Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

A klinika, Kórház a pálmák alatt szereplők, évadok

A klinika, Kórház a pálmák alatt

A klinika, Kórház a pálmák alatt szereplők, évadok




A klinika sorozatról már szót ejtettem a Kedd esti sorozatok a régi magyar tv-ben című cikkben. Mint ott említettem, nem szeretem a kórházsorozatokat, de e kettő kivétel volt. A Fekete Erdei Klinika forgatása 1984-ben kezdődött és 1988-ban fejeződött be.



Érdekes, hogy eredetileg 3 széria, de ami valójában 6 évad, 1985 és 1989 között adták le az akkori NSZK –ban, s nem sokkal később Magyarországon is. A Klinika fokozatosan lett egyre jobb, az 5, és 6. évad már kifejezetten szórakoztató volt. Egyes epizódokban voltak külföldi kiruccanások, például az USA-ba, Afrikába, Ázsiai szigetekre. 




A klinika szereplők

 

Klausjürgen Wussow, azaz Brinkmann professzor az a tipikus nagy egyéniség, aki kiváló orvosigazgatóként, nagyszerű ember, rendelkezve a kellő talpraesettséggel és humorral is. A sorozatbeli fia, Udo egy nagy nőcsábász volt az elején, majd később megkomolyodott, s éppen azzal az Elke nővérrel került össze, aki a valóságban Wussow lánya (Barbara Wussow).
A klinika szereplők közül Christa, a főszereplő párja, a negyvenes éveiben járt ekkor, ezért sem értettem az első epizódokban, mit kever a nála jóval fiatalabb Udoval. Ő nővérből orvos lett, s később gyakran megrendült a házasságuk – félreértések miatt – a professzorral, de kitartottak. Mondjuk a Dallas sorozathoz képest még mindig logikusabb volt a történet. Először Käthi volt az idős házvezetőnő, később jött a merev, erkölcsösködő Carsta. Azon meglepődtem, hogy ő is csak negyvenes éveiben volt akkoriban, én többnek hittem.





A klinika sorozat szereplők




A kórházból kétségkívül Hildegard főnővér alakja volt a legemlékezetesebb, nélküle sok humorról lemaradtunk volna. Olyan volt akárcsak Jerry Lewis filmjei közül az Ápolatlan ápoló főnővérje. Tipikus „ellenpárja” Mischa, az ápoló, aki vele szemben, rendkívül laza, jókedvű, de remek fickó. Aztán ott volt még a szabályokra ügyelő gazdasági igazgató (Mühlmann), vagy a titkárnő „Meisecske”. 
A nővérek közül Ina nővér maradt meg bennem, az orvosok közül Schäfer, Römer, Engel. Meg a kucifejű Schübel, aki kb. két évadban volt, és tipikus nőcsábászként tűnt fel – egyébként máshol is – amit sosem értettem, mert mitől is lenne vonzó(bb), mint a többi? Mondjuk A klinika sorozatban már 50 felett járt.
Udonak még több párja is akadt az évek során, mint Katharina, Claudia, előbbinek a lánya is végig szerepelt a sorozatban. Na és egy ideig a professzorék csemetéjének pesztonkája volt Carola, aki később Wollmers kutatóorvost csábította el, aki évekig Christa után epekedett. 



A Klinika 20 év múlva film 2005


A Klinika 20 év múlva film kellemes meglepetés volt. Általában a sorozatok után készült játékfilmek nem tudják hozni a sorozatok színvonalát, lásd MacGyver filmek, de ez egy kivétel. Igaz, nem túl „erősen” indult, de a végére igazi csúcs volt. Ahogyan összeszedték a régi sorozat szereplőit és majd mind megjelent a végén, egy csomó emléket ébresztett fel.




A klinika 20 év múlva film



Bár a színészeken meglátszott a kor, az 1989-es befejezés és a 2004-2005 -ös forgatás közötti valamivel több, mint másfél évtizedhez képest is. Amilyen jól mutatott Ina nővér a sötét hajával A klinika sorozatban, olyan kiábrándító volt most szőkén.



A klinika - Újra együtt film 2005


A klinika - Újra együtt szerintem már felesleges film volt, az előző filmet nem tudták felülmúlni, ráadásul egy csomó szereplő hiányzott. Különösebb értelmét nem láttam ennek a folytatásnak, Brinkmann professzor egy rövid időre még megjelent, de már látszott rajta, hogy élete végéhez közeleg.



Kórház a pálmák alatt sorozat 1996 - 2003


A Kórház a pálmák alatt sorozatot az akkoriban indult TV2 adta a 90-es évek második felében. A 90-es évek tévé sorozatai közé jól illett. Ebben Klausjürgen Wussow ismét fiatalosnak tűnt – az első epizódokban talán 20-as évekbelinek tűnő barátnője volt – és Frank Hofmann orvost játszotta.
A Kórház a pálmák alatt sorozat egyes epizódjai körülbelül másfél órásak voltak, és három epizód tett ki egy teljes történetet, de az egyes epizódok 45 perces részekre is eloszthatók voltak. Az első három epizódot a Fülöp szigeteken forgatták, a második 3-at Thaiföldön, s mindkettőben szerepelt a Bud Spencer filmekből is ismert Raimund Harmstorf mint Hannes Müller. Őt azért említem, mert amellett, hogy számos filmből ismert, A kilinika sorozatban alakította a professzor Amerikából hazatért unokatestvérét.
 


Kórház a pálmák alatt szereplők, évadok



Kórház a pálmák alatt évadok


Szóval a Kórház a pálmák alatt évadok első két 3-3 részes történeteit 1995 és 1996-ban forgatták, a következőnek 1997-ben álltak neki, s 1998-ig forgatták a Dominikai Köztársaságban. A bemutatók egy-egy évet csúsztak, innen ered a filmes lexikonokból eredő évszámkülönbség. Talán a Thaiföldön játszódó második 3-as történetegyüttes volt az egyik legjobb a sorozatban. Elég izgalmas sztori, és a karakterek is nagyon erőteljesek. 
A következő években a delfines filmek helyszínéül is gyakran választott Közép-Amerikában folytatódott a sorozat, s most is a helyszín tetszett nagyon. Új szereplők, ismét felejthetetlen karakterek, s egy-két ismert színész régebbi sorozatokból. A különböző évadok csak lazán kapcsolódtak össze, és az sem volt egyértelmű, mit keres annyi német klinika ezeken a trópusi helyeken.
Úgy emlékszem, nem mutatták be Magyarországon akkoriban a Kórház a pálmák alatt összes részét. Miután a kórház leégett az előző epizódban, Mexikóban folytatódott a sorozat az ezredforduló derekára. Majd a következő évezred elején Kuba következett, ahol először Uschi Glas – az egykori félvér Apanatshi a Winnetou -s indiánfilmekből - majd Gaby Dohm (az egykori Christa) kapott jelentősebb szerepet. Sajnos sok más alkotáshoz hasonlóan online filmként lehetett elérhető, de nem magyarul.
Tehát összesen 23 másfél órás epizód készült el 1995 és 2002 között (bemutatva 1996-2003). Klausjürgen Wussownak kifejezetten jól állt ez az orvoskarakter, talán senki sem tudta volna ilyen hitelesen alakítani a népszerű orvost. A klinika és a Kórház a pálmák alatt sorozat szereplők jó része sajnos elhunyt azóta.
 
 

Kórház a pálmák alatt online magyarul

 

Később már meg tudtam nézni a többi részt is magyarul. A Kórház a pálmák alatt szereposztás számos ismert német színészt vonultatott fel az évek során. A séma nagyjából ugyanaz volt. Egy-egy balesetbe, vagy néha gyilkosságba tolódó esemény mellékszereplőkkel. A fő szereplők között pedig néhány óriási egójú orvos, illetve a szerényebbek. Különböző veszélyes női-férfi kapcsolatok, melyek dráma helyzetekbe torkolltak.

Különösen a Lichtenfeld doktor és az apácának készülő Christina nővér között szövődő szerelmi viszony volt felejthetetlen az 5. évadban. Az emberi szereptípusok itt még az orvosok közt is fellelhetőek voltak. Mindegyik szereplő eléggé egyéni karakterrel rendelkezett, így alakultak ki érdekes viszonyok.

Amikor láttam az IMDB -n, hogy csak 2.3 -asra pontozták, azt hittem leesek az ülésről. Micsoda világ! Az ostoba, semmitmondó, 99 százalékban másokat utánzó szuperhősfilmek 8 -9 -et kapnak (ld. legjobb filmek), aminek meg valami saját tartalma mondanivalója van, az csak ennyit?

 


Ha tetszett, oszd meg másokkal is!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!
 

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.