Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Csehszlovák ifjúsági sorozatok, Majka, Tau bácsi és társaik

Csehszlovák ifjúsági sorozatok, Majka, Tau bácsi és társaik

Csehszlovák ifjúsági sorozatok, Majka, Tau bácsi és társaik


Csehszlovák ifjúsági gyereksorozatok


      A csehszlovák ifjúsági sorozatok, gyereksorozatok, filmek igen népszerűek voltak hazánkban is, a 70-es, 80-as években. A régi, klasszikus műsorok mellett ezek jelentették a szórakozást gyermekként. Köztük számos, el nem felejthető ifjúsági sorozatot, főleg a Szünidei Matinében láthattunk.



Csehszlovák ifjúsági filmek: Majka – A csillagok küldötte



     Majkaa csillagok küldötte 1983-ban volt látható először és egyike azon gyermeksorozatoknak, amelyek a legjobban megmaradtak bennem. Az űrből jött kislány, aki jár a vízen, számtalan akkori gyermek kedvence volt. Ebben az 1978-ban készített csehszlovák ifjúsági sorozatban, főleg gyerekek játszották a főszerepeket, ami növelte az ifjúsági korosztályban a népszerűségét.


Majka - a csillagok küldötte történet, szereplők


Majka csehszlovák gyermeksorozat történet, szereplők


     Majka, a csillagok küldötte, egy távoli bolygóról érkezik és különös képességekkel és erőkkel rendelkezik. Majka először a serdülő Karollal és barátjával találkozik, majd megismeri a velük rendszeresen találkozó gyerekcsoport többi tagját is. Számos vicces kalandon esnek át, miközben Majka repül, tárgyakat sokszoroz, vagy éppen világító fénypontokká válnak a szemei. 
A felnőttek persze először nem hisznek nekik és felbukkan egy gonosz szándékú csoport is. A csillagok küldötte a Magas Tátrában levő Cabovce településről egy alkalommal messzi repülőútra viszi társait egy rögtönzött „rakétahengerre” erősített ülőke segítségével.
    A régi sci-fi sorozatok korában üdítő jelenség volt ez a 13 részes sorozat. Majka hajfrizurája és gépies tekintete, egyedi image -et kölcsönzött számára, szerte a világon ismertté vált. A főszerepet játszó Zuzana Pravnanská-nak azóta is A csillagok küldötte a legismertebb filmszerepe, bár néhány másik film és tv sorozatban is felbukkant.




Régi csehszlovák sorozatok – Tau bácsi



     Tau bácsi a másik olyan alak, aki örökre beírta magát a 70-es-80-as tévénéző közönség emlékezetébe. Jellegzetes kalapja, amelyen koppintva és félkört leírva bármit tudott varázsolni, szótlan mimikája és kis bábuvá zsugorodó alakja egy nemzedék kedvence volt.
 


Csehszlovak sorozatok Tau bácsi



Tau bácsi csehszlovák gyereksorozat bemutatás, főszereplő


     A Tau bácsi sorozatot 1969 és 1978 között forgatták, de a munkálatok már 1967-ben elkezdődtek és 1988-ban is készült egy játékfilm Tau bácsival. Bár főként Csehszlovákiában készült, együttműködtek a német WDR-rel. Összesen 3 sorozat készült, más-más helyszíneken. 
A Tau bácsi más csehszlovák ifjúsági sorozatokkal egyetemben, külföldön is népszerű volt, főleg a skandináv és a német nyelvű országokban. Tau bácsi a filmekben általában gyermekekkel akadt össze, akiknek segített különböző problémáik megoldásában, miközben számos szórakoztató, mulatságos, vagy éppen izgalmas kalandba keveredtek. Legalább annyira szerettük, mint a régi, rajz, vagy báb esti meséket.
  
Általában epizódonként más és újabb szereplők tűntek fel a sorozatban. Tau bácsi főszerepét Otto Šimánek játszotta, aki a Prágai Városi Színházban dolgozott és emellett pantomimet tanított. 1992-ben, mindössze 67 évesen hunyt el.

 



Régi csehszlovák ifjúsági sorozatok - Katica


     A Katica című csehszlovák ifjúsági sorozatot a régi időkben nyaranta láthattuk szünidőben. Ez a sorozat egy rendkívül talpraesett kislányról, Katicáról szólt, aki a városból érkezett vidéki nagybátyjához nyaralni. Katica tipikusan az a személyiség, aki megoldja a problémákat és mindenkin segíteni akar. Először nem könnyű a beilleszkedés, gondjai támadnak, de végül egyre többen megkedvelik, sőt a sorozat végén két fiú össze is verekszik miatta.




Katica csehszlovák gyereksorozat

Katica sorozat főszereplő Katka Zatovičová


     A Katica című filmsorozatot 1975-ben készítették és 7, egyenként 30 perces epizódból állt. A főszerepet játszó Katka Zatovičová már 1970-ben, 5 évesen szerepelt a filmvásznon és a hetvenes években több sorozatban és jó néhány filmben szerepelt gyermekként. Ez a sok szereplés gondot okozott neki az iskolában, ami miatt később bábjátékot tanult. De ebbéli munkája nem elégítette ki, és barátnőjével egy speciális központot alapítottak terhes nők számára.
 



Csehszlovák ifjúsági sorozatok – Lakótelepi gyerekek


     A Lakótelepi gyerekek a negyedik a csehszlovák ifjúsági sorozatok közül, amelyikre emlékezem gyerekkoromból. Ez is csak 7 részes volt, mint a Katica és a címéhez hűen egy lakótelepi környezetben játszódott minden része. A lakótelepi gyerekek -  a tipikus hetvenes évek végi környezetben - a játék mellet számos problémával és megoldandó feladattal szembe kerültek, amelyeket végül sikeresen megoldottak. 
A panelok között, a lakótelepi gyerekek által megismerhetjük, a lakótelep különböző részeit, az itt élőket és mindennapjaikat. Talán csak a keletebbről származó Timur és csapata regény második fele volt számomra hasonló a helyszín miatt, bár egészen más a történet.



Csehszlovák ifjúsági sorozatok – Lakótelepi gyerekek


     A Lakótelepi gyerekek sorozatot 1978-ban forgatták Csehszlovákiában és nemcsak akkor, hanem azóta is népszerű a tévénézők körében. Erről a csehszlovák ifjúsági gyereksorozatról meglepően kevés információ található, valószínűleg 1984 elején mutatták be először Magyarországon.



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

10 megjegyzés:

  1. Sziasztok!

    Nem tudtok valamit a Kutyakalandok című csehszlovák filmről?
    6 részes, ez maradt meg

    Választ köszönöm

    VálaszTörlés
  2. Volt egy olyan, amiben valami nagy tudós gyermekkorába utaztak vissza a jövőből.

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok..Melyik volt az a film,amiben egy kastélyban egy öreg lovag,és a kislánya kísértésnek,és egy csapat gyerek velük való kalandjairól szól...Vasárnapi matiné az egyetlen csatornán,valamikor réges régen....

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok! Cseh tvfilm sorozatot keresek. A témája a német megszállás alatti Prága és egy bérházban játszódnak az epizódok.

    VálaszTörlés
  5. Keresek egy régi ifjúsági filmet. Egy hegyi pásztor falucskában játszodik, és a főszereplő kisfiú talál egy Németjuhászt az erdőben. Hund a neve.

    VálaszTörlés
  6. Ha keresel valamit, útmutató ez a cikk: http://regiujfilmek.blogspot.hu/2017/08/keresel-egy-filmet-itt-megtalalod.html

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.