Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Sci-fi vígjátékok

Sci-fi vígjátékok
Sci-fi vígjátékok  A sci-fi vígjátékok a sci-fi és a vígjáték műfajainak elemeit vegyítik. Ezen cikkben a sci-fi vígjátékok gyöngyszemeiből válogattam, különösen a 80-as évtizedben készültekből. A „hagyományhoz” híven azokról a filmekről ejtek szót, amelyeket láttam és ismerek, így természetesen a bemutató messze nem teljes.
Seriff az égből és az idegenek A seriff és az idegen kisfiú találkozása a 70-es évek végének egyik legközkedveltebb Bud Spencer vígjátéka volt. Fülbemászó zene, egy amerikai kisváros, egy határozott seriff, és földönkívülieket látó lakosok. A seriff persze nem hisz mindebben, egészen addig, amíg meg nem jelenik egy kis fiúcska, aki fura dolgokat kezd el művelni. Szoros barátság alakul ki köztük, mígnem a túlbuzgó Briggs, a légelhárítástól, elrabolja H-725 –öt, a kisfiút.

  A film folytatása is elkészült 1980-ban, s a Seriff és az idegenek –ben egy másik városban kap állást a seriff. Azonban a közeli támaszponton idegenek jelentek meg, emberszabású robotjaikkal, és veszedelmet jelentenek számukra. A film eredeti, olasz verziója 99 perces volt, de a nemzetközi változat már csak 85 perces lett a kivágott részek miatt. A filmek zenéjét a Guido és Maurizio de Angelis páros készítette.

 Howard a kacsa A Howard a kacsa egy állatian jó sci-fi vígjáték. Amikor először láttam, hihetetlenül tetszett. A kezdő képsorok után nem gondoltam volna, hogy ilyen jó film kerekedik belőle. Számomra nagy meglepetést okozott, amikor évekkel később olvastam, hogy a film 1986-ban megbukott, ugyanis videón nagyon is sikeres volt, és nálunk is népszerű. A sok negatív kritika és Arany Málna jelölés után megfordult a fejemben, ezek ugyanazt a filmet nézték, mint én? Jókat nevettem és izgalmas is volt, de a költségek szempontjából totális bukás.Jelenet a Howard a kacsa című filmből 1986
Jelenet a Howard a kacsa című filmből 1986

A Howard a kacsa zenéjéről már írtam a Filmslágerek – Popzenei filmzenék 2. című cikkben.
 Rövidzárlat filmek A Rövidzárlat című sci-fi vígjáték szintén 1986-ban készült. A történetben  egy villámcsapás következtében egy katonai kísérleti robot önálló intelligenciára ébred és útra kél. Találkozik Stephanie-vel, akivel jó barátságba kerülnek. Félő, hogy ha rátalálnak a robotra, „megjavítják” így elveszti az öntudatát, ezért el kell kerülniük, hogy megtalálják. A Rövidzárlat sikeres lett – bár a kritikák vegyesek voltak – a közönség pozitívan fogadta a filmet.
 A Rövidzárlat 2. –ben  a kedves és jóindulatú robot egy másik helyen, új személyekkel találkozva próbál boldogulni. Ez a rész már negatívabb véleményeket kapott és a bevételek is jócskán elmaradtak, pedig ez sem volt rossz.

 Vérbeli hajsza Az 1987-es Vérbeli hajsza volt az a film, amelyben megkedveltem Martin Short –ot, mivel zseniálisan játszotta a szerepét. Adott egy pilóta (Dennis Quaid), akit lekicsinyítve egy nyúl testébe akarnak befecskendezni. Megjelennek azonban valakik, akik el akarják lopni a fecskendőt a miniatürializált járművel, amely végül a Martin Short által játszott eladó, Jack testébe kerül. Csak a pilóta barátnője (Meg Ryan) segíthet. Jack komoly pszichológiai eset, aki emellett még hipochonder is. A pilóta, vagyis Tuck által azonban felbátorodik és olyan dolgokat visz véghez, amit sosem hitt volna.

Vérbeli hajsza (1987) főszereplők
Vérbeli hajsza (1987) főszereplők

 Ragyogó cselekményvezetés, kiváló történet, szórakoztató események, folyamatos izgalmak, a Vérbeli hajsza az egyik legjobb sci-fi akcióvígjáték volt, amit valaha láttam. A film kiváló véleményeket kapott, a kritikusok elismerését is kivívta, és több filmes díjra jelölték.Sci-fi vígjátékok


 A Vissza a jövőbe filmekről már bővebben szóltam az Időutazásos sci-fi filmek című cikkben. A Csoda a 8. utcában (Elem nélkül nem megy) című filmben az űrlakók szegény állampolgároknak segítenek megtartani otthonaikat. Ezt a filmet nagyon pozitívan fogadták mind a nézők, mind a kritika és a bevételei is jók voltak.
 Az 1988-as Marslakó a mostohám film negatív véleményezést kapott és nem is volt sikeres abban az évben. Csak évekkel később láttam, de egyáltalán nem rossz. A Kim Basinger által játszott Celeste, aki földönkívüli és a földiek szokásaival ismerkedik, számos vicces pillanatot okozott. A Drágám, a kölykök összementek! című vígjáték is részben ide sorolható, lásd: 80-as évek legjobb vígjátékok cikk.
 Az Eddie Murphy által 2008-ban megformált, Az üresfejű szintén számos kellemes pillanatot okozott számomra. Egy olyan ember játszik, aki csak kívülről látszik annak, valójában egy űrhajó és a belsejében vannak az irányítói. Az üresfejű is azon filmek közé tartozik, ahol gyökeresen ellenkező a véleményem az eredményekkel. Ugyanis nagyon szórakoztató film, igencsak élveztem, de pénzügyileg sajnos megbukott, nem is szólva a borzalmas kritikáról. De ahogy utánanéztem, a közönség nagy részének azért tetszett.
 A bemutatottakon kívül még számos sci-fi vígjáték készült, amelyek hosszú listáját meg lehet tekinteni az angol nyelvű Wikipédia idevonatkozó listájában.Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!
A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.