Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Xéna sorozat epizódok, szereplők, a harcos hercegnő

Xéna sorozat

Xéna sorozat évadok, epizódok, szereplők, a harcos hercegnő




Xéna sorozat – évadok, epizódok, történetek, témák


      A Xéna sorozat – bár a Herkules sorozatból ágazott ki – több szempontból eltér attól. A Herkules -hez képest kevesebb a fantasy elem. Sőt egyes részek akár történelmi kalandfilmként is helytálltak volna. A hat évad alatt rengeteg témát dolgoztak fel ebben a sorozatban. 
A sorozat első évadát 1995-ben tűzték műsorra és az utolsó évadot 2001-ben fejezték be. A Xéna sorozat magyarul is képernyőre került, s a 90-es évek legkedveltebb filmsorozatai közé tartozott, a Herkulessel együtt. 


Xéna sorozat epizódok, történetek, témák


A Xéna sorozat egyes részei kifejezetten zordak, sőt ijesztőek voltak, míg mások vígjátékszerűek. Ez utóbbiak néha furán jöttek ki, máskor igen jó humoruk volt. Amikor az egyik – nem éppen vidám - részben a vámpír hölgyek elkezdtek rapzenére táncolni, vagy egy másik részben, amikor az ókori környezetben hirtelen felgyulladtak a fények és diszkózenére kezdték ropni, hát azok nagyon viccesek voltak.






     A Xéna epizódok között volt krimi, western, indiános film, éneklős epizód, sőt opera. Ez utóbbit borzalmasnak találtam – miután Xéna és társai végigáriázták az egész részt. Azt nem igazán értettem, miért délutáni időpontban vetítették a Xéna sorozatot, hiszen inkább felnőtteknek szóló. Volt több ijesztő rész, sőt ha jól emlékszem, a 6. évad 2 része már a horror határát súrolja, ezért minimum 16-os korhatár illetné.  
 
 

Legjobb Xéna epizódok 

 
Azok a fejezetek nagyon tetszettek, amikor Xéna visszaemlékezéseiből megtudhattuk, hogy keleti tanítója, az a bizonyos hölgy hogyan oktatta. Néha egészen drámai fordulatokat vett Xéna a harcos hercegnő története. Amikor a negyedik Xéna sorozat végére keresztre feszítették Xénát és Gabrielle-t, az hihetetlenül hatásos volt. Bár nem annyira elképesztő, mint az egyik eredeti Conan novellában a hasonló jelenet. 
A másik csúcspont az volt, amikor Xéna születendő gyermeke jelentette az istenek alkonyát, ezért el akarták pusztítani és Herkulesnek magának kellett szembeszállnia apjával, Zeusszal. A harmadik akkor, amikor az ötödik évad végén az istenekkel kellett megküzdenie Xénának. Ezeket a részeket hátborzongatóan jól megcsinálták.


Xéna sorozat évadok változása


     Az évadok fokozatosan egyre több spirituális elemet tartalmaztak és távolodtak a fantasy -től. Egyes történeteket kifejezetten jól írtak meg, kellő mondanivalót hordoztak és hatással bírtak a nézőre. Amíg az első évadokban erőteljesen jelen volt a görög mitológia, az istenek, óriások és küklopszok, később egyre inkább belemerültek történelmi eseményekbe. 
Sokszor találkozhattunk Julius Caesar-ral és a rómaiakkal, láthattunk spártaiakat, perzsákat, egyiptomiakat. Eközben nem számított az sem, hogy a valósághoz képest megváltoztatták az eseményeket. A Xéna sorozatban sok epizód közben teljesen elfeledkeztem arról, hogy eredetileg fantasy jellegű sorozatról van szó, annyira reálisan ábrázolták az eseményeket. 
Úgy tűnt, mintha túl akarnának lépni az egyszerű szórakoztatáson és komolyabb mondanivalót beleszőni a történetbe. Azt viszont máig sem értem – különösen az utolsó évadban – miért célozgattak folyton arra, mintha a két főszereplő között olyan kapcsolat lenne, mint férfi és nő között.


Xéna sorozat - Gabrielle, Joxer és a harcos hercegnő



     Xéna és Gabrielle eközben bejárták a fél világot. Jártak északon és délen Egyiptomban, voltak Britanniában, keleten Kínában, és Indiát is megjárták.




Xéna: A harcos hercegnő szereposztás – A szereplők jellemzése


     Kétségkívül a főszereplő nem mindennapi egyénisége viszi a prímet a történetben, de
a Xéna szereplői mind egyediek. Egyedülálló képességei, különleges harcmodora káprázatos volt. Látványos ugrásai, dobásai a csakram-mal, és a keleti harcművészetek felhasználása jellemezték. Emellett harcos, kalandos természete és éles esze, taktikus elméje tovább színesítette egyéniségét. Női hősként nem véletlenül lett a Xéna sorozat az egyik legnézettebb.      
 A Xéna: A harcos hercegnő szereposztás Lucy Lawless színésznővel megfelelőnek bizonyult, és Renee O’Connor is méltónak bizonyult a társa szerepére. Bár különbözőek voltak, mégsem annyira, mint Kirk és Spock a Star Trekben. Gabrielle -t először mint hosszú hajú, rendkívül tehetséges beszélőkével megáldott fiatal nőt ismerhettük meg. Eleinte húzódzkodott minden harctól, szelíd volt, később megtanult a bottal bánni, s harcolni. Ahogy haladt előre a sorozat, verekedni, sőt más fegyverekkel harcolni is megtanult és embert is ölt. A kis Gabrielle megváltozott és sokkal komolyabb lett, rövidebbre vágott haja és tapasztalatai őt is igazi vezetővé edzették.
Az első évad vége felé bukkant elő Joxer a rettegett (Ted Raimi), akinek csak a szája jár, valójában, esetlen, kétbalkezes alak. Őt minden bizonnyal a humor érdekében tették a sorozatba, de a komolyabb részekben is megállta a helyét. Ezt a fickót nagyon bírtam, a személyisége remekül színesítette a történeteket. Joxer a rettegett személyisége nagyon hiányzott a Xéna sorozat végéről.
     Az istenek közül legtöbbször a hadisten Ares (Kevin Smith) szerepelt, akinek a Xéna szereplők közül pont ő volt az ideálja. Ő egy ellentmondásos személyiség, mert általában a saját hasznát nézte és többnyire a rossz oldalon állt, de időnként szimpatikusabb arcát is mutatta. Aphrodite (Alexandra Tydings) hiú, szórakozó, csintalan hölgyként volt jelen a sorozatban, de nem jellemezte rosszindulat, sőt, időnként egészen jóságos arcát mutatta.
Engem kissé emlékeztetett Justine Burnelli -re, a Nemzetközösség saga könyvekből.
 

Xéna es Herkules Gabrielle-lel es Iolaus-szal
Xéna és Herkules Gabrielle-lel és Iolaus-szal

Xéna szereposztás mellékszereplők


     Számos pozitív és negatív szereplő bukkant fel a Xéna sorozatban az évadok során. Utóbbiak közül Callisto (Hudson Leick), a bosszúálló női harcos volt a legelvetemütebb, szinte már idegesítően rosszindulatú. De Alti, Xéna régebbi boszorkánymestere legalább ugyanilyen ellenszenves női gonosz volt. Némelyik karakter a fantasy történetekre egyáltalán nem jellemző személyiséggel jelent meg.
A jó oldalt testesítette meg pl. Eli, akinek figurája egy spirituális-vallási vezető képét jelenítette meg. Xena lánya, Eve (Adrienne Wilkinson) pedig anyjához hasonlóan a gyilkoló harcosból váltott át, de ő letéve a fegyvert szentéletű lett, Eli követőjeként. Fura volt, hogy utóbbiakat először Eli-nek és Évá-nak szinkronizálták, de az utolsó évadban már Iláj-nak és Ív-nek ejtették.
     Összességében a Xéna sorozat egy nagyon sokrétű sorozat volt, amely mindenféle lehetséges érzést kihozott a nézőkből. A Herkules által kezdett vonalat továbbvitte és az istenek nagy részének pusztulásával egy új világig ért el.



Ha tetszett,  oszd meg másokkal is!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

3 megjegyzés:

  1. Nem értek egyet azzal, hogy "inkább felnőtteknek szóló", sem azzal, hogy "minimum 16-os korhatár illetné". Ezek az karikázások és hasonlók nálam mind az álszent hülyeség kategóriába tartoznak. Egyetlen gyereknek sem lesz semmi baja egy kis horrortól vagy pornótól vagy akciófilmtől. Ezt csak azért találták ki, hogy ezzel leplezzék a valódi társadalmi problémákat, mint pl. a családon belüli erőszak és társai.

    Üdv:
    Egy Xena fan

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak röviden említette meg és igaza van, ellenben én ezt a társadalmi leplezést tartom összeesküvés-elméletnek.

      Törlés
  2. Szerintem semmilyen karikás nem volt, minden résznek meg volt a maga bája, a mondanivalója. Az egész sorozat a változásról szól, hogy éljük meg majd a jövőben a Múltunkat, hogy alakítunk ki barátságokat, hogy tudjunk szeretni és ha kell legyőzni akármit pusztán azzal, hogy van mellettünk olyan, aki hisz bennünk. Sajnos kevés embernek adatik meg a Xena - Gabrielle ("kapcsolat") barátság! - "Azt viszont máig sem értem – különösen az utolsó évadban – miért célozgattak folyton arra, mintha a két főszereplő között olyan kapcsolat lenne, mint férfi és nő között"- Szolgáljon példa képen a"Túl a barátságon" film... hisz ha az emberek túl sok időt töltenek egymással, néha úgy érezhető, hogy több van ott mint barátság, hisz minden nap, őt hallod, minden lehetetlenben benne vagytok, meg mentitek egymást, együtt nevettek és sírtok, az én véleményem szerint ezt nagyon egyszerű megérteni!! Véleményem szerint meg az utolsó részek a legfájdalmasabbak, nekem is van egy nagyon jó barátnőm és most 24 fog megházasodni és ez már olyan, mintha elvesztettem volna, bele sem merek gondolni, mi lenne ha ő is meg halna!
    Én kicsi korom óta nézem és Imádom a Xena sorozatot és nagyon sokat tanultam belőle a kapcsolatokról és minden más témájáról!!

    Üdv:
    Még egy Xena fan

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.