Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Poltergeist, Kopogó szellem filmek története, szereplők

Poltergeist – Kopogó szellem - A különleges horror

Poltergeist, Kopogó szellem filmek története, szereplők



Poltergeist, Kopogó szellem filmek története



  A Poltergeist – Kopogó szellem, egy különleges, természetfeletti horrorfilm. A film Amerikában készült, a Metro-Goldwyn-Mayer kiadásában, a mű fő „gyártója” Steven Spielberg, de más irányú elkötelezettségei miatt Tobe Hooper volt a hivatalos rendező.
Bemutatásakor a kritika és a közönség is pozitívan fogadta, és 1982-ben a legjobb bevételt produkáló horrorfilm volt csaknem 122 millió dolláros bevétellel. Számos filmes jelölést kapott melyek közül három Saturn és egy Bafta díjat hozott el. Csaknem a 12 -szeresét hozta vissza a bevétel a költségeknek, és az év 8. legsikeresebbje lett.
    
 Életem legnagyobb filmélménye volt, amikor először láttam a Poltergeist – Kopogó szellem 1982 filmet. Általában véve nem vagyok oda a horrorért, s néhány kivételtől eltekintve nem szoktam horrort nézni, ez a film azonban – nem kis érdemben Steven Spielberg írói zsenialitásának köszönhetően – messze kiemelkedik az átlagból.




     A Poltergeist brutálisan nagy hatással volt rám amikor először láttam az osztrák tv-n egy szombaton, késő este, 1989-ben. Másfél óra után elértünk a filmben oda, ahol azt mondtam, ez kivételesen jó film volt, de akkor kezdődött még csak az igazi haddelhadd. Normális ember nem szeret félni, ebben a filmben mégis van valami hihetetlenül vonzó. Maga a történet és az egész cselekményvezetés túlmutat a horroron és a thrilleren, erőteljes sprituális üzenete is van a túlvilágból

A poltergeist jelentése zajos szellemek, olyan ismeretlen erők, melyek mindenféle nem természetes jelenségeket okoznak. A poltergeist jelenség kopogó zajok, mindenféle önmaguktól elmozduló, felemelkedő, lebegő tárgyak. De lehetnek eltűnések, spontán megjelenések, zavarok az elektromos hálózatban, s más fura dolgok, élmények.

 



Poltergeist – Kopogó szellem film története


     Adott egy család 3 gyermekkel, akik egy amerikai kertvárosban, Cuesta Verde-ben élnek. Lakóhelyük földje valaha indián temető volt és a készítők csak a sírköveket tüntették el, de ráépültek a sírokra, amiről a tettes cég hallgatott. A Freeling család tagjai sorban találják szembe magukat különböző parapszichológiai jelenségekkel. Elgörbülnek az evőeszközök, mozogni kezdenek a tárgyak és a kislányt, Carol Anne-t a tévéből szellemi hangok hívogatják.
     Egy napon Carol Anne-t a szellemek elragadják és testvérét, a kisfiú Robbie-t kis híján elkapja az udvaron álló ősrégi fa. Parapszichológusokat hívnak segítségül, akik végül tanácstalanságukban Tanginát, az alacsony termetű médium hölgyet hívatják a házhoz. Ő kideríti, hogy elhunyt lelkek tartózkodnak a házban, akik nem tudnak más szférákba távozni. Carol Anne életereje és a belőle áradó fény vonzotta őket. Van köztük egy démoni lény, a „fenevad”, aki a kislányon keresztül manipulálja a többi szellemet.



Kopogó szellem – túlvilági lények áramlanak a házba
Kopogó szellem - Túlvilági lények áramlanak a házba

     A parapszichológusok filmfelvevője segítségével később döbbenten látják a szellemi alakokat, ahogyan áthaladtak a házon. A kislányt vissza kell hozniuk, ezért valakinek „át” kell mennie érte. A család szeretetének erejére van szükség. Nem akarom elárulni az egész történetet, innentől egyre gyorsulnak az események. Aki megnézi ezt a filmet, soha nem felejti. Nem csak annyira a félelem miatt, hanem mert különlegesen mutatja be az eseményeket, az ember tudatalattijára erősen hat és valósággal „érezni a túlvilági szellemek jelenlétét”.
     A Kopogó szellem 1982 legnagyobb bevételt hozó horrorfilmje volt és a kritikusok is elismerték.



A Kopogó szellem film létrejötte, előzményei


A Poltergeist film ötletei több évre vezethetőek vissza, egészen Spielberg gyermekkoráig. A történet megírásakor több gyermeki élményét – félelmeit és rémálmait – beleszőtte, ilyen például, amikor az öreg fa elkapja fiút. Az elképzelések évekig érlelődtek, és Az elveszett frigyláda fosztogatói elkészülte után kezdtek reális alakot ölteni.
A forgatókönyv megírásához számos személy neve felbukkant, végül Michael Grais és Mark Victor maradt. Azonban a két fiatal által írt mű sem nyerte el teljesen Steven tetszését, így átdolgozta. Sokat merített ifjonti emlékeiből, kisfiúként való félelmeiből.
Mivel Spielberg volt részben a film producere, ráadásul ez idő tájt dolgozott az E.T. című moziján, Tobe Hooper lett a rendező. Ennek ellenére rendszeresen jelen volt a forgatásokon és a legtöbb jelenet elkészültében részt vett. Így – bár hivatalosan Hooper munkája – Stevennek legalább akkora szerepe volt a létrejöttében.
James Kahn – aki Star Wars filmregényíróként is ismert (a harmadik film kapcsán) – regény alakban is megírta a Kopogó szellemek -et.




Poltergeist szereplők, szereposztás és alkotók


     Az ingatlanügynök apát játszó Craig T. Nelson számos filmben szerepelt még – sokszor negatív szerepet játszott – bár egyik sem volt magasan kiemelkedő.
    Az anyát alakító Jobeth Williams szintén rengeteg filmben látható, sokukat a magyar tv- adókon is játszották.
     Oliver Robins játszotta a fiút, Robbie-t, ő többek között az Airplane 2. filmben is szerepelt. Később, felnőttként abbahagyta a filmezést, majd a 2000-es évekre íróként és rendezőként tért vissza.
     A kislányt Heather O'Rourke, a nagylányt pedig Dominique Dunne játszotta (bővebben ld. alább).
    A Tanginát alakító Zelda Rubinstein egy rendkívül kis termetű hölgy volt, aki felnőttként is gyermeki hangon beszélt. Ő a Poltergeist filmeken kívül, más filmekben is felbukkant és több rajzfilmben is részt vett szinkronizálóként. Több jótékonysági szervezet munkájában részt vett – különösen az AIDS ellen – így nagy tiszteletet kapott. 2009 decemberében szívinfarktust kapott, majd 2010 januárjában elhagyta földi burkát.

     

Mint már említettem, Steven Spielberg akkortájt rendezte az E.T –t, ezért az ötletek, a forgatókönyv (társakkal) és a tervezés munkálataiban vett részt. Az ő rendszeres jelenléte és figyelme mellett, Tobe Hooper látta el a rendezői feladatokat. A filmzene elkészítése a másik blogomban bemutatott Jerry Goldsmith-re hárult – akivel Steven összebarátkozott - és a mű Oscar jelölést is kapott.


Poltergeist jelenet




Poltergeist filmek – A folytatások


     A Poltergeist 2 – A túlsó oldal című film már kicsit más. Ezúttal Carol Anne nagymamája meghal, de odaátról kapcsolatba tud lépni vele. Visszatérnek Cuesta Verde-be. Tangina, az első részben megismert médium hölgy, ásatásokat vezet a régi temető helyén és a munkálatokban egy indián sámán is segít. Megjelenik egy öregember, aki hittérítő prédikátor, valójában azonban a gonosz öltött testet benne. Ez a rész már nem volt akkora durranás, mint az első, de mint film, jó lett, vannak benne kivételes jelenetek és még benne van az első film különleges feeling-je.
     A Kopogó szellem 3 –ban már csak Carol Anne-t kísérhetjük figyelemmel a családból, aki nagynénjéhez költözik. Ez a folytatás teljesen felesleges volt, nyomába sem ér az első kettőnek, alig hozott bevételt. A legjobb gyorsan elfelejteni!




Poltergeist – Durvulnak a dolgok
Poltergeist - Durvulnak a dolgok



Poltergeist – Rejtélyes halálesetek a szereplőkkel


     Az élet sokszor felülmúlja a filmeket, és halál utáni életről szóló könyvekben olvashatunk igazán különleges eseteket. A Carol Anne-t alakító Heather O'Rourke Steven Spielberg felfedezettje volt. Ő a Kopogó szellem filmek mellett néhány tv-sorozatban is szerepelt. Először 1987 elején került betegséggel kórházba. Valami miatt az orvosok tévesen Chron betegséggel kezelték és emiatt rontottak az állapotán. 
Egy évvel később ismét kórházba került, mert felpuffadt és semmi sem maradt meg a gyomrában. Ezúttal hazaengedték, de nem sokkal ezután szívrohamot kapott. Sikerült újraéleszteni, utána mégis elhunyt. A bájos, szőke kislány 1988 február 1-jén, mindössze 12 évesen, örökre elhagyott bennünket.
     A nagyobbik lányt alakító Dominique Dunne, az első Poltergeist film után, 1982 őszén, a barátja kezei által végzetes állapotba került. Kórházba szállították, de a szíve megállt és oxigénhiány miatt nem volt agyi aktivitása. Többé nem nyerte vissza eszméletét. Mindössze 22 éves volt.
     Julian Beck, aki a prédikátort alakította a Poltergeist 2.-ben, a forgatás alatt meghalt. 

     Az indián sámánt alakító Will Sampson több betegség után, 1987 júniusában, mindössze 53 évesen hunyt el.
     A Poltergeist filmek után a stáb és a színészek pályája is hanyatló ívbe került. Állítólag a film forgatása során valódi csontvázakat is használtak, mert olcsóbb volt a műanyagnál,  ezért később a valóságban is ördögűzést rendeltek el. Ezt az ördögűzést a Poltergeist 2-ben indiánt játszó Will Sampson vezette.


 
Ajánlott cikk: Gyilkos állatfilmek
 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.