Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Jean Marais filmek, élete, a kosztümös kalandfilmek hőse

Jean Marais, a kosztümös kalandfilmek hőse

Jean Marais filmek, élete, a kosztümös kalandfilmek hőseJean Marais filmek, élete


      Jean Marais filmek, élete sokunk emlékezetében a régi, francia, kosztümös kalandfilmek hőseként maradt meg. Elég ha csak A púpos-ra, A kapitány-ra, vagy akár a Csoda a farkasokkal című filmre gondolunk, Jean Marais ezekben a filmekben ugyanazt a jellegzetes hőstípust játszotta, amely felejthetetlenné tette karakterét. Ebben hasonlított Lex Barker egyéniségére, aki szintén bizonyos karakter típusokkal hódított a filmvásznon. De később a Fantomas filmek tovább fokozták népszerűségét.
Jean Marais élete, életrajzaJean Marais gyermekkora


     Jean Marais (Jean-Alfred Villain-Marais) 1913-ban született a Franciaországi Cherbourgban. Állatorvos apja elhagyta családját és részt vett az első világháborúban. Anyja, három gyermekével a nagyszülőkhöz ment, Jean 4 éves korában Párizsba került. Szüleivel problémák voltak, apja erőszakos természetű volt, de otthagyta őket, anyja pedig kényszeres lopásban szenvedett és a börtönt is megjárta, így a nevelésében nem kis szerepe volt nagyanyjának.
      A Lycée Condorcet állami iskolában tanult, ahol több, más neves színészkortársa is. 13 évesen kihullott ebből az intézményből és később több más iskolában próbálkozott, végül egy bentlakásos, katolikus iskolába került. Miután női ruhába öltözött és egy tanárával flörtölt, 16 évesen el kellett hagynia a középiskolát. 
Jerry Lewishez hasonlóan ő is mélyről kezdte. Gyermekként arról álmodott, hogy színész lesz, de kétszer is elutasították, amikor dráma tagozatra jelentkezett. Amatőr színészkedéssel próbálkozott, valamint egy golfklubban dolgozott és egy fotós mellett asszisztensként, de emellett festeni is elkezdett.Jean Marais filmek

 

 

 
     Jean Marais első filmszerepét a L'épervier című, 1933-as filmben kapta. 1937 ben, Charles Dullin színiiskolájában ismerkedett meg Jean Cocteau-val, aki a mentora lett és „más” beállítottsága miatt barát-élettársa is. 1939-ben behívót kapott a repülős alakulathoz és a háború alatt gyakran rajzolt. Első jelentősebb szerepe csak Jean Delannoy 1943-as Örök visszatérésében következett be. 
  Ebben a filmben egy „jacquard-mintás” pulóvert viselt, amellyel hatást gyakorolt a francia divatra. A második világháborúban, a megszállt Párizsban is színészként dolgozott, majd 1944-ben a francia hadsereg teherautó sofőrje lett, üzemanyagot és lőszert szállított a frontra. Fimbéli partnerével, Mila Parély -vel 1942-ben kötött házasságot, de két év után elváltak.
 
 

Marais filmjei


     1946-ban, a Szép és a szörnyeteg című filmben ismét együtt játszott volt házastársával, azonban elmaradt a várt siker. Az egy évvel későbbi A királyasszony lovagja már kedvezőbb fogadtatást kapott. A Jean Cocteau filmek segítettek megalapozni Jean Marais hírnevét – nemzetközileg is – a háborútól az 50-es évek végéig. Ismertebb és sikeresebb szerepei voltak az Orfeusz és a Monte Cristo grófja
   De csak ezután lett Jean Marais a kosztümös kalandfilmek hőse. Az ötvenes évek végétől sorra következtek a jól ismert, történelmi kalandfilmek, amelyekben lenyűgöző vívótudása és a romantikus hős karizmatikus személyisége megismételhetetlenné tette alakját. Jean Marais filmjeiben kaszkadőr nélkül vállalta a legveszélyesebb jeleneteket is. 
  Az 1960-ban elkészített A Púpos című film, a kosztümös filmek egyik legnagyobb klasszikusa lett, csakúgy mint kortársai, A kapitány, A vasálarcos, Párizs rejtelmei, stb. A Csoda a farkasokkal című filmben egy lovagot alakít. Nagyon jól emlékszem arra a jelenetre, amikor a farkasok körbevették a főszereplő hölgyet és nem bántották. Gyermekként félelmetes jelenet volt.Jean Marais A kapitány
Jean Marais a kapitány

     Jean Marais filmjei mellett számos színházi előadást is rendezett és több, későbbi színész sztár került ki a kezei alól. Örökbe fogadott egy 19 éves cigányfiút, Serge-t, akinek karrierjét egyengette. 1963-ban elhunyt mentora, Jean Cocteau, akinek örökségét később haláláig gondozta. 
   Jean Marais számos ismert francia filmcsillaggal játszott együtt. Az André Hunebelle által rendezett Fantomas filmekben Louis de Funes -zel játszott együtt és a 60-as évek közepének legsikeresebb akciókomédia trilógiáját alkották meg. 
 


Marais utolsó évei, filmjei, halála


     A nők közül Michéle Morgan és Alida Valli gyakorolt rá mélyebb hatást. A 60-as évek közepe után, fokozatosan eltávolodott a filmvászontól. Utolsó nagyobb szerepe az 1970-es Szamárbőr című filmben volt.  Idejét főleg a dél franciaországi Vallaruis-ban töltötte, ahol szobrászkodott, festett és kerámiákat formázott, vagy könyvet írt, de csak kevés emberrel tartotta a kapcsolatot. 
   A 80-as években többször játszott a színházban és néhány filmben is szerepelt. Az 1985-ös Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon ő volt a zsűri elnöke, 1996-ban pedig a francia becsületrendben részesült. Utolsó filmszerepe Bertolucci 1995-ös Lopott szépség című művében volt, amelyben egy műkritikust játszott. 1997 tavaszán még egyszer szerepelt a színpadon, Balthazárként, a hegyek pásztoraként.Jean Marais halála


     Jean Marais Cannes-ban, 1998 november 8-án, szívelégtelenség következtében hunyt el, 85-dik életévében. Földi hamvait Cemetiere de Vallauris-ban helyezték örök nyugalomra. Hasonlóan jelentős kosztümös színész karakter azóta sem született.
 

Jean Marais filmek lista (az eredeti évszámokkal)

L'Épervier, Dans les rues, Étienne        1933
L'Aventurier, Le Scandale, le bonheur        1934
Les Hommes nouveaux, Nuits de feu        1936
Abus de confiance, Remontons les Champs-Élysées, Le Patriote    1937
Le pavillon brûle                1941
Mindenki szeretője (Carmen, 1945-ben jelent meg), Le Lit à colonnes 1942
Örök visszatérés (L'Éternel Retour), Voyage sans espoir        1943
A szép és a szörnyeteg (La Belle et la Bête)    1946
Les Chouans, A kétfejű sas (L'Aigle à deux têtes)    1947
A királyasszony lovagja (Ruy Blas), Aux yeux du souvenir, Le Secret de Mayerling,
Rettenetes szülők (Les parents terribles), Ceux du Tchad        1948
Orfeusz (Orphée), Vedettes en liberté         1949
Coriolan, Üvegkastély (Le Château de verre), L'amante di una notte,
Csoda csak egyszer történik (Les miracles n'ont lieu qu'une fois)    1950
Nez de cuir, L'Amour, Madame, Le rendez-vous de Cannes    1951
La Maison du silence, A kis karmester (L'Appel du destin)    1952
Etoiles au soleil, Boum sur Paris, Le Guérisseur    1953
A Versailles-i kastély (Si Versailles m'était conté),
Monte Cristo grófja (Le Comte de Monte Cristo)    1954
Futures vedettes, Goubbiah mon amour, Napóleon (Napoléon),
Toute la ville accuse                1955
Elena és a férfiak (Elena et les Hommes), Si Paris nous était conté    1956
Amour de poche, La Tour színre lép (La Tour, prends garde !), La Vie à deux, Fehér éjszakák (Le notti bianche, S.O.S. Noronha,
Tájfun Nagaszaki felett (Typhon sur Nagasaki)    1957
Minden napnak megvan a maga titka (Chaque jour a son secret)    1958
Orfeusz végrendelete (Le Testament d'Orphée)    1959
Austerlitz, A púpos (Le bossu), A kapitány (Le capitan)    1960
Cleves hercegnő (La Princesse de Clèves), Le Capitaine Fracasse,
Csoda a farkasokkal (Le Miracle des loups), L'Enlèvement des Sabines,
Napoléon II l'Aiglon                1961
Poncius Pilátus (Ponce Pilate), A vasálarcos (Le Masque de fer),
Párizs rejtelmei (Les Mystères de Paris)        1962
L'Honorable Stanislas, agent secret, Cherchez l'idole    1963
Fantomas (Fantômas), Patate            1964
Hajsza a gyémántokért (Le Gentleman de Cocody, 1963),
Thomas l'imposteur, Fantomas visszatér (Fantômas se déchaîne)
Az angyal lesen (Le Saint prend l'affût), Pleins feux sur Stanislas,
Train d'enfer                    1965
Sept hommes et une garce            1966
Fantomas a Scotland Yard ellen (Fantômas contre Scotland Yard)    1967
Le Paria                    1968
La Provocation, Le Jouet criminel        1969
Szamárbőr (Peau d’Âne)            1970
Parking                    1985
Lien de parenté                1986
Les Enfants du naufrageur            1992
Nyomorultak (Les Misérables)            1994
Lopott szépség (Beauté volée)            1995       Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.