Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Sci-fi akciófilmek

Sci-fi akciófilmek
Sci-fi akciófilmek
  A sci-fi akciófilmek a sci-fi és az akciófilmek műfaji sajátosságait egyaránt magukban hordó filmek. Jelen cikkben nem az összes ide tartozó, hanem az ismertebb sci-fi akciófilmek egy részét mutatom be. Több ide tartozó mű más műfajhoz is sorolható, illetve részben érintettem más cikkeimben, így nem térek ki bővebben rájuk.

Terminátor filmek


  A Terminátor alapsztoriját már említettem az Időutazásos sci-fi filmek című bejegyzésben, ezért most nem ismétlem meg. Mielőtt a Terminátor című film elkészítésébe fogtak volna, Schwarzenegger már ismert volt Conan –ként, de az igazi berobbanást ez a film hozta meg számára. Eredetileg nem ő játszotta volna a címszerepet, de termete miatt mégis megkapta a negatív figurát. A Halálosztó forgatásának csak 1984 tavaszán kezdhettek neki, mivel Arnoldnak be kellett fejezni a Conan, a pusztító forgatását. Mellesleg abban a filmben jelent meg talán a legnagyobb izomtömeggel, ami jól jött a kiborg megformálásához. A Terminátor egy olyan sci-fi akciófilm, amely csak „érik” az idővel. Amikor először láttam, még nem fogott meg annyira, majd egyre inkább vágytam a hangulata után. A Brad Fiedel által készített filmzene nálam örökzöld, totálisan el lett találva a jelenetekhez.
Sci-fi akciófilmek - A Terminátor megjelenik
A Terminátor megjelenik

 Mivel a film nagy sikert hozott, várható volt, hogy előbb-utóbb a folytatás is elkészül. Ez 1991-ben következett be, és a legnagyobb fordulat az volt, hogy a Schwarzenegger által megformált karakter ezúttal pozitív szerepet alakított. A Terminátor 2 – Az ítélet napja című filmben az üldöző terminátor már folyékony és alakváltásra képes. Ez a film óriási bevételeket hozott világszerte.
  2003-ban következett a Terminátor 3: A gépek lázadása. Ezúttal egy női terminátor volt az üldöző, és John Connor, a jövő hőse, itt már felnőtt. A harmadik rész már valamivel mérsékeltebb sikereket ért el, és vegyesebb kritikát kapott. Az első részben nekem tetszettek a jövőből származó felvételek, egy ilyen jövőben játszódó sci-fit szívesen megnéztem volna. El is készült 2008-ban, de teljesen más lett, mint amire számítottam. Ez a negyedik rész kapta a legnegatívabb kritikákat, és a bevételek is elmaradtak a várttól. A Terminátor filmek itt nem értek véget, 2014-ben már elkezdték az ötödik rész, a Genisys forgatását is. Próbáltak valamit behozni a régi hangulatból, de megtekintése után már el is felejtettem.
A bolygó neve: Halál


 A film egy több részből álló mozisorozat második darabja, ráadásul részben horror is, mégis meg kell, hogy említsem itt. Részben azért, mert amúgy valódi sci-fi akció, másrészt az egyik legjobb a műfajban. A főszereplő Sigourney Weaver mellett itt ugyanaz a Michael Biehn volt a férfi főszereplő, aki a Terminátorban a pozitív hős, sőt, a filmet is ugyanaz a szakember rendezte: James Cameron. A bolygó neve: Halál olyan, mint egy igazi kommandósfilm, gépfegyverekkel, vérbeli katonákkal, csak éppen egy másik bolygón.

 A bolygó neve: Halál jó néhány filmes jelölést kapott és néhányat meg is szerzett. Elismeréssel fogadták, és szép bevételeket termelt.
Robotzsaru filmek  A Robotzsaru filmek esetében szintén egy kiborgról van szó, azonban ez esetben egy lelőtt rendőr agya köré építenek robottestet. A filmben szerepelt egy lenyűgöző, hatalmas, valódi robot is. Az 1986-ban forgatott és a következő évben kiadott Robotzsaru sikeresnek bizonyult, és a kritika is kedvezően fogadta.
 1989-ben filmezték és 1990-ben vetítették a Robotzsaru 2. filmet, amelynek a fogadtatása jócskán elmaradt az elsőhöz képest. 1993-ra aztán megérkezett a Robotzsaru 3. Nekem ez kifejezetten tetszett és máig is megvan, de a kritika negatívan fogadta, és a film megbukott. Pedig van benne valami, ami megfogja az embert, érdekes módon nekem jobban bejött, mint az első két rész.
  1994-ben készült egy 21 részes Robotzsaru sorozat, úgy emlékszem valamelyik adón láthattuk ezt.
A Robotzsarunak 2014-ben moziba került az újabb feldolgozása, de az értékelések sokkal kevésbé fogadták kedvezően, mint az eredetit.

 


Ragadozó (Predator) A Ragadozó egy általam kíváncsian várt sci-fi akció-kalandfilm volt, amely akkoriban jobban tetszett, mint a Terminátor, később mégis az utóbbi maradt „tartósabb” nálam. Most is emlékszem amikor Schwarczi megérkezik és a levegőben szkanderezik Dillon-nal... az volt ám a bicepsz!


Jelenet a Ragadozó (Predator) című filmből  1987
Jelenet a Ragadozó (Predator) című filmből  1987

 Nagyon érdekes volt, ahogyan a kommandósfilmnek tűnő Predator átment egy thrillerszerű rémálomba, s végül egészen fantasztikus dolgokba, mindez a „realitás határain” belül. A Ragadozó jócskán behozta a költségeit a bevételek tekintetében, de a kritika először nem valami pozitívan fogadta, később mégis sok elismerést kapott a film.
  „A Ragadozó-Predator jól felépített, izgalmas, hangulatos, látványos és elragadó film” – írta Bergendy Péter az 1990 nyarán megjelenő Galaktika folyóiratban. Ebben a számban egyébként egy jó hosszú ismertető is található a filmről.
  3 évvel később elkészítették a Predator 2. filmet is, más szereplőkkel, de a Los Angelesben játszódó történet sikere elmaradt. 2010-ben megcsinálták a Ragadozók (Predators) című sci-fi akciót is, amelyben a szereplők egy másik bolygón, számos Predator ellen veszik fel a harcot. A Ragadozók vegyes fogadtatást kapott, de jócskán sikeresebb volt a Predator 2. –nél.

 


Az emlékmás


 Az 1989-ben forgatott és 1990-ben vetített Az emlékmás nagy kedvencem volt akkoriban a sci-fi akciófilmek között. Elsősorban a bonyolult története fogott meg, könyvben is elolvastam, s kiválónak találtam. A látványos film értékét növeli, hogy akkoriban még nem használhatták a mai digitális technikát, ennek ellenére lenyűgözőek a jelenetek. Természetesen sikeres volt a mozikban, bár gyanítom, hogy az egyszerű akciókhoz szokott nézőknek nem jött be annyira, nekem kifejezetten tetszett, hogy az agyamat is megmozgatta.
  2012-ben Az emlékmás –nak is elkészítették a remake –jét, aminek egyáltalán nem örültem, mert semmi értelmét sem láttam. A történetet jócskán átírták, természetesen mások a színészek, de amúgy semmi különleges. Nem csoda hogy nem lett nagy sikere és a kritika is elég negatívan fogadta.

 


Transformers filmek A Transformers filmek robotok harcán alapuló sci-fi akciófilmek, amelyek elsősorban a látványra és az akciókra építenek. Az első Transformers filmet 2006-ban forgatták és 2007-ben vetítették a mozikban. A film világszerte nagy sikerrel futott és hatalmas bevételeket hozott (lásd: Legjobb filmek.
  Míg az első filmet élvezhetőnek tartottam, a másodiktól kezdve a történetvezetést egyre inkább végtelen akciók és pörgés váltotta fel. Bár gyermekkoromban szerettem a robotok harcát nézni, ez már nekem is sok volt. A Transformers: A bukottak bosszúja két év múlva készült el, s jónéhány Arany Málna jelölést kapott. A negatív kritika mellett a nézők is vegyes tetszéssel fogadták, ennek ellenére nagy bevételeket termelt.
  2011-ben bemutatták a Transformers 3-at, amely már jobb kritikákat kapott. A bevételek pedig minden addigit túlszárnyaltak. Lehet, a rajongók megköveznek érte, de ezt az előzőhöz hasonlóan szörnyűnek találtam. Amúgy szeretem, ha egy film akciódús, de ez már tényleg „sokk” volt.
 2014-ben jött a negyedik epizód is, a Transformers: A kihalás kora. Az előzőhöz hasonlóan jókora bevételeket termelt.

 További sci-fi akciófilmek  A hely és az idő véges, ezért csak néhány további filmet ajánlok, amelyeket jól ismerek. A Menekülő ember –ről (1987) lásd bővebben: Schwarzenegger filmek. Az Űrkalózok (Moon 44) című német sci-fi akciófilm 1990-ben jelent meg. Egy bányabolygón (holdon) játszódik a történet, ahol a főszereplőnek ki kell derítenie mi folyik a háttérben, ugyanis a különböző cégek illegális eszközöket is bevetnek a haszon érdekében. Mindebbe később idegenek is belefolynak, nem is szólva a segítségül kapott fegyencek problémáival. Jó kis feszült atmoszférájú sci-fi, érdemes megnézni.


Űrkalózok 1990 (Moon 44)
Űrkalózok 1990 (Moon 44)

 A Johnny Mnemonic – A jövő szökevénye a jövőben játszódik, amelynek főszereplője az agyába épített memóriatárban szállít értékes információkat. Ezt a filmet a tévében többször is lehetett látni. Meglepődtem, amikor olvastam, hogy Amerikában megbukott, mert szerintem jó film, mindenesetre 1995-ben külföldön valamivel több sikert aratott.Sci-fi akciófilmek listája (csak a cikkben szereplők)


Terminátor – A halálosztó  1984
A bolygó neve: Halál  1986
Robotzsaru  1987
Ragadozó (Predator)  1987
Menekülő ember 1987
Az emlékmás  1990
Robotzsaru 2.  1990
Ragadozó 2.  1990
Űrkalózok (Hold 44.)  1990
Terminátor 2. – Az ítélet napja  1991
Robotzsaru 3.  1993
Johnny Mnemonic – A jövő szökevénye  1995
Terminátor 3. – A gépek lázadása  2003
Transformers  2007
Terminátor 4. – Megváltás  2009
Transformers2. - A bukottak bosszúja  2009
Transformers 3.  2011
Transformers: A kihalás kora  2014
Terminátor 5. 2014-5Olvasd el ezt is: Katonai harci repülőgépes akciófilmek


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.