Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

T.I.R. filmsorozat

T.I.R. filmsorozat
 T.I.R filmsorozat     A T.I.R. filmsorozatot először 1988-ban láttam, az akkori magyar kettesen. Úgy este 7 óra tájban adták és az első rész, amit láttam, a Robinson című rész volt, amely azóta is a kedvencem.    A T.I.R. – vagy eredeti címmel Due assi per un Turbo – két olasz szakállas, kamionos muksó kalandjait mutatja be 12 részben. A T.I.R. című filmsorozat olasz-magyar koprodukcióban készült 1984 és 1987 között.  A sorozatot két különböző szezonban forgatták, az első három részben egy korábbi Iveco modell volt a kamion, később ezt felváltotta egy újabb Iveco Turbostar. A T.I.R. sorozatnak folytatásait is tervezték, már újsághirdetéseket is adtak fel újabb szereplőket keresve, végül mégsem lett belőle semmi. A sorozatot az olasz RAI-n vetítették először 1987 március 11. és június 28. között. Az olasz és a magyar epizódok sorrendje különbözik, az alábbiakban a magyart veszem alapul.A T.I.R. filmsorozat helyszínei


    Több rész játszódott Magyarországon (is), például A potyautas, Esmeralda, Vészhelyzet. Ausztriában, Dél-Tirolban is készültek felvételek és Lengyelországban is, vagy a Gogol tér 3. részhez Moszkvában.
Afrikai helyszíneken is forgattak, Tunéziában és természetesen az alaphelyszínek közé tartozott Olaszország.
A T.I.R. filmsorozat szereplői


     A T.I.R. két főszereplője Franco (Renato d'Amore) és Giovanni, vagy becézve Vanni (Christian Fremont) a két kamionos sofőr. Franco a türelmesebb és lágyszívűbb, aki szereti a komolyzenét, Giovanni gyorsabban bepörög, hamarabb elveszti a türelmét, a modern zenéket kedveli és a lányokkal is bátrabb.
     A főnökük Orazio, akinek gyengék az idegei és nagyon vigyáznia kell a szíve miatt. Őt a francia származású Philippe Leroy alakítja, aki számos filmben játszott a 60-as évek óta. A lánya Gio (Alba Mottura), aki többször is előtérbe kerül, például a 3. részben elrabolják, 4. részben szerepel a Párizs-Dakar ralin és a Vészhelyzet című résznek ő a kulcsfigurája. 


 T.I.R. sorozat Franco es Vanni
A T.I.R. sorozat történeteiről


     A T.I.R. sorozatot eredetileg a brazil Carga Pesada című 1979 és 1981 között forgatott sorozat ihlette, amely a brazíliai kamionosok történeteit mutatta be. A T.I.R. sorozat történeteit többféle kategóriákba is besorolhatjuk. Több rész játszódik Magyarországon és magyar színészek közreműködésével. Volt egy-két a szokottól eltérő epizód, pl. a Von reber báró, vagy a Vörös turbános férfi.
     Nekem a legjobban az egzotikus helyeken játszódó történetek jöttek be, főleg az afrikaiak. A Robinson című részben egy afrikai lány kalauzolja őket a dzsungelen át és eltéved. Ebben számos mulatságos jelenet van és igazi kalandos történet volt. A másik két afrikai helyszín is remekül sikerült. A Párizs-Dakar ralin idegenek csempészek követik folyamatosan őket, akik rakétát szereltek a kamionjukra. A Szahara című epizódban pedig a sivatagon át vezet az útjuk, amelynek során kis híján a nomád törzsek háborújába is belekeverednek.

     A 3. rész – amelyben elrabolják Gio-t - elég akciósra sikeredett. A Von Reber báró az Alpokban, havas tájon játszódik és érdekes hangulata van. Franco és Vanni a sorozat különböző részeiben általában véletlenül bajba kerülnek és szokatlan módszereket választanak a megoldásra.
 A T.I.R. zenéje


     A T.I.R. zenéje valami fenomenálisan fülbemászó dallam. Detto Mariano zseniálisan megalkotott szerzeménye mindmáig sokak nosztalgikus kedvence. A felejthetetlen szintetizátorfutamok mesterien keverednek Mario Renzi hegedűszólamaival. Detto Mariano egy rendkívül sokoldalú zenei fenomén, aki az alkotástól a szövegíráson át, a kiadásig mindenhez ért. Számos slágert és filmzenét komponált, a T.I.R. sorozat zenéje, az In do minore 1987-ben jelent meg. Olvasd el ezt is: Régi filmsorozatok zenéiAjánlott cikkek: Sportakadémia filmsorozat
                            Videofilmek a 80-as évekből

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod! 


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

1 megjegyzés:

  1. Philippe Leroy volt Yanez a Sandokánban.
    Keresek egy régi sorozatot a nyolcvanas évekből. Valamikor a búr háborúk idején játszódik, mert állandóan Oranje, Natal és Transvaal tartományokat emlegetik. Nem jut eszembe a neve.

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.