Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Kalandfilmek a 80-as évek legjobb kalandfilmjei

Kalandfilmek a 80-as évek legjobb kalandfilmjei

Kalandfilmek – A 80-as évek legjobb kalandfilmjei




Kalandfilmek


  A kalandfilm olyan film, amelynek a középpontjában – mint a neve is mutatja – a kaland áll. Ugyanez érvényes a kalandregényekre is. De – és ez itt a lényeg – attól, hogy egy filmben van kaland, még nem biztos, hogy kalandfilm. Amilyen kavarás az interneten található eme műfaj területén – beleértve a hivatalos magyarázatokat is – az valami borzalom. 
A sci-fi és fantasy filmek nem kalandfilmek, még akkor sem, ha van bennük kaland bőven! Létezik olyan, hogy a kalandfilm keveredik más műfajokkal, de a neten rengeteg helyen, következetlenül ide sorolnak olyan filmeket, amik nem ide valók. Tehát a Star Wars, Star Trek valamint a különböző kard és boszorkányság fantasy filmek nem kalandfilmek, hanem a sci-fi illetve fantasy kategóriájába sorolandók.
 Ezúttal – gyakorlati okok miatt - 1980-at (ami matematikailag a 70-es évekhez tartozik) is ide veszem. A 80-as évek legjobb kalandfilmjei mellett, röviden bemutatom a 80-as évtizedben készült romantikus kalandfilmeket és a kaland-vígjátékokat is.



Indiana Jones filmek – A kalandfilmek királyai


 Egzotikus tájak, érdekes emberek, a végletekig izgalmas események, sorozatos kalandok és misztika – az Indiana Jones filmek mindazt tartalmazzák, amit a kalandfilmekben szeretünk. Amikor Steven Spielberg és George Lucas 1980-ban összefogott, vajon tudták e, hogy minden idők talán legnépszerűbb kalandfilm mozisorozatát alapozzák meg? A legjobb kalandfilmek a 80-as évek során, szinte mind ihletet merítettek belőlük.



=


Az elveszett frigyláda fosztogatói kalandfilm 1981


 Az elveszett frigyláda fosztogatói mindjárt egy három kontinensen játszódó kalandfilm, amelynek témája az ősi egyiptomiak egyik legtitokzatosabb tárgya, a frigyláda köré szövődik. Harrison Ford az Indiana Jones szereppel még Han Solóénál is ismertebb karaktert vett magára. Érdekes, hogy ha George Lucas ’73-as eredeti ötletét nem számítjuk, akkor is több év előkészület előzte meg a filmet. 
Indiana Jones figurája és maga Az elveszett frigyláda fosztogatói különbözött a megszokott kalandfilmek cselekményvezetésétől. Újításnak számított, hogy a főhős az egyik jelenetben nem küzdött meg támadójával, hanem egyszerűen lelőtte. Pedig a háttérben csupán az állt, hogy - a stáb többi tagjához hasonlóan - Harrison Ford is beteg volt a forgatáskor, és kérésére lerövidítették a jelenetet. 
A filmet a következő évben, 1981-ben mutatták be és a 80-as évek kalandfilmjei alap klasszikusává lett. A négy Oscar díj mellett remek kritikai elismerést is kapott, nem is szólva a hatalmas bevételekről. Így a 80-as évek legjobb filmek listájának egyike.
 
 

Legjobb kalandfilmek - Indiana Jones és a végzet temploma 1984 


 Az Indiana Jones és a végzet temploma sokáig vezette nálam a legjobb kalandfilmek listáját. Amíg az előző részben a film végi, félelmetes szellemi jelenségek fogtak meg, itt a nem mindennapi kalandjelenetek és az elviselhetőség határáig fokozott izgalmak. Az 1984-ben forgatott Indiana Jones és a végzet temploma a szó szoros értelmében rendelkezett a kalandfilmek legjobb jellemzőivel, méghozzá azok legmagasabb formájában. 
A Srí Lankán és Indiában forgatott film valójában időben előbb játszódik, mint az előzménye. A női főszereplő egészen más karakter volt, mint az első moziban, és később komoly részét képezte Spielberg életének. Ez a rész is nagy bevételeket hozott, ám ezúttal külföldön többet, mint Amerikában.
 
 
 

Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag 1989


 Az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag című filmet 1988-ban kezdték el forgatni és 1989-ben került a mozikba. A harmadik részben ismét ókori legendákhoz nyúltak és a Szent Grál fontos tényezője volt a történetnek. A filmben Sean Connery is lényeges szerephez jutott, Indiana apjaként. 
Noha ez már nem tetszett annyira, mint az előzőek, természetesen messze felülmúlta az átlagos kalandfilmeket. Bár itt már nem voltak olyan egyértelműek a kritikák, a nyereség hatalmas volt.



Romantikus kalandfilmek


  A Kék lagúna az a kivételes szigetes film, amely akkor is tetszik, ha nem történik benne semmi. Más kalandfilmektől eltérően, itt a lenyűgőzően szép, zöld sziget és a türkizkék tenger látványa meghipnotizált. És persze nem felejthetem a nem mindennapi zeneszerző, Basil Poledouris zenéjét sem. 
A Kék lagúnában van valami varázslatos, valami isteni szépség. Először 1985-ben láttam ezt a ’80-as filmet, amikor a magyar tv-ben – egy szombat este – bemutatták. A lakatlan szigetre vetődő, és ott felnövő fiatalok története, a hűvös kritikák ellenére megfogta a közönséget és még évtizedek után is az egyik legkedveltebb romantikus kalandfilm. Bár egy kicsit megváltoztatták a sztorit az eredeti történethez képest.

Kék lagúna 1980 jelenetek a filmből


 

Egzotikus, romantikus kalandfilmek 80-as évek

 
 Évekkel később láttam az 1982-es Sivatagi Paradicsom (Paradise) című filmet, amely később Sivatagi kalandok címmel is futott nálunk. Ennek a sivatagos kalandfilmnek a témája hasonló volt, mint a Kék lagúnának, de a történet a sivatagban és gyönyörű oázisban játszódott. A Sivatagi Paradicsom –ot nem fogadták olyan lelkesedéssel, és gyenge bevételeket hozott, pedig nagyszerű és felejthetetlen film. A címdala is nagy sláger volt akkoriban.
 A világon összesen 10 film viseli a Szahara címet, ezek közül az 1983-as, Brooke Shields főszereplésével készült Szahara nálam a favorit. A Szaharában a főszereplő hölgy részt vesz a sivatagban zajló ralin, de egy arab törzsi háború miatt fogságba esik. Az egzotikus környezetben játszódó, romantikus töltésű kalandfilm, amely Ennio Morricone varázslatos zenéjére játszódik, ennek ellenére hatalmas pénzügyi bukás volt. Érti ezt valaki?
 
 

Legjobb romantikus kalandfilmek 80-as évek 


 A szintén abban az évben készült Út Kínába (High Road to China) című filmben – amely Kínai kaland címmel is futott nálunk – belső Ázsia vad tájain át jutunk egészen Kínáig. A Tom Shelleck és Bess Armstrong főszereplésével készült, romantikus kalandfilmet Jugoszláviában forgatták.
 Az 1984-es Sheena, a dzsungel királynője egy fehér lányról szól, akit – szülei elvesztése után – a zambulik nevelnek fel Afrikában, és az állatokkal is megtanul telepatikusan kommunikálni. A videózás korszakában ezt is feliratosan láttam. A gyönyörű kenyai helyszíneken forgatott filmet – Tanya Roberts főszereplésével – számos Arany Málna díjra jelölték, és pénzügyileg megbukott. 
Ugyanazt kell mondanom, mint a Szahara esetében, a film nagyon is jó, hogy miért negatívan fogadták, máig sem értem, de abban az évben több sikeres kalandfilm is futott, amelyek „elszívták” a közönséget. A Richard Hartley által szerzett, csodálatos filmzenét szintén ajánlom, nagy élmény, akár a film nélkül is.
 Ha már romantikus kalandfilmek, akkor meg kell hogy említsem a Visszatérés a kék lagúnába című filmet, annak ellenére, hogy az már a 90-es évekhez tartozik (1991). Ez a Kék lagúna folytatása, de a siker ezúttal elmaradt. 
 

 


Kaland-vígjátékok 80-as évek


 Azt hiszem a Kincs, ami nincs című kaland-vígjátékot senkinek sem kell bemutatni. Nagy kár, hogy a Spencer-Hill filmeket nem játszották például az amerikai mozik - de Európában, különösen német és Olaszországban, valamint számos kisebb országban, mint nálunk is – nemcsak nagyon népszerű volt a film, de jó bevételeket is produkált. Abszolút ellazulós film lenyűgöző helyszínnel és varázslatos zenével.
 A Michael Douglas és Kathleen Turner főszereplésével készült A smaragd románca (1984), és A Nílus gyöngye (1985) egyaránt a 80-as évek legnépszerűbb, romantikus töltetű, kaland-vígjátékaihoz tartozott. A Dél-Amerikában játszódó első és az Afrikában játszódó második rész egyaránt jó bevételeket hozott.
 Számomra Chuck Norristól nem az akciófilmek, hanem az 1986-os kalandfilm, A tűzjáró volt az igazi kedvenc. A tűzjáróban Norris a Luis Gosset Jr és Melody Anderson által alakított társakkal ered egy elveszett azték kincs nyomába. A sok kaland mellett jó néhány humoros jelenet is bővíti a szórakoztatást. 
Sajnos A tűzjáró negatív kritikákat kapott és nagyon kevés bevételt hozott, de biztos vagyok benne, hogy a későbbi videoforgalmazás során számos rajongót szerzett, ugyanis a filmet érdemes többször is megnézni.
 

A tűzjáró (1986) kalandfilm egyik jelenete


Krokodil Dundee filmek

 
 Ha már kaland-vígjáték, akkor vitathatatlanul az 1986-os, ausztrál Krokodil Dundee volt az egyik legnagyobb slágerfilm a 80-as években. A Kakadu nemzeti park helyszíneit főleg a legjobb természetfilmekből már ismertem. Az ausztrál vadonban kiválóan megélő Dundee, New York-i megjelenésének vicces jelenetei maradandóak. 
Amikor a nagyvárosban, az utcára kilépve elkezdett köszönni a járókelőknek egyesével, végül már nem bírta a tömeg miatt, hát azt máig nem felejtem. Az 1985-ben forgatott filmnek nagy bevétele volt világszerte és a főszerepeket alkotó Paul Hogan és Linda Kozlowski később a valódi életben is összemelegedtek, sőt összeházasodtak.
 Az 1988-ban bemutatott folytatás, a Krokodil Dundee 2. már nem szolgált akkora újdonsággal, mint az első rész, de így is szép eredményeket hozott, bár a kritika rosszabb volt. Nekem az ezredfordulón forgatott harmadik rész jobban tetszett.
Még egy sorozatot meg kell említenem a 80-as évek legjobb kalandfilmjei közül. A kaland-vígjátékok közül nálam mindenképpen Az istenek a fejükre estek filmek viszik el a pálmát, róluk már egy teljes cikkben megemlékeztem, amit ott el is olvashatsz.

 



A 80-as évek legjobb kalandfilmjei


 A Richard Chamberlaine és Sharon Stone (aki akkoriban még egy szimpatikus, vicces, ártatlan lányt játszott) főszereplésével forgatott Allan Quatermain filmeket, az Indiana Jones filmek mellett a 80-as évek legjobb kalandfilmjeinek tartom. A 19. századi regény alapján, 1985-ben készült Salamon király kincse egy hiper-szuper kalandfilm. 
Nagyon elkapott amikor először láttam, izgalom izgalom hátán, lenyűgöző afrikai helyszínek, veszélyek, romantika és humor. Ennek ellenére az 1985-ös Salamon király kincse negatív kritikákat kapott és pénzügyileg megbukott. Ha ez sem elég jó kalandfilm, akkor mi?! 
Szerencsére a video és tv bemutatásai sokkal sikeresebbek voltak, és kivívták a nézők tetszését. 1986-ban elkészült a folytatás, a nem kevésbé kalandos Az elveszett aranyváros fosztogatói. Izgalomban és látványban ezúttal sem volt hiány, de a remélt bevételek ismét elmaradtak. 


=
Képek a két Quatermain filmből



Legjobb kalandfilmek 80-as évek második fele

 
  A 80-as években három teljesen különböző Tarzan film készült, róluk (és a többi Tarzan filmről) itt olvashatsz: Tarzan filmek
 A 80-as években számos remek kalandfilm készült, amelyek jó része csak videón került forgalmazásra. Ezek a kalandfilmek szép számmal felbukkantak később a hazai videotékákban is. Bizonyára sokan emlékeznek a tv-ben is bemutatott, 1980-as, Kalandok égen és vizen című filmre. Ebben a kalandfilmben az Elliott Gould és Genevieve Bujold által játszott főszereplők, gyerekekkel és állatokkal vágnak a Csendes-Óceánnak, de a repülőnek kényszerleszállást kell végrehajtania.
 Az 1983-as olasz akció-kalandfilm, A napisten bárkája misztikus témához nyúl. Az 1988-as Vérkő című, amerikai-indiai kalandfilm valaha videokazettán bukkant fel nálunk, majd a később megszűnt Satelit Tv-n volt látható az ezredforduló táján. Érdekes, hogy ez a film is megbukott pénzügyileg, pedig jó kis kalandfilm.
 Az Az aranygömb legendája (1987) és a Harc az életkristályért c. kalandfilmeket már bemutattam itt: Videofilmek a 80-as évekből

 Az elátkozott folyó egy 1989-es, Afrikában játszódó akció-kalandfilm, a Halálfolyó pedig Michael Dudikoff szereplésével, ugyanabban az évben készült, Dél-Amerikában játszódó kalandfilm (Lásd: Dzsungel kalandfilmek).
 Még ezeken kívül is van néhány kalandfilm a 80-as évekből, amely csak videokazettán jelent meg akkoriban és az internetes adatbázisokban is alig van nyoma. A cikk korlátai miatt itt befejezem ezek bemutatását, de remélhetőleg sikerült a 80-as évek legjobb kalandfilmjeit összefoglalni, a többit pedig lásd a listában.



80-as évek kalandfilmek lista

(a kalandfilm-drámákat és történelmi kalandfilmeket kihagytam, de az akció-kalandfilmek és kaland-vígjátékok szerepelnek benne):

Kék lagúna (The Blue Lagoon) 1980
Kalandok égen és vizen (The Last Flight of Noah's Ark) 1980
Az istenek a fejükre estek (The Gods Must Be Crazy) 1980
Kincs, ami nincs A Friend Is a Treasure (Chi trova un amico, trova un tesoro) 1981
Az elveszett frigyláda fosztogatói (Raiders of the Lost Ark) 1981
Tarzan a majomember (Tarzan, the Ape Man) 1981
Arany a tó fenekén (Race for the Yankee Zephyr) 1981
Mother Lode 1982
Paradicsom (Sivatagi kalandok) (Paradise) 1982
Treasure of the Four Crowns (El Tesoro de las cuatro coronas) 1982-83
Szahara (Sahara) 1983
Út kínába (Kínai kaland) (High road to China)1983
A napisten bárkája (The Ark of the Sun God) 1983
Greystoke – Tarzan a majmok ura (The Legend of Tarzan, Lord of the Apes) 1984
Indiana Jones és a végzet temploma (Indiana Jones and the Temple of Doom) 1984
Sheena a dzsungel királynője (Sheena: Queen of the Jungle) 1984
A smaragd románca (Romancing The Stone) 1984
A Nílus gyöngye (The Jewel of the Nile) 1985
A pilóta (The Aviator) 1985
Kincsvadászok (The Goonies) 1985
Natty Gann utazása (The Journey of Natty Gann) 1985
Smaragderdő (The Emerald Forest) 1985
Salamon király kincse (King Solomon's Mines) 1985
Az elveszett aranyváros fosztogatói (Allan Quatermain and the Lost City of Gold)  1986
A Barlangi Medve népe (The Clan of the Cave Bear) 1986
Tűzjáró (Firewalker) 1986
A sivatag lovagja (Lone runner) (Per un pugno di diamanti) 1986
Ahol fekete lesz a folyó (Where the River Runs Black)   1986
A Kilimandzsáró kincse / Az elveszett kincsesbánya fosztogatói 1986
Krokodil Dundee (Crocodile Dundee II) 1986
Az aranygömb legendája ((Legend of the Golden Pearl) (The legend of Wisley) 1987
Treasure of the Moon Goddess  1987
A vérkő (Bloodstone) 1988
Krokodil Dundee 2. (Crocodile Dundee II) 1988
Brenda Starr 1986 (forgatás) 1989 (megjelenés)
Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (Indiana Jones and The Last Crusade) 1989
Tarzan Manhattanben (Tarzan in Manhattan) 1989
Harc az életkristályért (The Spring) 1989
Elátkozott folyó (Damned River) 1989
Halálfolyó (River of Death) 1989
Az istenek a fejükre estek 2. (The Gods Must Be Crazy II) 1989
A gepárd (Cheetah) 1989




Hasonló cikk: A Robinson család kalandjai a vadonban
                             


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!





A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

2 megjegyzés:

  1. Csak egy megjegyzés. A frigyláda nem egyiptomi, hanem a héberek, azaz zsidók "legtitokzatosabb tárgya".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De bizony egyiptomi eredetű. A főpapok használták a magasabb rezgésű energiák tárolására az óegyiptomi korszakban. A történelem onnantól ismeri, amikor Mózes használta, de más forrásokból tudjuk, hogy ő volt az utolsó beavatott, aki elhozta az országból eme tárgyat, amely aztán fokozatosan vesztett erejéből.

      Törlés

Üzemeltető: Blogger.