból kérnek részesedést. Az eddigi karakterektől gyökeresen eltérő figura eljátszása olyan jól sikerült, hogy az év vígjátészenzációja lett. Nem is szólva arról, hogy ezúttal nem kellett dzsungelben, mocsárban, sivatagban, s más nehéz körülmények között, fárasztó jeleneteket felvenni, ehelyett végigszórakozták a forgatást.



Ikrek jelenet
Jelenet az Ikrek -ből


  Az Ovizsaru esetében az akciót kombinálták egy remek vígjátékkal. Az óvodások között, inkognitóban levő zsaru számos vicces jelenettel szolgált, és a közönség pozitívan reagált. A bevételek ezúttal is átlépték a 200 milliót az 1990 évvégi vetítés után. A Junior egy elég fura film volt 1994-ben, hiszen terhes apukát játszott, és meg is oszlottak a vélemények róla, de így is jók voltak a bevételei. A Hull a pelyhes egy karácsonyi film 1996-ból, amely több kritikát kapott és a költségekhez képest mérsékelt bevételeket hozott.





Schwarzenegger filmek a 90-es és 2000-es években



  A Terminátor 2. – Az ítélet napja, a bevételeket tekintve már átlépte a bűvös 500 millió dollárt 1991-ben. Hatalmas durranás volt világszerte, s várható volt, hogy innen feljebb már nehezen lehet jutni. Az 1993-as év viszont nagy csalódást hozott Arnold számára. Az utolsó akcióhős –be, s főleg annak reklámkampányába óriási energiát fektettek. Ez a film – amely parodizálja az akciófilmeket – a közönség egy részének ugyan bejött, de elmaradtak a látványos bevételek. A kritika is lehúzta a filmet.
   Még abban az évben elkezdték forgatni a Két tűz között című akciófilmet, amelyben Jamie Lee Curtis –szel játszott közösen. Ez végre ismét a „megszokott”, igazán csak a Schwarzenegger filmekre jellemző akciójelenetekkel tarkított film, 1994-ben kasszasiker lett.
  Következett Vanessa Williams-szel a Végképp eltörölni. Ez sem rossz akciófilm, de a pénzügyi siker elmaradt és a kritika is lehúzó volt. A Batman és Robin című filmben egy negatív szerepet játszott, majd szünet következett. Egy öröklött probléma miatt szívbillentyűműtétet kellett végrehajtani rajta, s utána egy ideig a filmesek nem bíztak abban, hogy ismét a régi formáját mutatja.
  1999-ben újra játszhatott, méghozzá az Ítéletnap című, horrorszerű filmben. Nekem ez nem igazán jött be semmilyen szempontból, de sikeres volt annak idején. A hatodik napon ismét egy sci-fi jellegű akciófilm volt 2000-ben, amelyben a saját klónját is el kellett játszania. Ez nem rossz film – szerintem sokkal jobb, mint az előző – mégis csekély bevételeket hozott és a kritikák is megoszlottak. Az ezt követő, Az igazság nevében egy jó kis akciófilm, amelyben Schwarzenegger sokkal inkább emberi, mintsem szuperhős. Szerintem jó film, de megbukott annak idején. Hozzá kell tenni, hogy a 2001-es terrortámadások, és a film témája miatt csak 2002-ben vetítették.


Jelenet Az igazság nevében c. filmből 2002
Jelenet Az igazság nevében c. filmből

  Bár a Terminátor 3. 2003-ban nem érte el a második rész rekordbevételeit, kasszasiker volt és elismerték. A vége talán kicsit laposabb, de nagyszerű jelenetek vannak benne, például amikor a városon át száguldó darugép mindent leszakít, és a humoros beszólások is jók. 2004-ben a 80 nap alatt a Föld körül című, sikertelen Jackie Chan filmben is szerepelt egy epizódban.
 



Schwarzenegger filmek a 2010-es években



  A kaliforniai kormányzóság nehéz évei után Arnold ismét visszatért a filmezéshez. Immár túl a hatvanon, más jellemzőkre kellett tenni a hangsúlyt, mint a 80-as években, amikor elég volt a hatalmas izomzat és a látványos mozgás.
  Stallone A feláldozhatók című filmjeiben, amelyben a régi idők akcióhőseit hozta össze, rendszeresen szerepelt. Az első részben még csak csipetnyi szerepe volt, a másodikban már jóval több.
  2011 őszén és 2012 elején forgatták az Erőnek erejével című akciófilmet, amelyben egy „veterán” seriffet játszott. A film minden tekintetben megfelelt a műfaj szempontjából, de a bevételek jócskán elmaradtak. 2012-ben a régi „vetélytárs” Stallonéval közösen forgatták a Szupercella című filmet. Mindig is szerettem volna, ha a két nagy ász egy közös filmben játszik főszerepet, na de nem ilyen körülmények között! A Szupercella ugyanis egy föld (tenger) alatti börtön. Egy egzotikus helyszínen, más történettel szerettem volna látni őket, így ezt a filmet gyorsan elfelejtettem. A kritika vegyes volt, mindenesetre a pénzügyi eredmények jobbak voltak külföldön, mint az USA-ban.
  A Szabotázs című filmet 2012 végén vették fel, de csak 2014-ben vetítették. Ez a krimi jellegű film, a negatív kritika mellett, pénzügyileg is nagyot bukott. Mit mondjak... nagyon csúnya film. Aki szereti a krimit, a sötét, borongós témákat, az erőszakot és a vért, nézze.  A Maggie című poszt-apokaliptikus horror filmet 2015-ben mutatják be. 2014-ben nekiálltak a Terminátor: Genezis című filmnek is, amelyet szintén 2015-ben mutattak be. Hát mit mondjak... nem kellene ezt a végtelenségig erőltetni, nekem sokk volt. Meg kellett volna a 2. vagy a 3. rész után állni.
Az Utóhatás című - valódi eseményekből vett ötletből készülő filmet - 2015 decemberében kezdték forgatni, de csak 2017-ben vetítették. Csakis vidám lelkűeknek ajánlom, mert aki alapból borongós hangulatú, öngyilkos lesz eme komor filmtől. 2016-ban forgatta a Nyírjuk ki Gunthert című akció-vígjátékot, ezt szintén 2017-ben mutatták be.
 Tervben van az Ikrek folytatása is, bár ezt sosem értettem, miért akarják, hiszen kerek volt az eredeti történet. Aminek igazán örülnék, az az idősebb Conan eljátszása lenne. Conan figurája időtálló, s van remény a folytatásra. 
2019-ben, a Journey to China című fantasy -ben, a hongkongi akcióvígjátékokkal híressé vált Jackie Chan -nal szerepelt. Abban az évben megérkezett a Terminátor: Sötét végzet is, amely a 2 résztől veszi fel a fonalat, és újra szerepel Linda Hamilton. Ezt 2018-ban forgatták – Magyarországon is – de engem ugyanarra emlékeztetett, mint a szörnyűséges Az ébredő Erő. Megpróbálták az első két rész hangulatát, sőt bevált jellegzetességeit, jeleneteit visszahozni átalakítva. De ennek már semmi értelme, ötezerszer átírni a jövőt, a film legfeljebb a látványos akciójelenetek miatt érdekes.



Arnold Schwarzenegger filmek listája


Főszerepek:

Herkules New Yorkban (Hercules in New York) (1970) mitológia, fantasy
Maradj éhen! (Stay Hungry) (1976) dráma, vígjáték
Kaktusz Jack (The Villain) (1979) western, vígjáték, paródia
Conan, a barbár (Conan the Barbarian) (1982) fantasy
Conan, a pusztító (Conan the Destroyer) (1984) fantasy
Terminátor – A halálosztó (The Terminator) (1984) sci-fi, akció
Vörös Szonja (Red Sonja) (1985) fantasy
Kommandó (Commando) (1985) akció
Piszkos alku (Raw Deal) (1986) akció
Ragadozó (Predator) (1987) sci-fi, akció
Menekülő ember (The Running Man) (1987) sci-fi, akció
Vörös zsaru (Red Heat) (1988) akció
Ikrek (Twins) (1988) vígjáték
Az emlékmás (Total Recall) (1990) sci-fi, akció
Ovizsaru (Kindergarten Cop) (1990) vígjáték
Terminátor 2 – Az ítélet napja (Terminator 2 – Judgement Day) (1991) sci-fi, akció
Az utolsó akcióhős (Last Action Hero) (1993) akció, vígjáték
True Lies – Két tűz között (1994) akció
Junior (1994) vígjáték
Végképp eltörölni (Eraser) (1996) akció
Hull a pelyhes (Jingle All the Way) (1996) vígjáték
Batman és Robin (Batman & Robin) (1997) szuperhős
Ítéletnap (End of Days) (1999) akció, horror, thriller
A hatodik napon (The 6th Day) (2000) sci-fi, akció
Az igazság nevében (Collateral Damage) (2002) akció
Terminátor 3: A gépek lázadása (Terminator 3 – The Rise of the Machines) (2003) akció
The Expendables – A feláldozhatók 2. (The Expendables 2) (2012) akció
Erőnek erejével (The Last Stand) (2013) akció
Szupercella (Escape Plan) (2013) akció
Szabotázs (2014) krimi, akció
The Expendables – A feláldozhatók 3. (2014) akció
Maggie (2015) horror, dráma
Terminátor: Genezis (Terminator: Genisys) (2015) sci-fi, akció

Utóhatás (2017)
Nyírjuk ki Gunthert (2017) 
Viy 2: Journey to China (2019)
Terminátor: Sötét végzet (2019)

Arnold Schwarzenegger mellékszerepek, tévéfilmek:

A hosszú búcsú (Augustine irodájában) (The loong goodbye) (1973) (TV) krimi
Boldog évfordulót, és viszlát! (Happy Anniversary and Goodbye) (1974) tévéfilm
Dögevővadászat (Scavenger Hunt) (1979) vígjáték
Lincoln (1992) tévéfilm
Dave (vendégszereplő) (1993) vígjáték
80 nap alatt a Föld körül (2004) vígjáték
A gyerek, meg én (2005) vígjáték
The Expendables – A feláldozhatók (The Expendables) (2010) akció


Arnold Schwarzenegger sorozatszerepek

San Francisco utcáin filmsorozat – Halálfogás c. rész (1977)
A San-Pedro Beach-i csavargók (The San Pedro Beach Bums) (1977)
A Jayne Mansfield sztori (The Jayne Mansfield Story) (1980)

Chad Goes Deep (2019)


Rendezés:

Mesék a kriptából (1989)
Karácsony Connecticutban (1992)


Dokumentumfilm szerepek:

Acélizom (Pumping Iron) dokumentumfilm 1975-ben forgatták, 1977-ben adták ki
A science-fiction évszázada (A Century of Science Fiction) dokumentumfilm (1996)
Annie Leibovitz: Egy élet a fényképezőgép mögött
(American Masters - Annie Leibovitz: Life Through a Lens) (2006)
Szudán valódi arca (Darfur Now) dokumentumfilm (2007)




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!






A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

2 megjegyzés:

Üzemeltető: Blogger.