Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Mark Hamill az utolsó jedi

Mark Hamill az utolsó jedi
 =


  Mark Hamill neve színészként szinte összeforrt Luke Skywalker figurájával, aki mindmáig a legnevesebb filmszerepe. Bár számtalan filmben szerepelt, egyik sem volt olyan sikeres, vagy ismert, mint az eredeti Csillagok háborúja trilógia. Ezen filmek után a Mark Hamill név csaknem feledésbe merült, de az újabb Star Wars filmek forgatása ismét előtérbe hozta a személyét.

 Mark Hamill gyermekkora, kezdeti szerepek  William Thomas Hamill és Virginia Suzanne gyermekeként született, 1951 szeptember 25-én, a kaliforniai Oaklandben, Mark Richard Hamill néven. Édesanyja félig svéd származású, édesapja pedig az amerikai haditengerészetnél volt kapitány. Hat testvére mellett számos iskolában megfordult, attól függően, apja szolgálata hova szólította a családot. Így történt, hogy San Diegóba, majd Virginiába költöztek, de a diplomát már Japánban szerezte meg. Gyakran járt moziba, ahol különösen a King Kong fogta meg. Ezt elősegítette, hogy a tengerészet minden új filmet ingyen kapott meg, s ez jól jött kárpótlásul az apja állásával járó hátrányokkal szemben.
 Ezek után Los Angelesben tanult tovább, dráma szakon.
Mark Hamill már korán nagy rajongója lett Stan és Pan -nak. Hamarosan rajzfilmprodukciók szereplőinek kölcsönözte a hangját, amit későbbi élete folyamán számos rajzfilm, majd animációs film követett. Eleinte különböző tv- sorozatokban kapott szerepeket. Ilyen volt a Bill Cosby show 1970-ben, majd olyanok következtek, mint a Headmaster, General Hospital, Night Gallery, The Texas Wheelers stb. Sőt, 1975-ben két Petrocelli epizódban is feltűnt. Mark Hamill, a Csillagok háborúja utolsó jedi-je  Történt egyszer, hogy Robert Englund színész, egy szerepbeli meghallgatás után áthaladt azon a területen, ahol
a csillagháborús filmek etalonja, a Csillagok háborúja meghallgatások folytak. Rövid szemle után arra a következtetésre jutott, hogy barátja, Mark, ideális színész lenne Luke Skywalker eljátszására. Igazából csak arra volt kíváncsi, hogyan készítik a speciális effekteket, de George Lucasban pozitív benyomást keltett.Mark Hamill a Csillagok háborújában
Mark Hamill a Csillagok háborújában Mark Hamill-t meghallgatták, és megkapta a szerepet. A sivatagos bolygón élő, űrrepülésekről álmodózó parasztfiú – aki később a galaxis hőse lett – figurája egycsapásra világszerte ismertté tette. Bár 1977 januárjában autóbalesetet szenvedett és megsérült az arca, a filmet be tudták fejezni. Az űrháborús sci-fi, amely történetében fantasy elemeket is tartalmazott (ld. Sci-fi vagy fantasy?) akkoriban rekordnak számító, 798 millió dolláros bevételt hozott. Az 1976-ban elkezdett és 1977-ben bemutatott Star Wars – amelyet később Episode IV- Az új remény – nek neveztek, hét Oscar díjat nyert, különösen a technikai munkálatok miatt.
 1978-ban a Corvette Summer című film főszereplője volt, és decemberben feleségül vette a fogászasszisztens Marilou York –ot. A következő évben megszületett az első gyermekük, Nathan.


 


A Star Wars sztori folytatódik 1979-80 –ban forgatták A Birodalom visszavág –ot, amelynek rendezését George Lucas - cégének vezetési elfoglaltságai miatt - már Irvin Kershnernek adta át. A Birodalom visszavág a legkomorabb hangulatú rész volt a Csillagok háborúja filmek küzül, s ebben a részben komoly képzésen esik át Luke, a csaknem 900 éves jedi mester, Yoda révén. A Science Fiction, Fantasy & Horror Films Akadémia a legjobb színész Szaturnusz-díját adta Mark Hamill -nak.
Időközben az Elefántember című színdarabban is sikerrel játszott. Még 1980-ban főszerepet kapott A nagy vörös egyes című háborús filmben, majd egy évvel később az Amikor Georgiában kihunytak a fények című, zenei dráma következett. 1982-ben a Britannia gyógyintézetben kapott szerepet.


 


Luke Skywalker, a jedi visszatér 1983-ban mutatták be A jedi visszatér című filmet, amely a legendás trilógia befejező darabja volt. Mark Hamill Luke –ként ezúttal már jedi lovagként, mint apja megváltója, fejezi be a nagy művet. A jedi visszatér nagy bevételeket hozott, de A Birodalom visszavág –hoz képest, több „gyerekes” elemet tartalmazott, amelyet többen kritizáltak. Ilyenek voltak a Jabba palotájában levő „bábszereplők”, vagy éppen az ewok –ok.


 Mark Hamill jelenet A jedi visszatér című filmből
Jelenet A jedi visszatér című filmből


  Mark Hamill ismét megkapta a legjobb színész Szaturnusz-díját, s ebben az évben megszületett második gyermeke, Griffin. Bár a színész a csúcson volt, mégis hosszú időre - néhány kevésbé jelentős szerepet leszámítva - eltűnt a filmvászonról.
Mark Hamill szerepei a Star Wars filmek után  1988-ban megszületett a harmadik gyermeke is, Chelsea Elizabeth. Az űrben játszódó filmek immár kimaradtak életéből, de néhány másodvonalú fantasztikus filmben megfordult. Több tv sorozatbeli megjelenés és rajzfilmek hangjai után, 1989-ben a Slipstream (A pusztító szél harcosai) című sci-fiben vállalt főszerepet. Itt az első két Star Wars film producerével, Gary Kurtzcal dolgozott együtt, különösebb siker nélkül.  Ez olyan szerepek követték, mint az Éjféli stoppos (1990), Guyver, a szuperhős (1991), vagy Az idő száműzöttje (1993). A Batman: A rém álarca c. animációs filmben Joker hangját kapta.
  A 90-es években Mark Hamill számos tv-sorozat mellett, különböző műfajú filmekben játszott. Elátkozottak faluja (1995) horror,  Az idő kalandorai (1997) időutazós, a Hamilton parancsnok (1998) akció, az Egyiptomi barangolás (1999) pedig dráma volt. Ebben az évben első gyermeke kapott egy apróbb szerepet a Star Wars előzménytrilógia első részében. Mark Hamill Az idő száműzöttje című filmben
Mark Hamill Az idő száműzöttje című filmben


  Számtalan animációs és videojáték hang mellett, a 2000-es években jelentéktelen filmszerepei voltak, mint pl. Jay és Néma Bob visszavág (2001) Luke paródiájaként, s tv szerepek mellett szerepelt a Reesewille című thrillerben (2003). 2004-ben jelent meg az általa rendezett Comic Book: The Movie mockumentary, amelynek producere és főszereplője is volt.
  2011-ben a magyar Sorsvonalak (Thelomeris) című sf-fantasy alkotásban vett részt. 2012-ben a Sushi Girl című thriller következett, majd újabb sorozatok. Részt vett a Kingsman: A titkos szolgálat című kémfilmben is.
Mark Hamill újra Luke Skywalker a Star Wars filmekben Miután George Lucas eladta a Star Wars jogait a Disney –nek, nekiláttak, hogy a Csillagok háborúja sztorit tovább folytassák a 7. résszel. A 2015 végén bemutatásra kerülő filmet óriási várakozás előzte meg, s hamar kiderült, hogy az új trilógiában helyet kaptak a régi főszereplők is. Mark Hamill itt még csak pillanatokra bukkant fel, a film végén.
Néhány tv-s produkcióban és filmsorozatban is feltűnt, a 2017-es Brigsby mackó című komikus drámában pedig a főszereplő édesapját alakította. Ugyanebben az évben a 8. Star Wars film, az Utolsó Jedik bemutatása ismét középpontba állította. Itt már nyoma sem volt a korábbi Luke Skywalker figurának, egy megkeseredett, elvonult férfi, aki nem is hasonlít a régi idők jedi mestereihez. Mark Hamill is elégedetlen volt a szereppel, amit el kellett játszania. Nem értettek egyet a rendezővel, s maga a történet is megosztó lett a rajongók körében.
2018-ban jelent meg a Con Man, amely Barry Minkow -ról szól, aki szélhámos módon jutott sikerei csúcsára. Mark a főszereplő apját alakítja a filmben.
Mark Hamill filmjei

(mozi és videofilmek)

Csillagok háborúja 1977
Corvette Summer  1978
A Birodalom visszavág  1980
A nagy vörös egyes  1980
Amikor Georgiában kihunytak a fények  1981
Britannia gyógyintézet  1982
A jedi visszatér   1983
Slipstream  1989
Éjféli stoppos  1990
Guyver, a szuperhős  1991
Black Magic Woman 1991
Az idő száműzöttje  1993

The Raffle (Tombola, avagy a brilliáns ötlet) 1994
Silk Degrees (Tanú célkeresztben)  1994
Elátkozottak faluja  1995
Az idő kalandorai  1997
Hamilton parancsnok  1998
Egyiptomi barangolás 1999
Jay és Néma Bob visszavág  2001
Reesewille  2003
Sorsvonalak  2011
Sushi Girl  2012
Kingsman: A titkos szolgálat  2014-15
Az ébredő Erő  2015
Brigsby mackó 2017
Az utolsó Jedik 2017

Con Man 2018

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!Olvasd el ezeket is: Lex Barker élete, filmjei
                                Kabir Bedi életrajza és filmjei
                               


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

1 megjegyzés:

Üzemeltető: Blogger.