Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Csehszlovák ifjúsági sorozatok, Majka, Tau bácsi és társaik

Csehszlovák ifjúsági sorozatok, Majka, Tau bácsi és társaik
Csehszlovák ifjúsági sorozatok      A 80-as években még rengeteg csehszlovák ifjúsági sorozatot mutattak be hazánkban. Köztük számos, el nem felejthető ifjúsági sorozatot, főleg a Szünidei Matinében láthattunk.

Majka – A csillagok küldötte     Majkát – a csillagok küldöttét 1983-ban láthattuk először és egyike azon gyermeksorozatoknak, amelyek a legjobban megmaradtak bennem. Az űrből jött kislány, aki jár a vízen, számtalan akkori gyermek kedvence volt. Ebben az 1978-ban készített csehszlovák ifjúsági sorozatban, főleg gyerekek játszották a főszerepeket, ami növelte az ifjúsági korosztályban a népszerűségét.

Majka a csillagok küldötte sorozat


     Majka, a csillagok küldötte, egy távoli bolygóról érkezik és különös képességekkel és erőkkel rendelkezik. Majka először a serdülő Karollal és barátjával találkozik, majd megismeri a velük rendszeresen találkozó gyerekcsoport többi tagját is. Számos vicces kalandon esnek át, miközben Majka repül, tárgyakat sokszoroz, vagy éppen világító fénypontokká válnak a szemei. A felnőttek persze először nem hisznek nekik és felbukkan egy gonosz szándékú csoport is. A csillagok küldötte a Magas Tátrában levő Cabovce településről egy alkalommal messzi repülőútra viszi társait egy rögtönzött „rakétahengerre” erősített ülőke segítségével.
     Majka hajfrizurája és gépies tekintete, egyedi image-et kölcsönzött számára, szerte a világon ismertté vált, de a főszerepet játszó Zuzana Pravnanská-nak azóta is A csillagok küldötte az egyetlen filmszerepe.
Tau Bácsi     Tau bácsi a másik olyan alak, aki örökre beírta magát a 70-es-80-as tévénéző közönség emlékezetébe. Jellegzetes kalapja, amelyen koppintva és félkört leírva bármit tudott varázsolni, szótlan mimikája és kis bábuvá zsugorodó alakja egy nemzedék kedvence volt.

Tau bácsi sorozat     A Tau bácsi sorozatot 1969 és 1978 között forgatták, de a munkálatok már 1967-ben elkezdődtek és 1988-ban is készült egy játékfilm Tau bácsival. Bár főként Csehszlovákiában készült, együttműködtek a német WDR-rel. A Tau bácsi más csehszlovák ifjúsági sorozatokkal egyetemben, külföldön is népszerű volt, főleg a skandináv és a német nyelvű országokban. Tau bácsi a filmekben általában gyermekekkel akadt össze, akiknek segített különböző problémáik megoldásában, miközben számos szórakoztató, mulatságos, vagy éppen izgalmas kalandba keveredtek.
    Tau bácsi szerepét Otto Šimánek játszotta, aki a Prágai Városi Színházban dolgozott és emellett pantomimet tanított. 1992-ben, mindössze 67 évesen hunyt el.

 Katica


     A Katica című csehszlovák ifjúsági sorozatot a régi időkben nyaranta láthattuk szünidőben. Ez a sorozat egy rendkívül talpraesett kislányról, Katicáról szólt, aki a városból érkezett vidéki nagybátyjához nyaralni. Katica tipikusan az a személyiség, aki megoldja a problémákat és mindenkin segíteni akar. Először nem könnyű a beilleszkedés, gondjai támadnak, de végül egyre többen megkedvelik, sőt a sorozat végén két fiú össze is verekszik miatta.Katica sorozat


     A Katica című filmsorozatot 1975-ben készítették és 7, egyenként 30 perces epizódból állt. A főszerepet játszó Katka Zatovičová már 1970-ben, 5 évesen szerepelt a filmvásznon és a hetvenes években több sorozatban és jó néhány filmben szerepelt gyermekként.
 Lakótelepi gyerekek     A Lakótelepi gyerekek a negyedik olyan csehszlovák ifjúsági sorozat, amelyikre emlékezem gyerekkoromból. Ez is csak 7 részes volt, mint a Katica és a címéhez hűen egy lakótelepi környezetben játszódott minden része. A lakótelepi gyerekek -  a tipikus hetvenes évek végi környezetben - a játék mellet számos problémával és megoldandó feladattal szembekerültek, amelyeket végül sikeresen megoldottak. A panelok között, a lakótelepi gyerekek által megismerhetjük, a lakótelep különböző részeit, az itt élőket és mindennapjaikat.

Lakótelepi gyerekek sorozat

     A Lakótelepi gyerekek sorozatot 1978-ban forgatták Csehszlovákiában és nemcsak akkor, hanem azóta is népszerű a tévénézők körében.


Kapcsolódó cikkek: Régi műsorok a Magyar Televízióból
                                 Régi esti mesék 5 külföldi meseHa tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

8 megjegyzés:

 1. Sziasztok!

  Nem tudtok valamit a Kutyakalandok című csehszlovák filmről?
  6 részes, ez maradt meg

  Választ köszönöm

  VálaszTörlés
 2. Volt egy olyan, amiben valami nagy tudós gyermekkorába utaztak vissza a jövőből.

  VálaszTörlés
 3. Sziasztok..Melyik volt az a film,amiben egy kastélyban egy öreg lovag,és a kislánya kísértésnek,és egy csapat gyerek velük való kalandjairól szól...Vasárnapi matiné az egyetlen csatornán,valamikor réges régen....

  VálaszTörlés
 4. Sziasztok! Cseh tvfilm sorozatot keresek. A témája a német megszállás alatti Prága és egy bérházban játszódnak az epizódok.

  VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.