Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Régi műsorok a Magyar Televízióból

Régi műsorok a Magyar Televízióból
 Régi műsorok a Magyar Televízióból
      A régi műsorok a Magyar Televízióban a mainál sokszorta nagyobb nézettséggel rendelkeztek, mert nem volt ennyi tv adó. Először csak egy, majd létrejött a kettes csatorna, de sokáig nem volt hétfőnként adás a Magyar Televízióban. A műsoridő fokozatosan gyarapodott a 90-es évekig és számos régi műsor ma már klasszikus emlék.     Gyermekkoromban az Óvodások filmműsora c. gyerekeknek szóló blokkal kezdődött egy-egy hétvégi reggel. A Zsebtévé-re élénken emlékszem, különösen Móka Miki-re, Hakapeszi Maki-ra és a „hipp-hopp ott legyek, ahol akarok” mondásra. Érdekes, hogy ez a műsor már a 60-as években elindult. Amikor én láttam, gyakran voltak benne óvodások és néha trükkfelvételek. Az Idesüss! A gyermekeknek és az ifjúságnak ajánlott műsorokat, filmeket a következő hónapból.
     A Magyar Televízió régi műsorai közül a Delta című tudományos hírműsor ma már igazi tv klasszikus. Mindannyian emlékszünk a kezdő képsorokra, a deltaszárnyú gépre, a Vezúv kitörésére, a Himalájára, a kinyíló virágra, a Hold túloldalára, vagy a csillagos égre. A hóban igyekvő lánctalpas és a négernek kinéző sarki felfedezők képe belénk ivódott, bár az évek során változott a kezdő képsor. Az 1964-ben indult műsor 1976-tól már színesben is látható volt és évtizedekig meghatározó alakja lett a műsorvezető Kudlik Júlia. A 80-as években, vasárnap délutánonként szívesen néztem. 
     A Deltának volt egy „kistestvére” is, az Iskolatelevízióhoz tartozó Deltácska. Ezt a műsort Kudlik Júlia egy grafikussal, Hegyi Füstös Lászlóval együtt vezette és sok hasznos ismeretet mutattak be az ifjúságnak. Annak idején én is küldtem be levelet valamilyen játékra és kaptam egy Deltácska jelvényt.
     Az Iskolatelevízió számos sorozatot tartalmazott a különböző tantárgyakkal kapcsolatban. Sok közülük szórakoztató módon – akár történetekbe ágyazva - mutatott be egy-egy tananyagot. Sajnos ezekről nehéz információt találni, pedig elég sok műsorát láttam.
     A Hármas Csatorna sok érdekességgel szolgált, elsősorban az ifjúságnak és emlékeim szerint videoklipek is voltak benne.

     A régi műsorok közül egy hétközi napon szokták adni a Kisfilmek a nagyvilágból című összeállítást. Ebben a 70-es és 80-as években a világ különböző részeiről természet, dokumentum és ismeretterjesztő filmeket mutattak be.
     A Szombat esti filmkoktél műsorait a Menő Manó kötötte össze.  Az első órában többnyire valamilyen cirkuszi, vagy show műsort adtak. Utána általában egy film következett, majd egy másik, sokszor zenés műsor zárta a kört.
     A rendszerváltás után indult Déri János műsora – általában késő esti adásban – a Nulladik típusú találkozások. Ennek a kezdő képsoraira is sokan emlékszünk, amelyben a Változó állapotok című amerikai sci-fiből származó képek voltak, miközben a Támadók a Marsról c. film zenéje szólt. Ez a műsor egy hatalmas lépés volt a régi, korlátozott, materializmusba szűkült, kommunista világképtől. Foglalkozott a paranormális jelenségekkel, ufókkal, halál utáni élet témájával, a tudomány határterületeivel és számos érdekességgel, amely témákat azelőtt eléggé elnyomtak a médiában. Itt lett igazán ismert Egely György feltaláló és itt ajánlott sci-fi, fantasy könyveket az azóta sajnos elhunyt Trethon Judit, valamint Hargitai Károly. Déri János halála után a műsor rövidesen megszűnt és azóta is nagy űr van az általa képviselt területeken.
     Sok más közkedvelt régi műsor volt a Magyar Televízióban régen, most csak egy részüket elevenítettem fel, amelyekre élénkebben emlékszem, de remélem örömteli emlékeket idéztek.


Ha érdekelnek a régi műsorok zenéi, ki ne hagyd ezt:
Régi műsorszignálok, főcímzenék a Magyar Tv-ből


Kapcsolódó cikkek: Amikor még az osztrák tévét néztük
                                 Régi esti mesék 5 külföldi mese
                                 Kedd esti sorozatok a rég magyar tv-ben


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.