Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Küzdősport, harcművészeti filmek – Kung-fu, karatefilmek

Küzdősport, harcművészeti filmek – Kung-fu, karatefilmek

Küzdősport, harcművészeti filmek – Kung-fu, karatefilmek



Küzdősport, harcművészeti filmek


A küzdősport, harcművészeti filmek, kungfu, karatefilmek több filmes ághoz tartoznak. Bár többségében az akciófilm műfajához sorolják őket, szerencsésebbnek tartom a küzdősport film, vagy harcművészeti film, mint kategória meghatározást, mivel sokkal jobban kifejezi ezeknek a filmeknek a lényegét. Régebben többnyire – a harcművészet stílusa szerint – kung-fu filmeknek, karatefilmeknek, vagy kickbox filmeknek hívták ezeket, azonban sok esetben az elnevezés és a valóban használt stílus nem egyezett. Sokan „verekedős” filmeknek is hívják őket.
Nem kívánom a küzdősport filmek teljes történetét bemutatni – ez nagyon hosszú lenne – helyette nagyjából a 70-es évektől az új évezredbeli harcművészeti filmek soráig, az ismertebb színészekből és filmekből válogatva, egy tömör képet nyújtani erről a kategóriáról.



Bruce Lee filmek


Bruce Lee –t mindenképpen elsőként érdemes megemlíteni. Kevés film készült vele, de azok generációkra hatással voltak. Az első filmje, A nagyfőnök – amelyet 1971 nyarán forgattak, Thaiföldön – több szempontból is amatőr módon készült, ennek ellenére Ázsiában nagy sikert aratott. Következő filmje, a Tomboló ököl már nemcsak a közönség körében aratott sikert, a kritika is elismerte.
A Sárkány útja című mozi esetében, íróként és rendezőként is közreműködött, és a film nagy része Rómában játszódott. A film egyik érdekessége, hogy ebben volt a fiatal karatebajnok, az igazán a 80-as évekbeli akciófilmekkel befutó Chuck Norris egyik legismertebb küzdőjelenete, amikor a főszereplőt alakító Bruce Lee-vel küzdött meg. Chuck Norris évekkel később rendszeresen használta filmjeiben küzdőtudását, ám ezek többsége az akciófilmek körébe tartozott.

Bruce Lee utolsó filmjét, a Sárkány közbelép –et már hongkongi-amerikai, közös koprodukcióban forgatták. Ez a film 90 millió dolláros bevételt hozott, 1973 egyik legjobb filmje lett, és a kung-fu filmek egyik klasszikusává vált. Bruce Lee sajnos még az év júliusában, 33 évesen elhunyt.




Kung-fu filmek 70-es, 80-as évek



A küzdősport, harcművészeti filmek közül a kung-fu filmek, a Bruce Lee filmek sikerei után, növekvő népszerűségnek örvendtek. A 70-es években, a főként Hongkongban készült kung-fu filmek, elárasztották a piacot. A későbbi évtizedekben, ezekből számos filmet lehetett megtekinteni a különböző műholdas tévé adókon. Nem sorolom fel a számtalan remek és kevésbé jelentős alkotást, ehelyett megemlítek néhány filmet, amelyet közelebbről is megismertem.

 
Bruce Le és Bolo Yeung
Bruce Le es Bolo Yeung (Enter the Game of Death)


Sok-sok éve láttam először az 1978-ban forgatott, Enter the Game of Death című hongkongi filmet, amelyet 1980-81-ben újra kiadtak, és Amerikában a The King of Kung Fu címet viselte. A tévén kívül később online filmek között lehetett megtalálni, de nem magyarul. Ebben a filmben egy Bruce Lee imitátor, Bruce Le (egy e-vel) játssza a főszerepet. Arról szól, hogy egy bizonyos fontos dokumentumot a japánok meg akarnak szerezni a kínaiaktól. Miközben Bruce Le az eseményekbe keveredik, fel kell jutnia a halál tornyába, amelynek minden szintjén egy-egy harcművész mester az ellenfele. 
S mintha mindez nem lenne elég, később számos harcossal kell szembeszállnia, köztük a hatalmas izmokkal rendelkező ellenféllel, akit Bolo Yeung alakított. Aki szereti a küzdelmeket és a legyőzhetetlennek tűnő ellenfelekkel szembeni csatákat, annak számára ez a film az egyik legjobb. Kiemelkedik a kung-fu filmek közül, bár a kung-fu –n, mint harcművészeti stíluson is túllép.
 
 

Kung-fu filmek 80-as évek

 
A Nindzsa kommandó (Nindzsa a sárkány barlangjában) című filmet már ajánlottam a Nindzsafilmek című cikkben. A nindzsaelemek mellett a kung-fu számos látványos pillanata felbukkan, ebben a szórakozásnak sem utolsó filmben. Mesterien keverik a drámai és humoros elemeket a legkápráztatóbb harci jelenetekkel.
Még 1989-ben sikerült rögzítenem, az akkori magyar 2-es csatornáról a Legyőzhetetlen Vutang (Undaunted Wu Dang/Wudang, Sun Sha) című, kínai kung-fu filmet. Ez a Kínában uralomra törő japánok ellen készülő, kínai harcosokról szól, akik a japánok elleni viadalokra készülnek. A 80-as évekbeli videózós korszakban igazi különlegesség volt ez.
Amikor megölik a vutang (wudang) mestert, a lánya felkerekedik a hegyekbe és egy másik mester által elsajátítja a kung-fu legmagasabb szintjeit. Igazán kiváló film, mind a történetvezetés, mind a küzdelem szempontjából, és a gyönyörű kínai hegyvidék sem utolsó szempont.
 


Küzdősport filmek - Keleti kung-fu sztárok – Jackie Chan és Jet Li


Jackie Chan először harcművészként, kaszkadőrként szerepelt filmekben, így Bruce Lee két filmjében is részt vett. A 70-es évek második felében, több sikertelen filmben szerepelt (először még más néven), az igazi sikert a kung-fu filmekbe humort is csempésző, A kobra és a Részeges karatemester című filmekkel érte el. Ez utóbbinak 1994-ben elkészült a 2. része is, amely első osztályú kung-fu komédia lett, nagyszerű humorral. (Mellesleg a cím magyar fordítása rendkívül butácska, ugyanis karate-ról szó sincs.)
Jackie Chan, a kung-fu filmek sora után, a 80-as években áttért az akcióvígjátékok készítésére, és ebben társaira lelt gyermekkori osztálytársai, Sammo Hung és Yuen Biao személyében. Az 1984-es, Barcelonában forgatott, Gördülő kung-fu, valamint a Vigyázat nyomozunk! (Meneküljetek nyomozunk!) 1-2. része, a hongkongi akcióvígjátékok legemlékezetesebbjei közé tartoznak.

 

Gördülő kung-fu, Jackie Chan, Sammo Hung, Juen Biao
Gördülő kung-fu, Jackie Chan, Sammo Hung, Juen Biao


Jet Li már tizenévesen berobbant, a shaolin kung-fu művészetét bemutató Shaolin templom című kínai-hongkongi filmben. Ezek után számos harcművészeti filmet forgatott. Számomra mindenképpen emlékezetes az 1993-as Tai Chi Master - amelyet valamelyik műholdas adón láttam először – és magyarul Tai-chi mester-nek, vagy A sárkány árnyéka –nak fordítottak. 
Ebben a főszereplő a természet törvényeit, az elemek mozgását és a lágyságot használva kerekedik, kiválóan képzett, de csak fizikai képességeiket használó ellenfelei fölé. A hatása olyan, akár Lao-ce bölcsességét keverném a küzdelemmel. Itt is humoros és drámai jelleg is együttesen van jelen.  Jet Li később Amerikában is befutott és ekkor már változatos szerepei lettek, de a harcművész imázsa megmaradt.
 



Amerikai küzdőfilmek, harcművészeti filmek a 80-as években


A 80-as években számos küzdőfilm készült amelyek egy része – például Karate tigris, Véres sport, Kickboxer – számos, jobb-rosszabb folytatást megélt. Az 1985-ös Karate tigris – Nincs irgalom (No Retreat, No Surrender) kétségkívül az egyik legmotiválóbb küzdőfilm. A fiatal Jason apját bűnözők fenyegetik meg, és egy orosz harcművész eltöri a lábát. Később, amikor Seattle-be költöznek, Jason-nek problémái akadnak a beilleszkedéssel és meg is alázzák. 
Végső kétségbeesésében példaképéhez, Bruce Lee-hez fordul, akinek szelleme megjelenik előtte és megtanítja a harcművészet titkaira. A végső harcban az orosz harcművésszel kell szembeszállnia, akinek eljátszása Jean-Claude Van Damme első komolyabb filmszerepe volt. 

Karate tigris 1, Van Damme es Kurt McKinney
Karate tigris 1, Van Damme es Kurt McKinney


Bár a további Karate tigris filmek a nyomába sem értek az elsőnek, több későbbi akciósztárnak lehetőséget nyújtottak a befutásra. Ezek egyike Cynthia Rothrock, számos harcművészeti stílus mestere, aki jó néhány hasonló jellegű filmben szerepelt, különösen a 90-es évek elején. 
Annak idején volt egy kis kavarás a címek körül, mert egy időben a Riválisok (Best of the best) című 1989-es film Karate tigris 4.-ként futott, holott nem az. A Riválisok című film kiemelkedik a hasonló jellegű filmek közül, mert filmdrámaként is megállja a helyét. Óriási lelki töltete van és azoknak is ajánlom, akik nem vonzódnak a küzdőfilmekhez, de szeretik, ha egy film mondanivalót hordoz.
Még számos más, A és B kategóriás amerikai küzdőfilm készült, amelyekre itt nincs hely kitérni. Egyet azért megemlítek, mert nagyon jó, és már bemutattam a Személyiségfejlesztő filmek című cikkben, ez pedig Az amerikai shaolin.

 


Jean-Claude Van Damme küzdőfilmek


Jean-Claude Van Damme – sok más elődjéhez hasonlóan – küzdősportokban jeleskedett (karate, Muay Thai, taekwondo), és középsúlyú full-kontakt világbajnoki címet szerzett. Első nagy küzdőfilm sikere, a valós történeten alapuló Véres játék (Bloodsport, 1987) című filmben volt, amelyben fő ellenfele, a már Bruce Lee filmekben is feltűnt, nagy izmú, Bolo Yeung volt. 
Az első bemutatásakor, Amerikában kevés bevételt hozott és a kritika is negatívan fogadta, de világszerte már nagyobb bevétele volt és a küzdőfilmek rajongóinak kedvence lett. A Véres játék (Véres sport) azon kevés küzdőfilmek közé tartozik, amelynek a zenéje is óriási hatással bírt rám, erről már írtam az Elektronikus filmzenék – 2.rész Filmek című cikkben.
A Véres játéknak több folytatása is készült Daniel Bernhardt főszereplésével. Ezek közül az 1995-ös második rész elég jó – bár túlzottan sok mindenben hasonlít az elsőre – és a harmadik is elmegy.

Az 1989-es Kickboxer című Van Damme film történetében a bátyját rokkanttá teszi egy thaiföldi Muay Thai bajnok, aki a betonoszlop rúgásaival edzi a lábát. Egy kis termetű, de annál nagyobb tudású, nem mindennapi mesterhez megy  a thaiföldi erdőbe. Az öreg egyedi módszerekkel tanítja, és egyre jobb lesz. A Kickboxer a kickbox filmek és a Van Damme filmek egyik nagy klasszikusa, története mindmáig az egyik legjobb. Készült néhány (4) feledhető folytatása Sasha Mitchel-lel a főszerepben. 

Jean-Claude Van Damme a Kickboxer című filmben
Jean-Claude Van Damme a Kickboxer című filmben


Az 1990-es Oroszlánszív volt a következő, amely még a küzdőfilmek kategóriájába tartozik. Ebben a Van Damme által játszott főhős szervezett utcai küzdelmekben vesz részt, hogy az így szerzett pénzzel segíthesse elhunyt öccse feleségét és annak kislányát. Az Oroszlánszív-nél Van Damme már forgatókönyvíróként is közreműködött és igazán remek történetet sikerült összehozniuk.
A Van Damme filmeknek később – néhány kivételt leszámítva (mint pl. A kalandor) – már nem a harcművészet, hanem az akció állt a középpontjában.
 



Küzdőfilmek, harcművészeti filmek később


Megjegyzés szintjén megemlítem még az 1995-ös Mortal Kombat című fantasy küzdőfilmet, amelyben számos harcművészeti stílus keveredett. Ez igen látványos mozi volt akkoriban és a benne hallható ütős, kemény techno zene is emlékezetes.
Még számos film és sztár van ezekből az időkből, akik ismert küzdőfilmekben és harcművészeti filmekben szerepeltek és nem fértek eme cikkbe, de remélhetőleg sikerült egy kis nosztalgiát és kedvet csinálni az említett filmekkel. Nem fértek bele a például wuxia (wu-hszia) filmek, amelyekben rengeteg jelmezt, kardot és természetfeletti elemeket és képességeket is használnak.
 
 

Küzdősport filmek a 2000-es évektől

 
A küzdőfilmek, vagy harcművészeti filmek műfaja azonban nem halt ki az új évezreddel, továbbra is készülnek, bár nem olyan nagy mennyiségben. Köztük olyan meglepetések is, mint a Chocolate - A harc szelleme (2008), amely nem egy nagy alkotás, de ebben a filmben a főszereplő 14 éves lány úgy küzdött, hogy azt még Bruce Lee is megirigyelhette volna.  
Még ez előtt készültek a japán Azumi (2002) és Azumi 2.: Életre-halálra című alkotások. Az első több díjat is kapott, és kétségkívül egyedi művek. Olyan harcosokról szól, akiket bérgyilkosnak képeznek, és közülük Azumi, a fiatal lány a legjobb.
Bár már nem díjaztam a véres filmeket, az Azumi mégis megragadott mindkét részben, főleg a főszereplő egyénisége, és a nem mindennapi küzdelmek miatt. Bérgyilkos volta ellenére megtestesíti a Jung archetípusok közül a hős alakját. Mindkettő film drámai jellegű harcművészeti filmremek, így nem könnyű feledni. 
A 2010-es években Van Damme képzőként tért vissza. 2016-ban bemutatták a Kickboxer: A bosszú ereje című filmet, melyben a főhőst ő tanítja. Számomra nem igazán világos (az anyagiakat leszámítva) miért kellett az eredeti filmnek egy újabb változatát elkészíteni. Amerre itt halad a küzdősport, az nekem nem hiányzik, nyers brutalitás magas fokon. 
Akkor már inkább egy kerékpáros filmet nézek, kevesebb vérrel és szörnyűséggel jár. De sikerült ezt is überelni, 2018-ban bemutatták a Kickboxer: Megtorlás című mozit. Ha tisztán a verekedés (vagy inkább mészárlás) szempontjából nézzük, akár minden idők legütősebb végjátéka lehetne. De itt már annyira túlzásba vitték az agresszivitást - szó szerint verés, ütlegelés a halálig, hogy nekem ebből elég volt. Nyers erőszak a legdurvább formájában, de a valódi harcművészet nem erről szól.
 
 

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!





A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

5 megjegyzés:

  1. Mi a fasz értelme van a jobbklikk tiltásnak, csak azért nehogy túl egyszerű legyen navigálni az oldalon, mivel nem hiszem hogy az írásaid akkora értéket képeznének, hogy mindenki le akrja lopni...szánalom a köbön, pffff

    VálaszTörlés
  2. Ha ettől ilyen dühbe jössz, akkor az mennyire zavarna, ha az írásaidat teljes egészében csak úgy átmásolnák mások, név és forrásmegjelölés nélkül és úgy tennék fel, mintha a sajátjuk lenne? Sajnos ez számos esetben megtörtént esetemben és bár teljesen nem lehet meggátolni, azért ne más munkájából élősködjenek egyesek! Nem hinném, hogy a navigálást ez komolyan gátolná.

    VálaszTörlés
  3. érdekességképpen: a van damme-os oroszlánszív már már másolata Charles Bronson zseniális Nagy Bunyos cimű filmjének egy-két módósitással majnem ugyanaz. Aztán az ezredforduló után Channing Tatummal a Bunyó c filmben megint ezt a sztorit dolgozzák fel igen pofátlanul...
    Amúgy gyerekkoromban jópár Bruce Le filmet láttam, az egyik Concorde Bruce Lee nevü filmet a mai napig keresem. Elejétől a végéig fejemben van a film annyiszor láttam, számomra vetekszik az eredeti Bruce Lee filmekkel mindennel, a zenéje zseniális, Bruce Le pedig egy kicsit se hasonlít Leere de fantasztikus harcművész.
    A három híres Lee imitátor közül ő a kedvencem. (bruce le, bruce li, dragon lee)
    Bruce Le számos pofátlan Bruce Lee-hasonmás filmben játszott de a három legjobb kétségtelenül az itt olvasható Enter the game of death, a Clones of Bruce Lee és a kedvenc Concorde Bruce Lee...

    VálaszTörlés
  4. Szóval... Eleve szeretem azt, ha valaki fontosnak tartja a 80-as 90-es éveket. Ha rájön, és vágja, hogy más atmoszféra volt. Vagy azért, mert alakult a világrend és/vagy a technika vagy azért mert Gorbacsov bal lábbal kelt fel, vagy azért mert... leszarom. Teljesen egyedi volt minden, a maga egyszerűségével, béna technikai megoldásával, hazánkba sokkal később eljutásával, kőkemény küzdés a megszerezhetőségével.... Egy Real World volt... Azért, mert akik ezeket a filmeket, stílusokat így a szívükbe zárták és favorizálják a mai napig, - ráadásul úgy, hogy aki ugyanúgy érez, az pontosan ugyanazt gondolja a leírásokról is - azok most vagy "véletlen ugyanúgy gondolkodtak" vagy pont "levágták" az üzenetüket ezeknek az alkotásoknak. Arcade játékok a játéktermekben, otthon c64 és torpedo a tévében, super mario és Bud Spencer Terence Hill és vicces pikáns szilveszteri műsorok, tömegek a gagyi piacokon, kazetta és videokazetta másolások egyedi technikákkal stb.. stb...
    Még több ilyen írást!
    Köszönöm!

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.