Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Régi esti mesék, 5 külföldi mese a magyar tévében

Régi esti mesék 5 külföldi mese

Régi esti mesék, 5 külföldi mese a magyar tévében




Régi esti mesék

 
 Régi esti mesék ma már értékes klasszikusoknak számítanak. Valaha, amikor még csak néhány tv adó létezett, az esti mesék fontos szerepet töltöttek be a gyermekek életében. A magyar tévé régi műsorainak egyik alapköve volt. Számos jó régi esti mese került leadásra a régi külföldi mesék közül. ezek közül most 5 külföldi mesét választottam, amelyek mélyen bennem maradtak gyermekkoromból.



Régi lengyel mesék - Füles mackó meséi, záródal


  A 80-as években – általában péntek esténként - Füles Mackó volt az esti mese. Az ő alakja már 1957-ben megszületett gyermekkönyvek alakjában, de a Lengyel Televízió csak 1975-ben fogott bele egy bábfilmsorozat készítésébe.
 Füles Mackó eredeti megalkotója ekkor már nem élt, ezért másvalaki írta az újabb történeteket. A régi lengyel mesék közül ez a bábfilmsorozat olyan népszerű lett, hogy egészen 1987-ig készültek újabb részek. Összesen 104 epizód készült el, és 4 epizód Füles Mackó legújabb kalandjai címmel. Magyarországon is a csehszlovák gyereksorozatokhoz hasonló ismertséget ért el.



Füles Mackó


 A komoly, mégis időnként meggondolatlan Füles Mackó legjobb barátja a pörgős, lelkes, de feledékeny Nyuszika. Rajtuk kívül még egy nyuszi ikerpár, a macska, egy malac, a „három baba”, s más szereplők voltak jelen a sorozatban. Füles napi kalandjainak általában volt egy-egy fő tanulsága, amelyet el is mesélt a nap végén. A Füles Mackó záródal pedig egy olyan szöveg, amely sok-sok gyermek emlékezetében örökre megmaradt.
 



Barbapapa és családja mese, Barbapapa szereplők


  A Barbapapa mesére már egész kiskoromból emlékszem, mivel először az osztrák tévén láttam. Ez egy francia rajzfilmsorozat volt, amely a kilenctagú Barba családról szólt, amelynek mindegyik tagja alakváltó. A rózsaszín Barbapapa és a fekete Barbamama 7 különböző színű gyermeke, különböző tulajdonságokban volt kiváló.

Barbapapa


  Barbapapa és családja először 1970-ben jelent meg könyv alakban, és később több, mint 30 országban kiadták. 1974-ben elkészült a rajzfilmváltozata, s 45 rész került a tévékbe, majd 1977-ben egy újabb, 48 részből álló sorozat. A tévékben bemutatott régi rajzfilmsorozatok között igazi különlegesség volt.




Lengyel rajzfilmek - Lolka és Bolka rajzfilm magyarul a tévében


  Lolka és Bolka rajzfilm talán a legnépszerűbb lengyel rajzfilm volt világszerte, a szocializmus időszakában. Érdekes, hogy a rajzfilmsorozatban érzelmeik jelzésén kívül egyáltalán nem beszéltek, kivéve a később készült epizódokat. 1963 és 1986 között a lengyelek 150 részt s néhány „nagy rajzfilmet” készítettek, melyek közül a Lolka és Bolka a Föld körül volt az első.



Lolka és Bolka


 A Lolka és Bolka rajzfilm főszereplője két testvér, akik mindenféle kalandokba keveredtek, és később  csatlakozott hozzájuk egy lány is; Tola. A két fiúról – a magasabb Bolka, az alacsonyabb Lolka – négy lengyel városban is utcákat neveztek el. 
Bár az akkori lengyel vezetés szigorúan ellenőrizte, hogy megfeleljen a régi szocialista világkép eszményeinek, így is az ország legsikeresebb gyermeksorozata lett. Ha azt vesszük, hogy a sorozat nagy részében nem volt párbeszéd, könnyű volt eladni külföldön, de ennek ellenére nem kis dolog, hogy majd mindenütt ismerik a világon.
 



Régi esti mesék, lengyel rajzfilmek - Varázsceruza mese


   A Varázsceruza szintén lengyel rajzfilm, amely egy fiúról (Piotr) szól, akinek a rajzai megelevenednek. A társa egy kutya, és természetesen a varázsceruza, amely mindig segítségére volt. A párbeszéd nélküli varázsceruzából 1964 és 1976 között 39 epizód készült, s később egy teljes film, 1991-ben. 

Varázsceruza


  Piotr egy kobold által többször is varázsceruzához jutott, éppen a kellő időben. Az első 26 rész önálló történetet mesélt el, majd a 27-39 közötti epizódokban hajótörött menekülteket segít. Utóbbi részek összefüggőek, s ezekből készítették a ’91-es „nagy rajzfilmet”.

 



Régi esti mesék - Egér a Marson rajzfilm


  A régi külföldi mesék közül az Egér a Marson rajzfilm nem volt a kedvencem, de egyedisége miatt muszáj megemlékeznem róla. Az egér a Marson egy olyan egér, akit véletlenül fellőttek a bolygóra, ahol egy vakonddal és egy marslakóval találkozik. Nem egy Captain Future típusú, sci-fi rajzfilmsorozat, de kisebb gyermekeknek tökéletesen megfelel.
 Roppant érdekes, hogy ez a nem mindennapi sorozat egy ötletpályázatból származik, s Magyarországon rendezték. A német-osztrák-svájci-jugoszláv közreműködéssel  készült rajzfilmsorozat alkotását 1975-ben kezdték, s 1977 –ig, két szezonban, 52 részt adtak le a német tv adókon.


Egér a Marson


Az egér a Marson különböző, különleges növényeket talál, amelyek közül különösképpen a dondrino fák tűnnek ki. Ezeken édességet tartalmazó vesszők és nyalókák nőttek. Az egyik ilyen – sétapálca alakú – piros-fehér csíkos növény igencsak veszélyes volt a számára, mert nagymértékben megnövelte a testtömegét. Megjegyzem még, hogy a sorozat címzenék közül az Egér a Marson zenéje is igen keresett.



Ha tetszett, oszd meg másokkal is!





A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.