Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Boba Fett könyve sorozat kritika, szereplők, részei

 

Boba Fett könyve sorozat kritika, szereplők, részei

 

 

Boba Fett könyve sorozat egy 2021-ben készült, amerikai űrwestern, amely szorosan kapcsolódik A Mandalóri filmsorozathoz. Közvetlenül az említett sorozat eseményei után játszódik, illetve tartalmaz visszaemlékezéseket a főszereplő életének ezt megelőző éveiből.

A sorozatot 2020 novemberétől 2021 júniusáig forgatták, és azon év decemberének végén mutatták be az első részt. Hogy hány részes a Boba Fett, a válasz 7 epizód, és a zene kéttényezős. Bár a fő témák Ludwig Göransson -tól származnak, a zene Joseph Shirley munkája.






Boba Fett könyve szereplők, szereposztás



Boba Fett: Az új-zélandi Tamuela Morrison alakítja, aki a csillagháborús előzményfilmekben Jango Fett megtestesítője is volt.

Fennec Shand: Régi zsoldos és bérgyilkos, aki – miután Boba megmentette a pusztulástól – mellé állt. A kínai Ming-Na Wen játssza a karaktert.

Garsa Swip: Egy twi’lek nő, aki a Mos Espa -i cantinát üzemelteti. A szerepet Jennifer Beals amerikai színésznő alakítja.

A twi’lek majordomo: Mos Espa polgármesterének üzeneteit közvetíti, David PasQuesi játssza el a karaktert.

Drash és Skad: Egy Mos Espa -i kiborg banda fiatal vezetői, akik vizet lopnak, mígnem Boba Fett alkalmazza őket. Drash -t Sophia Thatcher, Skad -ot Jordan Bolger formálta meg.

Din Djarin: Ő a mandalóri, akit természetesen Pedro Pascal játszik.

Krrsantan: Egy vuki fejvadász és gladiátor, Carey Jones bújt a bőrébe (szőrzetébe).

Cad Bane: Egy duros -i fejvadász, aki A klónok háborúja animációs sorozatból lehet ismerős. Dorian Kingi bújt a karakter álcájába, a hangját pedig Corey Burton kölcsönözte.

 

 

Boba Fett sorozat szereplők

 



Boba Fett szereposztás - egyéb visszatérő szereplők



Cobb Vanth: Mos Fergo marshallja, Timothy Oliphant játssza.

A mandalori vezető/kovács: A hagyományokat őrző, mandalóri nőt, aki tanácsokkal látja el a mandalórit, Emily Swallow szereplésével láthatjuk.

Luke Skywalker: Ő a Boba Fett szereposztás egyik speciális alakja. Alapjául Mark Hamill fiatalkori személyisége szolgál, de Graham Hamilton állt a speciális effektusok mögött, mint személy.

Ahsoka Tano: A togruta nőt, Anakin Skywalker egykori tanítványát itt is Rosario Dawson alakítja.

Peli Motto: Egy Mos Eisley -i hangár tulajdonosa, jármű szerelő. Szintén visszatérő a Boba Fett szereplők közül, Amy Sedaris játssza a karaktert.





Boba Fett sorozat részei, epizódok tartalma





1. rész – Idegen egy különös földön

Boba Fett -et csak a páncélja menti meg attól, hogy a sarlacc megeméssze. Amikor kijut, a jawák elveszik azt, majd a buckalakó taszkenek fogják el. Öt évvel később Fett – Fennec Shand segítségével – átveszi a vezetést Jabba egykori palotájában. A közeli Mos Espában azonban nem mindenki nézi jó szemmel, az ithori polgármester különösen gyanús.



2. rész – Tatuin törzsei

Kiderül, hogy Mos Espa polgármestere áll a bérgyilkosok mögött, akik legutóbb rájuk támadtak. Felbukkannak a hutt ikrek, Jabba unokatestvérei, akik igényt tartanak rokonuk hagyatékára. Boba emlékezéseiből megismerjük, hogyan talált újra magár a taszkenek között, és illeszkedett be közéjük, miözben kitanulta a harcmodorukat is.



3. rész – Mos Espa utcái

Egy helyi vízkereskedő arra kéri Bobát, büntesse meg a helyi kiborg bandát, akik lopják tőle a vizet. Ő felkeresi őket, és a szolgálatába állítja. A hutt ikrek a vuki Krrsantan -t küldik ellene, majd később egy rancor -t hoznak engesztelésül.



4. rész – Közelgő vihar

A Boba Fett könyve sorozat részei eme epizódjából ismerjük meg, hogyan mentette meg Fennec Shand -ot, és hogyan szerezték vissza űrjárművét, a Slave 1 -et. Felbérli Krrsantan -t, s megpróbálja Mos Espa bűnszervezeteit maga mellé állítani a Pyke Szindikátus ellen, vagy legalább elérni, hogy semlegesek maradjanak.



5. rész – A mandalóri visszatérése

A Boba Fett sorozat részei közül ez egy kis kitérő. Dij Djarin elvégez egy megbízatást, miközben megsérül a lába. Megtudja hol van a mandalóriak búvóhelye, ahol rátalál a női kovácsra, aki egyben útmutató számára, és Paz Vizslára. Nála van a sötétkard, és utóbbi kihívja egy küzdelemre érte.

 

6. rész – Idegen a sivatagból

Cobb VanthMos Pelgo, újabb nevén Szabad város – marshallja elzavarja az ott tevékenykedni akaró pyke fűszerszállítókat. Din egy szép, erdő bolygóra száll, ahol Luke Skywalker tanítja Grogut. Artu Detu fogadja, és találkozik Ahsokával is, de Grogut nem zavarhatja meg. Azonban ajándékát közvetítik.

 

Boba Fett részek, ajánló



7. rész – A becsület nevében

A Boba Fett könyve sorozat részei közül ebben fut össze minden szál. Cad Bane ultimátumot ad, a pyke -ok nevében. Sajnos a helyzet Mos Espában is rosszul alakul, mert a bűnöző családok árulóvá lesznek. Hamarosan komoly harc kerekedik, s nem elég a túlerő, a pyke -ok két hatalmas, pajzzsal felszerelt Scorpenek megsemmisítő droidot is a városba küldenek.





Boba Fett könyve sorozat kritika, ajánló



A Boba Fett könyve sorozat kritika megírásakor nehéz elvonatkoztatni a sok kapcsolódó anyagtól. Hogy mi történt, miután a főszereplő beesett a sarlacc vermébe, arról részletesen olvashattunk a Fejvadász háborúk trilógiában. Bár annak vannak elnyújtott, túlmagyarázott részei, összességében jól és logikusan felvázolta a folytatást.

Boba Fett személyisége is ott egészen pontosan illeszkedik a megismerthez. Egy fejvadász, aki mindent a haszon alapján, céltudatosan tesz, bár megvannak a maga elvei, amihez tartja magát. Ekképpen egy sokszínű, se pozitív, se nem negatív, inkább szürke szereplő volt.

A Boba Fett könyve sorozat főszereplője viszont meglehetősen furcsa fordulattal, fejvadászból egyfajta területi vezérré lép elő. Noha igyekszik korrekt elöljáró lenni, mégis furcsa őt látni az egykori hutt vezér utódjaként. A Boba Fett sorozat részei sokat segítenek a régi Star Wars képregényekből, s más forrásokból közelebbről megismert taszkenek életének bemutatásában.



Boba Fett sorozat kritika, Luke, a Tatuin világa

 

Nekem egy kicsit túl sok volt a visszaemlékezés, elég sok idő elment a taszken törzzsel töltött időszakára. Persze ez érthető, viszont fejben megint komplikációt okoz, ugyanis a régi történetekből megismert folytatásokkal összeegyeztetni ezt nem lehet, így egy külön idővonal.

Nehéz elképzelni egy a galaxist keresztül-kasul átutazó fejvadászt helyhez kötött „uralkodóként”. Igyekszik igazságos lenni, és többnyire pozitív figura. Az a jelenet azonban ellenszenves volt, amikor hidegvérrel egyenként lelőtte a hajójából azt a motoros bandát, melyről azt hitte, elpusztították a taszken törzsét.

Ugyanaz az ostoba hozzáállás itt is megvan, amit a Kenobi sorozatnál is említettem, az „öregezés”. Boba Yavin-i csata előtt 32 évvel született, itt pedig 9 évvel járunk utána. Vagyis csak 41 éves! Ráadásul ő nem olyan, mint az átlagos klónok, akik kétszer olyan gyorsan öregedtek, mint az emberek.

Az őt alakító színész 2021 végére 61 éves lett – így van eltérés az ő és a karaktere kora között – de nálam a 61 is nagyon messze van az öregtől. A Fennec -et játszó Ming-Na Wen viszont 2021-ben már 58 éves lett, és ő ragyogóan nézett ki, sokkal fiatalabbnak.

Amikor megérkezik a rancor, említésre kerül, hogy a dathomiri boszorkányok az ő hátukon lovagolva keltek át a mocsarakon. Ez pedig részben utalás a Szökevények című 1994-es könyvre. A Tatuin világa is itt alaposabban be van mutatva mint bármelyik régebbi filmben.

A Boba Fett sorozat 5. részétől akár A mandalóri folytatása is lehetne, sőt, részben az is. Ezen kultúrának vannak nagyszerű dolgai, egyben észveszejtő hülyeségei is. Az, hogy valaki sosem veheti le a páncélsisakot (legalábbis mások jelenlétében), egy szédületes baromság. Ami nem szolgál értelmes és jó célt, azt a szabályt meg kell változtatni.

A 6. rész, és Luke a Boba Fett sorozatban egy kis kikacsintás az egykori Jedi Akadémia-trilógia könyvekre. Bár sajnos megváltoztatták az ottani folytatást, néhány ötletet szerencsére átemelnek. Ami a Groguval kapcsolatos dolgokat illeti, úgy tűnik A mandalori sorozatokat nem merik elképzelni nélküle.

 

Rancor a Boba Fett sorozatban

 

 

Ahsoka felbukkanása mindig üdítő. Már csak azért is érdekes az ő külön történetszála, mert az eredeti és az előzménytrilógiákban nem létezett, csak az animációs sorozatban találták ki a karakterét. Cad Bane -t is lehengerlő volt élő sorozatban látni. A magyar szinkronhangja is tökéletes.

A régi Captain Future rajzfilmsorozat óta szeretem a robotikus és űrbeli harcokat, bár ott nagyobb szerepet kap a tudományos fantasztikum. Itt most kaphattunk bőven cselekményt. A 6. rész erősen emlékeztetett a klasszikus westernfilmekre, csupán a legnagyobb filmzeneszerzők, mint például Ennio Morricone aláfestő zenéje hiányzott.

A finálé olyan volt, mintha Robotzsaru, a Transformers és a Godzilla filmeket egy háborús és western drámával kombinálnák. Engem lenyűgözött, úgyszólván meghipnotizáltan néztem végig. Több mozifilmet is felülmúl, pontosan azt nyújtotta, amiről álmodtam. Nem meglepő, hogy az utolsó részt rekord nézőszám kísérte a Star Wars Disney sorozatok közül.



Ha tetszett, oszd meg másokkal is!



A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2022.07.11. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

 

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.