Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

3 sci-fi fantasy keverékfilm a 80-as évekből

3 sci-fi fantasy keverékfilm a 80-as évekből

3 sci-fi fantasy keverékfilm a 80-as évekből



3 sci-fi fantasy keverékfilm


   3 sci-fi fantasy keverékfilm a 80-as évekből olyan filmek, melyek a sci-fi és fantasy műfaj keveredése. A Star Wars jó példája ennek, hogy miért, azt már kifejtettem a fentebbi linkben. A 80-as évekből 3 ilyen film emlékezetes számomra, a középsőt valamelyik műholdas adóról rögzítettem, és azóta sem láttam magyarul, csak az interneten feliratosan bukkant fel.





Támadás a Krull bolygó ellen 1983 film bemutatás


  A Támadás a Krull bolygó ellen egy brit-amerikai film, mely javarészt fantasy. Egy bizonyos szörny a seregével megtámadja a Krull bolygót, és a Krullon levő 2 birodalom egy házasság révén egyesül, a védelem érdekében. Csakhogy a szörny katonái elrabolják Lyssa hercegnőt, és az újdonsült férj, Coldwin herceg kénytelen a nyomába eredni. 
 Szerencsére Ynyr, öreg nevelője jóvoltából megtudja, hogy megszerezhet egy különleges, ötpengéjű kardot, amellyel esélye lehet a szörny ellen. A veszélyes út során több segítőtársra lel, mint Ergo a „mágus”, tolvajok, harcosok és egy küklopsz. A végső céljuk a Fekete Erőd, ahol ellenfelük tartózkodik.



Jelenetek a Támadás a Krull bolygó ellen c. filmből, 1983
Jelenetek a Támadás a Krull bolygó ellen c. filmből, 1983


 1983-hoz képest elég magas (45-50 millió dollár), költségvetéssel készült a Támadás a Krull bolygó ellen. Bár a film pénzügyileg megbukott, több díjat elnyert, és idővel keresetté vált a sci-fi fantasy rajongók körében.
 



3 sci-fi fantasy keverékfilm - Supergirl 1984 film bemutatás


  A Supergirl film – amelyet nálunk méltatlanul elhanyagoltak – a szuperhős filmműfajba is tartozik. Nem igazán rajongom a képregényszerű, szuperhős filmekért, de ez a film tetszett, s akkoriban rögzítettem is a tv-ről.
 A Helen Slater által alakított Supergirl Argo City –ben él. Különböző okok miatt a Földre kerül, ahol szembekerül a boszorkányos Selena –val, és a szerelmet is megismeri Ethan révén. Szuperlány Linda Lee néven beiratkozik egy lányiskolába.


Supergirl Szuperlány 1984
Supergirl Szuperlány 1984



  Érdekes, hogy a Selena –t játszó Faye Dunaway és egy másik fontos szereplő, Peter O'Toole Arany Málna díjat kapott, a legrosszabb színésznő és színész kategóriákban, de Helen Slater -t Saturn díjjal jutalmazták legjobb női főszereplőként. 
Az Angliában készült Supergirl bukás volt pénzügyileg, a kritika és a közönség is negatívan fogadta. Azóta persze a videokiadások révén több rajongót szerzett, és szerintem a Szuperlány igenis jó film. Ha a 2010-es évektől elkezdődött szuperhős filmek őrületével összehasonlítom, melyek jó része más filmek jeleneteiből összelopkodott, nálam ez a nyerő.



He-Man – A világ urai 1987 sci-fi fantasy keverékfilm bemutatás


  A He-Man már régóta ismerős volt számomra különböző játékfigurák révén, amelyek egy rendkívül izmos alakot ábrázoltak. Nagy öröm volt számomra, amikor végre igazi filmet csináltak Masters of the Universe címmel az ő világáról.
 Eternia birodalmában a gonosz Skeletor társaival egy energiamezőbe börtönözi Greysull Castle varázsnőjét és átveszi a hatalmat. Csak egy kozmikus kulcs által lehetne kiszabadítani, de az egy tér-idő zárványban a Földre kerül. He-Man, a hős elindul, hogy megszerezze a kulcsot, amely két kaliforniai fiatalhoz kerül. A bonyodalmat növeli egy törpe, egy zenebolt, és a földi hatóságok megjelenése is.

  A filmben Dolph Lundgren alakította He-Man –t és többek között, főszerepet játszott a később híressé váló Courteney Cox is, aki a tinédzser lányt játszotta. A 80-as évek videofilmjei között ez egy hihetetlenül látványos film volt, és ma is szívesen nézem. Sajnos csak egy készült belőle, pedig He-Man világa megérné, hogy több filmet készítsenek. Azóta többször felmerült a lehetősége, de valami miatt eddig mindig lefújták a terveket. Pedig ezerszer változatosabb lenne, mint mondjuk a Transformers.


Jelenetek a He-Man - A vilag urai c. filmből, 1987
Jelenetek a He-Man - A vilag urai c. filmből, 1987

  Akkoriban A világ urai pénzügyileg is bukás volt és a kritika is negatívan fogadta. Most mit mondjak erre? Azt tudom, hogy később, videón népszerű és keresett lett, s ma már a közkedvelt klasszikusok közé sorolják a filmrajongók.



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!





A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.