Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Amikor még az osztrák tévét néztük

Amikor még az osztrák tévét néztük
Amikor még az osztrák tévét néztük
      A 80-as években még az osztrák tv adásait néztük sokáig, ahol sok olyan film és sorozat ment, amely a magyar tévében nem. Az évtized első felében hétfőnként még nem volt adás a Magyar Televízióban, így aznap nagyon sokan nézték az osztrák szomszédok (Graz 1, Graz 2) csatornáit.    Ott hétköznaponként 17 óra után az első és a második félórában is ment egy-egy film vagy rajzfilmsorozat és 18:30-kor vagy 45-kor egy filmsorozat. Emlékszem rá, hogy hétfőnként estefelé 17 óra után a Viki és az erős emberek c. rajzfilmsorozat szokott lenni - ezt azóta vetítették  nálunk is (azt hiszem a Viasat 3-on) Viki a viking címmel – majd a Lassie filmsorozat. A többi napokon számos rajzfilmsorozat következett, mint pl. a Nils Holgersson, Taotao, Perrine, Szinbád kalandjai, Egyszer volt az ember, Puschel a mókus és péntekenként a Captain Future. 18 órától más következett, például hétfőnként az Állatok és emberek.
Lásd bővebben: Régi rajzfilmsorozatok


Viki a viking az osztrák tévében
Viki a viking (Viki és az erős emberek) az osztrák tévében


     A fél hét utáni sávban sok olyan akciósorozat következett, amelyeket nálunk csak évekkel később mutattak be. Ilyenek voltak az Alfa Holdbázis, a Knight Rider, a Macgyver, A mi kis farmunk (A farm ahol élünk), a Kung-fu, Anna és Sziám királya stb.
     Az osztrák tv-n láttam először a Varázslatos Jeannie –t (Jeannie a háziszellem), a Bud Spencer, Terence Hill filmek többségét és itt lett kedvenc komikus színészem Jerry Lewis. Rengeteg mozifilmet láthattunk, amelyeket Magyarországon tévében csak sok évvel később lehetett megtekinteni.
     Mihelyst videónk lett, eleinte rengeteg filmet rögzítettem innen, hiszen sok mozifilmet nem lehetett magyar adón látni. Itt láttam először A Robinson család kalandjai a vadonban (The adventures of the wilderness family) című kalandfilmet, amely a legjobb az észak-amerikai vadonban játszódó filmek közül. Ennek volt két folytatása is, de a magyar tévében azóta sem (!) mutatták be őket, így németül vannak meg. Jelenetek a Robinson család kalandjai a vadonban filmekből
Békésebb jelenetek a Robinson család kalandjai a vadonban filmekből


     Míg a magyar tévében nagy szó volt egy-egy komolyabb film és este mutatták be, addig az osztrák tévében akár délelőtt 10:30-kor, vagy a kora délutáni műsorsávban is bármikor előfordulhatott egy-egy régebbi, vagy újabb mozifilm.
     Ez a korszak nálam kora gyerekkoromtól kezdődött, körülbelül a 70-es évek második felétől-végétől emlékszem az osztrák tévére és a 80-as években. Utóbbi évtized vége felé már a magyar adókon is egyre több mozifilm bukkant fel, így az osztrák tévé vonzereje csökkent. Végül a 90-es évtized elején, a műholdas csatornák révén már több német adót is foghattunk, így az osztrák adó jelentősége szépen lecsökkent.Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.