Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

80-as évek legjobb vígjátékok, amerikai, olasz, francia

80-as évek legjobb vígjátékok

80-as évek legjobb vígjátékok, amerikai, olasz, francia



80-as évek legjobb vígjátékok


  A 80-as évek legjobb régi vígjátékok filmjei bemutatásánál az 1981-1990 közötti vígjátékok közül válogattam. Egy részük már szóba került előző cikkekben, így azokra nem térek ki, illetve jelzem, hol találhatók. Ezúttal a „sima” vígjátékokról lesz szó, a kevert műfajúak egy részét máshol mutattam be.
Az Ágyúgolyó futam filmekről már néhány éve írtam egy cikket, illetve a Spencer-Hill filmekről is. A kalandvígjátékokről a 80-as évek legjobb kalandfilmjei cikkben esik szó.





80-as évek legjobb olasz vígjátékok


  Az olasz vígjáték 80-as évek során zajló nemzetközi jelenléte több ismert moziban észrevehető. Az 1981-es Segítség, felszarvaztak, egy fergeteges olasz komédia, aki látta, tudja miről beszélek, ami meg nem, sürgősen nézze meg! Kiváló helyzetkomédia, pörgős jelenetek, nagyon mulatságos helyzetek váltják egymást, a film nagyszerű szórakozás.
   Bud Spencer egyik legjobb alakítása a Banános Joe, amely egy dél-amerikai banánkereskedőről szól, akinek engedélyt kell szereznie a tevékenységre. Miután tapasztalatlanul a városba jut, számos problémával kell szembenéznie és mulatságosnál mulatságosabb helyzetekbe kerül. Amikor a hivatalban egyik helyről a másikra küldözgetik, oda-vissza és begurul, hát azon azon a jeleneten mindig padlón feküdtünk a nevetéstől. 
A Bombajó bokszoló szintén jó film, bár itt lényegesen határozottabb egyéniséget alakít Bud Spencer. Ez a film az Akit buldózernek hívtak mintájára készült, s nyilván hatással volt rá a Rocky filmek sikere Amerikában. Nem is érte el a régebbi film eredményeit, azonban még így is Spencer befutott filmjei közé tartozik.



Jelenet a Banános Joe filmből
Jelenet a Banános Joe filmből


  Terence Hill 1987-es A keményfejű című vígjátéka - annak ellenére, hogy itt már kevésbé vidám, mint régi szerepeiben – számomra szintén a „kötelező darabok” közé tartozott. A keményfejű film esetében a főszereplő is részt vett a forgatókönyv megírásában, s mivel adoptált fiának is megtetszett, ő kapta a történetbeli fiú szerepét.
Az Arizonában forgatott film ugyan nem sorolható a túrázós filmekhez, az országúti, utazós filmekhez (road movie) azonban minden további nélkül. A szép tájak és a megragadó történet mellett a film zenéje is megkapó.




Legjobb francia vígjátékok a 80-as évekből


 Belmondo 1982-es filmje, az Ászok ásza szép zongorazenéjéről és remek történetéről emlékezetes darabja archívumomnak. Egy ökölvívót játszik, aki egy zsidó családot segít kimenekíteni a náci Németországból. Bár történelmileg vannak benne oda nem illő dolgok - például Hitler nővére - a csodás tájak, a nagyszerű zene, és a remek humor mindenért kárpótol. Az Ászok ásza a 6 milliós költségvetéshez képest 41 milliós hasznot termelt.
Egyébként Jean-Paul Belmondo –tól a Kellemes húsvéti ünnepeket! (1984) sem rossz vígjáték volt. A főszereplő ifjúkorát túlhaladván különböző kalandokba bonyolódik, s midőn felesége váratlanul megjelenik, igyekszik legújabb hódítottját a lányaként megismertetni.
 S ha már francia színészek, akkor érdemes megemlíteni a Pierre Richard és Gerard Depardieu kettős főszereplésével készült filmeket. Ezekről írok a nagy filmes párosokról szóló cikkben is. Számomra a 3 film közül Négybalkezes volt a csúcs. A munkanélküli Pignon és a hajdani bűnöző, Lucas zűrös összekerülésén és együttműködésük egyes pillanatain „halálra nevettük” magunkat. Különösen amikor az állatorvos kutyának hitte Lucast....
A legjobb francia vígjátékok közül még van pár kiváló Louis de Funes film, amelyekről a róla szóló cikkben olvashatsz.




80-as évek legjobb régi vígjátékok - Meglógtam a Ferrarival


  A Ferris Bueller szabadnapja – amelyet nálunk Meglógtam a Ferrarival címen forgalmaztak – hatalmas kedvenc a ’86-os évből. A film egy talpraesett diákról, Ferrisről, és társáról szól, akik – Ferris barátnőjével együtt – egy iskolai napon meglógnak. A barátnak, Cameron apjának féltett Ferrariját használják a nem mindennapi kalandhoz, amelynek során Chicago nevezetességeit tekintik meg. 
A filmben számos felejthetetlen jelenet van, például amikor Ferris nővére (akit Jennifer Gray alakított, aki később a zenéjével is rekorder Piszkos táncban lett világhírű) egy villámgyors rúgással elintézi az iskolaigazgatót, akit betörőnek vél. A Meglógtam a Ferrarival 1986 egyik legsikeresebb és legnagyobb bevételeket hozó vígjátéka lett. 
A főszerepet játszó Matthew Broderick azóta számos filmben szerepelt, bár ezek jó részét nálunk csak videón, vagy tv-ben lehetett látni, s a barátnőjét alakító Mia Sara is több ismert filmben feltűnt. A vígjátékban felbukkant Charlie Sheen is, és számos jellegzetes zene színesítette a filmet.


Jelenet a Meglógtam a Ferrarival című filmből
Jelenet a Meglógtam a Ferrarival című filmből


Legjobb amerikai vígjátékok a 80-as évekből


  Bár már 1980-ban bemutatták, itt említem meg a Hárman a slamasztikában című mozit, mely a 80 as évek filmjei vígjáték kategóriában szerintem kihagyhatatlan. Ezt én csak évtizedekkel később láttam, de annyit kellett nevetnem rajta, hogy fel is vettem a listámba. A Chevy Chase által játszott főszereplő önhibáján kívül keveredik egy bankrablásba és csak exfeleségére (Goldie Hawn) számíthat, aki ügyvédként segítené a tisztázásban. Úgy néztem a kritika vegyes volt, viszont a nézőközönségnek nagyon bejött ez a mozi.
A 80-as évek legjobb vígjátékainak egy különös darabja az Eddie Murphy főszereplésével készült Amerikába jöttem. Az afrikai herceg New York –i kalandja, 1988-ban a harmadik legnagyobb bevételt hozó film volt az USA –ban. Ez egy igazán eredeti és jó történet, amit sokszor meg lehet nézni, nem úgy, mint a teljesen feleslegesen elkészített utódját 3 évtizeddel későbbről.
  Ebből az évből kihagyhatatlan az Ikrek című film, amely Arnold Schwarzenegger első nagy vígjátéksikere volt. Az akciófilmekkel világhírevet szerző Schwarzenegger, tőle megszokott kemény kommandós szerepei után, egy szelíd, művelt és ártatlan óriást játszva, hatalmas közönséget vonzott. A vele ellentétben apró, kopaszodó és csínytevő ikerpárja, akit Danny DeVito játszott, egyedi feelinget adott a filmnek, ami meglátszott a mozibevételekben is. Nála a személyiségfejlődés is tetten érhető a karakterében. A kritika már kevésbé volt pozitív, amit máig sem értek, szerintem mindenben megállta a helyét az Ikrek.
  Ha már a 80-as évek legjobb vígjátékai listáját nézzük, a Nicsak ki beszél! című mozi bevételei 1989-ben csaknem elérték a 300 millió dollárt. Ezzel a 80-as évek legnyereségesebb filmjei közé is tartozik. John Travolta hosszú idő után újra reflektorfénybe került, és Kristie Alley csillaga is felfelé ívelt. 
A 80-as évek legjobb vígjátékok egyik legkedveltebb darabja volt videón és később tv-n is a Hóbortos hétvége. Larry-t és Richard-ot meghívja a főnökük, Bernie egy hétvégére a villájába. Csakhogy Bernie-t meggyilkolják de a két fiú Bernie ügyes mozgatásával eljátsszák mintha élne, és ez számos vicces történéshez vezet. Meglepő, hogy ’89-ben ez kevés bevételt hozott, mindenesetre más filmekhez hasonlóan videón sikeres volt világszerte, és a régi vígjátékok közül nálunk máig is az egyik legjobbnak tartják a 80-as évekből.



80-as évek legjobb vígjátékok, Hóbortos hétvége




 A Drágám, a kölykök összementek! című filmben, Szalinski tudós találmánya által, a gyermekek véletlenül összemennek és emiatt veszélyes kalandba keverednek a lakásban és a kertben. A film díjakban, kritikában és bevételekben is sikeres volt. Ez már azonban a régi amerikai vígjátékok közül a másik cikkemben bemutatott sci-fi vígjátékokhoz is sorolható.
 Még számos jó vígjáték volt a 80-as években, de remélhetőleg élvezetes ízelítőt, vagy kellemes nosztalgiát adott ez a cikk a legjobb vígjátékok egy részéből.



80-as évek legjobb vígjátékok lista (válogatás)


Hárman a slamasztikában   1980   amerikai
Ágyúgolyó futam   1981   amerikai
Segítség, felszarvaztak      1981   olasz
Káposztaleves   1981   francia
Banános joe   1981   olasz-német
Bombajó bokszoló   1982   olasz
Ászok ásza   1982   francia-NSZK-amerikai
Nyomás utána!   1983   olasz-amerikai
Ágyúgolyó futam 2.   1984   amerikai
Kellemes húsvéti ünnepeket!   1984   francia
Nincs kettő négy nélkül   1984   olasz
Négybalkezes       1986   francia
Meglógtam a Ferrarival   1986   amerikai
A keményfejű   1987   olasz
Amerikába jöttem   1988   amerikai
Ikrek       1988   amerikai
Nicsak, ki beszél   1989   amerikai
Hóbortos hétvége   1989   amerikai
Sebességzóna (Ágyúgolyó futam 3)   1989   amerikai
Drágám, a kölykök összementek   1989   amerikai
Szörnyecskék 2.   1990   amerikai
Ők is a fejükre estek   1990   dél-afrikai-amerikai




Ezt is olvasd el:  Akadémia vígjátékok
                            

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod! 
 
A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

2 megjegyzés:

  1. Sziasztok ! Én egy olyan filmet keresek amit kb. 80-85 között vetített a magyar mozi.. francia (esetleg olasz koopr.) vígjáték, ahol egy baráti társaság felülteti egyik srácot, hogy nyert a lottón -lejátszanak neki egy összevágott lottóhúzást VHS-ről.. mire az köt egy nem túl szerencsés üzletet a pénz reményében. Próbálják meggyőzni a másik felet, hogy csak ugratás miatt írta alá, az nem lép vissza... ezért kitépik a széfjét egy terepjáróval -feljelentik őket rablásért.. na valahogy ennyi, bárki aki emlékszik erre a filmre segítsen PLS

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kereséshez ezt a cikket használd: Keresel egy filmet? Itt megtalálod (http://regiujfilmek.blogspot.hu/2017/08/keresel-egy-filmet-itt-megtalalod.html)
      Vagy a Facebook Régi Új Filmek csoportot.

      Törlés

Üzemeltető: Blogger.